Sähkön hintaennuste 2023: Sähkön hinta nyt ja tulevaisuudessa

Miten sähkön hinta on kehittynyt tähän mennessä, ja miltä näyttää sähkön hintaennuste vuodelle 2023 ja 2024? Mikä kaikki vaikuttaa sähkön hintakehitykseen nyt?

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

 • Nopea vertailu
 • Sähköä kaikkialle Suomeen
 • Löydä halvin sähkön hinta

Sähkön hinta nyt ja tulevaisuudessa

Viimeisin pörssisähkön keskiarvo

9,62c/kWh

28vrk keskiarvo 17.3.2023

Sähkön hintaa nostaa

 • Vaikea ennustettavuus sähkömarkkinoilla
 • Olkiluoto 3:n myöhästyminen
 • Talvi

Sähkön hintaa laskee

 • Halvempi ALV joulu-huhtikuussa
 • Maakaasun hinnan laskeminen
 • Ennakoitua leudompi talvi Euroopassa
 • Tuulivoiman hyvä saatavuus

Sähköfutuurit 2023 ja 2024

Sähkön hintaa ennakoivat futuurit antavat viitteitä mahdollisisista hinnoista tulevaisuudessa. Nämä arviot vaihtuvat koko ajan, kun kauppaa käydään johdannaismarkkinoilla. Futuurihinnat koostuvat pohjoismaisesta systeemifutuurista sekä hintaeroa kuvaavasta Suomen aluefutuurista.

Epävakaan markkinatilanteen takia johdannaisten saatavuus on heikompaa, ja vaihtelu on todella suurta normaalitilanteeseen verrattuna.

Sähköfutuurit kertovat hinnat, joihin sähkönmyyntiyhtiöt ovat suojanneet ja lukinneet sähköostoksensa. Futuurien hintataso määritteleekin pitkälti sen, mihin hintaan määräaikaisia sähkösopimuksia voidaan myydä. Lisäksi hinnoitteluun vaikuttaa tietysti erilaiset kulut ja marginaalit, joita sähköyhtiö perii.

Futuurihinnat Suomen hinta-alueelle 16.3.23 päätöskursseilla (sis. ALV 24 %, helmi-huhti 10 %):

Huhti6,3c/kWh
Touko (ALV-muutos)6,4c/kWh
Kesä5,4c/kWh
Q3 20236,7c/kWh
Q4 20239,4c/kWh
Q1 202412,4c/kWh
Q2 20247,3c/kWh
Q3 20244,9c/kWh
Q4 20247,7c/kWh
Q1 202511,5c/kWh
Sähköfutuurien kaavio 23.12.22

Lähde: NasdaqOMX.com

Päivitetty 17.3.2023

Suosittelemme nyt

Fortum logo

Fortum Tarkka

Spot + 0,40 c/kWh

+ 3,99 €/kk

Halutessasi hintalukitus +5,90€/kk.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Voita 1200 € sähköä - vastaa tutkimukseen 31.3 mennessä

Mihin suuntaan sähkön hinta kehittyy 2023 ja 2024?

Sähkön hinta on vuoden 2022 aikana ollut reippaassa kasvussa. Tilanne oli haastava jo vuodenvaihteessa 2021-2022, kun pörssisähkön hinta nousi paikoin selvästi aiempaa korkeammille tasoille.

Hinta jatkoi nousuaan läpi vuoden 2022, mutta vuoden 2023 sähköfutuurit uumoilevat sähkön lähtevän laskuun. Pörssisähkön valinnut onkin päässyt nauttimaan selvästi muita halvemmasta sähköstä alkuvuonna 2023.

Sähkön pörssihinnan odotetaan laskevan keväällä, kun ilmat lämpenevät. Futuurien hintataso on kuitenkin vaihdellut paljon, eikä tarkkaa tietoa tulevista hinnoista ole. Tällä hetkellä futuurien perusteella pörssisähkön hinta olisi kalleimmillaan vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Määräaikaisiin sähkösopimuksiin on jo hinnoiteltu mukaan tulevan talven riskit. Koska arviot tulevan talven sähkön hinnoista vaihtelevat koko ajan, myös sopimusten hinnat vaihtelevat jatkuvasti. Sähköyhtiöiden on myös hinnoiteltava sopimuksiin hintojen ailahtelun aiheuttamat riskit.

Sähkön hinnan odotetaan pitkällä aikavälillä laskevan ja tasaantuvan. Talvella 2024 ja 2025 olisi kuitenkin luvassa hintapiikki – se, kuinka korkeaksi tuo hintapiikki lopulta muodostuu, riippuu lukuisista eri asioista.

Sähkön hintaennuste

Näin hinnan odotetaan kehittyvän

Kevät 2023

Keväällä 2023 sähkön hinnan odotetaan laskevan. Halvempaa hintaa edesauttaa etenkin lämpötilan nousu, kun sähköä tarvitaan vähemmän kotien lämmittämiseen.

Kesä 2023

Kesällä sähkön hinnan odotetaan futuurien perusteella laskevan jo alemmaksi – jopa alle 10 senttiin. Vielä halvempiin hintoihin päästään näillä näkymin vuonna 2024.

Talvi 2024

Nyt katseet kääntyvät futuurimarkkinoilla erityisesti talven 2024 sähkön hintoihin. Silloin hinnan odotetaan kasvavan keskimäärin n. 10-15 senttiin kilowattitunnilta.

Sopimusta valitessa kannattaa ottaa huomioon oma riskinsietokyky, erilaisten sopimusten hinnat sekä mahdollisuus tarvittaessa irtautua sähkösopimuksesta.

Lisätietoa löydät kattavasta oppaasta, jossa kerromme millainen sähkösopimus nyt kenellekin sopii.

Mitkä asiat vaikuttavat sähkön hinnan kehitykseen?

Sähkön tulevaa hintaa on vaikea ennustaa tarkasti. Sähköfutuurit pyrkivät tähän mahdollisimman tarkasti, mutta arviot ovat esimerkiksi viimeisen muutaman kuukauden aikana vaihdelleet todella tiuhaan.

Tässä muutamia tärkeimpiä asioita, jotka vaikuttavat nyt sähkön tulevaan hintaan:

 • Maakaasun hinta: Vaikka maakaasu ja sähkö eivät suoraan ole kytköksissä toisiinsa, vaikuttaa maakaasun hinta merkittävästi myös sähkön hintaan. Maakaasua käytetään monissa Euroopan maissa paljon lämmitykseen, ja sen kallistuminen johtaa myös sähkön hinnan nousuun Suomessa. Maakaasun tukkuhinta kävi paikoin todella korkealla, mutta hinnan laskeminen syksyn aikana käänsi myös sähkön hinnan ainakin hetkellisesti laskuun.
 • Sää: Suomessa merkittävä osa sähkönkulutuksesta menee lämmitykseen. Kylmä talvi nostaisi varmasti sähkön hintaa, kun taas leudompi talvi tarkoittaisi edullisempia hintoja. Pelkän lämpötilan ohella myös tuulella on todella iso merkitys. Silloin, kun tuulee paljon, sähkön hinta laskee tuulivoiman kattaessa merkittävän osan sähköntarpeesta. Paikoitellen kovalla tuulella sähkön pörssihinta voi mennä jopa miinukselle.
 • Johdannaismarkkinat: Sähkön johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa mm. sähköfutuureilla. Kun kauppa toimii, on futuurien tarjoajia paljon, voluumia riittävästi ja marginaalit pieniä. Tällöin sähkön hinnan ennnustettavuus on myös paremmalla tasolla. Viime aikoina futuurikauppa on sakannut, ja tämä on johtanut esim. siihen, että osa yhtiöistä ei edes tarjoa määräaikaisia sähkösopimuksia.
 • Ydinvoiman saatavuus: Olkiluoto 3 on alkutaipaleellaan kärsinyt jonkin verran ongelmista. Kun ydinvoimaa on saatavilla mahdollisimman paljon, myös sähkön hinta pysyy paremmin aisoissa. Tuotannon pienentyminen taas näkyy lähes välittömästi sähkön hinnassa.

Sähkön nousseeseen hintaan on toki löydettävissä myös paljon laaja-alaisempia selityksiä. Voidaan pohtia, onko siirtymä vihreämpiin energianmuotoihin nopeassa aikataulussa onnistunut, miten Venäjän toiminta Ukrainassa on vaikuttanut hintaan tai onko koko sähköpörssijärjestelmä ja Euroopan yhtenäinen sähkömarkkinalaki toimiva. Hyvä puoli sähkökriisissä on, että hinnan nousun pitäisi johtaa sähkön tuotantokapasiteetin kasvattamiseen.

Miksi sähkön hinta nousee?

Sähkön hinta nousi vuoden 2022 aikana ennätyksen korkealle. Koko vuoden keskiarvohinta sijoittui n. 20 c/kWh:n tuntumaan, kun mukaan otetaan arvonlisävero.

Sähkön hinnan nousulle on useita syitä. Ennen kaikkea hinnan nousu johtuu Venäjän aloittamasta sodasta Ukrainassa, jonka johdosta mm. maakaasun hinta nousi pilviin. Epävarma markkinatilanne on aiheuttanut sähkömarkkinoille isoja hintapiikkejä ja sähkön johdannaismarkkinoilla on ollut ennennäkemätöntä volatiliteettia.

Sähkön tulevan hinnan ennustettavuus on äärimmäisen vaikeaa, ja toisaalta Suomessa ei vielä ole tarpeeksi omaa sähköntuotantoa kattamaan kaikkia hetkiä. Hinnannousuun Suomessa on vaikuttanut myös ongelmat Olkiluoto 3:n käyttöönotossa.

Suomi on samaan aikaan ajanut alas fossiilisia energianlähteitä, mutta muuta tuotantoa ei vielä ole tarpeeksi. Markkinatilanteen johdosta uutta puhdasta energiantuotantoa rakennetaan kuitenkin kovaa vauhtia niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Pitkässä juoksussa sähkön hinnan nousu voi siis olla jopa hyvä asia, kunhan tulevasta talvesta selvitään.

Milloin sähkön hinta laskee?

Nykytiedon mukaan sähkön hinta laskee keväällä 2023. Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että jo kesällä 2023 päästäisiin nauttimaan verrattain edullisesta sähköstä – mutta ei kuitenkaan vielä aiempien vuosien hintatasosta.

Sähkön hintaa on mahdotonta arvioida aukottomasti, ja futuurien heikko saatavuus sähkön johdannaismarkkinoilla aiheuttaa epävarmuutta. Varmaa tietoa tulevista sähkön hinnoista ei siis ole.

Tilaa hintavahti

Tilaa maksuton hintavahti, ja me huolehdimme sähkömarkkinoiden seuraamisesta puolestasi. Saat automaattisesti tiedon, kun sähkösopimusten hintataso laskee.

Sähköfutuurit vaikuttavat eri tavoin erilaisiin sopimuksiin

Sähköfutuurit ennakoivat sähkön tulevia spot-hintoja. Futuurit ovat johdannaisia, joiden avulla sähköyhtiöt suojaavat tulevia sähköhankintojaan. Futuurit vaikuttavatkin suoraan määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin, kun sähköyhtiöt suojaavat ostoksensa jo etukäteen.

Jo aiemmin määräaikaisen sähkösopimuksen tehnyt onkin voinut saada sähkölleen lukittua huomattavasti odotettua markkinahintaa halvemman hinnan. Sen sijaan uusissa määräaikaisissa sopimuksissa hinnoittelu noudattelee vahvasti futuurien hintoja määräaikaisen sopimuksen valitulle hintajaksolle.

Pörssisähkösopimuksessa kuluttaja taas maksaa suoraan ajankohtaisen sähkön spot-hinnan mukaisesti. Futuurit ennustavat tällaisen sopimuksen tehneelle keskimääräisiä kuukausihintoja tuleville kuukausille. Spot-hinnoissa voi kuitenkin olla isoja hintapiikkejä suuntaansa – ja esimerkiksi öisin sähkö on tyypillisesti halvempaa kuin päivisin.

Toistaiseksi voimassa olevat ns. tavalliset sähkösopimukset hinnoitellaan yleensä muutaman kuukauden jaksoissa markkinatilanteen mukaan. Futuurien perusteella näiden sopimusten hinnat laskisivat talven jälkeen, mutta eivät kuitenkaan vielä kovin alhaiselle tasolla.

Sähkösopimus on syytä kilpailuttaa, sillä hintaerot voivat olla markkinoilla isoja.

Miten sähkön hinnan nousulta voi suojautua?

Sähkön hinnan pelätään kasvavan talvella entisestään. Nyt on hyvä hetki valmistautua hintanousuun jo etukäteen ja pohtia tapoja, millä hinnan nousulta voisi itse suojautua. Myös sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa tehdä silloinkin, kun hinnat ovat korkealla.

Valitse kiinteä sähkösopimus

Valitsemalla määräaikaisen kiinteän sähkösopimuksen voit lukita kiinteän sähkön hinnan nykytasoon. Näin voit suojautua mahdolliselta edelleen jatkuvalta sähkön hinnannousulta.

Säästä lämmityksessä

Lämmitys on yksi suurimmista sähkösyöpöistä. Sähkölämmittäjän kannattaa miettiä, miten omista lämmityskuluista voisi säästää. Jo huonelämpötilan laskeminen parilla asteella voi auttaa.

Säästä ajoittamalla sähköä

Jos käytössäsi on pörssisähkösopimus tai vaikka yösähkö, voit säästää ajoittamalla sähkön käyttöä ruuhkapiikkien ulkopuolelle. Kiinteässä yleissähkössä ajoituksella ei ole väliä.

Tuota omaa sähköä

Sähkön kuluista voi säästää myös omalla tuotannolla. Esimerkiksi aurinkopaneelit voivat kattaa osan sähkönkäytöstä kotona tai mökillä.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähköä voit nykyään ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kilpailuta sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Ajankohtaista sähkön hinnasta

Scroll to Top