Sähkön hintaennuste 2023

Miten sähkön hinta on kehittynyt tähän mennessä, ja miltä näyttää sähkön hintaennuste vuodelle 2023? Mikä kaikki vaikuttaa sähkön hintakehitykseen nyt?

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

 • Nopea vertailu
 • Sähköä kaikkialle Suomeen
 • Löydä halvin sähkön hinta

Sähkömarkkinan tilanne ja ennuste

Viimeisin pörssisähkön keskiarvo

26,20c/kWh

28vrk keskiarvo 3.10.2022

Sähkön hintaa nostaa

 • Epävakaa markkinatilanne
 • Sekaisin oleva sähkön futuuri- ja johdannaismarkkina
 • Kasvaneet vakuusvaatimukset johdannaismarkkinoilla
 • Venäjän maakaasutoimitusten tyrehtyminen Eurooppaan

Sähkön hintaa laskee

 • Hallituksen lainatukipaketti sähköyhtiöille
 • Lämmin syksy
 • Tuulisähkön hyvä saatavuus

Sähköfutuurit

Sähkön hintaa ennakoivat futuurit antavat viitteitä mahdollisisista hinnoista tulevaisuudessa. Nämä arviot vaihtuvat koko ajan, kun kauppaa käydään johdannaismarkkinoilla.

Epävakaan markkinatilanteen takia johdannaisten saatavuus on heikompaa, ja vaihtelu on todella suurta normaalitilanteeseen verrattuna. Arviot ovat vain arvioita, ja emme vastaa mahdollisista virheistä niitä kerätessä.

Futuurihinnat (28.9.2022) (sis. 24 % ALV), pyöristetty:

 • Lokakuu 2022: 21c/kWh
 • Marraskuu 2022: 34c/kWh
 • Joulukuu 2022: 41c/kWh
 • Tammikuu 2023: 50c/kWh
 • Helmikuu 2023: 48c/kWh
 • Vuoden 2023 Q2 (huh-kes): 18c/kWh

Lähde: NasdaqOMX.com

Päivitetty 3.10.2022

Mihin suuntaan sähkön hinta kehittyy?

Sähkön hinta on vuoden 2022 aikana ollut reippaassa kasvussa. Tilanne oli haastava jo vuodenvaihteessa 2021-2022, kun pörssisähkön hinta nousi paikoin selvästi aiempaa korkeammille tasoille.

Hinnan nousu on kuitenkin vain jatkunut, ja kesällä 2022 sähkön hinta monin paikoin tuplaantui. Sähköyhtiöt ovat pitkälti nostaneet sähkösopimustensa hintoja läpi kesän vaikeaksi ennustetun talven lähestyessä kovaa vauhtia.

Sähkön pörssihinnan odotetaan kasvavan talvea ja vuotta 2023 kohti. Tästä syystä markkinoilla nyt olevat määräaikaiset sopimukset ovat jo selvästi kallistuneet.

Määräaikaisiin sähkösopimuksiin on jo pitkälti hinnoiteltu tulevan talven riskit. Sen sijaan moni toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on vielä ennen talvea saatavilla edullisempaan hintaan. Näiden sopimusten odotetaan kuitenkin kallistuvan roimasti talven vielä lähestyessä.

Sähkön hintaennuste

Näin hinnan odotetaan kehittyvän

Syksy 2022

Syksyn aikana sähkön hinta on käynyt poikkeuksellisen korkealla. Markkina ehti kuitenkin syyskuun aikana hieman rauhoittumaan, kun tulevaa hintaa ennakoivat futuurit ottivat ensimmäistä kertaa selviä harppauksia taaksepäin.

Talvi 2022-2023

Talvella sähkön kysyntä kasvaa, kun lämmitysvaatimukset lisääntyvät. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mihin hinta lopulta kohoaa. Tähän vaikuttaa niin markkinatilanne kuin tulevan talven sääkin. Mitä kylmempiä päiviä, sen kalliimpaa sähkö todennäköisesti on.

Kevät 2023

Keväällä 2023 sähkön hinnan odotetaan laskevan. Ainakin tällä hetkellä sähkön futuurit eli tulevaa hintaa ennakoivat johdannaiset osoittavat, että keväällä sähkön hinta laskisi selvästi nykytasosta. Vielä keväällä 2023 kuitenkaan tuskin nähdään aivan entisen kaltaisia halpoja sähkön hintoja.

Sähkön hinta 2022 ja 2023 – Mitä asiantuntijat ennustavat?

Ennusteet sähkön hinnasta näyttävät paikoin synkiltä. Talvesta odotetaan vaikeaa, jos markkinatilanne pysyy samankaltaisena ja sähkön kysyntä odotetusti kasvaa. Erityisesti kylmä talvi voisi nostaa sähkön hintaa entisestään.

Keräsimme lausuntoja alan asiantuntijoilta. Näin sähkön hinnan on ennustettu kehittyvän:

Sähkön keskihinta saattaa nousta talven tullessa yli tuhanteen euroon megawattitunnilta, arvioi Aalto-yliopiston tutkija Iivo Vehviläinen.

– Iltalehti 17.6.2022

Tuhannen euron megawattituntihinta tarkoittaisi kotitalouksille 1 euron kilowattituntihintaa. Käytännössä ajankohtaiset hintapiikit näkyvät kuitenkin suoraan vain pörssisähkösopimuksissa – määräaikaiset seuraavat hintoja ja ennusteita hieman enemmän viiveellä.

Olkiluoto 3 voi turvata Suomen sähkön saannin talvella

Positiivisiakin uutisia on onneksi väliin mahtunut. Olkiluoto 3 on viivästynyt useaan otteeseen, mutta talvella sen pitäisi olla jo täydessä tehossaan.

Se oli kovinkin helpottavaa, koska siellä kerrottiin, että he [olkiluoto 3] alkavat jo tässä kuussa ajaa 60 prosenttia maksimista ja syyskuussa ajetaan maksimia. Kyllä sillä on pirun iso merkitys.

– Mika Lintilä, elinkeinoministeri. Yle 14.7.2022

Olkiluoto 3 voisi omalta osaltaan hillitä sähkön hinnan nousua, mutta paluuta vuoden tai parin takaisiin hintoihin ei kuitenkaan tällä hetkellä ole nähtävillä.

Miten sähkön hinnan nousulta voi suojautua?

Sähkön hinnan pelätään kasvavan talvella entisestään. Nyt on hyvä hetki valmistautua hintanousuun jo etukäteen ja pohtia tapoja, millä hinnan nousulta voisi itse suojautua. Myös sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa tehdä silloinkin, kun hinnat ovat korkealla.

Valitse kiinteä sähkösopimus

Valitsemalla määräaikaisen kiinteän sähkösopimuksen voit lukita kiinteän sähkön hinnan nykytasoon. Näin voit suojautua mahdolliselta edelleen jatkuvalta sähkön hinnannousulta.

Säästä lämmityksessä

Lämmitys on yksi suurimmista sähkösyöpöistä. Sähkölämmittäjän kannattaa miettiä, miten omista lämmityskuluista voisi säästää. Jo huonelämpötilan laskeminen parilla asteella voi auttaa.

Säästä ajoittamalla sähköä

Jos käytössäsi on pörssisähkösopimus tai vaikka yösähkö, voit säästää ajoittamalla sähkön käyttöä ruuhkapiikkien ulkopuolelle. Kiinteässä yleissähkössä ajoituksella ei ole väliä.

Tuota omaa sähköä

Sähkön kuluista voi säästää myös omalla tuotannolla. Esimerkiksi aurinkopaneelit voivat kattaa osan sähkönkäytöstä kotona tai mökillä.

Vertaa kaikki sähköyhtiöt

Sähköä voit nykyään ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kilpailuta siis sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Ajankohtaista sähkön hinnasta