Sähkön kulutuksen laskuri

Arvioi sähkönkulutus kätevän laskurin avulla. Syötä vain asuntosi neliöt ja muutama muu tieto, niin laskurimme arvioi, paljonko sähkönkulutus on. Tältä sivulta löydät myös tietoa eri sähkölaitteiden kulutuksesta.

Laske sähkönkulutus

*Laskuri antaa suuntaa antavaa tietoa, ja kulutukseen vaikuttaa moni asia.

Huomioi nämä kulutuslaskurista

Sähkönkulutuslaskuri antaa vain suuntaa antavia tuloksia. Sähkönkulutukseen vaikuttavat merkittävästi tietyt sähkölaitteet sekä omat tottumukset. Varmiten näet oman kulutuksen edellisestä sähkölaskustasi. Kun tiedät kulutuksesi, on sähkön kilpailutus huomattavasti helpompaa.

Mm. nämä voivat nostaa sähkönkulutusta:

  • Sähköauton tai hybridin kotilataus
  • Lisälämmitykset – esimerkiksi sähkökäyttöinen lattialämmitys tai lisäpatteri
  • Viilennyslaitteet, kuten siirrettävät ilmastointilaitteet
  • Saunan käyttö
  • Väärin asetettu huonelämpötila

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Sähkönkulutus – mikä siihen vaikuttaa?

Sähkönkulutus riippuu monesta asiasta. Ennen kaikkea asunnon lämmitys, erilaiset kodinkoneet ja viilennyslaitteet voivat vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen.

Lisäksi kulutukseen vaikuttavat myös valaistus, viihde-elektroniikka sekä monet kodin pienkoneet. Niiden sähkönkulutus on kuitenkin usein selvästi odotettua pienempää.

Mitkä viisi asiaa sitten vaikuttavat sähkön kulutukseen kaikkein eniten? Tässä ne tulevat:

Kodin lämmitys ja viilennys

Lämmitys on yksi suurimmista energiasyöpöistä sähkölämmitteisissä taloissa. Ilmalämpöpumppu tai osittain maalammön hyödyntäminen voivat kuitenkin pienentää kokonaiskulutusta. Kerrostaloissa taas on usein kaukolämpö, jolloin energiaa ei kulu asukkaan sähkölaskusta. Viilennyksen käyttö ilmalämpöpumpussa tai siirrettävä ilmastointilaite voivat myöskin lisätä sähkönkulutusta.

Kodinkoneet

Isot kodinkoneet, kuten pyykinpesukone, astianpesukone, kuivausrumpu, jääkaappi ja pakastin kuluttavat kaikki sähköä. Luonnollisesti, mitä enemmän niitä käyttää, sitä enemmän sähköä saattaa kulua. Energiatehokkuus vaikuttaa myös kulutukseen, joten ostopäätöstä tehdessä on hyvä tutustua myös kodinkoneen energiatehokkuusluokitukseen.

Sauna

Sähkähkökiukaan lämmittäminen kuluttaa paljon sähköä. Mitä enemmän saunot, sitä isompi sähkönkulutus on. Kovan saunojan on myös hyvä huomioida, että pörssisähkösopimuksessa sähkö on kalliimpaa yleensä iltaisin. Sen sijaan tavallisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta on vakio ajankohdasta riippumatta.

Asukkaiden määrä

Mitä enemmän asukkaita, sitä enemmän sähkönkin käyttäjiä. Sähkön kulutus kasvaa, kun pyykkiä on enemmän pestävänä, laitteita enemmän ladattavana ja vettä enemmän lämmitettävänä. Asukkaiden määrä vaikuttaa siis suoraan sähkön kulutukseen, mutta vaikutus vaihtelee kotitalouksittain.

Viihde-elektroniikka

Tietokoneiden, televisioiden, puhelimien ja kaiuttimien sähkönkulutus on usein maltillista. Esimerkiksi tehokas pelikone saattaa kuitenkin kerrostaloasunnossa hörpätä yllättävän ison osan energiankulutuksesta. Vanhat laitteet voivat kuitenkin kuluttaa selvästi enemmän, joten energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Myös puhelimen tai tabletin lataamisesta syntyy kulutusta, mutta kokonaiskuvassa todella vähän. Jos puhelinta lataa esimerkiksi joka päivä, on vuosikulutus vain noin 5 kWh (akun koosta riippuen).

Sähkölaitteiden energiankulutus

Keräsimme taulukkoon erilaisten kodinkoneiden ja sähkölaitteiden sähkönkulutusarvioita:

LaiteKulutusarvio
Jääkaappi180 kWh vuodessa
Pakastin300 kWh vuodessa
Liesi (päivittäinen käyttö)150 kWh vuodessa
Liesituuletin (päivittäinen käyttö300 kWh vuodessa
Astianpesukone1 kWh/kerta
Pyykinpesukone (40 astetta)0,8 kWh/kerta
Televisio0,1 kWh/tunti
LED-lamppu0,009 kWh/tunti
Veden lämmitys1000 kWh vuodessa per hlö
Saunan lämmitys (40min)4 kWh
Siirrettävä ilmastointilaite1 kWh/tunti
Puhelimen lataus5 kWh vuodessa

Eri sähkölaitteiden kulutus vaihtelee paljon kotitalouksittain. Toisessa perheessä pesukonetta saatetaan tarvita joka päivä, toisessa vain kerran tai pari viikossa. Vielä enemmän kulutukseen vaikuttaa esimerkiksi saunominen.

Valaistuksen sähkönkulutus on tullut dramaattisesti alaspäin, eikä enää valoja sammuttelemalla saada niin paljoa säätöä kuin aiemmin. Yhtä kaikki – pienikin säästö voi auttaa, kun sähköä säästää vähän joka paikasta.

Sähkönkulutuslaskuri on suunniteltu arvioimaan keskimääräistä sähkönkulutusta. Kulutus voi kuitenkin merkittävästi vaihdella.

Sähkön kulutus on tärkeää laskea ennen sähkösopimuksen tekemistä

Erilaiset sähkösopimukset sopivat erilaisille kotitalouksille. Omaan talouteen halvin sähkösopimus on mahdollista löytää vain, kun sähkönkulutus on tiedossa mahdollisimman tarkasti. Sähkönkulutuslaskuri auttaa tässä merkittävästi.

Hyvä esimerkki on sähkösopimuksen perusmaksu. Perusmaksuton sähkösopimus voi vähän kuluttavalle kotitaloudelle olla halvempi kuin sähkösopimus, jossa kWh-hinta olisi hieman halvempi, mutta perusmaksu kalliimpi.

Paljon kuluttavan talouden taas on tärkeää minimoida kWh-maksu, tai harkita markkinasidonnaista pörssisähköä, joka on perinteisesti ollut pitkässä juoksussa edullisin vaihtoehto.

Kun lasket sähkönkulutuksen etukäteen, voit myös paremmin laskea arvioidun sähkölaskun hinnan jo ennen sopimuksen tekemistä. Tämä auttaa paitsi löytämään parhaan vaihtoehdon, myös budjetoimaan taloutta.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Scroll to Top