Halvin vihreä sähkö

Vertaa vihreä sähkö ja löydä halvin ympäristöystävällinen sähkösopimus talouteesi. Tämän sivun sopimuksiin on valittavissa sähköä useilla erilaisilla tuotantomenetelmillä. Poimi sopivin vihreä sähkösopimus ja luonto kiittää!

Suosittelemme: vihreä valinta

Fortum logo

Fortum DUO 24kk

7,89 c/kWh

+ 3,99 €/kk

CO2-vapaata sähköä. Kulutusvaikutus käytön mukaan.

Vertaa vihreät sähkösopimukset

Vertaa vihreät sähkösopimukset kätevästä taulukosta. Mukana on erilaiset ympäristöystävälliset ja CO2-vapaat sähkösopimukset. Voit valita useisiin sopimuksiin lisäpalveluna haluamasi tuotantomenetelmän, mutta lisäksi monessa sopimuksessa tuotantotapa on automaattisesti ympäristöystävällinen. Klikkaa lisätietoja lukeaksesi tuotantomenetelmästä lisää.

Sähkösopimukset, joiden hintaan kuuluu hiilidioksidivapaa tai uusiutuva sähkö on merkattu vihreällä lehden kuvalla.

ARVIOI SÄHKÖNKULUTUS

Valitsemalla oman vuosikulutuksen näet kustakin sopimuksesta arvioidun kuukausikustannuksen. Kustannusarvio perustuu sopimushintaan, antamaasi kulutukseen ja tietyissä sopimuksissa spot-hintaan. Huomaa, että arvio voidaan laskea tarjoushinnan mukaan, joten tarkista sopimuksen tiedot erikseen.

APUA SOPIMUSVERTAILUUN

Mikä sopimus sopii minulle?

Voit vertailla vertailutyökalun avulla helposti juuri haluamiasi sopimustyyppejä sinulle tärkeillä ominaisuuksilla. Voit säätää sopimustyyppiä, tuotantotapaa sekä sopimuksen kestoa eli määräaikaa ja verrata tuloksia.

Sopimustyyppien selitykset:

 • Pörssisähkö: Aito tunneittain vaihtuva markkinahinta Nordpool spot-hinnalla ja sähköyhtiön marginaalilla.
 • Kiinteä: Kiinteä sähkön hinta kulutuksen mukaan. Määräaikaisissa sama hinta koko sopimuskauden – toistaiseksi voimassa olevissa voi vaihtua.
 • Pakettisähkö: Kiinteä kuukausihinta, joka sisältää tietyn määrän sähköä.
 • Hybridi: Sähkösopimukset, joissa pörssisähköön ja kulutuksen ajoitukseen perustuva osa, mutta muuten kiinteä hinta.
Määräaikainen sopimusToistaiseksi voimassa oleva
Kiinteäksi turvattu hinnoittelu koko sopimuskaudenHinta voi muuttua 30pv ennakkoilmoituksella
Olet sidottu koko määräajaksi pl. muuttoVoit vaihtaa 14 päivän irtisanomisajalla

Suosituimmat vaihtoehdot eri kuluttajille:

Vakaa ja huoleton hinta? Valitse kiinteä ja määräaikainen sähkösopimus. Saat vuodeksi tai kahdeksi vakaan hinnan.
Markkinahinta? Valitse markkinahintainen pörssisähkösopimus. Voit hyötyä spot-hinnan vaihteluista, mutta hinta voi muuttua koko ajan.
Vapautta? Valitse toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus haluamallasi hinnoittelutavalla. Et ole sidottu määräaikaiseen sopimukseen.

3 000 kWh
Sopimustyyppi:
Tuotantotapa:
Sopimuksen määräaika:
? Spot-hinta (c/kWh)
Näytä lisäsuodattimet
Tässä sopivinta tarjousta
Tässä sopivin tarjous
Näillä rajauksilla ei valitettavasti löytynyt sopivia tarjouksia
Näytä lisää tarjouksia

Apua sähkösopimuksen valintaan?

Lue, mikä sähkösopimus nyt kannattaa ottaa.

Sähkön hintavahti

Saa automaattisesti tieto hintojen laskiessa.

Sähkön hinnan ja kulutuksen laskurit

Laske kulutus ja sähkölasku helposti.

Vihreä sähkö on ekoteko

Vihreä sähkö on sellaista sähköä, jonka tuottamiseen on käytetty uusiutuvia energianlähteitä. Tavallisesti sähköä on tuotettu paljon polttamalla fossiilisia polttoaineita ja käyttämällä muita uusiutumattomia energianlähteitä. Ympäristöystävällinen sähkö ja sen valinta onkin ekoteko.

Ympäristöasiat, kuten metsien hakkaaminen ja ilmaston lämpeneminen ovat todellisia ongelmia, joihin pitäisi puuttua ennen kuin on liian myöhäistä. Suomessa ympäristöasiat ovat pääasiallisesti hyvin, mutta koska käytämme etenkin talvella sähköä myös lämmittämiseen, on vihreä sähkö kestävä valinta.

Kaikkein halvin sähkösopimus ei aina ole ympäristöystävällisin valinta. Nykyään voit lähes kaikilta sähköyhtiöiltä valita myös ympäristöystävällisen tuotantotavan – joko automaattisesti vakiohintaan tai pienellä lisähinnalla.

Vertailumme sähkösopimuksiin on kaikkiin joko valittavissa tai vakiona tarjolla CO2-vapaata tai vihreää sähköä.

Vihreä sähkö

Mitä on vihreä sähkö?


Vihreä sähkö tarkoittaa sähköä, joka on tuotettu niillä tuotantomuodoilla, jotka hyödyntävät uusiutuvia luonnonvaroja. Käytännössä se eroaa tavallisesta sähköstä siis sillä, että fossiilisia polttoaineita tai uusiutumattomia luonnonvaroja ei tuotantovaiheessa käytetä.

Merkittävin uusiutuva sähköntuotantotapa Suomessa on vesivoima, sillä suurin osa suomalaisista joista on otettu vesivoimaloiden käyttöön jo aikapäiviä sitten. Muita lähteitä ovat tuulivoima, aurinkovoima ja geoterminen- tai maalämpö. Biopolttoaineiden polttaminen on suhteellisen hyvä, muttei täysin vihreä valinta.

Vihreä sähkö on saatavilla useimpien sähkön välittäjien hinnastoissa. Sen tunnistaa esimerkiksi EKOenergia-merkistä, joka myönnetään voittoa tavoittelemattoman tahon puolesta sähkölle, joka on tuotettu uusiutuvia energianlähteitä käyttämällä.

Ympäristöystävällinen CO2 vapaa sähkö eroaa vihreästä sähköstä sillä, että sen tuotannossa on voitu käyttää myös ydinvoimaa. Monella sähköyhtiöllä vakiovalintana voi olla nimenomaan ydinvoima, jos kyseessä on CO2-vapaa sopimus.

 • Vihreä sähkö tarkoittaa sähköä, joka on tuotettu päästöttömästi uusiutuvaa energianlähdettä hyödyntämällä
 • CO2-vapaa sähkö tarkoitaa päästötöntä sähköä, joka ei kuitenkaan välttämättä ole uusiutuvaa (esim. ydinvoima)
 • Vihreä sähkösopimus on valittavissa usein joko vakiona tai lisävaihtoehtona pieneen lisäkuukausihintaan

Vihreäksi sähköksi lasketaan luonnollisesti myös esimerkiksi itse aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö.

Erilaiset vihreät sähkön tuotantotavat

Vihreää sähöä voidaan tuottaa monella tavalla. Uusiutuviksi ja vihreiksi sähköntuotantotavoiksi lasketaan esimerkiksi tuulivoima, vesivoima, aurinkovoima ja maalämpö eli geoterminen voima.

Lisäksi ydinvoima lasketaan yleensä CO2-vapaakasi sähköksi, mutta ei kuitenkaan vihreäksi sähköksi.

Tuulivoima

Tuulivoima

Suomessa tuulivoimaa on käytetty vielä esimerkiksi monia muita Pohjoismaita maltillisemmin. Tuulivoima on päästötön energianmuoto, jonka haitat ovat marginaalisia.

Tuulivoimaloiden haittapuolena on maisema- ja meluhaitta, mutta tuuli on ehtymätön luonnonvara, joten sen käyttö tulee todennäköisesti lisääntymään vielä paljon. Tuulivoima sopii Suomeen varsin hyvin – esimerkiksi verrattuna aurinkovoimaan se sopii Suomen ilmastoon paljon paremmin.

Tuulivoima on valittavissa monella sähköyhtiöllä erillisenä lisävalintana. Esimerkiksi Nordic Green Energyllä se on suoraan yksi valittavista sopimustyypeistä.

Tuulivoiman isoimpana ongelmana on sen riippuvuus säiden vaihteluista. Tuulivoiman tuotanto elää vahvasti päivästä toiseen – välillä sitä on saatavilla yllin kyllin ja välillä taas ei juuri ollenkaan.

Vesivoima

Vesivoima on Suomen yleisimmin käytetty vihreä energian muoto. Se on valittavissa monilla sähköyhtiöillä, joskus jopa vakiohintaan.

Vesivoima syntyy silloin, kun virtaava vesi esimerkiksi joessa ohjautuu turbiiniin, joka pyörittää sähkögeneraattoria. Se on päästötön, luotettava ja Suomessa jo perinteinen energiamuoto.

Koska Suomen vesivoimalat on pääasiallisesti jo maksettu, on vesivoimasähkö myös se tuote, jonka hinta on kilpailukykyinen fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähköön verrattuna. Miinuksena vesivoimassa on ekosysteemin häiriöt, kuten kalojen kutemisen estyminen.

Aurinkovoima

Aurinkopaneeli

Aurinkovoima on Suomessa ymmärrettävästi hieman epävarmempi sähkön lähde. Laskeneet hankintakustannukset ovat kuitenkin nostaneet sen suosiota esimerkiksi kotien ja mökkien lisäenergianlähteenä. Huonona puolena on se, että talvi on pitkä ja pimeä, eikä sähköä tällöin saa.

Aurinkovoimaa on mahdollista hyödyntää myös yksityishenkilönä. Omakotitalon tai mökin katolle on mahdollista asentaa tai asennuttaa aurinkopaneelit, joiden avulla aurinkoenergiaa voi kerätä talteen oman kotitalouden käyttöön.

Geoterminen energia eli maalämpö

Geoterminen energia tai maalämpö on hyvä lämmön lähde, josta voidaan generoida myös sähköä. Maalämpö on maan pinnalle sitoutunutta lämpöenergiaa, kun taas geoterminen energia on maan sisäistä lämpöä. Näitä voidaan johtaa ulos putkilla. Energia on päästötöntä, mutta vaatii raskasta maanmuokkausta ja porauksia.

Maalämpöä hyödynnetään yleisemmin lämmöntuotannon menetelmänä. Lämmitysjärjestelmänä se on usein selvästi edullisempi vaihtoehto kuin kalliimpi sähkölämmitys.

Bioenergia eli biomassan polttaminen energian tuottamiseksi on niin ikään suhteellisen ekologinen valinta. Siinä esimerkiksi metsäteollisuuden jätteitä, puuta, sellutehtaiden jätelientä tai kotitalouksien roskia poltetaan. Poltosta vapautuu energiaa, mutta myös CO2-päästöjä, joten täysin vihreä valinta se ei ole.

Ydinvoima

Ydinvoimaa ei tyypillisesti lasketa vihreäksi sähköksi, sillä sitä ei pidetä uusiutuvana energianlähteenä. Ydinvoima lasketaan kuitenkin CO2-vapaaksi sähkösopimukseksi.

Ydinvoimassa sähköä tuotetaan fissiossa – eli radioaktiivisen atomin ytimen hajoamisessa – syntyvästä energiasta. Tuotantotapa on päästötön, mutta haasteita liittyy esimerkiksi radioaktiivisen jätteen säilömiseen.

Yleisesti ydinvoimaa pidetään kuitenkin tehokkaana ja edullisena vaihtoehtona – ja nykyaikaisia ydinvoimaloita erittäin turvallisina. Jos haluaa valita päästöttömän sähkösopimuksen halvalla, voi ydinvoima olla hyvä vaihtoehto.

Miksi valita vihreä sähkö?

Vihreä sähkö on järkevä valinta, sillä sen valitsemalla voit suoraan tukea uusiutuvien energianlähteiden käyttöä. Valinnan tekeminen ohjaa myös sähköyhtiöitä oikeaan suuntaan, sillä kuluttajien luoma kysyntä helpottaa vihreään sähköön tehtävien investointien päättämistä ja kiirehtimistä.

Ympäristöystävällisen sähkön valinta on ekoteko, sillä sen käyttäminen on ympäristön kannalta paras valinta, koska ympäristövaikutukset ja kasvihuonepäästöt pysyvät näin pienempinä muihin sähkön tuotantotapoihin verrattuna. Koska sähkön käyttämisestä ei voi oikein luopuakaan, on loogista tehdä pienintä vahinkoa aiheuttava valinta.

Vihreään sähköönkin liittyy ongelmia, kuten vaikkapa jokin patoamiseen liittyvät ongelmat kaloille ja tuulivoiman vaikutukset lähiseutujen ihmisille. Haitat ovat yleisesti kuitenkin paljon pienempiä kuin fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Vihreä sähkö on myös tulevaisuuden valinta, sillä valitsemalla sen nyt, olet aallon harjalla. Ekologisen sähkön tuottoa on pakko kasvattaa tulevaisuudessa, sillä fossiiliset polttoaineet loppuvan ennemmin tai myöhemmin. Niiden vähentyessä myös hinnat nousevat ja ekologisesta vihreästä sähköstä tulee helpompi valinta. Valitsemalla oikein autat siis koko maapalloa!

Vihreästä sähköstä on aina silloin tällöin tarjolla omia tarjouksia. Voit esimerkiksi saada tietyksi määräajaksi ympäristöystävällisen sähkön maksutta sopimuksen kylkeen.

Kuukauden suosituksemme vihreäksi sähköksi

Suosittelemme: vihreä valinta

Fortum logo

Fortum DUO 24kk

7,89 c/kWh

+ 3,99 €/kk

CO2-vapaata sähköä. Kulutusvaikutus käytön mukaan.

Kuinka valita vihreämpi sähkösopimus?

Mikäli olet vakuuttunut siitä, että vihreä sähkö on oikea valinta, on aika katsella erilaisia sähkösopimuksia ja sitä, mistä vihreää sähköä saa. Koska ympäristöystävällinen sähkö on nouseva trendi, hyödyntää osa myyjistä sitä surutta omassa myynnissään takaamatta kuitenkaan sitä, että sähkö todella on ekologista.

Aidosti vihreän sähkön tunnistamiseksi sinun kannattaakin vertailla sähköyhtiöitä ja niiden EKOenergia-merkkejä. Merkin löytyminen takaa sen, että sähkön alkuperä on jäljitetty ja riippumattomat osapuolet ovat todenneet sähkön ekologiseksi. EKOenergia -merkillä varustetun sähkön myyjä lahjoittaa aina vesistökunnostuksiin 10 senttiä jokaisesta megawattitunnista myytyä energiaa.

Varsinainen sopimusten vertailu käy näppärästi netissä, jossa voit vertailla sähköjä niin, että mukana ovat vain aidosti vihreän valinnat. Sinun tulee itse päättää millaista tuotantomuotoa tuet ja voit ottaa sen huomioon vertailuvaiheessa. Kilpailutus onkin paras keino löytää sellainen sähkösopimus, joka on suhteellisen edullinen, mutta myös arvojesi mukainen.

Mikäli asut pienessä asunnossa vaikkapa kerrostalossa, etkä lämmitä sähköllä, ei hinta ole kovinkaan merkittävä tekijä. Voit tehdä parhaan valinnan ilman, että sähkölaskusi loppusumma nousee kovinkaan paljon. Hintaero saattaa olla vaikkapa muutamia senttejä kilowattitunnilta, eikä siitä synny isoja kustannuksia pidemmälläkään aikavälillä.

Isommassa asunnossa tai vaikkapa talossa asuva voi myös tehdä vihreän valinnan, vaikka hinnalla onkin suurempi merkitys. Joudut ehkä tinkimään sähkön lähteestä tai vaihtoehtoisesti sen kulutuksesta, mutta yhtä kaikki vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille löytyy myös muihin kohteisiin!

Löydä halvin vihreä sähkö kilpailutuksesta

Halvin vihreä sähkösopimus löytyy helpoiten sähkön kilpailutuksesta. Tämän sivun yläreunasta löydät valintamme kuukauden parhaaksi vihreäksi sähköksi, sekä kattavan vertailun, josta löydät helposti halvimman vaihtoehdon.

Sopimusten kilpailutus kannattaa tehdä sekä kWh-hinnan että perusmaksun osalta. Muista, että perusmaksu voi etenkin pienemmissä talouksissa muodostaa yllättävän ison osan sähkön kokonaiskustannuksesta.

Toimi siis näin löytääksesi halvimman vihreän sähkön:

 1. Vertaa erilaiset sähkösopimukset sähkövertailustamme – lisätietoa tuotantotavasta löydät klikkaamalla ”lisätietoja”
 2. Valitse omaan talouteesi parhaiten sopiva sähkösopimus
 3. Valitse sähkön tuotantotapa sähköyhtiön sivulta – voit usein valita joko CO2-vapaan sähkön tai kokonaan uusiutuvista lähteistä tuotetun sähkön
 4. Tee vihreä sähkösopimus – ja ekoteko!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top