Pörssisähkö: vertaa halvin pörssisähkösopimus

Valitse vertailusta halvin vaihtoehto ja säästä ajoittamalla kulutustasi pörssisähkösopimuksella. Pörssisähkö laskutetaan aina ajankohtaisen tunneittain vaihtuvan sähkön markkinahinnan eli spot-hinnan mukaan. Halvin pörssisähkö löytyykin vertaamalla sopimuksista perittäviä marginaaleja ja perusmaksuja.

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,44 c/kWh

+ 3,89 €/kk

Halvin pörssisähkö vertailusta

Löydä halvin pörssisähkö vertaamalla eri sopimukset alta. Ota pörssisähkösopimuksia vertaillessa huomioon kolme asiaa: pörssisähkön marginaali, kuukausittainen perusmaksu ja sopimustyyppi.

3 000 kWh/v
Sopimustyyppi:
Tuotantotapa:
Sopimuksen määräaika:
? Spot-hinta (c/kWh)
Näytä lisäsuodattimet
Löysimme tarjousta valituilla rajauksilla
Tässä sopivin tarjous valituilla rajauksilla
Näillä rajauksilla ei valitettavasti löytynyt sopivia tarjouksia
Näytä lisää tarjouksia

Apua sähkösopimuksen valintaan?

Lue, mikä sähkösopimus nyt kannattaa ottaa.

Sähkön hintavahti

Saa automaattisesti tieto hintojen laskiessa.

Sähkön hinnan ja kulutuksen laskurit

Laske kulutus ja sähkölasku helposti.

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähköllä tarkoitetaan sähkösopimusta, jossa käyttö laskutetaan tunneittain vaihtuvan sähkön spot-hinnan eli markkinahinnan mukaan. Spot-hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa, josta sähköyhtiöt ostavat sähkönsä.

Pörssisähkö on usein pitkässä juoksussa halvin, mutta hetkellisesti hinta voi olla selvästi määräaikaista sopimusta korkeampi. Pörssisähkön valitsevan on valmistauduttava tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä edullisiin hetkiin – esimerkiksi öisin sähkö on yleensä halvempaa.

Pörssisähkön keskihinta on pitkällä aikavälillä ollut määräaikaisia edullisempi. Riskejä kuitenkin on: vuoden 2022 aikana sähköpörssissä nähtiin useita isoja hintapiikkejä, ja niitä on odotettavissa myös 2023.

 • Pörssisähkösopimuksessa sähkön kWh-hinta vaihtuu tunneittain markkinan mukaan
 • Sopimus on pitkässä juoksussa halvin, mutta hetkittäin sähkö on kalliimpaa
 • Sähkölaskun hinta voi vaihdella merkittävästi kuukausittain
 • Riski hinnan noususta on kuluttajalla, eikä sähköyhtiöllä, kuten määräaikaisissa sopimuksissa

Hyvät puolet

 • Pörssisähkösopimus on usein pitkässä juoksussa edullisin
 • Hinta on aina ajankohtainen ja markkinatilanteen mukainen
 • Omalla sähkön käytön ajoittamisella voi suoraan vaikuttaa sähkölaskun hintaan
 • Pörssisähkösopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa, voit siis irtisanoa sopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla

Huonot puolet

 • Sähkö voi olla hetkittäin todella kallista ja hintavaihtelut ovat isoja
 • Sähkölaskun hinta voi vaihdella merkittävästi kuukausittain
 • Jos sähkön hinta nousee, joudut maksamaan siitä heti enemmän markkinan mukaan

Mistä pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinta muodostuu ajankohtaisesta Nordpool-sähköpörssin tunti-spot-hinnasta, veroista sekä sähköyhtiön marginaalista. Lisäksi sähköstä laskutetaan vielä erikseen sähkön siirto – sen hintaan ei ole mahdollista itse vaikuttaa.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, joten tyypillisesti sähkö on kalleinta silloin, kun sitä käytetään eniten. Aamuisin sähköstä joutuu yleensä maksamaan eniten, aamuöisin taas vähiten.

Lisäksi pörssisähkön hinta on yleensä kesällä halvempaa kuin talvella. Talvella kysyntää lisää esimerkiksi sähkölämmitys, jolloin hintakin nousee sähköpörssissä.

Pörssisähkösopimuksen hinta koostuu 3 komponentista:

 • Nordpool-sähköpörssin tunneittain vaihtuva spot-hinta
 • Sähköverot
 • Sähköyhtiön marginaali (peritään kuukausittaisena perusmaksuna ja spot-hinnan lisämarginaalina)
pörssisähkö

Näin spot-hinta muodostuu Nordpool-sähköpörssissä

Jokainen pörssisähkösopimus Suomessa seuraa Nordpool-sähköpörssin tuntihintoja. Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan jokaiselle tunnille erikseen. Hinnat ovat tiedossa jo edellisenä vuorokautena, eli sähkö myydään pörssissä etukäteen.

Nordpoolissa sähkönmyyjät (tuottajat) ja sähkönostajat (myyntiyhtiöt) kohtaavat ja sopivat sähkön hinnat pörssimekanismilla. Näin hinta on joka tunnille ajankohtainen ja kysynnän sekä tarjonnan lain mukainen.

Hinta vaihtelee niin tunneittain kuin vuodenajoittain. Erilaiset erikoistilanteet vaikuttavat pörssihintaan paljon:

 • Vuorokausitasolla sähkön hintaan vaikuttaa etenkin sähkön vaihteleva kysyntä. Iltaisin sähköä käytetään eniten, jolloin myöskin hintapiikkejä näkyy. Öisin pörssisähkö taas on yleensä edullisinta
 • Vuositasolla sähkön hintaan vaikuttaa erityisesti ilmasto ja keli. Kovimmilla pakkasilla sähkö on kalliimpaa, kun sähkölämmitystä käytetään enemmän.
 • Laajemmin sähkön hintakehitykseen voi vaikuttaa esimerkiksi paikalliset säätilat, siirtymä kohti erilaisia energianmuotoja, maailmanpoliittinen tilanne, inflaatio, suurten voimantuotantoyksiköiden tila sekä polttoaineiden hinnat.

Sähköyhtiöt pyrkivät koko ajan arvioimaan sähkön hintakehitystä ja hinnoittelemaan määräaikaisia sopimuksia sen perusteella. Pörssisähkösopimuksen ottaja taas itse ottaa mahdollisen riskin sähkön hinnan noususta – sekä tietenkin hyötyy myös, jos sähkön hinta laskee.

Pörssisähkön hinta eri vuorokauden aikoina

Pörssisähkö on halvinta yleensä öisin. Kalleinta pörssisähkö taas on arkiaamuisin ja -iltoisin.

Vuorokauden sisällä vaihtelua on siis ennen kaikkea sen mukaan, milloin sähkön kysyntä on korkeimmillaan. Arkiaamuisin sähkön kulutusta kasvattaa teollisuus, jolloin myös sähkön pörssihinta usein nousee. Öisin kulutus on sekä kotitalouksilla että teollisuudessa alhaisempaa, joten hintakin on halempi.

Sähköä kannattaa siis käyttää erityisesti öisin. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä asunnossa tämä voi tarkoittaa lämmityksen painopisteen ajoittamista yöhön.

Sähkön pörssihintoja kannattaa joka tapauksessa aina seurata. Nordpoolin spot-hinnat määritellään jokaiselle päivälle ja tunnille erikseen.

Miten valitaan halvin pörssisähkö?

Halvin pörssisähkö löytyy kilpailuttamalla sähkösopimukset. Yksinkertaisimmillaan halvin pörssisähkö on se, jossa sähköyhtiö ottaa mahdollisimman pienen marginaalin.

Sähköyhtiöt perivät omaa marginaaliaan kahdessa osassa:

 1. Pörssisähkön marginaalissa, joka laskutetaan aina c/kWh-muodossa tunti-spot-hinnan ohella
 2. Sähkösopimuksen perusmaksussa, joka laskutetaan kuukausittain käytöstä riippumatta

Jos sähkön käyttösi on vähäistä, pyri minimoimaan perusmaksu. Kun sähkölasku on muuten yleisesti pieni, voi perusmaksu muodostaa siitä suhteettoman ison osan. Paras vaihtoehto on tällöin pörssisähkö ilman perusmaksua.

Jos sähkön käyttösi on suurempaa, pyri minimoimaan pörssisähkön marginaali. Ison kulutuksen taloudessa perusmaksu muodostaa suhteessa paljon pienemmän osan sähkölaskusta. Tällöin kannattaa minimoida sähkön hinnan marginaali.

Pörssisähkön hinta – miten se on kehittynyt?

Pörssisähkön hinta on vaihdellut vuosien varrella. Isoimmat hintapomput on nähty vuoden 2021 lopussa sekä syksyllä 2022. Tähän asti pörssisähkösopimuskin oli yleensä suhteellisen tasainen vaihtoehto, mutta viimeistään nyt sopimustyypin riskit ovat tulleet esiin.

Hinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun 2022, ja mutta ennusteet odottavat, että hinta tasoittuisi hiljalleen kesällä 2023 ja vuoden 2024 aikana. Ajankohtaisen hintaennusteen pääset katsomaan tästä.

Pitkässä juoksussa pörssisähkö on joka tapauksessa aina todennäköisesti edullisin sähkösopimus. Siinä maksat sähkön ajankohtaista tuntihintaa ja marginaalin, mutta et esimerkiksi sähkön johdannaismarkkinoihin liittyviä riskipreemioita.

Tässä näet kuukauden keskihinnat muutamalta viime vuodelta. Hinnat sisältävät arvonlisäveron:

20242023202220212020
Tammikuu13,178,65 (ALV 10 %)13,216,353,37
Helmikuu6,408,82 (ALV 10 %)10,057,093,03
Maaliskuu7,368,2 (ALV 10 %)10,714,762,53
Huhtikuu6,7 (ALV 10 %)9,844,562,46
Toukokuu3,3016,475,702,42
Kesäkuu5,3717,356,973,49
Heinäkuu4,0822,869,762,50
Elokuu8,2332,438,465,03
Syyskuu4,0826,6211,074,96
Lokakuu4,6712,108,053,86
Marraskuu8,6424,2010,633,42
Joulukuu9,4527,10 (ALV 10 %)24,004,87
Pörssisähkön kuukausittaiset keskihinnat c/kWh sis. ALV 24 %.

Pörssisähkön marginaalin vertailu kannattaa

Ennen pörssisähkösopimusten tekemistä kannattaa vertailla eri yhtiöiden marginaaleja. Halvin marginaali tarkoittaa, että säästät rahaa muihin pörssisähkösopimuksiin verrattuna. Marginaali koostuu spot-hinnan päälle laskutettavasta marginaalista sekä kuukausittaisesta perusmaksusta.

Perusmaksun osuus taas riippuu oman talouden sähkönkulutuksesta. Jos sähköä menee paljon, ei sillä ole niin paljoa väliä kuin marginaalilla, mutta pienessä taloudessa perusmaksun minimointi voi olla todella kannattavaa.

Tyypillisesti erot pörssisähkön marginaaleissa ovat kuitenkin pieniä verrattuna esimerkiksi määräaikaisiin sopimuksiin. Siksi pelkän muutaman sentin kymmenyksen tai sadasosan sijaan kannattaa pohtia myös sähköyhtiön muita palveluita – esimerkiksi mobiilisovellusta, tuotantotapaa ja muita itselle tärkeitä ominaisuuksia. Se on kuitenkin selvää, että ylikallista pörssisähkösopimusta ei kannata valita, kun kilpailuttamalla on tarjolla halvempikin sopimus.

Kannattaako ottaa pörssisähkö?

Tuhannen taalan kysymys. Kannattaako pörssisähkö ottaa, vai olisiko tavallinen kiinteän kWh-hinnan sähkösopimus sittenkin parempi?

Pörssisähkösopimukset ovat perinteisesti olleet pitkällä aikavälillä halvimpia. Saat sähköä yleensä varsin pienellä marginaalilla, aitoon markkinahintaan.

Toisaalta pörssisähkön hinta voi kuitenkin olla paikoin todella epävakaa. Jos satut käyttämään sähköä paljon ruuhkapiikin aikaan, voi sähkölasku yhtäkkiä ollakin paljon ennakoitua kalliimpi.

Pörssisähkö sopii sinulle, jos:

 • …taloutesi kestää sen, jos sähkön hinta nousee
 • …olet valmis tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä edullisempiin aikoihin (esimerkiksi öihin)
 • …jaksat seurata sähkön hintakehitystä ainakin suhteellisen tiiviisti
 • …olet valmis ottamaan riskin, jonka myötä voit saada halvinta mahdollista sähköä

Pörssisähkö ei sovi sinulle, jos:

 • …haluat mahdollisimman ennakoitavan ja tasaisen sähkölaskun
 • …haluat suojautua sähkön hinnan tulevalta nousulta
 • …et pysty tai halua pyrkiä ajoittamaan sähkön käyttöä edullisiin hetkin
 • …haluat mahdollisimman riskittömän ja helpon sähkösopimuksen

Pörssisähkö on siis ennenkaikkea kuluoptimoijan ja hintatietoisen kuluttajan valinta. Se ei kuitenkaan sovi heikkohermoiselle, tai jos haluaa ennakoitavan sähkölaskun. Viime vuosien kokemukset pörssisähköstä osoittavat, että hinnannousu voi tulla joillekin todella yllätyksenä.

Hyviä ja huonoja kokemuksia pörssisähköstä

Pörssisähköstä on kokemuksia monilla kotitalouksilla, niin hyvässä kuin pahassakin. Monen pörssisähkön ottaneen tai sopimustyyppiä harkitsevan mielessä on kuitenkin varmasti vuoden 2021 lopun nopea hinnannousu tai koko vuoden 2022 kallis sähkön hinta.

Pörssisähkön hintapiikit aiheuttivat monille huonoja kokemuksia pörssisähköstä – varsinkin, jos sopimustyypin ominaisuuksia ei ollut täysin ymmärtänyt. Tällaisessa sopimuksessa riskit ovat nimittäin aina enemmän kuluttajalla, ja hintojen aktiivinen seuranta on vähintäänkin kannattavaa.

Vaikka huonot kokemukset pörssisähköstä ovat varmasti jääneet monelle mieleen, ei kannata sivuuttaa hyviä kokemuksia. Pörssisähkö on kuitenkin lopulta ollut pitkässä juoksussa monelle kotitaloudelle edullisin vaihtoehto.

Erityisen tyytyväisiä pörssisähköön ovat he, jotka ovat valmiita seuraamaan sähköpörssin hintaa aktiivisesti. Jos pyykit voi pestä vaikka öisin ja saunaa lämmittää vasta pahimpien hintapiikkien ulkopuolella, voi sopimus hyvin olla edullinen.

Pörssisähkösopimuksen lisäpalvelut

Pörssisähkösopimukseen on mahdollista ottaa monenlaisia lisäpalveluita. Lisäpalveluiden avulla pörssisähkösopimuksesta voi räätälöidä paremmin itselleen sopivan – esimerkiksi asettamalla tietyn hintakaton tai vaikuttamalla sähkön tuotantotapaan.

Lisäpalveluiden kanssa kannattaa kuitenkin aina olla tarkkana. Ne voivat myös turhaan lisätä sopimuksen hintaa, jos et oikeasti tarvitsisi niitä.

Hintavakuutukset- ja turvat

Erilaiset hintavakuutukset ja hintaturvat – tai hintakatot – voivat asettaa pörssisähkön hinnalle tietyn katon. Tällaisissa sopimuksissa sähkön hinta ei voi hetkellisestikään nousta yli sovitun.

Hintakatto voi tulla mielenrauhaa, mutta suosittelemme aina tarkkaan tutustumaan ehtoihin. Lue tarkkaan, mihin tilanteisiin hintakattoa sovelletaan, ja onko sen käyttöön rajoitteita.

Kannattaa myös muistaa, että sähköyhtiöt voivat muokata toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia lyhyellä varoitusajalla. Esimerkiksi tiettyyn rajaan sovittu hintakatto voidaan siis perua, jos hintataso nousee yleisesti paljon.

Vihreä sähkö

Sähkön tuotantotapaan on mahdollista vaikuttaa myös pörssisähkösopimuksissa. Osa yhtiöistä tarjoaa pörssisähköä suoraan uusiutuvalla energialla, ja toisiin sopimuksiin voit valita vihreän sähkön lisävalintana.

Hinnoittelumallit vaihtelevat, uusiutuvasta energiasta voidaan periä lisähintaa joko kuukausittaisena kiinteänä lisämaksuna tai marginaalina kWh-hinnan päälle.

Pörssisähkö on riski, joka voi kannattaa

Pörssisähkön valitseva voi saada merkittävää etua pitkällä aikavälillä. Riski hinnannoususta ja paikallisista hintapiikeistä on kuitenkin puhtaasti kuluttajalla itsellään, toisin kuin perinteisissä määräaikaisissa sopimuksissa.

Riski voi kantaa hedelmää, mutta niukalla budjetilla elävälle riskialtis pörssisähkö ei välttämättä ole oikea valinta. Jos haluat tietää sähkölaskusi tarkemmin, kannattaa valita mieluummin määräaikainen sähkösopimus, jolla sähköä saa samaan hintaan vuodeksi tai pariksi.

Tässä vielä tämän hetken suosituksemme pörssisähkösopimukseksi:

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,44 c/kWh

+ 3,89 €/kk

Halvinsähkösopimus.fi auttaa löytämään halvimman pörssisähkön

Halvinsähkösopimus.fi auttaa löytämään halvimman pörssisähkösopimuksen eri vaihtoehtojen joukosta. Selkeästi taulukosta näet aina sekä pörssisähkön marginaalin että perusmaksun.

Lisäksi näet jokaisesta sähkösopimuksesta lisätietoa esimerkiksi sopimustyypin sekä sähkön tuotantotavan osalta. Voit siis helposti tehdä samalla ympäristöystävällisen valinnan.

Kilpailuta sähkö vain kolmessa vaiheessa:

1. Vertaa pörssisähkön hintatiedot

Pörssisähkösopimuksissa sähkön hinta muodostuu jokaisella sähköyhtiöllä Nordpool-sähköpörssissä. Lopulliseen hintaan vaikuttaa kuitenkin sähkön marginaali sekä perusmaksu.

Vertaa siis ihan ensimmäisenä sopimuksen marginaali ja perusmaksu, jotka vaikuttavat siihen, mikä on halvin valinta.

2. Katso lisätiedot sopimuksesta

Pelkän hinnan ohella kannattaa tutustua sopimuksen lisätietoihin. Katso esimerkiksi, oletko sitoutumassa määräaikaan vai saatko sopimuksen ilman määräaikaa toistaiseksi voimassaolevana.

Tutustu myös sähkön tuotantotapaan. Kuuluuko ilmastöystävällinen sähkö pakettiin, vai pitääkö siitä maksaa erikseen?

3. Tee sopimus sähköyhtiön kanssa

Sähkösopimus tehdään aina sähköyhtiön kanssa. Meillä pääset suoraan sopimukseen klikkaamalla tarjouksen vierestä kohtaa ”Tutustu lisää”.

Sopimuksen voit tehdä sähköyhtiön kanssa, joka hoitaa puolestasi tarvittaessa myös mahdollisen aiemman sähkösopimuksen irtisanomisen. Sopimuksen voi myös tehdä suoraan uuteen kohteeseen muuttosähkösopimuksena.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top