Pörssisähkö

Pörssisähkö laskutetaan aina ajankohtaisen tunneittain vaihtuvan sähkön markkinahinnan eli spot-hinnan mukaan. Löydä vertailusta halvin pörssisähkösopimus ja säästä rahaa pitkässä juoksussa. Pörssisähkö on kulutietoisen valinta, mutta ei sovi henkilölle, joka haluaa ennakoitavan sähkön hinnan.

Joulukuun paras pörssisähkö

Fortum logo

Spot + 0,27c/kWh

+ 3,57€/kk

Fortumin pörssisähkö ilman määräaikaa. CO2-vapaa ja edullinen marginaali.

Halvin pörssisähkö vertailusta

Löydä halvin pörssisähkö vertaamalla eri sopimukset alta. Ota pörssisähkösopimuksia vertaillessa huomioon kolme asiaa: pörssisähkön marginaali, kuukausittainen perusmaksu ja sopimustyyppi.

PÖRSSISÄHKÖ

ALV 10 % (30.4.23 asti)

Fortum logo

Fortum Tarkka

 • Määräaika: Voimassa toistaiseksi
 • Tuotantotapa: CO2-vapaa sähkö
 • Tuntitarkkaa pörssisähköä edullisella marginaalilla

Spot + 0,27c/kWh

+ 3,57€/kk

Lisätietoa

Fortum Tarkka on pörssisähkösopimus, joka noudattaa Nord Poolin tunnittaisia spot-hintoja. Maksat siis aina ajankohtaista markkinahintaa sähköstä. Sopimukseen on tarjolla useita lisäpalveluita. Hinnat 7.12 alkaen: marginaali 0,40c/kWh + perusmaksu 3,99 €/kk (ALV 10%).

Valinnaiset lisäpalvelut:

 • 100 % uusiutuvaa energiaa – 4,35 €/kk
 • Aurinkovalinta – 5,77 €/kk
 • Hintatakuu – 5,90 €/kk
 • Maksuturvavakuutus – 5,90 €/kk

Arvonlisäveroa 10 %. Nousee 24 prosenttiin 30.4.2023.

 • Sopimus: Toistaiseksi voimassa oleva
 • Sähkön tuotantotapa: CO2-vapaa sähkö
 • Sähkötyyppi: Pörssisähkö
 • Laskutus: 4, 6 tai 12 laskua vuodessa

ALV 10 % (30.4.23 asti)

Nordic Green Energy logo

NGE pörssisähkö

 • Määräaika: Voimassa toistaiseksi
 • Tuotantotapa: Vesivoima
 • Pörssisähkö ajankohtaisella hinnoittelulla

100 % uusiutuvaa

+ 5,23€/kk

Lisätietoa

Nordic Green Energyn pörssisähkö on 100 % uusiutuvalla energialla tuotettu sähkösopimus. Sopimuksen hinta perustuu Nordpool-sähköpörssin tunneittain vaihtuvaan hintaan.

Valinnaiset lisäpalvelut:

 • Tuuli- tai aurinkovoima: +0,27c marginaaliin

Arvonlisäveroa 10 %. Nousee 24 prosenttiin 30.4.2023.

 • Sopimus: Toistaiseksi voimassa oleva
 • Sähkön tuotantotapa: 100 % vesivoima
 • Sähkötyyppi: Pörssisähkö

ALV 10 % (30.4.23 asti)

Nordic Green Energy logo

NGE Smartti 24kk

 • Määräaika: 24kk määräaikainen
 • Tuotantotapa: Vesivoima
 • Hybridihinnoittelu: puolet laskutetaan kiinteällä hinnalla + puolet spot-hinnalla

100 % uusiutuvaa

+ 3,46€/kk

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähköllä tarkoitetaan sähkösopimusta, jossa käyttö laskutetaan tunneittain vaihtuvan sähkön spot-hinnan eli markkinahinnan mukaan. Spot-hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa, josta sähköyhtiöt ostavat sähkönsä.

Pörssisähkö on usein pitkässä juoksussa halvin, mutta hetkellisesti hinta voi olla selvästi määräaikaista sopimusta korkeampi. Pörssisähkön valitsevan on valmistauduttava tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä edullisiin hetkiin – esimerkiksi öisin sähkö on yleensä halvempaa.

Pörssisähkön keskihinta on pitkällä aikavälillä ollut määräaikaisia edullisempi. Riskejä kuitenkin on: esimerkiksi vuoden 2021-22 vaihteessa hinta oli välillä moninkertainen vain muutamaa kuukautta aiemmin solmittuihin määräaikaisiin sopimuksiin verrattuna.

 • Pörssisähkösopimuksessa sähkön kWh-hinta vaihtuu tunneittain markkinan mukaan
 • Sopimus on pitkässä juoksussa halvin, mutta hetkittäin sähkö on kalliimpaa
 • Sähkölaskun hinta voi vaihdella merkittävästi kuukausittain
 • Riski hinnan noususta on kuluttajalla, eikä sähköyhtiöllä, kuten määräaikaisissa sopimuksissa

Pörssisähkön tunneittain vaihtuva hinta

Pörssisähkön hinta vaihtuu Nordpool-sähköpörssissä joka tunti. Päälle tulee lisäksi oman pörssisähkösopimuksen marginaali ja perusmaksu. Lisäksi sähköstä maksetaan arvonlisäveroa.

Voit tarkastaa pörssisähkön hinnan tälle päivälle, huomiselle sekä eri kuukausille esimerkiksi Fortumin sivuilta – hintaan on automaattisesti lisätty sivulla myös pörssisähkön marginaali. Löydät tämän selaamalla sivulla alas kohtaan ”Mitä pörssisähkö maksaa nyt?”.

Pörssisähkön hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

 • Pörssisähkösopimus on usein pitkässä juoksussa edullisin
 • Tarjolla on kuukausimaksuttomia sopimuksia sekä sopimuksia ilman marginaalia
 • Omalla sähkön käytön ajoittamisella voi suoraan vaikuttaa sähkölaskun hintaan
 • Pörssisähkösopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa, voit siis irtisanoa sopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla

Huonot puolet

 • Sähkö voi olla hetkittäin todella kallista
 • Sähkölaskun hinta voi vaihdella merkittävästi kuukausittain
 • Jos sähkön hinta nousee, joudut maksamaan siitä heti enemmän markkinan mukaan

Mistä pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinta muodostuu ajankohtaisesta sähkön tunti-spot-hinnasta, veroista sekä sähköyhtiön marginaalista. Lisäksi sähköstä laskutetaan vielä erikseen sähkön siirto – sen hintaan ei ole mahdollista itse vaikuttaa.

Sähkön hinta määräytyy Suomessa Pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin kautta. Kyseisestä pörssistä sähköyhtiöt voivat ostaa sähköä aina markkinahintaan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, joten tyypillisesti sähkö on kalleinta silloin, kun sitä käytetään eniten. Iltaisin sähköstä joutuu yleensä maksamaan eniten, aamuöisin taas vähiten.

Lisäksi pörssisähkön hinta on yleensä kesällä halvempaa kuin talvella. Talvella kysyntää lisää esimerkiksi sähkölämmitys, jolloin hintakin nousee sähköpörssissä.

 • Pörssisähkön hinta koostuu sähkön ajankohtaisesta spot-hinnasta, veroista sekä sähköyhtiön marginaalista
 • Hinta määräytyy Pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa, tunneittain
 • Hinta on kalleinta silloin, kun kysyntää on eniten ja tarjontaa vähiten – halvinta taas päinvastaisessa tilanteessa
pörssisähkö

Markkinahinnan laskuun ja nousuun vaikuttaa moni asia

Sähkön maailmanmarkkinahintaan vaikuttaa moni asia. Sähköpörssissä sähköä myydään aina tiettyyn hintaan, mutta mikä itseasiassa muodostaa tämän hinnan?

Ensinnäkin kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässä. Mitä enemmän sähköä on tarjolla suhteessa kysyntään, sitä halvempaa se on. Jos kysyntä taas on suurta, nousee sähkön hinta.

 • Vuorokausitasolla sähkön hintaan vaikuttaa etenkin sähkön vaihteleva kysyntä. Iltaisin sähköä käytetään eniten, jolloin myöskin hintapiikkejä näkyy.
 • Vuositasolla sähkön hintaan vaikuttaa erityisesti ilmasto ja keli. Kovimmilla pakkasilla sähkö on kalliimpaa, kun sähkölämmitystä käytetään enemmän.
 • Laajemmin sähkön hintakehitykseen voi vaikuttaa esimerkiksi paikalliset säätilat, siirtymä kohti erilaisia energianmuotoja, maailmanpoliittinen tilanne, inflaatio, suurten voimantuotantoyksiköiden tila sekä polttoaineiden hinnat.

Sähköyhtiöt pyrkivät koko ajan arvioimaan sähkön hintakehitystä ja hinnoittelemaan määräaikaisia sopimuksia sen perusteella. Pörssisähkösopimuksen ottaja taas itse ottaa mahdollisen riskin sähkön hinnan noususta – sekä tietenkin hyötyy myös, jos sähkön hinta laskee.

Pörssisähkön hinta – ennuste ja historiatietoa

Pörssisähkön hinta on vaihdellut vuosien varrella. Isoimmat hintapomput on nähty vuoden 2021 lopun jälkeen. Tähän asti pörssisähkösopimuskin oli yleensä suhteellisen tasainen vaihtoehto, mutta viimeistään nyt sopimustyypin riskit ovat tulleet esiin.

Hinnat lähtivät kuitenkin voimakkaan nousuun. Ajankohtaisen hintaennusteen pääset katsomaan tästä.

Ohessa Tilastokeskuksen kaavio pörssisähkön hinnoista viimeisen reilun 10 vuoden aikana:

Ennuste

Pörssisähkön hintaa tulevaisuudessa on mahdotonta aukottomasti ennustaa. Osviittaa antavat kuitenkin historiatiedot sekä sähköyhtiöiden määräaikaisten sopimusten hinnat.

Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat jo vuoden 2022 aikana merkittävästi kasvaneet, joten sähköyhtiöt uumoilevat, että pörssisähkön hinta jatkaa kasvuaan ja pysyy korkealla tasolla.

Perinteisesti talvella pörssisähkön hinta on myös hieman kallistunut, joten hinta saattaa hyvin pysyä varsin korkeana myös tulevaisuudessa.

Miten valitaan halvin pörssisähkö?

Halvin pörssisähkö löytyy kilpailuttamalla sähkösopimukset. Yksinkertaisimmillaan halvin pörssisähkö on se, jossa sähköyhtiö ottaa mahdollisimman pienen marginaalin.

Sähköyhtiöt perivät omaa marginaaliaan kahdessa osassa:

 1. Pörssisähkön marginaalissa, joka laskutetaan aina c/kWh-muodossa tunti-spot-hinnan ohella
 2. Sähkösopimuksen perusmaksussa, joka laskutetaan kuukausittain käytöstä riippumatta

Jos sähkön käyttösi on vähäistä, pyri minimoimaan perusmaksu. Kun sähkölasku on muuten yleisesti pieni, voi perusmaksu muodostaa siitä suhteettoman ison osan. Paras vaihtoehto on tällöin pörssisähkö ilman perusmaksua.

Jos sähkön käyttösi on suurempaa, pyri minimoimaan pörssisähkön marginaali. Ison kulutuksen taloudessa perusmaksu muodostaa suhteessa paljon pienemmän osan sähkölaskusta. Tällöin kannattaa minimoida sähkön hinnan marginaali.

Halvinsähkösopimus.fi auttaa löytämään halvimman pörssisähkön

Halvinsähkösopimus.fi auttaa löytämään halvimman pörssisähkösopimuksen eri vaihtoehtojen joukosta. Selkeästi taulukosta näet aina sekä pörssisähkön marginaalin että perusmaksun.

Lisäksi näet jokaisesta sähkösopimuksesta lisätietoa esimerkiksi sopimustyypin sekä sähkön tuotantotavan osalta. Voit siis helposti tehdä samalla ympäristöystävällisen valinnan.

Kilpailuta sähkö vain kolmessa vaiheessa:

1. Vertaa pörssisähkön hintatiedot

Pörssisähkösopimuksissa sähkön hinta muodostuu jokaisella sähköyhtiöllä Nordpool-sähköpörssissä. Lopulliseen hintaan vaikuttaa kuitenkin sähkön marginaali sekä perusmaksu.

Vertaa siis ihan ensimmäisenä sopimuksen marginaali ja perusmaksu, jotka vaikuttavat siihen, mikä on halvin valinta.

2. Katso lisätiedot sopimuksesta

Pelkän hinnan ohella kannattaa tutustua sopimuksen lisätietoihin. Katso esimerkiksi, oletko sitoutumassa määräaikaan vai saatko sopimuksen ilman määräaikaa toistaiseksi voimassaolevana.

Tutustu myös sähkön tuotantotapaan. Kuuluuko ilmastöystävällinen sähkö pakettiin, vai pitääkö siitä maksaa erikseen?

3. Tee sopimus sähköyhtiön kanssa

Sähkösopimus tehdään aina sähköyhtiön kanssa. Meillä pääset suoraan sopimukseen klikkaamalla tarjouksen vierestä kohtaa ”Tutustu lisää”.

Sopimuksen voit tehdä sähköyhtiön kanssa, joka hoitaa puolestasi tarvittaessa myös mahdollisen aiemman sähkösopimuksen irtisanomisen. Sopimuksen voi myös tehdä suoraan uuteen kohteeseen muuttosähkösopimuksena.

Pörssisähkön marginaalin vertailu kannattaa

Ennen pörssisähkösopimusten tekemistä kannattaa vertailla eri yhtiöiden marginaaleja. Halvin marginaali tarkoittaa, että säästät rahaa muihin pörssisähkösopimuksiin verrattuna.

Pelkän marginaalin ohella kannattaa samalla ottaa huomioon myös sähkösopimuksen perusmaksu sekä tuotantotapa. Osa sähköyhtiöistä myy esimerkiksi täysin uusiutuvista energianlähteistä tuotettua sähköä.

Perusmaksun osuus taas riippuu oman talouden sähkönkulutuksesta. Jos sähköä menee paljon, ei sillä ole niin paljoa väliä kuin marginaalilla, mutta pienessä taloudessa perusmaksun minimointi voi olla todella kannattavaa.

Kannattaako ottaa pörssisähkö?

Tuhannen taalan kysymys. Kannattaako pörssisähkö ottaa, vai olisiko tavallinen kiinteän kWh-hinnan sähkösopimus sittenkin parempi?

Pörssisähkösopimukset ovat perinteisesti olleet pitkällä aikavälillä halvimpia. Saat sähköä yleensä varsin pienellä marginaalilla, aitoon markkinahintaan.

Toisaalta pörssisähkön hinta voi kuitenkin olla paikoin todella epävakaa. Jos satut käyttämään sähköä paljon ruuhkapiikin aikaan, voi sähkölasku yhtäkkiä ollakin paljon ennakoitua kalliimpi.

Pörssisähkö sopii sinulle, jos:

 • …taloutesi kestää sen, jos sähkön hinta nousee
 • …olet valmis tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä edullisempiin aikoihin (esimerkiksi öihin)
 • …jaksat seurata sähkön hintakehitystä ainakin suhteellisen tiiviisti
 • …olet valmis ottamaan riskin, jonka myötä voit saada halvinta mahdollista sähköä

Pörssisähkö ei sovi sinulle, jos:

 • …haluat mahdollisimman ennakoitavan ja tasaisen sähkölaskun
 • …haluat suojautua sähkön hinnan tulevalta nousulta
 • …et pysty tai halua pyrkiä ajoittamaan sähkön käyttöä edullisiin hetkin
 • …haluat mahdollisimman riskittömän ja helpon sähkösopimuksen

Pörssisähkö on siis ennenkaikkea kuluoptimoijan ja hintatietoisen kuluttajan valinta. Se ei kuitenkaan sovi heikkohermoiselle, tai jos haluaa ennakoitavan sähkölaskun. Viime vuosien kokemukset pörssisähköstä osoittavat, että hinnannousu voi tulla joillekin todella yllätyksenä.

Hyviä ja huonoja kokemuksia pörssisähköstä

Pörssisähköstä on kokemuksia monilla kotitalouksilla, niin hyvässä kuin pahassakin. Monen pörssisähkön ottaneen tai sopimustyyppiä harkitsevan mielessä on kuitenkin varmasti vuoden 2021 lopun nopea hinnannousu, jolloin pörssisähkön hinta kasvoi hetkittäin yhtäkkiä moninkertaiseksi silloiseen normaaliin verrattuna.

Pörssisähkön hintapiikit aiheuttivat monille huonoja kokemuksia pörssisähköstä – varsinkin, jos sopimustyypin ominaisuuksia ei ollut täysin ymmärtänyt. Tällaisessa sopimuksessa riskit ovat nimittäin aina enemmän kuluttajalla, ja hintojen aktiivinen seuranta on vähintäänkin kannattavaa.

Vaikka huonot kokemukset pörssisähköstä ovat varmasti jääneet monelle mieleen, ei kannata sivuuttaa hyviä kokemuksia. Pörssisähkö on kuitenkin lopulta ollut pitkässä juoksussa monelle kotitaloudelle edullisin vaihtoehto.

Erityisen tyytyväisiä pörssisähköön ovat he, jotka ovat valmiita seuraamaan sähköpörssin hintaa aktiivisesti. Jos pyykit voi pestä vaikka öisin ja saunaa lämmittää vasta pahimpien hintapiikkien ulkopuolella, voi sopimus hyvin olla edullinen.

Pörssisähkösopimuksen lisäpalvelut

Pörssisähkösopimukseen on mahdollista ottaa monenlaisia lisäpalveluita. Lisäpalveluiden avulla pörssisähkösopimuksesta voi räätälöidä paremmin itselleen sopivan – esimerkiksi asettamalla tietyn hintakaton tai vaikuttamalla sähkön tuotantotapaan.

Lisäpalveluiden kanssa kannattaa kuitenkin aina olla tarkkana. Ne voivat myös turhaan lisätä sopimuksen hintaa, jos et oikeasti tarvitsisi niitä.

Hintavakuutukset- ja turvat

Erilaiset hintavakuutukset ja hintaturvat – tai hintakatot – voivat asettaa pörssisähkön hinnalle tietyn katon. Tällaisissa sopimuksissa sähkön hinta ei voi hetkellisestikään nousta yli sovitun.

Hintakatto voi tulla mielenrauhaa, mutta suosittelemme aina tarkkaan tutustumaan ehtoihin. Lue tarkkaan, mihin tilanteisiin hintakattoa sovelletaan, ja onko sen käyttöön rajoitteita.

Kannattaa myös muistaa, että sähköyhtiöt voivat muokata toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia lyhyellä varoitusajalla. Esimerkiksi tiettyyn rajaan sovittu hintakatto voidaan siis perua, jos hintataso nousee yleisesti paljon.

Vihreä sähkö

Sähkön tuotantotapaan on mahdollista vaikuttaa myös pörssisähkösopimuksissa. Osa yhtiöistä tarjoaa pörssisähköä suoraan uusiutuvalla energialla, ja toisiin sopimuksiin voit valita vihreän sähkön lisävalintana.

Hinnoittelumallit vaihtelevat, uusiutuvasta energiasta voidaan periä lisähintaa joko kuukausittaisena kiinteänä lisämaksuna tai marginaalina kWh-hinnan päälle.

Yhteenveto – pörssisähkö on riski, joka voi kannattaa

Pörssisähkön valitseva voi saada merkittävää etua pitkällä aikavälillä. Riski hinnannoususta ja paikallisista hintapiikeistä on kuitenkin puhtaasti kuluttajalla itsellään, toisin kuin perinteisissä määräaikaisissa sopimuksissa.

Riski voi kantaa hedelmää, mutta niukalla budjetilla elävälle riskialtis pörssisähkö ei välttämättä ole oikea valinta. Jos haluat tietää sähkölaskusi tarkemmin, kannattaa valita mieluummin määräaikainen sähkösopimus, jolla sähköä saa samaan hintaan vuodeksi tai pariksi.

Tässä vielä tämän hetken suosituksemme pörssisähkösopimukseksi:

Joulukuun paras pörssisähkö

Fortum logo

Spot + 0,27c/kWh

+ 3,57€/kk

Fortumin pörssisähkö ilman määräaikaa. CO2-vapaa ja edullinen marginaali.

Usein kysytyt kysymykset

Vieritä ylös