Kaasuputken vaurio nosti sähköfutuurien hintoja

Kaasuputken vaurio nosti sähkön hintaodotuksia talvelle

Sähköfutuurit tulevalle talvelle ovat kallistuneet alkuviikosta sen jälkeen, kun Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaitiin vuoto sunnuntaiyönä 8. lokakuuta. Sabotaasiksi epäilty kaasuputken vaurio on saanut sähköfutuurien myyjät varpailleen ja hermostuttanut markkinaa, vaikka nyt havaittu vaurio ei vaikutakaan suoraan kaasun saatavuuteen.

Lähikuukausien kallistuneet sähköfutuurit näkyvät nyt etenkin lyhyempien sähkösopimuksien hinnoissa, sillä sähköyhtiöt käyttävät futuureja suojatakseen sähköostojaan.

Tärkeimmät poiminnat:

  • Tulevan talven sähköfutuurien hinnat ovat nousseet alkuviikon aikana kaasuvuotolöydöksen jälkeen
  • Talven hintaodotukset vaikuttavat etenkin lyhyempien määräaikaisten sopimusten hintoihin
  • Sähköfutuurit edustavat markkinoiden ennusteita sähkön hinnoista

Näin talven sähköfutuurit kallistuivat

Suomen hinta-alueen sähköfutuurit tulevalle talvelle nousivat alkuviikosta noin 20 %. Sen sijaan vuoden 2025 futuurihinnat eivät ole merkittävästi kohonneet.

Vaikka nyt havaittu vaurio ei asiantuntijoiden mukaan vaikutakaan suoraan kaasun tai sähkön hintaan talvella, ovat futuurit jo lähteneet nousuun. Taustalla on erityisesti epävarmuus tilanteesta. Sähköfutuureihin sisältyy aina myös niiden tarjoajan riskilisä, ja epävarmissa tilanteissa tämä riskilisä usein korostuu.

Sähköyhtiöt käyttävät sähköfutuureita suojatakseen tulevat sähkön hinnat. Futuurien ansiosta sähköyhtiöt pystyvät tarjoamaan kuluttajille määräaikaisia sähkösopimuksia kiinteällä hinnalla.

Keräsimme sähköfutuurien hintatiedot 5.10. ja 10.10., muunsimme ne c/kWh muotoon sekä lisäsimme hintoihin arvonlisäveron. Näin futuurit ovat paremmin vertailtavissa esimerkiksi kiinteiden sähkösopimusten hintoihin.

Futuurihinnat Suomen hinta-alueelle (sis. Pohjoismainen systeemifutuuri, Suomen aluefutuuri sekä ALV). Hinnat muodossa c/kWh.:

Kuukausi5.10.2023 päätöskurssi10.10.2023 päätöskurssi
Marraskuu4,506,91
Joulukuu5,828,18
Tammikuu9,5511,53
Helmikuu9,7711,81
Maaliskuu7,639,14
Q2 20244,415,93
Q3 20244,045,33
Q4 20247,477,61
Q1 20258,128,58
Q2 20254,464,83
Q3 20253,353,84

Talven hintaodotukset vaikuttavat sähkösopimusten hintoihin

Tulevan talven sähköfutuurit vaikuttavat eniten lyhyempien määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin. Moni yhtiö on jo nostanut esimerkiksi 1 vuoden määräaikaisen sopimuksen hintaa. Vaikutus pidemmissä sopimuksissa on maltillisempi, sillä hinta perustuu pidemmän ajan hinta-arvioon.

Sähköfutuurit eivät suoraan vaikuta pörssisähkön hintaan, mutta ne edustavat markkinoiden arviota tulevista hinnoista. Pörssisähkössä keskihinnan ohella ratkaisee myös sähkön hintapiikit suuntaansa, jolloin sähkön kulutuksen ajoituksella on vaikutuksensa maksettavaan hintaan.

Myös tavallisissa toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sähköfutuurit vaikuttavat hintaan, mutta usein pidemmällä viiveellä.

Futuureissa on aiemminkin tänä vuonna nähty nopeahkoja hintavaihteluita suuntaansa. Nyt nähty muutos ei siis vielä koko kuvassa ole valtava, vaikka vaikutus lyhyempiin määräaikaisiin sopimuksiin voikin olla nopeasti merkittävä.

Kaasun hinta näkyy välillisesti sähkössä

Kaasun hinta ja hintaodotukset näkyvät usein myös sähkön hinnassa. Esimerkiksi vuosi sitten sähköfutuurien hinnat ampaisivat tähtitieteellisiin lukemiin, kun kaasun riittävyyttä erityisesti Keski-Euroopassa pelättiin.

Sähköfutuurien hintoihin vaikuttavat lisäksi erilaiset epävarmat tilanteet – aivan kuten osakemarkkinoillakin. Sen sijaan varsinaisessa pörssisähkössä sähkön hinta sovitaan vain päiväksi etukäteen, jolloin sen hetkinen kysyntä ja tarjonta määrää hinnan.

Nyt sähkösopimusta tekevän ja kilpailuttavan kuluttajan kannattaa olla tarkkana. Eri yhtiöt reagoivat sähköfutuurien hintanousuun eri tavoin ja erilaisin syklein – hinnoissa voi olla hetkellisesti tavallista suurempia eroja.

Lähteet:
Nasdaq OMX -futuurihinnat
Halvinsähkösopimus.fi vertailutiedot

Scroll to Top