Sähkösopimus omakotitaloon

Löydä halvin sähkösopimus omakotitaloon kätevästä sähkövertailusta. Kilpailutimme puolestasi eri sopimukset – kuukauden valinta löytyy ohesta ja kaikki omakotitalon sähkösopimukset pääset vertailemaan alta.

Lokakuun 2022 paras pörssisähkö

Nordic Green Energy logo

Hinta
Tunti-spot-hinta
+ 0,49c/kWh

Perusmaksu
3,80 €/kk

Sopimustyyppi
Toistaiseksi voimassaoleva

Ympäristöystävällistä vesivoimalla tuotettua sähköä.

Tai vertaa kaikki sopimukset

Kotimaan Energia logo
Oomi logo
Nordic Green Energy logo

Sähkösopimus – omakotitalo

Vertaa ja löydä omakotitaloon sopiva sähkösopimus tästä. Sähkövertailussa voit verrata kaikki erilaiset sopimustyypit niin kWh-hinnan kuin perusmaksunkin osalta. Sähkön tuotantotavoista voit lukea lisätietoja lisätietokohdasta.

Fortum logo

Fortum Takuu 24kk

Hinta
33,99 c/kWh

Perusmaksu
2,97 €/kk (norm. 4,50 €)

Sopimustyyppi
24kk määräaikainen yleissähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
CO2-vapaaPerusmaksuetu (arvo 36,72 €)

Fortum Takuu 24kk on CO2-vapaa sähkösopimus, josta saat nyt perusmaksut erikoisetuna edullisemmin koko sopimuskaudeksi.

Fortum logo

Fortum Vakio S

Hinta
Kiinteä 75 €/kk

Maks. kulutus
2000 kWh/vuosi

Sopimustyyppi
Toistaiseksi voimassaoleva pakettisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
CO2-vapaaKiinteä pakettihinta

Fortum Vakio S kiinteään kuukausihintaan kerrostaloasuntoihin. Maks. 2 000 kWh vuosikulutus. Oletuksena CO2-vapaata sähköä, valittavissa myös uusiutuva energia.

Nordic Green Energy logo

Pörssisähkö pienellä marginaalilla

Hinta
Pörssisähkö + 0,49c/kWh

Perusmaksu
3,80 €

Sopimustyyppi
Toistaiseksi voimassaoleva pörssisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
Vesivoima, lisähintaan tuuli- tai aurinkovoimaMatala marginaali, aina ajankohtainen hinta

Nordic Green Energyn ympäristöystävällinen vesivoimalla tuotettu pörssisähkö arginaalilla. Voit valita myös tuulivoiman tai aurinkovoiman pieneen lisähintaan.

Fortum logo

Fortum Vakio M

Hinta
Kiinteä 120 €/kk

Maks. kulutus
3000 kWh/vuosi

Sopimustyyppi
Toistaiseksi voimassaoleva pakettisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
CO2-vapaaKiinteä pakettihinta

Fortum Vakio M kiinteään kuukausihintaan rivitaloon tai kerrostaloasuntoon. Maks. 3 000 kWh vuosikulutus. Oletuksena CO2-vapaata sähköä, valittavissa myös uusiutuva energia.

Fortum logo

Fortum Vakio L

Hinta
Kiinteä 190 €/kk

Maks. kulutus
5000 kWh/vuosi

Sopimustyyppi
Toistaiseksi voimassaoleva pakettisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
CO2-vapaaKiinteä pakettihinta

Fortum Vakio L kiinteään kuukausihintaan. Maks. 5 000 kWh vuosikulutus. Oletuksena CO2-vapaata sähköä, valittavissa myös uusiutuva energia.

Nordic Green Energy logo

Smartti 24kk

Hinta
Puolet 37,95c/kWH +
puolet pörssisähkö + 1,49c

Perusmaksu
3,60 €

Sopimustyyppi
24kk määräaikainen hybridisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
Vesivoima, lisähintaan tuuli- tai aurinkovoima31.8 asti tilattuihin sopimuksiin perusmaksut ilmaiseksi koko sopimuskaudelle

Nordic Green Energyn ympäristöystävällinen vesivoimalla tuotettu SMARTTI-sopimus. Puolet kulutuksesta laskutetaan ajankohtaisen tunti-spot-hinnan mukaan, ja puolet kiinteän hinnan mukaan. Valittavissa myös tuulivoima tai aurinkovoima. Tarjolla myös 12kk:n määräaikaisena sopimuksena.

Nordic Green Energy logo

Smartti 12kk

Hinta
Puolet 44,95c/kWH +
puolet pörssisähkö + 1,49c

Perusmaksu
3,60 €

Sopimustyyppi
12kk määräaikainen hybridisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
Vesivoima, lisähintaan tuuli- tai aurinkovoima31.8 asti tilattuihin sopimuksiin perusmaksut ilmaiseksi koko sopimuskaudelle

Nordic Green Energyn ympäristöystävällinen vesivoimalla tuotettu SMARTTI-sopimus. Puolet kulutuksesta laskutetaan ajankohtaisen tunti-spot-hinnan mukaan, ja puolet kiinteän hinnan mukaan. Valittavissa myös tuulivoima tai aurinkovoima. 12 kuukauden määräaika.

Laske sähkön kokonaishinta

Käytä laskureitamme laskeaksesi sähkön kulutuksen ja sähkön kokonaishinnan. Kokonaishinnan laskurilla laskurilla voit laskea sähkön kokonaishinnan sopimuksen mukaan. Säädä sähkönkulutus ja sopimuksen tiedot kuntoon, niin näet arvioidut vuosikustannukset.

Jos et tiedä kulutusta, käytä sähkönkulutuslaskuria arvioidaksesi sen. Molemmat laskurit löydät alta olevasta linkistä.

Tilaa hintavahti

Tilaa maksuton hintavahti, ja me huolehdimme sähkömarkkinoiden seuraamisesta puolestasi. Saat automaattisesti tiedon, kun sähkösopimusten hintataso laskee.

Sähkösopimus omakotitaloon – ota nämä huomioon

Omakotitalot ovat yleensä suurimpia asuntoja, joita ihmiset hankkivat. Sähköyhtiöiden hintoja kannattaakin vertailla, sillä niiden avulla voi saada tuntuvia pienennyksiä sähkölaskuun. Jos paras sähkösopimus kerrostaloon on monesti perusmaksuton vaihtoehto, omakotitaloasujan täytyy useimmiten kylmästi verrata halvin kWh-hinta.

Sähkönkulutuksen kannalta oleellista onkin aina kohteen koko, varsinkin, jos koti on sähkölämmitteinen. Tällöin sähkölasku voi paisua yllättävänkin suureksi talvikuukausina.

Omakotitalon sähkösopimusta valittaessa on otettava huomioon monia asioita. Paras sähkösopimus omakotitaloon on sellainen, että se palvelee hinnallaan mahdollisimman hyvin kuluttajien tarpeita.

Vuorotyötä tekevillä sähkönkulutus voi tapahtua hyvin eri aikaan vuorokaudesta kuin perinteisissä yhdeksästä viiteen töissä olevilla. Erilaisilla elintavoilla asuvat ihmiset saavat parhaat hyödyt erilaisista sopimuksista. Omakotitalon sähkösopimusta valittaessa sinun kannattaakin kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Oma sähkönkulutus
  • Sopimustyyppien erot
  • Hintojen vertailu

Mikä on paras sähkösopimus omakotitaloon?

Omakotitalon sähkösopimusta pohdittaessa on syytä pohtia monia asioita sekä pyrkiä ennakoimaan tulevaa. Sähkön hinta yleensä lähtee nousuun talven kynnyksellä. Toisaalta vuonna 2022 sähkön hinta on käynyt ennätyksellisen korkeissa lukemissa, joita oikeastaan kukaan ei osannut ennustaa.

Erilaiset energiamarkkintilanteet näkyvät erilaisissa sähkösopimustyypeissä eri tavoin. Haastavan talven mukanaan tuomat ongelmat sähköntuotannossa näkyvät hinnoissa välittömästi, mikäli sopimus mahdollistaa hinnan muuttumisen kesken sopimuskauden.

Mikäli omaa sähkölaskuaan tahtoo hallita ennakkoon, on syytä hankkia sopimus, jossa hinta säilyy kiinteänä. Toisaalta taas tällaisessa tilanteessa kuluttaja voi joskus joutua tilanteeseen, jossa markkinahinta on halvempi kuin oman sopimuksen hinta.

Omakotitaloissa sähkön kulutukseen vaikuttaa moni asia, mutta tärkein laskun kokonaisuuden määrittäjä on kuitenkin yhä edelleen sähkön hinta. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä pienempi on sähkön kWh-hinta, sitä pienempi on myös lasku.

Perusmaksun osuus on omakotitaloasujalla lähes järjestään hyvin pieni. Sen suuruuteen ei siis kannata kiinnittää hirveästi huomiota.

Määräaikainen kiinteällä kWh-hinnalla varustettu sopimus

Omakotitaloissa yleinen sopimustyyppi on kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus. Määräaikainen sopimus on voimassa tietyn ajan, jonka ajan kuluttajan on maksettava sopimuksen tekohetkellä tarjottua kWh-hintaa. Tämä sopimustyyppi tarjoaa kohtuullisen hyvin ennustettavia laskuja, varsinkin mikäli tuntee oman kulutuksensa hyvin.

Määräaikainen sopimus on voimassa koko sopimuskauden ajan, joten hinta ei muutu kesken sopimuskauden. Markkinoilla tarjolla olevat alhaisemmat hinnat voivat näin ollen jäädä saamatta. Toisaalta taas myös markkinahintojen kovasti noustessa, voi määräaikainen sopimus tulla kuluttajalle todella edulliseksi.

Pakettisopimus

Pakettisopimus on tuttu sähkösopimustyyppi. Siinä kuluttaja maksaa omasta sähkönkulutuspaketistaan tietyn hinnan kuukausittain ja tämän yli menevältä myös sopimukseen erikseen merkatun hinnan. Toisaalta, jos koko pakettia ei käytä, ei sähköyhtiö laskua tule pienentämään.

Pakettihinnoiteltu sopimus voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli oma sähkönkulutus ei vaihtele kuukausittain.

Pakettihinnoittelussa sähkölasku on kuukaudesta toiseen samansuuruinen, jos kulutus pysyy tasaisena. Esimerkiksi sähkölämmittäjälle se on kuitenkin huono vaihtoehto, sillä sähkönkulutus vaihtelee merkittävästi vuodenajan mukaan.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on samantyyppinen olemukseltaan kuin määräaikainen kiinteähintainen sopimus, mutta niiden suurin ero piilee siinä, että toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi purkaa kuluttajansuojalain mukaisesti 14 päivän aikana.

Sopimusta on siis helppo vaihtaa, mikäli näin kokee tarpeelliseksi. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on suosittu, sillä se on joustava ja helposti kilpailutettava vaihtoehto. Mikäli toinen sähköyhtiö tarjoaa alhaisemman kWh-hinnan, ei mikään estä kuluttajaa lopettamasta vanhaa sopimusta.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on nimensä mukaisesti pörssin toimintaa mukaileva sähkösopimustyyppi, jossa sähkön kulloinenkin hinta määrittyy aina sen hetkisen tilanteen mukaisesti. Pörssityyppinen sähkösopimus omakotitalossa voi olla todella halpa ratkaisu, mikäli omaa kulutusta voi hallita ja siirtää ajankohtiin, jolloin muiden kulutus on alhaista.

Toisaalta taas kulutuspiikkien aikana hinta voi olla todella suolainen ja muun muassa erittäin kylminä talvina voi pörssisähkö olla todella kallista sähkölämmitteisessä talossa asuvalle. Omakotitaloasujalle pörssisähkön järkevyys riippuu siis monesta asiasta.

Paljonko omakotitalon sähkönkulutus on?

Omakotitaloissa merkittävimmät sähkönkulutukseen vaikuttavat tekijät ovat sähköä kuluttavat laitteet, saunominen sekä asunnon lämmitystapa.

Taulukossa on ensin sähkönkulutus kaukolämmöllä ja suluissa per kuukausi.

AsumistyyppiArvio sähkönkulutuksesta per kk
70 neliön asunto 2 hlö254 kWh (867)
90 neliön asunto 3 hlö313 kWh (1100)
120 neliön asunto 4 hlö400 kWh (1450)

Oheisessa taulukossa on esitelty muutamien erikokoisten omakotitalojen sähkönkulutusta.

Taulukossa on esitelty kuukauden arvioidut sähkönkulutukset niin kaukolämmössä kuin sähkölämmityksessä olevien omakotitalojen osalta. Kuten on helppo huomata, nostaa sähkölämmitys asunnon sähkönkulutuksen parhaimmillaan jopa kolminkertaiseksi.

Omaa sähkönkulutusta voi arvioida sähkönkulutuslaskurilla, jossa voit vertailla sähkönkulutusta erilaisissa omakotitaloissa.

Saunominen fiksusti vähentää kuluja

Sähkösaunan käyttäminen on erittäin paljon sähköä kuluttavaa puuhaa. Normaali sähkösauna maksaa käyttökerralla noin 1 – 2 euron edestä sähköä, joten pitkässä juoksussa näistä voi kertyä merkittävä lisä sähkölaskuun.

Saunomisen sähkönkulutusta on helppoa karsia saunomalla järkevästi. Seuraavilla vinkeillä voit säästää huomattavasti sähkölaskussa:

  • Mene saunaan heti, kun se on valmis
  • Sammuta sauna, kun olet saunonut
  • Tarkasta saunomislämpötila, riittäisikö esimerkiksi 70 astetta 90 asteen sijaan?

Käytä kodinkoneita ja muita sähkölaitteita järkevästi

Kodinkoneet ovat tärkeässä roolissa arjen pyörittämisessä, mutta ne kaikki vaativat sähköä. Kodinkoneissa on tärkeää käyttää niitä mahdollisimman energiatehokkaasti, mikäli laskua tahtoo pienentää.

Koneiden osalta niiden optimaalinen käyttö on tärkeää. Kulutukseen vaikuttaa eniten itse koneiden päällä olo aika, mutta myös laitteiden kunto ja ikä. Uusimmat kodinkoneet kuluttavat sähkö vain muutamia kymmeniä prosentteja siitä, mitä vanhemmat laitteet.

Edullinen sähkö omakotitaloon löytyy kilpailutuksesta

Paras tapa säästää sähkölaskussa, on kilpailuttaa sähkösopimukset säännöllisesti. Halvimman ja kalleimman hintaero voi olla todella merkittävä, joten säästöä voi tulla huimasti.

Sähkön markkinahinta juontuu monesta asiasta, joista tärkeimmät ovat energian tuottamisen hinta sekä yleinen sähkönhintataso. Sähkösopimusten hinnat muuttuvat usein ja tästä syystä erot sopimusten välillä voivat olla paikoittain erittäin suuria.

Sähkön kilpailuttaminen on helppoa ja sen voi tehdä helposti. Helpoin tapa kilpailuttaa sähkösopimukset on tehdä se osoitteessa halvinsähkösopimus.fi.

Sähkön kilpailuttaminen etenee seuraavasti:

  1. Tutustu omaan sähkökulutuksesi. Katso oma kulutuksesi, joko vanhoilta laskuilta tai laske arvio käyttämällä laskuriamme.
  2. Kilpailuta sähkön hinta. Palvelussa on helppo kilpailuttaa erilaiset sähkösopimukset ja -yhtiöt. Voit tarkastaa kWh-hinnat, perusmaksun sekä sopimustyypin. Sinun ei tarvitse syöttää omia tietojasi ollenkaan.
  3. Tee sopimus. Sopivan sähkösopimuksen löytyessä, voit tehdä sopimuksen nopeasti.

Pörssisähkö omakotitaloon – onko se fiksu ratkaisu?

Pörssisähkö on sopimustyyppi, jossa hinta määrittyy markkinoilla aina ajankohtaisen spot-hinnan mukaan. Sähkön hinta vaihtelee siis tunneittain.

Omakotitaloasujien keskuudessa pörssisähkösopimus on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Tämä siitä huolimatta, että pahimmillaan talvikuukausina kWh-hinnat voivat olla erittäin korkeita.

Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että pörssisähkön keskiarvohinta on yleensä erittäin kilpailukykyinen muihin sopimustyyppeihin verrattuna. Eri yhtiöillä on myös olemassa erilaisia hinnoittelumalleja, joten on tärkeää tarkastella kriittisesti eri yhtiöiden hinnoittelua.

Pörssisähkön etu tulee esille, mikäli on mahdollista säädellä, milloin sähköä käyttää. Sähkön hinta on korkeimmillaan silloin, kun ihmiset ovat kotonaan eli yleensä aamulla sekä iltapäivällä. Tällöin mahdollisimman pieneksi vedetty kulutus, ja sen korvaaminen yöaikaan, voi tuoda merkittäviä säästöjä päivän aikana.

Pörssisähkösopimusta valitessa on tärkeää kiinnittää huomiota kWh-hinnan marginaaliin sekä perusmaksuun.

Usein kysytyt kysymykset