Yösähkö eli aikasähkö
Yösähkö eli aikasähkö on sähkön hinnoittelumalli, jossa määritellään yölle ja päivälle eri hinta sähkölle. Yösähkösopimuksessa saat sähköä edullisemmin yöllä kuin päivällä.
Oomilta saat yösähkösopimuksen omakotitaloon. Katso linkistä ajankohtainen hinta
Huom! Yösähkösopimusten suosio on ollut viime aikoina laskussa, sillä sähkön hintavaihtelut ovat olleet tavallista voimakkaampia. Pörssisähkösopimuksella voit hyödyntää tuntihinnan vaihtelut täysimääräisesti.
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Yösähkö tarkoittaa kaksihintaista sähkösopimusta
Yösähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähköllä on eri hinta päivällä ja yöllä. Öisin sähköä voi käyttää halvemmalla, joten sähkön käyttöä yöhön keskittävä voi tällaisella sopimuksella säästää.
Kaksihintasähkössä hinta määrätään aina erikseen sopimuksen tekohetkellä.
Hinta määräytyy näin:
- Kuukausittainen perusmaksu, aina kiinteä
- Hinta X päiväkäytölle, esim. 07-22
- Hinta Y yökäytölle, esim. 22-07
Yösähkösopimuksessa sähkö on yleensä päivällä yleissähkösopimusta kalliimpaa, mutta yöllä yleissähkösopimusta halvempaa. Ero kannattaa aina omassa tapauksessa laskea auki sen mukaan, kuinka paljon sähköä kuluu öisin ja kuinka paljon päivisin.
Yösähkö eroaa pörssisähköstä siten, että sähkön hinta pysyy kiinteänä eikä vaihtele tunneittain markkinatilanteen mukaan. Määräaikaisessa yösähkössä kWh-hinta yölle ja kWh-hinta päivälle pysyvät kiinteinä sopimuskauden loppuun.
Useimmiten yösähkösopimus on juurikin määräaikainen sähkösopimus.
Onko yösähkö halvempi?
Yösähkö on harvinaisempi hinnoittelumalli sähkölle. Sitä tarjoavat kuitenkin useammat eri sähköyhtiöt, ja monia kiinnostaa, voisiko yösähkösopimus olla juuri omaan käyttöön halvempi.
Vastaus on, että se riippuu tietenkin tilanteesta ja sopimuksesta. Jos omaa sähkönkäyttöä pystyy tehokkaasti siirtämään yöaikaan, esimerkiksi ajoittamalla lämmityksen enimmäkseen yöhön, voi yösähköstä olla apua.
Yösähkösopimuksissa on paljon eroja, ja merkittävintä on, mikä yösähkön ja päiväsähkön erotus on. Hintaa on aina tärkeää verrata markkinoiden sillä hetkellä halvimpaan tavalliseen yleissähkösopimukseen.
Varmiten voit laskea sähkön kokonaishinnan auki tutkimalla omaa sähkön käyttöä ja laskemalla eri sähkötarjousten hinnat sitä kautta. Sähköyhtiöiden verkkosivuilta voi usein tarkastella omaa sähkön käyttöä ajankohdittain. Lisäksi on hyvä miettiä, voisiko sähköä tulevaisuudessa käyttää enemmän nimenomaan yöaikaan ja jättää päiväkäyttö vähemmälle.
Aina yösähkösopimus ei ole halvempi, vaikka sähköä kuluisikin merkittävä osa öisin. Erot päivä- ja yösähkön hinnassa voivat nimittäin toisinaan olla todella pieniä. Tällöin tavallinen sähkösopimus saattaa olla halvempi.
Yösähkölle on vaihtoehtona myös esim. kausisähkö, jossa on hinta talviarkipäivälle ja muulle ajalle erikseen.
Pörssisähkö on vaihtoehto yösähkösopimukselle
Yösähkö ei ole ainut hinnoittelumalli, jossa sähkön käytön ajoittamisesta on hyötyä. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta on keskimäärin niin ikään öisin halvempi, ja ruuhkapiikkien ulkopuolella sähkön kuluttaminen voi olla muita sopimuksia halvempaa.
Pörssisähkösopimuksessa hinta määräytyy ajankohtaisen sähkön tunti-spot-hinnan mukaan. Lisäksi mukaan tulee sähköyhtiön marginaali ja/tai kuukausittainen perusmaksu.
Hinta ei kuitenkaan ole yhtä vakaa kuin perinteisessä yösähkösopimuksessa, jossa sovitaan kiinteä hinta sähkölle koko sopimuskaudeksi.
Suosittelemme: Pörssisähkö
Spot + 0,60 c/kWh
Perusmaksu: 4,96 €/kk
Miten omaa sähkönkulutusta voi siirtää yöaikaan?
Sähkönkulutuksen siirtäminen yöaikaan voi äkkiseltään kuulostaa vaikealta tehtävältä. Yösähkön halvemman hinnan hyödyntäminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että koko unirytmi pitäisi kääntää päälaelleen.
Erityisesti omakotiasujalla on useita vaihtoehtoja:
Halvin yösähkö tai aikasähkö löytyy hintoja vertailemalla
Halvin yösähkö ja sähkösopimus yleensäkin löytyy vain sähkövertailua hyödyntämällä. Sähkön hintoja kannattaa verrata usean sähköyhtiön nykyisten sopimusten valossa.
Meillä tämä onnistuu helposti, sillä listaamme sopimukset usealta eri yhtiöltä. Näiltä yhtiöiltä sähköä voi ostaa minne tahansa Suomeen – vain siirtomaksu tulee automaattisesti paikallisen verkkoyhtiön kautta.
Näin teet sähkön hintavertailun itse:
- Vertaa kaikkien sopimusten hinnat. Muista ottaa huomioon niin päiväsähkön kuin yösähkönkin hinta. Näitä kannattaa myös verrata yleissähkösopimuksiin, jotka voivat olla lopulta halvempia.
- Ota huomioon sopimustyyppi. Määräaikainen sähkösopimus on monille hyvä, mutta muista, ettei sitä voi irtisanoa ennen määräaikaa vapaasti ilman muuttoa tai sopimussakon maksua.
- Tee sopimus suoran sähköyhtiön kanssa. Sähkövertailustamme pääset suoraan tekemään sopimuksen sähköyhtiön kanssa. Sopimuksen voi tehdä muuttaessa tai vain vaihtaa sähkön myyjää.
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!