12 kk:n sähkösopimukset vertailussa

Vertaa täältä halvin 12kk sähkösopimus ja säästä rahaa. 12kk määräaikainen sähkösopimus on fiksu valinta, kun haluat määräaikaisen sopimuksen, mutta et sitoutua 1 vuotta pidemmäksi aikaa.

SUOSITTELEMME: 12KK SÄHKÖ

8,95 c/kWh

+3,50 €/kk

Varma kiinteä hinta vuodeksi.

Löydä 1 vuoden sähkösopimus

Kilpailuta helposti 12kk sähkösopimus eli vuoden sopimus. Voit vertailla meillä sähkösopimuksia paitsi niiden määräajan, myös ominaisuuksien ja esimerkiksi tuotantotavan mukaan.

Arvioi sähkönkulutus ja oikea sopimustyyppi


Helpoiten löydät oman vuosikulutuksesi edellisten sähkölaskujen tai sähkönsiirtolaskujen perusteella. Tästä saat suuntaa-antavan arvion erilaisten asuntojen esimerkkikulutusten perusteella:

🏢 Kerrostaloyksiö- tai kaksio kaukolämmöllä 1 000 - 2 500 kWh
🏘️ Rivitalokolmio kaukolämmöllä 3 000 - 4 000 kWh
⚡ Omakotitalo sähkölämmityksellä 15 000 - 30 000 kWh
🏡 Omakotitalo sähkölämmityksellä ja ilmalämpöpumpulla 10 000 - 25 000 kWh
🏡 Omakotitalo kaukolämmöllä 6 000 - 9 000 kWh

Antamaasi sähkön vuosikulutusta käytetään sähkösopimuksen kuukausikustannuksen laskemiseksi. Voit myös säätää pörssisähkösopimusten hinnassa käytettävää arvioitua spot-hintaa itse. Kustannusarvio koskee vain sähkönmyynnin osuutta, ei sähkönsiirtoa.

Tästä voit laskea arvioidun kulutuksen tarkemmin

Sähkösopimustyypit ja suodattimet

Voit vertailla vertailutyökalun avulla helposti juuri haluamiasi sopimustyyppejä sinulle tärkeillä ominaisuuksilla. Voit säätää sopimustyyppiä, tuotantotapaa sekä sopimuksen kestoa eli määräaikaa ja verrata tuloksia.

Sopimustyypit:

 • Pörssisähkö: Sähkön tunneittain vaihtuvaan spot-markkinahintaan perustuva sopimus. Markkinahinnan lisäksi peritään marginaali ja perusmaksu.
 • Yleissähkö: Kiinteä senttiä per kWh hinta sähkön kulutukselle + kuukausittainen perusmaksu.
 • Pakettisähkö: Kiinteä kuukausihinta maksimikulutuskatolla. Sopii vain kerrostaloihin tai muihin talouksiin, joissa tasainen ja pieni kulutus.
 • Hybridi: Yleissähkö, jossa on lisäksi osin pörssisähkön hintavaihteluun perustuva kulutusvaikutusosa. Pörssisähköä vakaampi.

Tuotantotavat:

 • Kaikki: Näytetään kaikilla tuotantomuodoilla tuotettua sähköä. Voi sisältää myös fossiilisia.
 • CO2-vapaa: Vain ydinvoimalla tai uusiutuvilla tuotantomenetelmillä tuotettua sähköä. Ei fossiilisten CO2-päästöjä.
 • Uusiutuva: Vain uusiutuvilla menetelmillä, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Ei ydinvoimaa tai fossiilisia.

Sopimuksen määräaika:

Valitsemalla määräaikaisen sähkösopimuksen pysyy maksamasi hinta koko määräajan samana, mutta et voi irtisanoa sopimusta etukäteen. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa ei ole määräaikaa.

 • Toistaiseksi voimassa oleva: Ei määräaikaa. Voit irtisanoa sopimuksen koska tahansa 14 päivän irtisanomisajalla.
 • 0-11 kuukautta: Sopimuksen määräaika alle 1 vuoden. Sopimusta ei voi purkaa kesken määräajan, paitsi esim. muuttaessa ja sähkön tarpeen muuttuessa.
 • Yli 11 kuukautta: Pidempi määräaika. Esim 2 vuoden kiinteät määräaikaiset sopimukset, joita ei voi purkaa kesken määräajan.

3 000 kWh
Sopimustyyppi:
Näytä lisäsuodattimet ▼
Tuotantotapa:
Sopimuksen määräaika:
Spot-hinta: c/kWh
Spot-hintaa käytetään pörssisähkösopimusten kustannusarviossa. Vakiona elokuun 2023 pörssisähkön keskihinta.
Tässä sopivinta tarjousta
Tässä sopivin tarjous
Näillä rajauksilla ei valitettavasti löytynyt sopivia tarjouksia
Näytä lisää tarjouksia

Apua sähkösopimuksen valintaan?

Lue, mikä sähkösopimus nyt kannattaa ottaa.

Sähkön hintavahti

Saa automaattisesti tieto hintojen laskiessa.

Sähkön hinnan ja kulutuksen laskurit

Laske kulutus ja sähkölasku helposti.

12kk määräaikainen sähkösopimus on välimallin ratkaisu

12kk määräaikainen sähkösopimus on monelle hyvä välimallin ratkaisu. Saat lukittua kiinteän sähkön hinnan, eikä sinun tarvitse hetkeen huolehtia sähkön hintavaihteluista. Sitoudut silti kuitenkin vain vuodeksi, ja voit sen jälkeen valita uuden sopimuksen.

Vuoden sähkösopimuksen suosio on kasvanut määräaikaisten sähkösopimusten hintojen noustua. Eri sähkösopimuksista tämä vaihtoehto tarjoaa hyvän keskimallin ratkaisun, jossa sähkön hinnan seurannasta ei tarvitse hetkeen huolehtia.

Vaihtoehtona tavalliselle 12kk:n sähkösopimukselle on myös vaihtoturvalla varustettu sopimus. Osaan pidemmistä 2 vuoden sähkösopimuksista on mahdollista liittää vaihtoturva, jonka avulla sopimuksen voi myöhemmin päivittää mahdolliseen halvempaan sopimukseen tietyin rajatuin ehdoin.

12kk sähkösopimus sopii sinulle, jos…:

 • Haluat lukita kiinteän sähkön hinnan
 • Haluat sitoutua vuodeksi, mutta et tätä pidemmäksi aikaa
 • Nautit huolettomasta sähkösopimuksesta
 • Haluat mahdollisuuden vaihtaa vuoden kuluttua toiseen sähkösopimukseen, jos hinnat laskevat
 • Olet valmis kilpailuttamaan sähkön taas 1 vuoden kuluttua

12kk-sähkön hyvät ja huonot puolet

Hyvää

 • Kiinteä ja turvallinen hinta, joka ei vaihtele
 • Sitoudu vain vuodeksi kerrallaan
 • Monelle sopiva välimallin ratkaisu pitkän ja lyhyen määräaikaisen välillä
 • Tarjouksia ja etuja

Huonoa

 • Sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden
 • Et hyödy, jos sähkön markkinahinta laskee sopimuskauden aikana

Milloin 1 vuoden sopimuksen voi purkaa?

1 vuoden sähkösopimus eli 12kk sähkösopimus sitoo kuluttajan sekä sähköyhtiön koko määräajaksi. Kyseessä on siis niin sanottu määräaikainen sähkösopimus. Sähköyhtiö sitoutuu myymään sähköä tiettyyn hintaan koko sopimuskauden ajaksi, ja vastaavasti kuluttaja sitoutuu pysymään samassa sähkösopimuksessa koko sopimuskauden ajan.

Myös 12kk määräaikainen sähkösopimus on kuitenkin mahdollista irtisanoa silloin, jos sähkön tarve oleellisesti muuttuu. Jos esimerkiksi muutat, voit yleisesti irtisanoa myös määräaikaisen sähkösopimuksen ellei muuta ole sovittu. Luonnollisesti sähkösopimus voidaan siis irtisanoa myös, jos et enää tarvitse omaa sähkösopimusta.

Muutoin vuoden määräaikaiseen sopimukseen voi joskus olla tarjolla lisäpalveluna vaikkapa vaihtoturva. Osa sähköyhtiöistä saattaa myös määritellä tietyn sopimussakon, jonka maksamalla sopimuksesta pääsee eroon. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista.

12kk sähkösopimusten suosio on kasvanut

Sähkön markkinahinnoissa on ollut aiempaa selvästi enemmän vaihtelua. Tämä on näkynyt myös kuluttajien haluttomuutena sitoutua pitkiin 2 vuoden sähkösopimuksiin.

12 kuukauden sähkösopimuksessa etuna on, että vuoden kuluttua voi vaihtaa uuteen mahdollisesti edullisempaan sähkösopimukseen, jos sähkön hinnat laskevatkin. Jos kuluttaja olisikin sitoutunut 2 vuodeksi, ei halvemmista hinnoista pääsisi hyötymään kuin vasta parin vuoden päästä.

1 vuoden sähkösopimus tarjoaa monelle sopivan välimallin ratkaisun, jossa sitoutuminen ei ole liian pitkä, mutta voit kuitenkin nauttia huolettomasta ja kiinteästä sähkön hinnasta sopimuskauden ajan.

Näin löydät halvimman vaihtoehdon:

Vertaa sähkön hinta

Kiinteässä määräaikaisessa sopimuksessa maksat koko sopimuskauden samaa kWh-hintaa sähköstä. Tämän kannattaa olla mahdollisimman halpa.

Vertaa perusmaksu

Vertaa myös sähkön perusmaksu. Jos taloudessasi kuluu vain vähän sähköä, on perusmaksuton sähkö yleensä halvin, vaikka kWh-hinta olisikin hieman kalliimpi.

Tee sopimus

Klikkaa haluttua sopimusta ja siirryt sähköyhtiön sivulle. Siellä voit tehdä sopimuksen ja sähköyhtiö hoitaa yleensä puolestasi esimerkiksi mahdollisen vanhan osoitteessa olleen sopimuksen purun.

Kulutusvaikutus vai ilman?

Nykyisin moneen 12kk sähkösopimukseen saattaa sisältyä myös pörssihintaan perustuva kulutusvaikutus. Useimmiten kulutusvaikutus toimii niin, että sähkön käytön ajoittamisesi vaikuttaa lopulta maksettuun sähkön hintaan.

Yksinkertaistettuna: Jos kulutat sähköä halpoina pörssitunteina, saat alennusta sähkölaskullesi. Jos käytät sähköä kalliimpina tunteina, maksat hieman lisää sähkölaskullasi.

Kulutusvaikutuksellisessa sopimuksessa on siis kiinteä hinta, jonka lisäksi joko maksat hieman lisää tai saat alennusta.

Mikäli haluat täysin kiinteän sopimuksen, suosittelemme, että et ota kulutusvaikutuksellista sopimusta. Mikäli olet kuitenkin valmis seuraamaan tuntihintoja, voi kulutusvaikutuksellinen sopimus olla fiksu valinta.

Pörssisähkösopimukseen verrattuna kulutusvaikutussopimuksen etuna on, ettei pörssisähkön yleisen hintatason nousu vaikuta maksamaasi hintaan. Ainoastaan sillä on väliä, onko oman kulutusprofiilisi mukainen sähkön hinta tiettynä kuukautena halvempi vai kalliimpi kuin pörssisähkön kuukauden keskihinta.

Tästä voit lukea lisää kulutusvaikutuksesta.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top