Sähkösopimus opiskelijalle

Löydä paras sähkösopimus opiskelijalle ja vertaa tarjoukset eri sähköyhtiöiltä. Lue, mitä opiskelijan täytyy ottaa huomioon sähkösopimusta valitessa, ja miten halvin sopimus löytyy.

Suosittelemme: Opiskelijasähkö

Tarkka (opiskelijaetu)
Tarkka (opiskelijaetu)

Spot + 0,69 c/kWh

Perusmaksu: 2,48 €/kk
OPISKELIJAETU

Vertaa opiskelijan sähkösopimukset

Muista, että opiskelijan sähkön kulutus on usein pientä, joten tärkeintä on minimoida sopimuksen perusmaksu – opiskelijasähkönä mainostettava sopimus ei aina ole halvin!

Sähkönkulutuslaskurillamme voit arvioida sekä sähkönkulutuksen että eri sopimusten kokonaishinnat kulutuksen mukaan. Kokeile selvittääksesi, mikä sopimus on sinulle halvin.

Sähkösopimus opiskelijalle – tee fiksu valinta

Opiskelijana on usein tehtävä elämän ensimmäinen sähkösopimus. Se voi olla haastavaa, kun kokemusta sähköjen vertailusta ei vielä ole.

Kiireessä sähkösopimuksen valintaan ei aina jää aikaa ja sähkö otetaan alueen tunnetuimmalta toimijalta. Sähkösopimus opiskelijalle voi olla kuitenkin iso säästö, mikäli sen kilpailuttaa huolella.

Halvin sähkösopimus opiskelijalle löytyy vertaamalla erilaisia sopimustyyppejä sekä eri sähköyhtiöiden sähkötarjouksia. Ei kannata vertailla pelkästään opiskelijoille mainostettuja sähkösopimuskia, sillä ne hinnoitellaan yleensä pakettihinnalla, joka voi olla selvästi kalliimpi vaihtoehto.

Opiskelija voi sähkösopimuksellaan tehdä myös ekoteon. Valitsemalla ympäristöystävällisen vihreän sähkön voit säästää samalla luontoa – eikä hinta yleensä ole juuri kalliimpi.

Halvin sähkö vaihtelee tiuhaan tahtiin, joten jo aiemmin opiskelijasähkön valinneen kannatta aina aika ajoin tarkastaa ajankohtainen kilpailutilanne. Viimeistään sähkö kannattaa kilpailuttaa, kun aiempi määräaikainen sopimus on loppumassa.

Huom! Sähköyhtiöiden mainostamat opiskelijasähköt eivät läheskään aina ole halvimpia kokonaiskustannuksiltaan. Opiskelijasähkönä myytävät sopimukset ovat yleensä kiinteään kuukausihintaan, jolloin vähän kuluttava saattaa maksaa täysin turhaan ylimääräistä. Usein järkevintä on valita sähkö ilman perusmaksua.

Halvin opiskelijasähkö löytyy kilpailuttamalla

Opiskelijan on tärkeää kilpailuttaa sähkösopimus, sillä talous voi muutenkin olla tiukilla. Voit aina kilpailuttaa sähkösopimuksen osuuden, mutta muista, että sähkön siirto laskutetaan joka tapauksessa paikallisen sähköverkkoyhtiön laskutuksen mukaan.

Kun sähkölaskua budjetoi omassa arjessa, kannattaakin ottaa huomioon myös siirron osuus, sillä se saattaa jopa tuplata kokonaislaskun.

Sähkösopimuksen kilpailutus lähtee liikkeelle siitä, että selvittää tai arvioi oman sähkön kulutuksen. Opiskelija asuu usein yksiössä tai kaksiossa tai soluhuoneessa, jolloin sähkölasku ei tule olemaan kovinkaan korkea.

Opiskelijan sähkön käyttö on usein pientä:

  • Pienessä yksiössä asuva: tyypillisesti 1000-1700 kWh vuodessa
  • Kaksiossa asuva: 1500-3000 kWh vuodessa

Usein yksiössä asuvan opiskelijan kulutus on 1000-1500 kWh vuodessa, joissain tapauksissa jopa alle 1 000 kilowattitunnin. Rikkinäiset laitteet, kova käyttö tai vaikkapa lämmittimet, viilentimet tai sähköpatterit nostavat lukemaa kuitenkin nopeasti.

Usein hinta on edullisempi, mikäli tekee määräaikaisen sopimuksen vuodeksi tai kahdeksi. Tällöin hinta myös lukitaan ostovaiheessa ja tämä suojaa mahdollisilta hinnan nousuilta kyseisen kauden aikana. Huonona puolena on se, että sopimusta ei voi purkaa kuin ainoastaan muuttamalla tai maksamalla sopimussakko, joten kilpailuttaa ei kesken kaiken voi.

Ota siis tämä huomioon kun kilpailutat sopimuksia. Valitse pörssisähkö tai kiinteä hinta ja haluamasi sopimustyyppi eli määräaikainen tai toistaiseksi voimassaoleva.

Näin käytät sähkön kilpailutusta parhaan opiskelijasähkön löytämiseksi:

1. Vertaa kaikki sopimukset

Aloita vertailemalla kaikkia tarjolla olevia sähkösopimuksia. Helpoiten tämä onnistuu sähkön kilpailutuksemme avulla. Mukana vertailussa on kaikki erilaiset sopimustyypit, ja voit tutustua niin kWh-hintoihin kuin perusmaksuihin.

2. Poimi halvin opiskelijasähkö

Valitse vertailusta halvin sähkösopimus – muista, että tämä ei välttämättä ole opiskelijasähkösopimus. Usein perusmaksuttomat, tai ainakin osan sopimuskaudesta perusmaksuttomat, sähkösopimukset ovat parhaita opiskelijalle.

3. Tee sähkösopimus

Sähkösopimuksen pääset tekemään suoraan valitun sähköyhtiön kanssa. Voit valita, milloin sopimus astuu voimaan ja mahdolliset lisäpalvelut sopimuksen kylkeen. Voit myös usein valita haluamasi sähkön tuotantotavan.

Erilaiset opiskelijan sähkösopimukset

Opiskelijalla on monenlaisia sähkösopimuksia, joista valita. Sopimustyyppien vertailu saattaa tuntua haastavalta, kun valinnan varaa on niin paljon.

Mitä opiskelijan on tärkeää tietää erilaisista sopimustyypeistä. Tässä tärkeimmät tiedot.

Opiskelijasähkö – Sähköyhtiöiden opiskelijatarjoukset

Osa isommista sähköyhtiöistä mainostaa ”opiskelijasähköjä” esimerkiksi kiinteällä kuukausihinnalla. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kiinteällä pakettisummalla varustettu sähkö voi oikeasti tulla paljon kalliimmaksi.

Tarjolla voi esimerkiksi olla opiskelijasähkösopimus, jossa saa käyttää aina 2 500 kWh:ta sähköä kuukausittain tiettyyn kuukausihintaan. Ensinnäkään moni yksiössä asuva ei kuluta näin paljoa, ja toiseksi kiinteä kuukausihinta saattaa silti olla kalliimpi kuin käytön mukaan laskutettavassa sopimuksessa.

Sähköyhtiöt saattavat tarjoa samaan pakettiin sekä sähköä että kotivakuutusta. Tällaisten diilien hintoja kannattaa verrata siihen, jos sopimukset ottaisi erikseen.

  • Sähköä pakettihintaan
  • Maksimiraja sähkön käytölle – ylimenevä sähkö on kallista
  • Helppo budjetoida, mutta usein selvästi muita sopimustyyppejä kalliimpi

Kiinteähintainen ja määräaikainen sähkö

Kiinteähintainen eli määräaikainen sähkö on monille sopivin vaihtoehto. Saat koko sopimuskauden ajaksi kiinteän käytön mukaan laskutettavan kWh-hinnan.

Näihin sopimuksiin voi liittyä myös erillinen perusmaksu, joka laskutetaan aina kuukausittain riippumatta käyttömäärästä. Usein perusmaksuista on kuitenkin tarjolla alennuksia.

Myös yleissähköksi kutsuttu määräaikainen sähkösopimus on yleensä voimassa 2 vuotta.

  • Usein huolettomin valinta opiskelijalle
  • Laskutus käytön mukaan – mahdollisuus itse vaikuttaa sähkölaskuun
  • Sitova määräaika, voidaan kuitenkin purkaa muuton yhteydessä

Toistaiseksi voimassa oleva sähkö

Perinteinen sähkösopimus, jossa sähköä saa aina kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaan. Koska sähkön markkinahinta voi vaihdella aktiivisesti, saattaa sopimuksen hinta vaihtua jopa kuukausittain.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen etuna on, että sen voi aina vaihtaa toiseen milloin tahans. Usein määräaikaiset sopimukset ovat kuitenkin halvempia, ja tarjolla on erilaisia kampanjatarjouksia.

Opiskelijalle tällainen sähkösopimus ei yleensä ole paras mahdollinen. Joudut nimittäin melkein aina maksamaan perusmaksua enemmän kuin määräaikaisissa sopimuksissa – kokonaishinta on siis vähän kuluttavassa taloudessa isompi.

  • Sähkö noin kuukausittain tarkistettavalla käytön mukaan laskutettavalla kWh-hinnalla
  • Mahdollisuus perua sopimus milloin tahansa
  • Vaatii hinnan seurantaa, ja usein määräaikaista kalliimpi

Pörssisähkö

Entä, voisiko markkinahinnan mukaan tunneittan vaihteleva pörssisähkösopimus sopia opiskelijalle?

Pörssisähkössä hinta vaihtelee koko ajan, marginaalin ja sähkön spot-hinnan mukaan. Joskus hinta voi siis hetkellisesti pompata isosti, ja sähkön käyttö tuona ajankohtana on todella kallista.

Pörssisähkö voi sopia myös opiskelijalle, jos sopimukseen saa tarpeeksi edullisen perusmaksun. Se soveltuu myös hyväksi väliajan vaihtoehdoksi, jos ei halua sitoutuaa kalliiseen määräaikaiseen sopimukseen heti. Hyvä puoli pörssisähkössä on, että sopimukset ovat yleensä voimassa toistaiseksi, joten niistä pääsee nopeasti eroon.

  • Sähkön hinta vaihtelee tunneittain markkinahinnan mukaan
  • Mahdollisuus vaikuttaa sähkölaskuun ajoittamalla kulutusta
  • Riskialtis vaihtoehto opiskelijalle, sillä sähkön hinta voi hetkellisesti pompata korkeaksikin

Ekologisuus on hyvä syy vaihtaa palveluntarjoajaa

Koska sähkösopimus opiskelijalle on yleensä pakollinen hankinta, mutta opiskelija-asunnon sähkönkulutus on pientä, voi sähkösopimuksessa tehdä helposti ekotekoja. Kuten tiedossa on, ilmasto lämpenee ja ympäristöongelmat syvenevät. Voitkin siis päättää, että tuet vaikkapa vain sellaisia sähköyhtiöitä, jotka tarjoavat vihreän vaihtoehdon ja uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettua sähköä.

Koska sinulla on oikeus kilpailuttaa sähkösopimuksesi, voit myös päättää tehdä sen ekologisuutta painottaen. Sähköä tuotetaan eri tuotantotavoilla, joista osaan kuuluu uusiutumattomien luonnonvarojen polttaminen. Valitsemalla vaikkapa tuuli-, aurinko- tai vesivoiman osallistutkin omalta osaltasi ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Ympäristöystävällinen sähkö ei ole välttämättä merkittävästi kalliimpaa, joten sen valitseminen ei suoraan tunnu rahapussissa, mikäli kulutus on muuten melko pientä. Myös muut ideologiset ja aatteelliset syyt valita tai boikotoida tiettyä sähköyhtiötä ovat täysin sallittuja, sillä päätöksen voi tehdä kokonaisvaltaisesti omien arvojen mukaan.

Millainen sähkösopimus on opiskelijalle paras?

Kuten jo edellä kerroimme, sähkösopimus on helppo kilpailuttaa hinnan perusteella, mutta päätöksessä kannattaa ottaa huomioon myös ympäristö. Ei siis voida sanoa, että yksi ja sama sähkösopimus olisi paras kaikille opiskelijoille. On kuitenkin muutamia hyviä vinkkejä, joiden avulla teet itsellesi parhaan valinnan.

Sähkösopimuksia tarjotaan usein pakettina ja saatavilla voi olla muun muassa aikasähköä, jolloin yöllä on edullisempaa käyttää sähköä kuin päivällä. Nämä paketit sopivat kuitenkin paremmin omakotitaloihin ja kohteisiin, joissa sähkönkulutus on suurta.

Opiskelijalle paras valinta on yleensä perussähkö tai muu paketti ilman perusmaksua. Perusmaksun osuus voi olla suuri, jolloin se sopii niin ikää paremmin koteihin, joissa käytetään enemmän sähköä. Se, maksaako opiskelija sähköstä pörssihinnan mukaan vai tiettyyn kiinteään tai muuttuvaan hintaan, ei ole niin olennaista.

Määräaikainen sähkösopimus voi kuulostaa hyvin pelottavalta, mutta mikäli hinta on hyvä, ei sitä kannata pelätä. Määräaikaisuus päättyy nimittäin aina muuttoon ja sen avulla voit lukita mielenrauhan kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Etenkin hintojen noustessa määräaikaisen diilin saaminen voi olla jopa hyvä asia, sillä sen avulla ehkäiset hinnannousua, joka voi jatkua vielä pitkään!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top