Sähkön kilpailutus ja vertailu:
Kilpailuta sähkösopimus

Sähkösopimusrobotti

Sopimukset kaikkialle Suomeen

Helppo vertailutaulukko

Nopea tilaus

3 000 kWh/v
Sopimustyyppi:
Tuotantotapa:
Sopimuksen määräaika:
? Spot-hinta (c/kWh)
Näytä lisäsuodattimet
Löysimme tarjousta valituilla rajauksilla
Tässä sopivin tarjous valituilla rajauksilla
Näillä rajauksilla ei valitettavasti löytynyt sopivia tarjouksia
Näytä lisää tarjouksia

Apua sähkösopimuksen valintaan?

Lue, mikä sähkösopimus nyt kannattaa ottaa.

Sähkön hintavahti

Saa automaattisesti tieto hintojen laskiessa.

Sähkön hinnan ja kulutuksen laskurit

Laske sähkönkulutuksesi laskurilla.

Näitä sähköyhtiöitä vertailemme

Kilpailutamme kerralla useat sähköyhtiöt parhaiden tarjousten löytämiseksi. Vertailun yhtiöt tarjoavat sopimuksia valtakunnallisesti ympäri Suomen.

Top 3 sähkösopimusta sähkön hintavertailusta:

SopimusHinta
1. Hehku Energia - Kiinteä 24kk8.09 c/kWh + 0 €/kk
2. Hehku Energia - Kiinteä 12kk8.59 c/kWh + 0 €/kk
3. Vihreä Älyenergia - Vankka 3kk6.25 c/kWh + 3.50 €/kk

Näin kilpailutat sähkösopimuksen

Sähkön kilpailutus on erinomainen tapa pitää oma sähkölasku kurissa. Sähkön markkinahinta vaihtelee koko ajan, ja sähkösopimusten hinnat elävät mukana.

Tämän takia sähköyhtiöt myös muuttavat sopimustensa hintoja usein. Erot eri sopimusten välillä voivat vaihdella suuresti, eikä sama yhtiö aina tarjoa edullisinta sähkösopimusta. Sähkön kilpailutukseen on siis tärkeää ottaa aina mahdollisimman monta sähköyhtiötä.

Ennen sähkösopimuksen allekirjoittamista kannattaakin kilpailuttaa sähköyhtiöt ja varmistaa, että saat mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen.

Mitkä osat sähkön hinnasta ovat kilpailutettavissa?

Sähköenergia (kWh-hinta)Kyllä
PerusmaksuKyllä
SähkönsiirtoEi
VerotEi

Kilpailuta sähkö kolmessa vaiheessa

Tarkasta sähkönkulutus

Parhaan sähkösopimuksen kilpailutus onnistuu helpoiten, kun tiedät sähkönkulutuksen. Tämä kannattaa tarkastaa edelliseltä sähkösopimukselta tai arvioida huoneiston koon mukaan. Täällä voit laskea sähkönkulutuksen.

Kilpailuta sähkö

Vertailussamme voit helposti kilpailuttaa eri sähkösopimukset. Tutustu eri diilien kWh-hintaan, perusmaksuun ja sopimustyyppiin. Sähkön kilpailutus onnistuu meillä ilman tietojen syöttämistä.

Tee sähkösopimus

Kun sopiva sähkö löytyy kilpailutuksesta, voit tehdä sopimuksen suoraan sähköyhtiön kanssa. Sähköyhtiö hoitaa tarvittaessa usein myös vanhan sopimuksen irtisanomisen. Kilpailutuksen avulla säästit todennäköisesti selvää rahaa!

Halvinsähkösopimus.fi mediassa

Sähkön kilpailutus eri tilanteissa

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa olit sitten muuttamassa tai vain tarkistamassa nykyisen sopimuksesi hintaa uusiin tarjouksiin verrattuna. Nykyinen sopimuksesi voi kuitenkin vaikuttaa siihen, milloin kilpailutettu sopimus voi alkaa.

Jos olet muuttamassa, voit aina kilpailuttaa uuteen asuntoon sopimuksen riippumatta nykyisen sopimuksesi tyypistä tai mahdollisesta määräajasta. Yleisten sähkönmyyntiehtojen mukaan muutto lasketaan päteväksi syyksi irtisanoa määräaikainen sähkösopimus, ellei toisin ole sovittu. Sähkön kilpailutus tapahtuu tällöin yksinkertaisesti tekemällä sopimuksen uuteen asuntoon ja ilmoittamalla sähköyhtiölle aiemman asunnon sopimuksen irtisanomisesta.

Jos vertaat nykyistä sähkösopimustasi samaan asuntoon, sopimustyypillä on väliä. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, kuten pörssisähkön, voit aina vaihtaa 14 vuorokauden irtisanomisajan puitteissa. Sen sijaan määräaikaisen sopimuksen jälkeen voit kilpailuttaa ja aloittaa uuden sopimuksen vasta, kun määräaikaisuus on päättynyt.

Toimi siis näin:

 • Sinulla on määräaikainen sähkösopimus: Voit aloittaa uuden sopimuksen etsimisen 3kk ennen määräajan umpeutumista. Uuden sopimuksen saa alkamaan vanhan määräaikaisen perään.
 • Sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, kuten pörssisähkö: Voit kilpailuttaa sähkösopimuksen koska tahansa, ja uusi sopimus alkaa aikaisintaan 15 vuorokauden kuluttua.

Vanhan sopimuksen irtisanominen

Uusi sähköyhtiösi irtisanoo aiemman sähkösopimuksen, jos vaihdat nykyisen kohteen sähkösopimusta. Sinulla ei siis voi olla samaan aikaan samaan asuntoon kahta sähkösopimusta voimassa.

Mikäli muutat uuteen kohteeseen, täytyy sinun itse irtisanoa vanhan asunnon sähkösopimus. Sinulla voi siis olla samaan aikaan useampi sähkösopimus eri osoitteisiin.

Sähkösopimus ja eri sopimustyyppien vertailu

Sähkön kilpailutus ja hintavertailu ei aina tuo jokaiselle kuluttajalle samaa lopputulemaa. Ei ole olemassa yhtä yksiselitteisesti halvinta sopimusta ja sopimustyyppiä joka sopisi jokaiseen talouteen ja tilanteeseen.

Esimerkiksi kerrostaloasunnon ja sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutuksen välillä voi olla todella suuria eroja, niin kokonaiskulutuksen kuin kulutuksen ajoittamisen mahdollisuuksien osalta. Kerrostalossa iso osa sähkölaskusta saattaa muodostua kuukausi- ja perusmaksuista, kun omakotitalon sähkösopimuksessa suurin osa sähkölaskusta koostuu itse energian hinnasta. Sähkön kilpailutuksen tulos on siis toisinaan eri tyyppisiin talouksiin erilainen.

Sopimusta tehdessä voi vaikuttaa sopimustyypin ohella usein myös sähkön tuotantotapaan. Vihreä sähkö on ympäristöystävällistä, ja uusiutuvista energianlähteistä, tuotettua sähköä.

Samalla kannattaa huomioida myös oman talouden riskinsietokyky ja toiveet. Jos et halua koko ajan olla seuraamassa sähkön spot-hintoja, ei sinun kannata valita kilpailutuksesta pörssisähkösopimusta.

Pörssisähkö on usein pitkässä juoksussa edullisin

Pörssisähkö perustuu Nord Pool-sähköpörssin spot-hintaan. Spot-hinta vaihtuu joka tunti. Pörssisähkössä kuluttajalta veloitetaan pörssisähkön hinta sekä sähköyhtiön veloittama marginaali sekä mahdollinen kuukausi- tai perusmaksu.

Pörsissähkö on halvin vaihtoehto silloin, jos kotitaloudessa on mahdollista optimoida sähkön kulutusta ja kohdistaa se yöaikaan, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa yösähkön hyödyntäminen on mahdollista, pörssisähkön käyttäminen voi auttaa säästämään pitkän pennin.

Koska pörssisähkössä hinta vaihtelee joka tunti perustuen kysyntään ja tarjontaan, se näkyy kuluttajalle erikokoisina sähkölaskuina. Joinakin kuukausina pörssisähköä käyttävä kuluttaja voi joutua maksamaan suurempaa sähkölaskua kuin toisina kuukausina: vaikka yksittäisissä laskuissa voi olla suuria eroja, vuositasolla sähkölaskujen keskimääräinen summa tasaantuu.

Pörssisähkö ei sovi heikkohermoisille. Siinä kuluttaja ottaa itse riskin sähkön hinnan noususta, sen sijaan että tämä riski olisi sähköyhtiöllä.

Tavallinen määräaikainen sähkösopimus lukitsee kiinteän hinnan

Tavallinen määräaikainen sähkösopimus on pörssisähköä vakaampi ja huolettomampi vaihtoehto. Maksat koko sopimuskauden samaa hintaa sähköstä, eikä sinun tarvitse huolehtia spot-hinnan seuraamisesta. Sopimusta kutsutaan myös kiinteäksi sähkösopimukseksi.

Sähköpörssin hintavaihtelut eivät myöskään näy heti kuluttajan sähkölaskussa, kun käytössä on määräaikainen yleissähkö. Huono puoli on, ettet voi irtisanoa sopimusta ennen määräajan päättymistä. Tähän on kuitenkin poikkeuksia, kuten muutto tai valinnainen vaihtoturva.

Määräaikaisesta sähkösopimuksesta laskutetaan kahdessa osassa: c/kWh-hinnalla sekä perusmaksuna. Nykyisin sopimuksessa voi olla myös niin sanottu kulutusvaikutus, jolloin oma kulutusprofiilisi vaikuttaa lopulliseen maksettuun sähkön hintaan.

Suosituimmat pituudet määräajalle:

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus pitää vaihtoehdot auki

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on se ihan perinteinen sähkösopimus. Tässä sopimuksessa saat sähköä tiettyyn kWh-hintaan tietyllä perusmaksulla höystettynä. Sähkön hinta voi muuttua esimerkiksi kvartaaleittain tai kuukausittain sopimustyypistä riippuen.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarkoittaa sitä, että et sitoudu diiliin. Voit milloin tahansa irtisanoutua sopimuksesta vain 14 päivän varoitusajalla.

Moni valitsee toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sen helpon luonteen ansiosta. Voit aina vaihtaa sopimusta, jos vastaan tulee parempi diili. Huono puoli on, että markkinahinnan nousu näkyy varsin nopeasti sopimuksessa.

Kiinteä kuukausimaksu on kätevä, mutta usein kallis

Kiinteässä pakettihinnoitellussa sähkösopimuksessa sähkölasku perustuu kiinteään kuukausihintaan, jonka puitteissa kuluttaja voi käyttää tietyn määrän sähköä. Jos kulutus menee tämän rajan yli, kuluttajan pitää maksaa ylimenevästä osasta lisämaksua.

Kiinteä kuukausimaksu auttaa suunnittelemaan omaa taloutta ja tekee sähkölaskun arvioinnista todella helppoa. Jos kuitenkin käyttäisit sähköä yli paketin rajan, olisi kustannus selvästi isompi.

Kiinteän kuukausihinnan sähkössä on ongelmana myös se, jos sähköä käyttää pakettia selvästi vähemmän. Tällöinkin kustannukset ovat turhaan korkeat.

Ajankohtaista sähkösopimuksista

Sähkön hinta kohoaa ennätyslukemiin 5.1.2024

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 ennätyslukemiin. Koko päivän keskihinta on yli 100 sentissä kilowattitunnilta, ja pahimmillaan sähköstä joutuu pulittamaan iltapäivällä yli 200 senttiä kilowattitunnilta. Poikkeuksellinen hinta…

Lue lisää

Sähkön hinta riippuu useasta tekijästä

Sähkön hinta vaihtelee koko ajan ja se perustuu markkinatilanteeseen ja kulutukseen. Sähkön hintaan vaikuttavat muun muassa kysyntä ja tarjonta: esimerkiksi keskellä talvea sähkön hinta on kysynnän vuoksi korkeammalla kuin keskellä kesää, jolloin kuluttajien ei tarvitse käyttää sähköä yhtä paljon.

Sähkölaskun kilpailutus varmistaa sen, että kuluttajat saavat mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen ja näin ollen myös mahdollisimman pienen sähkölaskun joka kuukausi. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa koska tahansa, jos käytössä on ollut toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja aiemman sopimuksen päätyttyä, jos käytössä on ollut määräaikainen sopimus.

Sähkölaskun summa koostuu 4 osasta

Sähkösopimuksen kilpailuttamalla voit hankkia mahdollisimman edullisen sopimuksen. Pelkän kWh-hinnan ohella kannattaa kuitenkin muistaa, että joudut aina maksamaan myös sähkönsiirtomaksun sekä sähköverot (jotka sisältyvät sähkön siirron ja sähkösopimuksen hintaan).

Näistä muodostuu sähkölaskujen loppusumma:

 • Sähkön kWh-hinnasta: Sähkön kWh-hinta on käytön mukaan laskutettava hinta. Kun puhutaan sähkön hinnasta, puhutaan usein tästä.
 • Sähkösopimuksen perusmaksusta: Sähkösopimuksen perusmaksu veloitetaan kuukausittain kulutuksesta riippumatta. Markkinoilla on myös perusmaksuttomia sähkösopimuksia.
 • Sähköveroista: Sähköverot laskutetaan aina osana sopimusta.
 • Sähkön siirrosta: Sähkön siirto laskutetaan erikseen sähkönsiirtoyhtiön toimesta. Tätä et pysty kilpailuttaa.

Sähkösopimuksen kilpailutuksessa on kyseessä nimenomaan sähköenergian kilpailutus. Sähkön siirtoa sen sijaan ei pysty kilpailuttamaan.

Sähkön siirrosta huolehtii aina jakeluverkkoyhtiö ja siirron hinta koostuu siirtohinnasta ja siirtohintaan liitetystä verosta. Siirtomaksu kustantaa muun muassa sähköverkon ylläpidon ja korjauksen. Kuluttaja ei itse voi vaikuttaa sähkön siirron hintaan eikä tätä kulua voi kilpailuttaa.

Sähkön hintavertailussa kannattaa aina siis huomioida, että itse sopimuksen päälle tulee vielä siirron kustannukset erikseen.

Sähkön hintojen vertailu kannattaa

Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä aina sopimusta miettiessä. Vaikka sähkön hinta olisikin korkealla, kannattaa sopimuksia silti vertailla.

Oikeastaan sopimusten vertailu on sitä tärkeämpää, mitä korkeammalla sähkön markkinahinta on. Erot sopimusten välillä voivat tällöin kasvaa paikoitellen todella isoiksikin, ja säästöt voivat olla huomattavia.

Sähkösopimusten kilpailuttamisessa ja vertailussa on hyvä ottaa huomioon, että sopimuksen lisäksi on maksettava vielä sähkön siirron lasku. Tätä kulua ei ole mahdollista kilpailuttaa, vaan se määräytyy aina paikallisen sähköverkkoyhtiön hinnaston perusteella.

Kilpailuta sähkö, ja voit:

 • Löytää halvemman sähkösopimuksen
 • Vaikuttaa sopimuksen sähköntuotantotapaan
 • Säästää selvää rahaa joka kuukausi

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähkösopimuksia on olemassa kahta eri tyyppiä: toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikaisia sopimuksia. Kun kilpailutat sähkösopimuksia, on suositeltavaa myös huomioida sopimusaika.

Sähkön kilpailuttamisessa näiden kahden sopimustyypin ero on erittäin tärkeä.

Määräaikainen sopimus

Määräaikaiset sopimukset ovat voimassa tietyn määräajan, joka on tyypillisesti vuoden tai kaksi. Toisinaan saatat törmätä sähköyhtiöön, joka tarjoaa esimerkiksi kolmenkin vuoden pituisiä määräaikaisia sopimuksia

Määräaikaisen sähkösopimuksen jujuna on, että tekemällä sopimuksen lukitset kiinteän hinnan koko sopimuskauden ajaksi. Samalla et kuitenkaan voi irtisanoa sitä kesken kaiken, kuin poikkeustapauksissa.

Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa sopimuskauden aikana ilman kuluja lähtökohtaisesti ainoastaan muuton yhteydessä, joten sen irtisanominen on vaikeampaa ja irtisanomisesta saatetaan periä lisämaksuja.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaan voimassa toistaiseksi. Yleensä tällaisissa sopimuksissa irtisanomisaika on 14 vuorokautta, joten irtisanominen ja myös sähkösopimuksen vaihtaminen on helpompaa ja näppärämpää.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen onnistuu aina, eikä sopimuksen irtisanomisesta koidu lisäkuluja.

Tässä sopimustyypissä sinun täytyy kuitenkin varautua seuraamaan sähkön ajankohtaista hintaa koko ajan.

Paras sähkön kilpailutus kotitalouksille

Meillä kotitaloudet voivat helposti vertailla ja kilpailuttaa sähkösopimuksensa. Mukana on isoja valtakunnallisia sähköyhtiöitä, joilta sähköä voi ostaa mihin tahansa päin Suomea.

Kilpailutustaulukkomme avulla voit helposti vertailla juuri sinulle kiinnostavia sopimuksia. Halusit sitten löytää halvimman marginaalin pörssisähkölle tai halvimman energian hinnan 12kk sopimukselle, rajaustyökalumme tekevät siitä helppoa.

Kilpailuta sopimuksesi kolmessa vaiheessa:

 • Syötä sähkön kulutuksesi ja aseta haluamasi rajaukset
 • Vertaa sinua kiinnostavat sopimukset helposti
 • Allekirjoita sopimus suoraan linkistä tai sivullamme sopimuksesta riippuen

Usein kysyttyä sähkön kilpailuttamisesta

Etkö löytänyt vastausta? Katso lisää usein kysyttyjä kysymyksiä.

Scroll to Top