Sähkön säästäminen – Parhaat vinkit

Sähkön säästäminen on yhä tärkeämpää, kun sähkön hinta on noussut. Selvitimme, mitkä ovat parhaita ja kaikkein merkityksellisimpiä tapoja säästää sähköä.

Näiden vinkkien avulla voit pienentää sähkölaskuasi ja säästää rahaa.

Mukana menossa - Astetta alemmas

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Valtakunnallisessa Astetta alemmas -sähkönsäästökampanjassa kannustetaan kotitalouksia, yrityksia ja organisaatioita energiansäästötalkoisiin. Halvinsähkösopimus.fi kantaa kortensa kekoon ja tarjoaa jättilistan sähkönsäästövinkkejä. Lisäksi esittelemme konkreettisesti, miten 5 %:n säästön voi esimerkiksi saada aikaiseksi.

Sähkön säästäminen – 3 tärkeintä kohtaa

Sähköä kannattaa säästää ennen kaikkea sieltä, missä vaikutus on kaikista isoin. Siksi aloitammekin oppaan siitä, miten säästää sähköä, esittelemällä kaikkein pahimmat energiasyöpöt.

Sähkölaskusta voi toki nipistää senttejä monesta paikasta, mutta kaikkein merkittävimmät säästöt voi saada näistä kolmesta kohteesta. Jos et jaksa koko ajan miettiä sähkön säästämistä, ota ainakin nämä vinkit talteen – saat merkittävimmän edun.

Sähkölämmitys

Lämpiääkö asuntosi sähköllä? Tämä on yksittäinen ylivoimaisesti isoin energiasyöppö. Voit saada isoa säästöä laskemalla huonelämpötilaa, hyödyntämällä esimerkiksi takkaa ja säätämällä lämmitysajankohtia. Samaan kategoriaan menee myös käyttöveden lämmitys.

  • Säädä huonelämpötila alemmaksi
  • Hyödynnä takkaa
  • Ole suihkussa vähemmän aikaa
  • Käytä lämmitystä halvempiin aikoihin (pörssisähkö)

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämmitys+käyttövesi muodostaa n. 2/3 kokonaiskulutuksesta.

66 %

Saunominen

Jos koko asunnon lämmittäminen talvella kuluttaa sähköä, niin myös pienen huoneen lämmittäminen sataan asteeseen tekee niin. Saunomisen vähentäminen vähentää heti sähkönkulutusta. Tärkeää olisi myös iirtää saunan käyttöä ruuhkapiikkien ulkopuolelle.

  • Sauno harvemmin ja hyödynnä kiukaan jälkilämpö tehokkaasti
  • Lämmitä kiuas nopeasti ja hyödynnä jälkilämpö
  • Älä sauno pahimpien hintapiikkien aikaan (pörssisähkö)

Saunominen vie sähkölämmitteisessä omakotitalossa n. 5 % kokonaisenergiankulutuksesta.

5 %

Kodinkoneet

Kodinkoneet, kuten jääkaappi, uuni, pakastin, pyykinpesukone ja astianpesukone ottavat kookkaan osan sähkönkulutuksesta. Käyttämällä näitä fiksusti voi säästää. Myös energiatehokkaammat uudet kodinkoneet voivat kannattaa.

  • Vaihda vanhat kodinkoneet energiatehokkaampiin
  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja kuivata pyykit telineessä
  • Hyödynnä halvemmat sähkön hinnat (pörssisähkö)

Kodinkoneet vievät sähkölämmitteisessä omakotitalossa n. 10 % kokonaisenergiankulutuksesta.

10 %

Näiden lisäksi loput 19 % sähkönkulutuksesta tulee satunnaisista kohteista – esimerkiksi viihde-elektroniikasta, auton lohkolämmittämisestä, LVI-laitteistosta ja muusta kulutuksesta.

Ison kulutuksen taloudessa, kuten omakotitalossa voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä käyttämällä pörssisähköä ja ajoittamalla sähkönkäyttöä. Kiinteässä sopimuksessa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Pörssisähkösopimuksen tehneen on kuitenkin seurattava sähkömarkkinoita ja hintoja. Pörssisähkö ei myöskään suojaa mahdolliselta tulevalta sähkön hintojen nousulta.

Sähkönkulutus sähkölämmitteisessä 120m2 omakotitalossa

Näin säästetään kotitalouden energiankulutuksesta – esimerkit

Valtakunnallisen energiansäästökampanjan tavoitteena on, että jokainen säästäisi vähintään %:n verran energiankulutuksesta. Me laskimme, miten se käytännössä voisi onnistua.

Nämä vinkit auttavat suoraan myös sähkölaskuun. Alhaisempi kulutus kun tarkoittaa myös alhaisempaa sähkölaskua.

Alla olevat esimerkit on laadittu seuraavaan oletustilanteeseen pohjautuen: nelihenkinen perhe asuu 120 neliön sähkölämmitteisessä omakotitalossa ja käyttää sähköä keskivertomäärän eri kohteisiin. Lähteenä on kotitalouksien sähkönkäyttötutkimus (Adato 2011), ja sen perusteella tehtävät laskelmat. Tiedot ovat yleistyksistä johtuen suuntaa-antavia.

5 %:n säästö energiankulutuksesta onnistuu laskennallisesti esimerkiksi näin

5 %:n säästö energiankulutuksesta on mahdollista saada esimerkiksi jollakin näistä:

  • Vaihtoehto 1: 1 asteen alentaminen huonelämpötilassa, saunomisen vähentäminen puoleen nykyisestä
  • Vaihtoehto 2: Saunomisesta luopuminen kokonaan

Käytännössä fiksuinta on säätää oleskelulämpötila huonekohtaisesti, ja mahdollisuuksien mukaan myös ajankohdan mukaan. Kun olet poissa kotoa, ei sähkölämmityksen kannata olla täydellä teholla. Vastaavasti esimerkiksi makuuhuoneen huonelämpötila kannattaa aasettaa alhaisemmaksi kuin olohuoneen.

Muun kuin lämmityksen ja käyttöveden lämmityksen osuus sähkönkulutuksesta on suhteessa pientä. Karkeasti arvioiden lämmitys ja käyttövesi vie noin 2/3 kokonaisenergiankulutuksesta ja muu osuus loput 1/3. Yksittäinen isoin muu energiasyöppö onkin sähkökiuas.

Oleellisinta on siirtää kulutusta pois kulutushuipuista

Kaikkein tärkeintä tulevan talve sähkön saatavuuden ja hinnan kannalta olisi siirtää kulutusta pois suurimman kysynnän tunneilta.

Fingrid on aiemmin maininnut, että tavoitteena voisi olla esimerkiksi vähentää 10 % kovimmista kulutushuipuista.

Kotitalouksissa se voisi onnistua esimerkiksi:

  • Käyttämällä kodinkoneita ruuhkapiikkien ulkopuolella (esim. pesukone)
  • Siirtämällä saunomiskertoja
  • Lämmittämällä auton muulloin kuin ruuhkapiikkien aikaan

Sähköä paljon kuluttavia askareita tulisi välttää erityisesti klo 16 ja klo 20:n välillä. Pörssisähkösopimuksen tehneen kannattaa lisäksi seurata päiväkohtaista vaihtelua sähkön hinnan optimoimiseksi.

Kotitalouden energiankulutusta kannattaa seurata oman sähköyhtiön seurantasivulta. Sähköyhtiöt tarjoavat energiankäytönseurantaan nykyään sekä mobiilisovelluksia että nettipohjaisia ratkaisuja.

Energiansäästövinkit – jättilista

Sähköä on toki mahdollista säästää myös muualta. Listaammekin seuraavaksi aimo annoksen erilaisia pienempiä yksittäisiä sähkönsäästövinkkejä. Yhdistelemällä näitä voit säästää sähköä ja kukkaroasi merkittävästi.

Jaoimme eri vinkit kategorioittain, jotta voit helposti selata juuri niitä vinkkejä, jotka sopivat sinun asuntoosi.

Lämmitys

1. Laske huonelämpötilaa vaikka yhdellä asteella

Pienikin huonelämpötilan laskeminen sähkölämmitteisessä talossa auttaa. Yhden asteen huonelämpötilan alentaminen ei välttämättä tunnu miltään, mutta vaikutus sähkönkulutukseen voi olla yllättävän iso.

2. Nopeammat suihkut

Lämmin käyttövesi syö ison osan energiankulutuksesta. Lyhyemmät, 5-7 minuutin suihkut, ovat fiksua veden käyttöä. Suihku kannattaa myös aina laittaa kiinni esimerkiksi shampoon annostelun ajaksi.

3. Tuuleta nopeasti

Asunto kannattaa tuulettaa nopeasti ristivetoa hyödyntäen. Kun tuuletat nopeasti, vähemmän lämpöä ehtii karata. Auki olevien ikkunoiden alla olevat patterit kannattaa myös kytkeä pois päältä tuuletuksen ajaksi.

4. Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet

Hyvin tiivistetty talo pitää lämmön paremmin sisällä. Ovien ja ikkunoiden tiivistykset kannattaisi tarkistaa muutaman vuoden välein ja hoitaa tarvittaessa kuntoon.

5. Hyödynnä hukkalämpö

Hukkalämpöä syntyy esimerkiksi uunia tai saunaa lämmittäessä. Kunhan lämpö ohjautuu takaisin asuntoon, on tämä suoraan pois muun lämmityksen tarpeesta. Avaa siis saunan ovi saunomisen jälkeen, äläkä pidä ikkunaa tai ovea saunan vierellä auki. Samalla tavalla voit hyödyntää esimerkiksi uunin jälkilämpöä ruoanvalmistuksessa.

6. Säästä veden lämmityksessä

Veden lämmitys on suoran sähkölämmityksen jälkeen toinen suurin energiasyöppö. Veden lämmitys kannattaa ehdottomasti ajastaa yöaikaan, ja lisäksi veden lämpötilaa voi hieman laskea. Varmista kuitenkin, ettet laske lämpöä liikaa ja luo kasvualustaa bakteereille!

7. Hanki ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu voi tehokkaasti vähentää sähkönkulutusta muuten pelkkää sähkölämmitystä käyttävässä asunnossa.

8. Laske huonelämpötilaa lisää silloin, kun olet poissa kotoa

Huonelämpötilaa voi hyvin laskea vieläkin alemmaksi silloin, kun olet poissa kotoa. Voit laskea lämmityksen tehoa esimerkiksi aamulla töihin lähtiessä ja erityisesti silloin, jos lähdet pidemmäksi aikaa pois kotoa.

9. Pidä makuuhuoneen lämpötila alempana

Uni maistuu paremmin, kun huoneen lämpötila on alhaisempi. Pidä siis makuuhuone viileänä säästääksesi sähköä ja nukkuaksesi paremmin.

10. Älä laske vettä turhaan

Laske vettä hanasta vain silloin, kun tarvitset sitä. Sulje siis hana esimerkiksi hampaita pestessäsi, käsienpesun välissä ja suihkussa shampoota annostellessa.

11. Pienennä lattialämmityksen tehoa

Kylpyhuoneen lattialämmityksen tärkein ajatus on ehkäistä kosteusvaurioita. Käytä sitä kuitenkin säästeliäästi – et tarvitse suurinta tehoa koko ajan.

Saunominen

12. Vähennä saunomista

Saunominen kuluttaa paljon sähköä. Vähennä saunomista erityisesti silloin, kun sähkön hinta on korkealla eli kulutusta on paljon.

13. Käytä kiuasta fiksusti

Lämmitä sauna täydellä teholla haluttuun saunomislämpötilaan, mutta hyödynnä täysin myös jälkilämmöt. Kiukaan voi hyvin ottaa pois päältä jo reilusti ennen saunomisen lopettamista.

14. Sauno lyhyempiä hetkiä

Lyhennä saunomishetkeäsi, ja harkitse voisiko välivilvoittelun esimerkiksi jättää pois välistä. Muista kuitenkin, että yksi pidempi saunomiskerta on fiksumpi vaihtoehto kuin monta pienempää saunomiskertaa viikossa.

15. Tee saunasta energiatehokkaampi

Kaikki kiukaat ja saunat eivät kuluta yhtä paljon sähköä. Varmista, että kiukaasi sopii saunatilaan ja saunatila on eenergiatehokkaasti rakennettu.

Kodinkoneet

16. Hyödynnä energiansäästöohjelmaa pyykinpesussa ja astianpesussa

Energiansäästöohjelmat voivat auttaa säästämään sähköä. ECO-ohjelma löytyy usein sekä astianpesu- että pyykinpesukoneesta. Jos erillistä eco-ohjelmaa ei ole, suosi alhaisempaa veden lämpötilaa.

17. Kuivaa pyykit telineessä

Kuivausrumpu tai pyykinpesukoneen kuivaustoiminto kuluttavat paljon energiaa. Voit säästää sähköä kuivattamalla pyykit kuivausrummun sijaan pyykkitelineessä.

18. Vaihda energiatehokkaampiin kodinkoneisiin

Uudet kodinkoneet ovat usein selvästi energiatehokkaampia kuin vanhat. Jos mahdollista, ja vanhan kodinkoneen elinkaari alkaa tulla kohti tiensä päätyä, kannattaa uudempaan kodinkoneeseen vaihtaminen myös sähkölaskun kannalta.

19. Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita

Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita vähentääksesi pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen käyttöä. Kun peset kerralla enemmän, säästät pitkässä juoksussa.

20. Ota kodinkoneet pois seinästä, kun et käytä niitä

Jotkut kodinkoneet voivat kuluttaa turhaan virtaa ollessaan seinässä, vaikka et käyttäisi niitä. Vältä ylimääräistä kulutusta ottamalla ne pois seinästä, kun et käytä niitä.

Autoilu

21. Käytä lohkolämmitystä fiksusti

Autoa ei tarvitse pitää kiinni lohkolämmityksessä puolta tuntia pidempään. Älä siis turhaan seisota autoa kiinni piuhassa.

22. Sähköautoilija, valitse latauspaikat ja -ajat fiksusti

Sähköautoilijan voi olla fiksua hankkia kotiin pörssisähkösopimus ja ladata autoa silloin, kun sähkön hinta on alhaalla. Lisäksi kannattaa hyödyntää edullisia latausmahdollisuuksia muualla.

Valaistus

23. Vaihda vanhat lamput uusiin

Vanhat hehkulamput kuluttavat merkittävästi enemmän sähköä kuin nykyaikaiset LED-lamput. Jos asunnostasi löytyy vielä vanhanaikaisia valaisimia, kannattaa ne vaihtaa huomattavasti energiatehokkaampiin LED-lamppuihin.

24. Harkitse älyvalaistusta

Älyvalot voidaan säätää sopivalle kirkkaudelle ja syttymään esimerkiksi liiketunnistimella. Säästö valaistuksesta nykyaikaisilla lampuilla on nykyään pienehkö, mutta kuitenkin pohdinnan arvoinen.

25. Älä pidä valoja turhaan päällä

Tämä lienee itsestäänselvyys. Nykyaikaiset LED-lamput kuluttavat vähän, mutta voit silti saada pientä säästöä, kun et turhaan pidä valoja päällä. Jos käytössä on vanhempia lamppuja, voit säästää valot sammuttamalla suhteessa enemmän.

Ruoan valmistus ja säilytys

26. Aseta jääkaappi 5 asteeseen ja pakastin -18 asteeseen

Jääkaappi ja pakastin kannattaa asettaa oikeaan lämpötilaan. Niitä on turha pitää liian kylmällä, mutta ruokien ei myöskään tietenkään tule antaa pilaantua.

27. Hyödynnä uunin alkulämpö

Lämmitystä kaipaavat ruoat voi laittaa uuniin jo sen lämmetessä valmistuksen nopeuttamiseksi. Älä siis turhaan odota, että uunin lämmitys kohoaa oikeaan astelukemaan.

28. Käytä oikeankokoisia kattiloita

Käytä oikeankokeisia kattiloita ja paistinpannuja ruoanlaitossa. Sama pätee myös esimerkiksi keitettävän veden määrään: älä turhaan keitä liikaa vettä.

29. Lämmitä vesi vedenkeittimessä

Vedenkeitin on nopein ja energiatehokkain tapa lämmittää vesi. Lämmitä siis vesi jo valmiiksi vedenkeittimessä ennen esimerkiksi riisin tai pastan keittämistä.

Viihde-elektroniikka

30. Sulje laitteet käytön jälkeen

Viihde-elektroniikka voi kuluttaa yllättävän paljon. Eniten kuluttavat esimerkiksi tehokkaat pöytätietokoneet ja kaiutinjärjestelmät. Kannettavien tietokoneiden lataus ja puhelimen lataus kuluttavat varsin vähän sähköä kokonaiskuvassa.

31. Hanki uudempia ja energiatehokkaampia laitteita

Nykyaikaiset viihde-elektroniikan laitteet kuluttavat paljon vähemmän kuin vanhat laitteet. Nykyaikaisiin laitteisiin päivittäminen voikin tuoda merkittäviä säästöjä sähkön kulutukseen. Esimerkiksi valmiustilassa nykyaikaiset televisiot kuluttavat paljon vähemmän kuin vanhat.

32. Vähennä pelaamista

Pelaaminen erityisesti tehokkaalla pelitietokoneella kuluttaa sähköä huomattavasti enemmän kuin vaikka pelkkä netin selailu.

33. Sulje tietokone kokonaan

Sulje tietokone kokonaan käytön jälkeen. Älä siis laita sitä vain lepotilaan, vaan sammuta virta kokonaan säästääksesi hieman lisää.

Lähteitä:

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Astetta alemmas -kampanjasta lisävinkkejä

Lisää sähkönsäästövinkkejä ja ohjeistusta löytyy valtakunnallisen sähkönsäästökampanjan, Astetta alemmas, sivuilta. Halvinsähkösopimus.fi on kampanjassa mukana.

Energiansäästöstä on hyötyä sekä yksittäiselle kotitaloudelle että koko yhteiskunnalle. Sähkösopimusten hinnat voivat laskea, jos sähkön käyttöä saadaan vähennettyä pahimpien ruuhkapiikkien aikana.

Lue lisää kampanjasta ja vinkeistä täältä.

Mukana menossa - astetta alemmas
Scroll to Top