Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Sähkömarkkinat ovat nyt vähintäänkin sekaisin. Jo kesällä sähkön hinta kasvoi kovaa vauhtia, mutta nyt sähkösopimusten hinnat ovat vieläkin kalliimpia. Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Sähkön hinnan kallistuessa ja pörssisähkön hinnan heitellessä voimakkaasti voi olla fiksumpaa pohtia, mikä on vähiten huono sähkösopimus tähän tilanteeseen. Talouksia on kuitenkin monia ja yhtä oikeaa vastausta ei varmasti ole olemassa.

Kävimme läpi erilaiset sähkösopimustyypit yksitellen, ja pohdimme mikä sähkösopimus tähän tilanteeseen sopisi kenellekin parhaiten.

Miksi hinnat nousevat?

 • Suomi on osa Euroopan sähkömarkkinoita, ja tilanne koskee koko Eurooppaa
 • Venäjän lopetettua maakaasun toimitukset sähkön kysyntä on kasvanut tarjontaan nähden
 • Sähkön johdannaismarkkinat ovat sekaisin ja vakuuvaatimukset sähköyhtiöille ovat kasvaneet kovaa vauhtia
 • Huoli tulevasta talvesta ja sähkömarkkinoista aiheuttaa pelkoa markkinoille
 • Sähkön pörssihinnan heitellessä voimakkaasti arvioiden tekeminen tulevaisuuden hinnasta on vaikeaa

Vertaa kaikki sähköyhtiöt

Sähköä voit nykyään ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kilpailuta siis sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Kannattaako nyt tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on perinteisesti ollut monille suomalaisille sopiva sähkösopimus. Sen avulla hinnan voi lukita kiinteäksi koko sopimuskaudelle, eikä sähkösopimuksen kilpailuttamisesta tarvitse huolehtia koko sopimuskauden aikana.

Nyt määräaikaiset sähkösopimukset ovat kuitenkin kalliita, eikä sitoutuminen pitkäksi aikaa kalliiseen hintaan välttämättä tunnu hyvältä vaihtoehdolta.

 • Määräaikaisen sähkösopimuksen tekeminen on nyt kallista, mutta toisaalta voit suojautua siltä, että hinnat vielä edelleen jatkaisivat nousuaan.
 • Lähtökohtaisesti määräaikainen sopimus sitoo koko määräajaksi, mutta säköyhtiö voi tarjota vaihtoturvaa tiettyyn kuukausihintaan.
 • Sopimuksesta pääsee aina eroon muuttaessa. Jos siis muutto on lähellä, ei määräaikaisen sopimuksen tekeminen ole kovin riskialtista.
 • Määräaikaisesta sähkösopimuksesta voi päästä joskus eroon myös tietyllä sopimussakolla. Tämä vaihtelee sähköyhtiöittäin, ja usein sopimussakkoa ei varsinaisesti mainosteta. Summan on sähkönmyyntiehtojen mukaisesti ”oltava kohtuullinen”. Aina sopimussakkoa ei määritellä lainkaan, jolloin tilanne saatetaan esimerkiksi tarkastella aina tapauskohtaisesti.
 • Ison kulutuksen talouteen määräaikaisen pitkän sopimuksen solmiminen kalliiseen hintaan ei välttämättä ole fiksua. Esimerkiksi pienemmässä kerrostaloasunnossa merkitys ei ole niin iso.

Määräaikaisessa sopimuksessa riskin voi ulkoistaa sähköyhtiölle. Esimerkiksi kesällä silloin kalliilta tuntuneeseen hintaan sähkösopimuksen tehneet ovat nyt varmasti huokaisseet helpoituksesta, kun määräaikaisten sopimusten hinnat ovat edelleen selvästi kasvaneet.

Nykyisillä sähkön hinnoilla määräaikaisissakin sopimuksissa kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea kWh-hintaan, eikä niinkään perusmaksuun. Yleisesti perusmaksut ovat alle 5 euron, jolloin muutaman euron säästö ei vaikuta suhteessa kokonaislaskuun kovinkaan paljoa.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus pitää vaihtoehdot auki

Määräaikaisen sähkösopimuksen solmiminen kalliiseen hintaan voi tuntua vaikealta päätökseltä. Kirjoitushetkellä sähkön futuurihinnat ennakoivat vuoden 2023 keväälle jo halvempia sähkön pörssihintoja. Ainakin nykytiedon valossa tuolloin voisi siis saada määräaikaisia sopimuksia halvemmalla.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii, jos markkinoita haluaa nyt hetken seurata. Kun ottaa käyttöön vielä esimerkiksi meidän hintavahdin tai seuraa markkinoita tiiviisti itse, voi mahdollisiin halvempiin määräaikaisiin sopimuksiin tarttua, kun hintataso laskee.

 • Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee eroon vain 14 päivän irtisanomisajalla
 • Sähköyhtiö voi nostaa hintaa, mutta hinnanmuutoksesta pitää ilmoittaa kuukauden etukäteen
 • Jos haluat odottaa halvempia määräaikaisia sopimuksia, kannattaa nyt valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus
 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo vaihtoehto monelle

Jos käytössä on tällä hetkellä oman paikallisen sähköyhtiön toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voi olla fiksua pitää se vielä voimassa, kunhan hintataso on muuhun markkinaan nähden kohtuullinen. Harva sähköyhtiö nimittäin edes myy tällä hetkellä perinteisiä kiinteällä c/kWh-hinnalla varustettuja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Myös pörssisähkösopimus voi olla järkevä vaihtoehto, kunhan omaa kulutusta voi hieman ajoittaa. Sähkölämmitteisessä asunnossa pörssisähköä käyttämällä voi saada säästöä, mutta kalliita hintapiikkejä täytyy varoa. Kun mietit, millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä, on tärkeää huomioida oman talouden kulutus ja miten paljon kulutusta on mahdollista ajoittaa.

Kannattaako pörssisähkö nyt?

Pörssisähkösopimus on perinteisesti ollut kaikkein halvin sähkösopimus pitkässä juoksussa. Sähkön hinta on viime aikoina kuitenkin heitellyt sähköpörssissä voimakkaasti, ja mikäli hintatasoa ei ole seurannut, on tuloksena voinut olla todella kallis sähkölasku.

Nyt myös kiinteät sähkösopimukset ovat todella kalliita, tai niitä ei ole saatavilla lainkaan, joten pörssisähkösopimus voi olla yksi vaihtoehto.

Pörssisähkön ottavan on tärkeää seurata ajankohtaista sähkön spot-hintaa ja ajoittaa sähkön käyttöä mahdollisuuksien mukaan halvemmille tunneille. Esimerkiksi aamuöisin sähkö maksaa nykymarkkinassakin usein selvästi alle 10 senttiä kilowattituntia kohden.

Pörssisähkösopimukseksi kannattaa valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jotta siitä pääsee tarpeen tullen nopeasti eroon. Kun kiinteiden sopimusten hinnat jossain vaiheessa todennäköisesti laskevat, voi sellaisen valitsemista siinä vaiheessa harkita uudestaan.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

 • Nopea vertailu
 • Sähköä kaikkialle Suomeen
 • Löydä halvin sähkön hinta