Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä? Löydä paras vaihtoehto

Sähkön hinta on viime vuosina elänyt voimakkaasti. Välillä hinta on käynyt todella korkeana, ja välillä taas poikkeuksellisen matalalla. Erilaiset sähkösopimukset reagoivat markkinahintojen muutoksiin eri tavalla, joten selvitimme, millainen sähkösopimus kenellekin nyt sopii.

Yksiselitteisesti parasta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole olemassa. Paras sähkösopimus on aina tehtävä oman talouden ehdoilla: sama sopimus ei sovi kaikille. Erityisesti valintaan vaikuttaa tällä hetkellä riskinsietokykysi ja mahdollisuutesi tarvittaessa ajoittaa sähkön käyttöä.

Kävimme läpi erilaiset sähkösopimustyypit yksitellen, ja pohdimme mikä sähkösopimus tähän tilanteeseen sopisi kenellekin parhaiten.

Mitä eri sopimustyypeistä pitää tietää?

  • Pörssisähkö noudattaa sähkön ajankohtaista tunneittain vaihtuvaa markkinahintaa. Se kannattaa valita, kun haluaa maksaa aina oikeaa markkinahintaa sähköstä ja on valmis tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä halvempiin tunteihin. Pörssisähkö vaatii myös sitä, että olet tarvittaessa valmis kantamaa myös hintariskin, jos sähkön markkinahinta kohoaakin. Pörssisähkösopimus on lähes aina toistaiseksi voimassa eli sen voi irtisanoa 2 viikon irtisanomisajalla koska tahansa.
  • Määräaikainen sähkösopimus lukitsee sähkön hinnan kiinteäksi. Sen avulla voit suojautua tulevalta sähkön hinnan heittelyltä, mutta samalla lukitset itsesi hintaan koko määräajaksi. Tämä vaihtoehto sopii, kun et halua miettiä sähkön hintaa hetkeen ja toivot sopimukseltasi yksinkertaisuutta. Määräaikaisen kiinteän sopimuksen valitsevan ei tarvitse arpoa sähkön käytön ajankohtien kanssa.
  • Hybridisähkösopimus tai kulutusvaikutuksellinen sopimus yhdistää nämä kaksi. Esimerkiksi Fortum DUOn saat tavallista kiinteää sopimusta edullisemmin, ja voit vaikuttaa itse sähkölaskuun kulutusta ajoittamalla. Käyttämällä sähköä sähköpörssin halvempina tunteina, näkyy tämä säästönä sähkölaskulla.
  • Tavallinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus suojaa nopeilta hintavaihteluilta. Tämä sopimus sopii, jos ensinnäkin löydät sille tarpeeksi edullisen hinnan, et halua seurata koko ajan pörssisähkön hintoja etkä kuitenkaan halua solmia määräaikaista sitovaa sopimusta.
  • Pakettisähkö on toistaiseksi voimassa oleva, mutta monesti kallis. Pakettisähkö kiinteällä kuukausihinnalla sopii lähinnä pienen kulutuksen talouteen, kun kulutuksen tietää tarkasti. Se on kuitenkin usein pörssisähköä ja määräaikaista sopimusta kalliimpi.

Paras sähkösopimus nyt

Top 3 suosittua sähkösopimusta nyt sähkövertailustamme:

SopimusHinta
1. Hehku Energia - Kiinteä 24kk8.09 c/kWh + 0 €/kk
2. Hehku Energia - Kiinteä 12kk8.59 c/kWh + 0 €/kk
3. Vihreä Älyenergia - Vankka 3kk6.25 c/kWh + 3.50 €/kk

Paras sähkösopimus useimmille on joko markkinahintainen pörssisähkö tai määräaikainen sähkösopimus. Pörssisähkö on paras valinta hintatietoiselle kuluttajalle, joka on valmis tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä edullisempiin tuntiin ja ymmärtää sopimukseen liittyvän hintanousun riskin.

Määräaikainen kiinteä sopimus taas on paras henkilölle, joka ei halua arpoa sähkönsä kanssa, vaan lukitsee mieluummin hinnan kerralla kiinteäksi. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat laskeneet viimeisen vuoden aikana merkittävästi, joten hintalukituksen voi nyt tehdä paljon järkevämpään hintaan kuin vaikka vuosi sitten.

Useiden vuosien katsannalla markkinahintainen pörssisähkösopimus tulee hyvin todennäköisesti halvimmaksi, mutta toisaalta yksittäisinä kuukausina hinta voi olla huomattavan korkea. Määräaikaisen sopimuksen kiinteä ja vakaa hinta voi tietyllä ajanjaksolla olla halvempi, jos hintalukituksen onnistuu tekemään jaksolle, jolloin pörssisähkö onkin kallista.

Lopulta kyse on pitkälti omasta tahdosta: haluatko vakaan kiinteähintaisen sopimuksen mielenrauhan, vai kannatko mieluummin hintariskin itse ja mahdollisesti säästät edullisempien pörssisähkön tuntien avulla?

SUOSITTELEMME

8,49 c/kWh

+3,99 €/kk

Uudenlainen sopimus kulutusvaikutuksella

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,44 c/kWh

+ 3,89 €/kk

🔌Välimallin ratkaisu haussa?

Markkinoilla on myös lyhyempiä sähkösopimuksia, joissa hinta lukitaan vain muutamaksi kuukaudeksi. Täältä voit vertailla lyhytaikaiset sähkösopimukset, jotka sopivat, kun haluat lukita sähkön hinnan vain lyhyeksi aikaa ja nauttia huolettomasta sopimuksista ilman pitkää määräaikaa.


Kannattaako nyt tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on perinteisesti ollut monille suomalaisille sopiva sähkösopimus. Sen avulla hinnan voi lukita kiinteäksi koko sopimuskaudelle, eikä sähkösopimuksen kilpailuttamisesta tarvitse huolehtia koko sopimuskauden aikana.

Määräaikaisessa sopimuksessa sitoudutaan koko sopimuskaudeksi, joten kuluttajan on erittäin tärkeää sitoutua vain, jos kokee hinnan hyväksi. Lisäksi kannattaa miettiä, minkä pituisen sopimuksen haluaa tehdä. Esimerkiksi vuoden määräaikaisen sopimuksen tekeminen voi olla fiksumpaa, jos et halua sitoutua koko 2 vuodeksi.

Määräaikaista sopimusta voi tutkailla myös sähköfutuureita ja katsoa, millaisia hintoja sähköstä mahdollisesti tulevaisuudessa maksetaan. Määräaikaisen sopimuksen hinta pohjautuu aina tavalla tai toisella futuureihin, joilla sähköyhtiöt suojaavat sähköostojaan.

Yksi hyvä vaihtoehto voi olla ottaa mukaan vaihtoturva, jolloin sopimuksen saa tarvittaessa päivitettyä toiseen. Näiden ehtoihin ja hintoihin kannattaa tutustua huolella. Lisäksi markkinoilla on nyt myös selvästi lyhyempiä määräaikaisia sopimuksia pitkien 2-vuotisten sopimusten lisäksi.

SUOSITTELEMME: KIINTEÄ SÄHKÖ

8,09 c/kWh

+ 3KK ILMAN PERUSMAKSUA

Varma kiinteä hinta 2 vuodeksi.

💡 Täysin kiinteä vai kulutusvaikutukseen perustuva sopimus?

Markkinoilla on sekä täysin kiinteitä perinteisiä määräaikaisia sopimuksia että kulutusvaikutuksen huomioon ottavia sopimuksia. Kulutusvaikutus otetaan huomioon siten, että maksat vähemmän, jos käytät sähköä halvempina tunteina.

Uudenlaiset kulutusvaikutuksen huomioonottavat sopimukset voivat olla järkevämpi vaihtoehto kuin tavallinen kiinteä sopimus. Niissä perusosa on usein halvempi, ja voit vaikuttaa laskuun ajoittamalla sähkönkulutusta. Jos kiinteän sopimuksen kuitenkin saa halvemmalla, kannattaa mieluummin valita sellainen.

Jos tiedät, että kulutuksesi painottuu kalliimmille tunneille, etkä pysty muuttamaan tätä, kannattaa valita täysin kiinteä sopimus.

Määräaikaisessa sopimuksessa riskin voi ulkoistaa sähköyhtiölle. Jos sähkön hinta nouseekin, pysyy hintasi silti määräajan samana.


Toistaiseksi voimassa oleva sopimus pitää vaihtoehdot auki

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii, jos markkinoita haluaa nyt hetken seurata. Kun ottaa käyttöön vielä esimerkiksi meidän hintavahdin tai seuraa markkinoita tiiviisti itse, voi mahdollisiin halvempiin määräaikaisiin sopimuksiin tarttua, jos hintataso entisestään laskee.

Samalla kiinteähintainen toistaiseksi voimassa oleva sopimus antaa ainakin hetkeksi suojaa hintanousua vastaan. Sopimuksen hinta voi muuttua 30 päivän varoitusajalla, eli hintamuutokset eivät ole läheskään yhtä nopeita kuin tunneittain vaihtuvassa pörssisähkössä.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sijaan vaihtoehtona voi olla myös lyhyt määräaikainen sopimus esimerkiksi 3 tai 6 kuukauden määräajalla.

SUOSITTELEMME: TOISTAISEKSI

7,90 c/kWh

+0 €/kk

2kk etuhintaan – ilman määräaikaa.

  • Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee eroon vain 14 päivän irtisanomisajalla
  • Sähköyhtiö voi nostaa tavallisen toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa, mutta hinnanmuutoksesta pitää ilmoittaa kuukauden etukäteen
  • Jos haluat odottaa halvempia määräaikaisia sopimuksia, kannattaa nyt valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus
  • Monet toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat nyt pörssisähkösopimuksia. Niissä pitää varautua nopeisiinkin hinnanmuutoksiin, sillä hinta vaihtelee tunneittain ajankohtaisen sähkön spot-hinnan mukaan.

Kannattaako pörssisähkö nyt?

Pörssisähkösopimus oli vuonna 2023 selvästi halvin sopimustyyppi, jos vertaa vuoden alussa tarjolla olleisiin muihin toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin sopimuksiin. Toisaalta vuonna 2022 se oli selvästi kalliimpi sopimus kuin aiemmin solmitut kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset.

Pörssisähkö sopii niille kuluttajille, jotka ovat valmiita seuraamaan sähkön hintoja ja tarvittaessa ajoittamaan kulutusta halvoille tunneille. Se ei sovi mielenrauhaa ja mahdollisimman ennakoitavaa sopimusta etsivälle.

Pitkällä aikavälillä – esimerkiksi useiden vuosien katsannalla – pörssisähkösopimus on hyvin todennäköisesti edullisin, ellei onnistu lukitsemaan määräaikaisia hintoja erittäin suotuisiin ajankohtiin. Pörssisähkösopimuksessa sähköyhtiön perimä marginaali on kuitenkin lähtökohtaisesti pienempi kuin määräaikaisissa, joissa maksetaan eräänlaista hintavakuutusta.

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,44 c/kWh

+ 3,89 €/kk

Paras sähkösopimus riippuu useasta tekijästä

Paras sähkösopimus omaan tilanteeseen riippuu siis useasta tekijästä. Määräaikainen sähkö sopii, jos haluat lukita kiinteän hinnan ja mielenrauhan. Tällöin sähkö pysyy samanhintaisena koko sopimuskauden, mutta et voi myöskään hyötyä mahdollisesti laskevasta hinnasta.

Jos sinulla on varaa ottaa pörssisähkösopimuksen riskit, voi se pitkässä juoksussa kannattaa. Vielä parempi vaihtoehto pörssisähkö on, jos omaa sähkön käyttöä pystyy ajoittamaan onnistuneesti halvemmille sähkötunneille.

Parasta sopimusta valitessa kannattaa aina ottaa huomioon oma tilanne. Vaikka pörssisähkö olisi pitkässä juoksussa kenties paperilla paras, ei se silti sovi kaikille. Jos et halua seurata hintoja aktiivisesti, tai et voi ottaa riskiä yhtäkkiä kasavavasta sähkölaskusta, valitse mielummin kiinteähintainen sopimus.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Scroll to Top