Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä? Löydä paras vaihtoehto

Sähkösopimuksen tekeminen on tällä hetkellä tavanomaista kalliimpaa sopimustyypistä riippumatta. Hintataso on kuitenkin tippunut paljon, ja sekä määräaikaisia sopimuksia että pörssisähköä saa nyt pelättyä edullisemmin.

Paras sähkösopimus omaan tilanteeseen riippuu useasta tekijästä. Kuinka paljon taloudessasi kuluu sähköä, miten paljon pystyt vaikuttamaan sähkön käyttöaikoihin ja oletko valmis ottamaan riskejä?

Kävimme läpi erilaiset sähkösopimustyypit yksitellen, ja pohdimme mikä sähkösopimus tähän tilanteeseen sopisi kenellekin parhaiten.

Mitä eri sopimustyypeistä pitää tietää?

 • Pörssisähkö noudattaa sähkön ajankohtaista markkinahintaa. Se kannattaa valita, kun haluaa seurata sähkömarkkinoita hetken tai haluaa hyötyä halvoista tunneista sähkön käyttöä ajoittamalla.
 • Määräaikainen sähkösopimus lukitsee sähkön hinnan kiinteäksi. Sen avulla voit suojautua tulevalta sähkön hinnan heittelyltä, mutta samalla lukitset itsesi hintaan koko määräajaksi. Liian kallista määräaikaista sopimusta ei kannata solmia.
 • Hybridisähkösopimus tai kulutusvaikutuksellinen sopimus yhdistää nämä kaksi. Esimerkiksi Fortum DUOn saat tavallista kiinteää sopimusta edullisemmin, ja voit vaikuttaa itse sähkölaskuun kulutusta ajoittamalla. Käyttämällä sähköä sähköpörssin halvempina tunteina, näkyy tämä säästönä sähkölaskulla.
 • Pakettisähkö on toistaiseksi voimassa oleva, mutta monesti kallis. Pakettisähkö kiinteällä kuukausihinnalla sopii lähinnä pienen kulutuksen talouteen, kun kulutuksen tietää tarkasti. Se on kuitenkin usein pörssisähköä ja määräaikaista sopimusta kalliimpi.

Suosittelemme useimmille

Monille paras sähkösopimus juuri nyt on pörssisähkö. Sen hinta noudattaa sähkön markkinahintaa, etkä sitoudu sopimukseen pitkäaikaisesti. Pörssisähkössä sähkön hintaa on kuitenkin hyvä seurata, sillä hinta vaihtelee pörssissä tunneittain.

Pörssisähkön hinta on ollut laskussa vuoden 2023 alusta saakka. Keskihinta 28 vuorokauden aikajänteellä laski jo alle 10 sentin. Vaikka määräaikaiset sähkösopimuksetkin ovat nyt halvempia, ei hinnan lukitseminen välttämättä vielä ole kannattavaa. On mahdollista, että keväällä ja kesällä määräaikaisia kiinteitä sopimuksia saa nykyistä halvemmalla, jos sähkön hintakehitys jatkuu suotuisana.

Suosittelemme: pörssisähkö

Fortum logo

Spot + 0,40c/kWh

+ 3,99€/kk

CO2-vapaa ja edullinen marginaali.

Hinnan lukitsemismahdollisuus vain +5,90€/kk.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähköä voit nykyään ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kilpailuta sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Kannattaako nyt tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on perinteisesti ollut monille suomalaisille sopiva sähkösopimus. Sen avulla hinnan voi lukita kiinteäksi koko sopimuskaudelle, eikä sähkösopimuksen kilpailuttamisesta tarvitse huolehtia koko sopimuskauden aikana.

Nyt määräaikaiset sähkösopimukset ovat kuitenkin kalliita, eikä sitoutuminen pitkäksi aikaa kalliiseen hintaan välttämättä tunnu hyvältä vaihtoehdolta.

 • Määräaikaisen sähkösopimuksen tekeminen on nyt kallista, mutta toisaalta voit suojautua siltä, että hinnat vielä edelleen jatkaisivat nousuaan.
 • Lähtökohtaisesti määräaikainen sopimus sitoo koko määräajaksi, mutta sähköyhtiö voi tarjota vaihtoturvaa tiettyyn kuukausihintaan.
 • Sopimuksesta pääsee aina eroon muuttaessa. Jos siis muutto on lähellä, ei määräaikaisen sopimuksen tekeminen ole kovin riskialtista.
 • Määräaikaisesta sähkösopimuksesta voi päästä joskus eroon myös tietyllä sopimussakolla. Tämä vaihtelee sähköyhtiöittäin, ja välillä sopimussakkokäytäntöä ei ole ollenkaan.
 • Ison kulutuksen talouteen määräaikaisen pitkän sopimuksen solmiminen kalliiseen hintaan ei välttämättä ole fiksua. Esimerkiksi pienemmässä kerrostaloasunnossa merkitys ei ole niin iso.

Täysin kiinteä vai kulutusvaikutukseen perustuva sopimus?

Markkinoilla on sekä täysin kiinteitä perinteisiä määräaikaisia sopimuksia että kulutusvaikutuksen huomioon ottavia sopimuksia. Kulutusvaikutus otetaan huomioon siten, että maksat vähemmän, jos käytät sähköä halvempina tunteina.

Uudenlaiset kulutusvaikutuksen huomioonottavat sopimukset voivat olla järkevämpi vaihtoehto kuin tavallinen kiinteä sopimus. Niissä perusosa on halvempi, ja voit vaikuttaa laskuun ajoittamalla sähkönkulutusta.

Jos taas tiedät, että kulutuksesi painottuu kalliimmille tunneille, etkä pysty muuttamaan tätä, kannattaa valita täysin kiinteä sopimus.

Suosittelemme: 24kk sähkö

Fortum logo

Fortum DUO 24kk kulutusvaikutuksella

14,03 c/kWh

+ 3,54€/kk

Kiinteä hinta +- kulutusvaikutus. 2 vuoden sopimus.

Suosittelemme: kiinteä sähkö

Fortum logo

Fortum Takuu 24kk

16,28 c/kWh

+ 3,99€/kk

Aurinkosähköllä -34 % perusmaksusta.

Määräaikaisessa sopimuksessa riskin voi ulkoistaa sähköyhtiölle. Esimerkiksi kesällä silloin kalliilta tuntuneeseen hintaan sähkösopimuksen tehneet ovat nyt varmasti huokaisseet helpoituksesta, kun määräaikaisten sopimusten hinnat ovat edelleen selvästi kasvaneet.

Nykyisillä sähkön hinnoilla määräaikaisissakin sopimuksissa kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea kWh-hintaan, eikä niinkään perusmaksuun. Yleisesti perusmaksut ovat alle 5 euron, jolloin muutaman euron säästö ei vaikuta suhteessa kokonaislaskuun kovinkaan paljoa.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus pitää vaihtoehdot auki

Määräaikaisen sähkösopimuksen solmiminen kalliiseen hintaan voi tuntua vaikealta päätökseltä. Kirjoitushetkellä sähkön futuurihinnat ennakoivat vuoden 2023 keväälle jo halvempia sähkön pörssihintoja. Ainakin nykytiedon valossa tuolloin voisi siis saada määräaikaisia sopimuksia halvemmalla.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii, jos markkinoita haluaa nyt hetken seurata. Kun ottaa käyttöön vielä esimerkiksi meidän hintavahdin tai seuraa markkinoita tiiviisti itse, voi mahdollisiin halvempiin määräaikaisiin sopimuksiin tarttua, kun hintataso laskee.

 • Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee eroon vain 14 päivän irtisanomisajalla
 • Sähköyhtiö voi nostaa tavallisen toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa, mutta hinnanmuutoksesta pitää ilmoittaa kuukauden etukäteen
 • Jos haluat odottaa halvempia määräaikaisia sopimuksia, kannattaa nyt valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus
 • Monet toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat nyt pörssisähkösopimuksia. Niissä pitää varautua nopeisiinkin hinnanmuutoksiin, sillä hinta vaihtelee tunneittain ajankohtaisen sähkön spot-hinnan mukaan.

Suosittelemme: voimassa toistaiseksi

Fortum logo

Alk. 66,53 €/kk

Kiinteä pakettihinta

Fortum Vakio. Kiinteä pakettihinta kulutuksen mukaan.

Jos käytössä on tällä hetkellä oman paikallisen sähköyhtiön toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voi olla fiksua pitää se vielä voimassa, kunhan hintataso on muuhun markkinaan nähden kohtuullinen. Harva sähköyhtiö nimittäin edes myy tällä hetkellä perinteisiä kiinteällä c/kWh-hinnalla varustettuja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Myös pörssisähkösopimus voi olla järkevä vaihtoehto, kunhan omaa kulutusta voi hieman ajoittaa. Sähkölämmitteisessä asunnossa pörssisähköä käyttämällä voi saada säästöä, mutta kalliita hintapiikkejä täytyy varoa. Kun mietit, millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä, on tärkeää huomioida oman talouden kulutus ja miten paljon kulutusta on mahdollista ajoittaa.

Kannattaako pörssisähkö nyt?

Pörssisähkösopimus on perinteisesti ollut kaikkein halvin sähkösopimus pitkässä juoksussa. Sähkön hinta on viime aikoina kuitenkin heitellyt sähköpörssissä voimakkaasti, ja mikäli hintatasoa ei ole seurannut, on tuloksena voinut olla todella kallis sähkölasku.

Nyt myös kiinteät sähkösopimukset ovat todella kalliita, tai niitä ei ole saatavilla lainkaan, joten pörssisähkösopimus on erinomainen vaihtoehto vaikkapa väliaikaiseksi sopimukseksi.

Pörssisähkön ottavan on tärkeää seurata ajankohtaista sähkön spot-hintaa ja ajoittaa sähkön käyttöä mahdollisuuksien mukaan halvemmille tunneille. Öisin sähkö on yhä halvempaa kuin päivisin, joskin yösähkökään ei tällä hetkellä aiempiin hintoihin nähden ole halpaa.

Pörssisähkösopimukseksi kannattaa valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jotta siitä pääsee tarpeen tullen nopeasti eroon. Kun kiinteiden sopimusten hinnat jossain vaiheessa todennäköisesti laskevat, voi sellaisen valitsemista siinä vaiheessa harkita uudestaan.

Pörssisähkö on monella sähköyhtiöllä nyt ainut toistaiseksi voimassa oleva sopimustyyppi. Sen hintavaihtelut seuraavat jatkuvasti markkinaa, joten kuluttajan kannalta tärkeintä on löytää sopimukselle vain mahdollisimman alhainen marginaali.

Suosittelemme: pörssisähkö

Fortum logo

Spot + 0,40c/kWh

+ 3,99€/kk

CO2-vapaa ja edullinen marginaali.

Hinnan lukitsemismahdollisuus vain +5,90€/kk.

Lue myös, miten 2023 sähkövähennys vaikuttaa sopimuksen valintaan.

Paras sähkösopimus riippuu useasta tekijästä

Paras sähkösopimus omaan tilanteeseen riippuu siis useasta tekijästä. Määräaikainen sähkö sopii, jos haluat lukita kiinteän hinnan ja mielenrauhan. Tällöin sähkö pysyy samanhintaisena koko sopimuskauden, mutta et voi myöskään hyötyä mahdollisesti laskevasta hinnasta.

Jos sinulla on varaa ottaa pörssisähkösopimuksen riskit, voi se pitkässä juoksussa kannattaa. Vielä parempi vaihtoehto pörssisähkö on, jos omaa sähkön käyttöä pystyy ajoittamaan onnistuneesti halvemmille sähkötunneille.

Parasta sopimusta valitessa kannattaa aina ottaa huomioon oma tilanne. Vaikka pörssisähkö olisi pitkässä juoksussa kenties paras, ei se silti sovi kaikille. Jos et halua seurata hintoja aktiivisesti, tai et voi ottaa riskiä yhtäkkiä kasavavasta sähkölaskusta, valitse mielummin kiinteähintainen sopimus.

Apua sähkötuista. Sähkölaskuun on mahdollista saada tukea verovähennyksenä tai Kelalta.

Scroll to Top