Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä?

Millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä? Löydä paras vaihtoehto

Sähkösopimuksen tekeminen on tällä hetkellä tavanomaista kalliimpaa sopimustyypistä riippumatta. Pörssisähkön hinta on kuitenkin ollut kesällä paikoitellen todella alhaalla, ja myös määräaikaisten sopimusten hinnat ovat tulleet alas päin. Millainen sähkösopimus tähän tilanteeseen kannattaa tehdä, ja miten pörssihinnan odotetaan kehittyvän?

Paras sähkösopimus on aina tehtävä oman talouden ehdoilla: sama sopimus ei sovi kaikille. Kuinka paljon taloudessasi kuluu sähköä, miten paljon pystyt vaikuttamaan sähkön käyttöaikoihin ja oletko valmis ottamaan riskejä?

Kävimme läpi erilaiset sähkösopimustyypit yksitellen, ja pohdimme mikä sähkösopimus tähän tilanteeseen sopisi kenellekin parhaiten.

Mitä eri sopimustyypeistä pitää tietää?

  • Pörssisähkö noudattaa sähkön ajankohtaista tunneittain vaihtuvaa markkinahintaa. Se kannattaa valita, kun haluaa maksaa aina oikeaa markkinahintaa sähköstä ja on valmis tarvittaessa ajoittamaan sähkön käyttöä halvempiin tunteihin. Pörssisähkösopimus on lähes aina toistaiseksi voimassa eli sen voi irtisanoa 2 viikon irtisanomisajalla koska tahansa.
  • Määräaikainen sähkösopimus lukitsee sähkön hinnan kiinteäksi. Sen avulla voit suojautua tulevalta sähkön hinnan heittelyltä, mutta samalla lukitset itsesi hintaan koko määräajaksi. Tämä vaihtoehto sopii, kun et halua miettiä sähkön hintaa hetkeen ja toivot sopimukseltasi yksinkertaisuutta.
  • Hybridisähkösopimus tai kulutusvaikutuksellinen sopimus yhdistää nämä kaksi. Esimerkiksi Fortum DUOn saat tavallista kiinteää sopimusta edullisemmin, ja voit vaikuttaa itse sähkölaskuun kulutusta ajoittamalla. Käyttämällä sähköä sähköpörssin halvempina tunteina, näkyy tämä säästönä sähkölaskulla.
  • Tavallinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus suojaa nopeilta hintavaihteluilta. Tämä sopimus sopii, jos ensinnäkin löydät sille tarpeeksi edullisen hinnan, et halua seurata koko ajan pörssisähkön hintoja etkä kuitenkaan halua solmia määräaikaista sitovaa sopimusta.
  • Pakettisähkö on toistaiseksi voimassa oleva, mutta monesti kallis. Pakettisähkö kiinteällä kuukausihinnalla sopii lähinnä pienen kulutuksen talouteen, kun kulutuksen tietää tarkasti. Se on kuitenkin usein pörssisähköä ja määräaikaista sopimusta kalliimpi.

Suosittelemme useimmille

Monille paras sähkösopimus juuri nyt on pörssisähkö. Sen valitsevan on kuitenkin tärkeää seurata hintakehitystä ja tunneittain vaihtuvia spot-hintoja. Erityisesti, kun sähköä kulutetaan paljon ja tuotanto on vähäistä, voi hinta hetkellisesti kohota todella korkeaksikin.

Pörssisähkön hinta on pääosin ollut vuonna 2023 edullinen. Elokuussa pörssisähkön hinta kuitenkin nousi yllättäen tavallista korkeammalle usean yhtäaikaisen vian ja huoltotyön takia. Pitkässä juoksussa hintapiikit yleisesti tasoittuvat, mutta pörssisähkö ei sovi henkilölle, joka haluaa vakaan hinnan.

Pörssisähkön valitsevan on tärkeää tiedostaa hintariskit, mutta samalla se on juuri hintatietoisen ja valveutuneen kuluttajan valinta.

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,42 c/kWh

4KK ILMAN PERUSMAKSUJA!


Kannattaako nyt tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on perinteisesti ollut monille suomalaisille sopiva sähkösopimus. Sen avulla hinnan voi lukita kiinteäksi koko sopimuskaudelle, eikä sähkösopimuksen kilpailuttamisesta tarvitse huolehtia koko sopimuskauden aikana.

Määräaikaisessa sopimuksessa sitoudutaan koko sopimuskaudeksi, joten kuluttajan on erittäin tärkeää sitoutua vain, jos kokee hinnan hyväksi. Lisäksi kannattaa miettiä, minkä pituisen sopimuksen haluaa tehdä. Esimerkiksi vuoden määräaikaisen sopimuksen tekeminen voi olla fiksumpaa, jos et halua sitoutua koko 2 vuodeksi.

Määräaikaista sopimusta voi tutkailla myös sähköfutuureita ja katsoa, millaisia hintoja sähköstä mahdollisesti tulevaisuudessa maksetaan. Määräaikaisen sopimuksen hinta pohjautuu aina tavalla tai toisella futuureihin, joilla sähköyhtiöt suojaavat sähköostojaan.

Yksi hyvä vaihtoehto voi olla ottaa mukaan vaihtoturva, jolloin sopimuksen saa tarvittaessa päivitettyä toiseen. Näiden ehtoihin ja hintoihin kannattaa tutustua huolella. Lisäksi markkinoilla on nyt myös selvästi lyhyempiä määräaikaisia sopimuksia pitkien 2-vuotisten sopimusten lisäksi.

SUOSITTELEMME: KIINTEÄ SÄHKÖ

8,45 c/kWh

+3,50 €/kk

Varma kiinteä hinta 2 vuodeksi.

💡 Täysin kiinteä vai kulutusvaikutukseen perustuva sopimus?

Markkinoilla on sekä täysin kiinteitä perinteisiä määräaikaisia sopimuksia että kulutusvaikutuksen huomioon ottavia sopimuksia. Kulutusvaikutus otetaan huomioon siten, että maksat vähemmän, jos käytät sähköä halvempina tunteina.

Uudenlaiset kulutusvaikutuksen huomioonottavat sopimukset voivat olla järkevämpi vaihtoehto kuin tavallinen kiinteä sopimus. Niissä perusosa on usein halvempi, ja voit vaikuttaa laskuun ajoittamalla sähkönkulutusta. Jos kiinteän sopimuksen kuitenkin saa halvemmalla, kannattaa mieluummin valita sellainen.

Jos tiedät, että kulutuksesi painottuu kalliimmille tunneille, etkä pysty muuttamaan tätä, kannattaa valita täysin kiinteä sopimus.

Määräaikaisessa sopimuksessa riskin voi ulkoistaa sähköyhtiölle. Esimerkiksi kesällä silloin kalliilta tuntuneeseen hintaan sähkösopimuksen tehneet ovat nyt varmasti huokaisseet helpoituksesta, kun määräaikaisten sopimusten hinnat ovat edelleen selvästi kasvaneet.


Toistaiseksi voimassa oleva sopimus pitää vaihtoehdot auki

Määräaikaisen sähkösopimuksen solmiminen kalliiseen hintaan voi tuntua vaikealta päätökseltä. Kirjoitushetkellä sähkön futuurihinnat ennakoivat vuoden 2023 keväälle jo halvempia sähkön pörssihintoja. Ainakin nykytiedon valossa tuolloin voisi siis saada määräaikaisia sopimuksia halvemmalla.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii, jos markkinoita haluaa nyt hetken seurata. Kun ottaa käyttöön vielä esimerkiksi meidän hintavahdin tai seuraa markkinoita tiiviisti itse, voi mahdollisiin halvempiin määräaikaisiin sopimuksiin tarttua, kun hintataso laskee.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sijaan vaihtoehtona voi olla myös lyhyt määräaikainen sopimus esimerkiksi 3 tai 6 kuukauden määräajalla.

SUOSITTELEMME: TOISTAISEKSI

KSS Energia logo
8,48 c/kWh

+4,39 €/kk

Sähköä 4x vuodessa vaihtuvaan hintaan!

  • Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee eroon vain 14 päivän irtisanomisajalla
  • Sähköyhtiö voi nostaa tavallisen toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa, mutta hinnanmuutoksesta pitää ilmoittaa kuukauden etukäteen
  • Jos haluat odottaa halvempia määräaikaisia sopimuksia, kannattaa nyt valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus
  • Monet toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat nyt pörssisähkösopimuksia. Niissä pitää varautua nopeisiinkin hinnanmuutoksiin, sillä hinta vaihtelee tunneittain ajankohtaisen sähkön spot-hinnan mukaan.

Kannattaako pörssisähkö nyt?

Pörssisähkösopimus oli vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla selvästi halvin sopimustyyppi, jos vertaa vuoden alussa tarjolla olleisiin muihin toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin sopimuksiin. Toisaalta vuonna 2022 se oli selvästi kalliimpi sopimus kuin aiemmin solmitut kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset.

Pörssisähkö on todennäköisesti koko kesän verrattain edullista, mutta tulevaan talveen liittyy riskejä. Pörssisähkö sopii niille kuluttajille, jotka ovat valmiita seuraamaan sähkön hintoja ja tarvittaessa ajoittamaan kulutusta halvoille tunneille. Se ei sovi mielenrauhaa ja mahdollisimman ennakoitavaa sopimusta etsivälle.

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,42 c/kWh

4KK ILMAN PERUSMAKSUJA!

Paras sähkösopimus riippuu useasta tekijästä

Paras sähkösopimus omaan tilanteeseen riippuu siis useasta tekijästä. Määräaikainen sähkö sopii, jos haluat lukita kiinteän hinnan ja mielenrauhan. Tällöin sähkö pysyy samanhintaisena koko sopimuskauden, mutta et voi myöskään hyötyä mahdollisesti laskevasta hinnasta.

Jos sinulla on varaa ottaa pörssisähkösopimuksen riskit, voi se pitkässä juoksussa kannattaa. Vielä parempi vaihtoehto pörssisähkö on, jos omaa sähkön käyttöä pystyy ajoittamaan onnistuneesti halvemmille sähkötunneille.

Parasta sopimusta valitessa kannattaa aina ottaa huomioon oma tilanne. Vaikka pörssisähkö olisi pitkässä juoksussa kenties paras, ei se silti sovi kaikille. Jos et halua seurata hintoja aktiivisesti, tai et voi ottaa riskiä yhtäkkiä kasavavasta sähkölaskusta, valitse mielummin kiinteähintainen sopimus.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Scroll to Top