Aurinkosähkö

Aurinkosähkö on aurinkoenergiasta tuotettavaa sähköä. Löydä meiltä sopiva aurinkosähkösopimus tai tutustu aurinkoenergiaan sähkön tuotantomuotona.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

  • Nopea vertailu
  • Sähköä kaikkialle Suomeen
  • Löydä halvin sähkön hinta

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Mitä on aurinkosähkö?

Aurinkosähkö on auringon avulla tuotettua sähköä. Sähkön tuottamiseen käytetään aurinkopaneeleita, jotka muuttavat auringon säteilyn sähköksi. Sähkö johdetaan sähköverkkoa pitkin laitteiden käyttöön tai varastoidaan akkuihin.

Aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa, jota on saatavilla käytännössä rajattomasti. Suomessa aurinkosähköä ja -lämpöä ei hyödynnetä vielä yhtä paljon kuin muissa maissa, mutta kiinnostus sitä kohtaan kasvaa vuosi vuodelta. Aurinkopaneelien avulla voidaan nimittäin tuottaa ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa energiaa, joka ei rasita ilmastoa tai ympäristöä.

Lue lisää aurinkoenergiasta sähköntuotantotapana ja valitse sopiva sopimus.

Aurinkosähkö

Aurinkosähkö hinta ja sopimus

Vaikka aurinkosähköllä tuotetaan sähköä Suomessa hyvin vähän verrattuna muihin tuotantotapoihin, kiinnostus aurinkosähköön on ollut kasvussa. Se näkyy myös sähköyhtiöiden sopimuksissa, sillä yhä useammat sähköyhtiöt tarjoavat aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Pelkällä aurinkoenergialla tuotettua sähköä on kuitenkin vaikea saada, ja sen sijaan monet sähköyhtiöt tarjoavat esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian yhdistelmää.

Aurinkosähkön tuotanto on Suomessa toistaiseksi vähäistä, joten aurinkoenergialla tuotetun sähkön kWh-hinta on usein hieman korkeampi kuin muissa tuotntotavoissa. Tyypillisesti aurinkosähkön hinta on 2-5 senttiä korkeampi kuin muissa tuotantotavoissa kilowattituntia kohti. Myös perusmaksu voi olla aurinkosähkösopimuksissa korkeampi.

Aurinkoenergiaa voi tosin hyödyntää myös ilman sopimuksen tekemistä sähköyhtiön kanssa. Voit hyödyntää aurinkoenergiaa hankkimalla omat aurinkopaneelit. 

Aurinkosähkön pientuotanto

Aurinkosähköä on mahdollista tuottaa myös itse hankkimalla aurinkopaneelit oman kodin katolle. Tätä kutsutaan myös aurinkosähkön pientuotannoksi.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen sähkösopimuksen kylkiäisenä mahdollisuuden ostaa aurinkopaneeleita ja aloittaa aurinkoenergian tuottaminen. Aurinkosähkön ylijäämä voidaan lisäksi myydä suoraan sähköverkkoon, jolloin kuluttajan saa hyvitystä sähkölaskulle spot-hinnan mukaan.

Kiitos nykyajan tekniikan, aurinkoenergiaa on mahdollista kerätä varastoon. Varastosta energiaa voi sitten käyttää esimerkiksi pilvisenä tai talvisena päivänä. Tämä on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi kesämökille.

Miten aurinkosähköä käytetään Suomessa?

Suomessa aurinkoenergiaa ei vielä hyödynnetä ihan yhtä hyvin kuin monissa muissa maissa. Aurinkosähköä käytetään Suomessa noin prosentin verran kokonaisenergian tuotannosta. Vaikka aurinkosähkön määrä on vielä hyvin pientä, kiinnostus sitä kohtaan on ollut nousussa.

Potkua aurinkoenergian käyttöön on tuonut aurinkosähköjärjestelmien, kuten esimerkiksi aurinkopaneelien, hinnan laskeminen ja lähes ilmainen ylläpito. 

Aurinkoenergian käyttämisen hidasteena sen sijaan ovat lähinnä olleet byrokratia sekä nykyinen hinnoittelu, jotka hillitsevät monien kuluttajien innokkuutta aurinkoenergian keräämiseen.

Miten aurinkosähkön tuotanto onnistuu Suomessa?

Tällä hetkellä Suomessa aurinkoenergiaa voidaan käyttää lähinnä täydentävänä energiamuotona, koska vuotuinen hyödyntäminen on pohjoisessa vaikeaa. Suomessa otollisin aika aurinkoenergian keräämiseen on alkukeväästä myöhäiseen syksyyn, eli maaliskuusta syyskuuhun. Tyypillisesti suomalaiset suosivat aurinkoenergiaa etenkin kesämökeillä ja matkailuautoissa, vaikka ei ole syytä sille, miksei aurinkoenergiaa voisi hyödyntää myös vakiasumuksessa. 

Aurinkoinen kausi on Suomessa verrattain lyhyt, mutta auringon tuottaman valon määrä on kesäkuukausina korkeampi kuin muualla Euroopassa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Helsingissä auringon vuotuinen säteilymäärä on noin 980 kWh per neliömetri siinä missä Pohjois-Suomessa Sodankylässä määrä on 790 kWh per neliömetri. Vaikka vuosittainen säteilyn määrä on alle puolet Etelä-Euroopan luvuista, viileä ilmastomme edesauttaa paneelien tehoa ja aurinkoenergian kerääminen on helpompaa.

Miten aurinkosähköä saadaan?

Aurinkosähköä voidaan tuottaa keräämällä auringon säteilyenergiaa ja muuttamalla se muuntajien kautta sähkövirraksi. Aurinkoenergiaa on mahdollista kerätä esimerkiksi aurinkopaneelien tai -kennojen avulla. Kerätty energia on mahdollista muuttaa sähköksi tai lämmöksi.

Kerätystä säteilystä noin 15 % säteilystä on mahdollista muuttaa aurinkosähköksi, kun taas noin 25-30 % voidaan muuttaa lämmöksi.

Aurinkosähkö: hyödyt ja haitat

Aurinkoenergian käyttämiseen liittyy niin hyötyjä kuin haittojakin. Suurin aurinkosähkön etu on ehdottomasti se, että se on uusiutuvaa energiaa ja tätä energialähdettä on käytettävissä hamaan tulevaisuuteen saakka. Aurinkoenergian kerääminen ei tuota meluhaittaa, toisin kuin esimerkiksi tuuli- ja vesivoimalat, jonka lisäksi aurinkopaneelit eivät myöskään ole visuaalisesti häiritseviä.

Aurinkopaneeleita on lähes ilmaista ylläpitää, eikä niiden pitäminen vaadi juuri huoltoa tai ylläpitämistä. Niiden käyttöikä voi olla jopa 30 vuotta, joten paneelit maksavat itsensä takaisin korkojen kera.

Aurinkoenergian haittapuolet liittyvät lähinnä aurinkopaneelien ja -kennojen tuotantoon. Aurinkosähkön tuottaminen on päästötöntä ja ympäristöystävällistä, mutta paneelien valmistamiseen käytetään kalliita ja harvinaisia materiaaleja.

Toinen huono puoli on se, että aurinkoenergiaa on mahdollista kerätä vain aurinkoisina päivinä päiväaikaan. 

Hyvät puoletHuonot puolet
Päästötön ja uusiutuva energiamuotoAurinkopaneelien valmistus kuluttaa resursseja
Ei meluhaittaaAurinkopaneelit ovat hintavia
Ei visuaalinen häiriötekijäSäteilyä voi kerätä vain päiväsaikaan
Helppo ylläpito

Aurinkosähkö ja ilmastonmuutos

Viime vuosina monet ovat alkaneet kiinnittää tarkemmin huomiota hiilijalanjälkeensä. Yhä useammille suomalaisille päättömän ja uusiutuvien energiamuotojen käyttäminen on tärkeää. Ilmastonmuutoksen ehkäisyssä ja ympäristön suojelemisessa aurinkoenergian käyttäminen onkin yksi parhaista tavoista pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

Aurinkosähköä käytetään Suomessa toistaiseksi hyvin vähän, mutta sen käyttö on ollut lisääntymään päin ja yhä useammat kesämökit, matkailuautot ja veneet hyödyntävät aurinkoenergiaa. 

Vertaile sähkösopimukset meidän kauttamme

Sähkösopimusten vertaileminen ennen uuden sähkösopimuksen allekirjoittamista on tärkeää. Vertailemalla sähkösopimukset huolellisesti varmistat, että saat varmasti omaan kotiin ja käyttötarkoitukseen sopivan sähkösopimuksen ja sähkölasku pysyy mahdollisimman alhaisena. 

Sähkösopimuksia kilpailuttaessasi sinun pitäisi huomioida muun muassa:

  • Sopimuksen tyyppi
  • Sähkön tuotantotapa
  • Voimassaoloaika
  • Sähkön hinta

Kun valitset sähkösopimusta omaan kotiin tai mökille, voit myös yleensä valita, millä tavalla tuotettua sähköä haluat hyödyntää. Tyypillisesti sähköyhtiöt eivät tarjoa puhtaasti aurinkoenergialla tuotettua sähköä, mutta esimerkiksi tuuli- ja aurinkosähkön yhdistelmä voi olla mahdollinen.

Ennen kuin aloitat sähkösopimusten kilpailuttamisen meidän kauttamme, selvitä ensin arvioitu sähkönkulutus vuoden ajaksi. Käytä tässä apunasi esimerkiksi edellisen vuoden sähkölaskuja. 

  1. Selvitä ensin arvioitu sähkönkulutus vuoden ajalle
  2. Vertaile sähkösopimuksia
  3. Valitse sopiva vaihtoehto

Huomaa, että sähkösopimuksia kilpailuttaessasi voit kilpailuttaa ainoastaan sähkön hinnan ja perusmaksun, sillä sähkön siirtohintaa ja veroja ei voi kilpailuttaa.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top