Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on suosituin sähkösopimustyyppi. Saat vakaan ja kiinteän hinnan koko sopimuskaudelle, joten markkinahinnan vaikutus ei näy heti sopimuksessasi. Kiinteä sähkön hinta on usein saatavilla yhdeksi, kahdeksi tai jopa kolmeksi vuodeksi.

Lokakuun 2022 paras 24kk sähkö

Fortum logo

Hinta
33,99c/kWh

Perusmaksu
2,97 €/kk 4,50€

Sopimustyyppi
24kk määräaika

Tai vertaa kaikki sopimukset

Kotimaan Energia logo
Oomi logo
Nordic Green Energy logo

Löydä halvin määräaikainen sähkösopimus

Vertaa tästä määräaikaiset sähkösopimukset, ja löydä sinulle parhaiten sopiva vaihtoehto. Edullisin sähkö omaan talouteen löytyy vertaamalla kWh-hintaa, perusmaksua sekä sopimuksen muita tietoja. Tuotantotavasta saat tietoa avaamalla lisätiedot auki.

Fortum logo

Fortum Takuu 24kk

Hinta
33,99 c/kWh

Perusmaksu
2,97 €/kk (norm. 4,50 €)

Sopimustyyppi
24kk määräaikainen yleissähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
CO2-vapaaPerusmaksuetu (arvo 36,72 €)

Fortum Takuu 24kk on CO2-vapaa sähkösopimus, josta saat nyt perusmaksut erikoisetuna edullisemmin koko sopimuskaudeksi.

Nordic Green Energy logo

Smartti 12kk

Hinta
Puolet 44,95c/kWH +
puolet pörssisähkö + 1,49c

Perusmaksu
3,60 €

Sopimustyyppi
12kk määräaikainen hybridisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
Vesivoima, lisähintaan tuuli- tai aurinkovoima31.8 asti tilattuihin sopimuksiin perusmaksut ilmaiseksi koko sopimuskaudelle

Nordic Green Energyn ympäristöystävällinen vesivoimalla tuotettu SMARTTI-sopimus. Puolet kulutuksesta laskutetaan ajankohtaisen tunti-spot-hinnan mukaan, ja puolet kiinteän hinnan mukaan. Valittavissa myös tuulivoima tai aurinkovoima. 12 kuukauden määräaika.

Nordic Green Energy logo

Smartti 24kk

Hinta
Puolet 37,95c/kWH +
puolet pörssisähkö + 1,49c

Perusmaksu
3,60 €

Sopimustyyppi
24kk määräaikainen hybridisähkö

CO2-vapaa sähkö sisältyy

Näytä lisätiedot

TuotantoEtuna
Vesivoima, lisähintaan tuuli- tai aurinkovoima31.8 asti tilattuihin sopimuksiin perusmaksut ilmaiseksi koko sopimuskaudelle

Nordic Green Energyn ympäristöystävällinen vesivoimalla tuotettu SMARTTI-sopimus. Puolet kulutuksesta laskutetaan ajankohtaisen tunti-spot-hinnan mukaan, ja puolet kiinteän hinnan mukaan. Valittavissa myös tuulivoima tai aurinkovoima. Tarjolla myös 12kk:n määräaikaisena sopimuksena.

Mitä tarkoittaa määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa sellaista sopimusta, joka on voimassa ennalta määrätyn ajan verran ja sopimus päättyy automaattisesti määräajan umpeutuessa. Tällainen sopimus voi olla voimassa enintään kaksi vuotta, mutta tyypillisesti määräaikainen sopimus on voimassa kuusi tai kaksitoista kuukautta.

Määräaikainen sähkösopimus ei ole irtisanottavissa ilman erillistä kulua sopimuksen ollessa voimassa, ellei kyseessä ole muutto. Poikkeuksena on sopimus, joka on voimassa kaksi vuotta: tällöin sopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta, samaan tapaan kuin toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella. 

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tämä onkin paras sähkösopimustyyppi esimerkiksi sellaisille asiakkaille, jotka haluavat helposti ennustettavan sähkölaskun.

Määräaikainen sähkö

Plussat ja miinukset

Määräaikaisella sähkösopimuksella on sekä hyviä että huonoja puolia. Niitä kannattaa vertailla huolellisesti ennen kuin päätät, valitsetko ennemmin määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.

Plussat

 • Kiinteä hinta koko sopimuskauden ajan
 • Usein halvimpia sähkötarjouksia
 • Erikoistarjouksena usein mahdollista saada ilman perusmaksua
 • Huoleton vaihtoehto, kun et halua seurata sähkön hintaa koko ajan

Miinukset

 • Irtisanottavissa vain sopimuskauden jälkeen tai muuton yhteydessä
 • Jos sähkön markkinahinta laskee, et voi heti hyötyä siitä

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy aina samana sopimuskauden loppuun saakka. Näin ollen asiakkaan on helppo ennustaa, millainen sähkölasku postilaatikosta on kilahtamassa. 

Asiakkaan on myös helpompi metsästää edullisia tarjouksia määräaikaisia sähkösopimuksia tutkimalla, sillä sähköyhtiöt voivat houkutella uusia asiakkaita esimerkiksi tarjoamalla edullisen sopimuksen kaikille uusille asiakkaille määräajaksi.

Määräaikaista sähkösopimusta ei voi kuitenkaan irtisanoa ilman erillistä kulua muuten kuin muuton yhteydessä.

Löydä halvin määräaikainen sähkösopimus

Halvin määräaikainen sähkösopimus löytyy vain vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimukset. Sähkösopimuksia vertaillessa asiakkaan tulisi huomioida muun muassa sähkön hinta, muut sopimukseen liittyvät kulut, onko kyseessä kiinteä vai pörssisähkö ja millainen voimassaoloaika sopimuksessa on. 

Sähkösopimusten vertailu onnistuu helpoiten meidän kauttamme käyttämällä meidän tarjoamaamme sähkövertailua. 

Näin vertailet määräaikaisia sähkösopimuksia meidän kauttamme:

 1. Laske ensin kotitalouden arvioitu sähkönkulutus: tässä kannattaa käyttää apuna edellisiä sähkölaskuja, jos sellaiset ovat saatavilla
 2. Valitse, millaisen sopimustyypin haluat
 3. Vertaile sopimuksia

Kun sopiva sähkösopimus löytyy, voit valita sen listaltamme ja allekirjoittaa uuden sähkösopimuksen kotiisi.

Kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähkösopimuksia on kahdenlaisia: toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikaisia sopimuksia. Kummallakin on omat hyötynsä ja haittansa ja asiakkaiden tulisi itse miettiä, mitkä asiat ovat oman kotitalouden kannalta tärkeitä. 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaa: se on vakituinen sähkösopimus, joka päättyy vasta asiakkaan irtisanoessa sen. Tämä on hyvä vaihtoehto asiakkaille, jotka kaipaavat jatkuvaa sopimusta, joka on helppo tarvittaessa irtisanoa.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta voi olla muuttuva tai kiinteä. Kiinteähintaisessa sopimuksessa hinta pysyy samana koko sopimuksen ajan, ellei myyjä ilmoita erikseen hinnanmuutoksesta. Tyypillisesti myyjän pitää ilmoittaa mahdollisesta muutoksesta 30 vuorokautta etukäteen, joten asiakkaalla on tarpeen tullen aikaa kilpailuttaa ja vaihtaa sähkösopimus.

Jos käytössä on pörssisähkö, hinnanmuutoksista ei ilmoiteta, vaan asiakkaan tulee itse pitää silmällä tunneittain muuttuvaa spot-hintaa. Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto matalaan kulutukseen sekä heille, jotka haluavat seurata sähkön hintaa ja ohjata sähkön kulutusta.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan irtisanoa koska tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa sovitun ajan, jonka pituus on esimerkiksi 12-36 kuukautta. Sähkösopimuksessa on tyypillisesti kiinteä hinta koko sopimuskaudelle, mikä tekee määräaikaisesta sopimuksesta erinomaisen heille, jotka haluavat ennakoida sähkölaskun suuruutta.

Määräaikaisessa sopimuksessa sekä myyjä että asiakas ovat sidottuja sopimukseen. Myyjä sitoutuu tarjoamaan saman hinnan koko sopimuskauden ajaksi ja asiakas sitoutuu pitämään saman sopimuksen voimassa koko sopimuskauden. Määräaikainen sähkösopimus voidaan irtisanoa ilman erillistä kulua silloin, kun asiakas muuttaa pois asunnosta. Irtisanomisaika on tyypillisesti kaksi viikkoa.

Kun määräaikainen sähkösopimus lähenee päättymistään, asiakas saa yleensä jo ajoissa tarjouksen uudesta sopimuksesta. 

Määräaikainen sähkösopimus muuttaessa

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa ennalta määrätyn sopimuskauden ajan, mutta se on silti mahdollista irtisanoa muuttaessa. Tällöin irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta, ellei toisin ole sovittu. 

Joissakin tapauksissa määräaikainen sähkösopimuksesi voi olla mahdollista siirtää jatkumaan uudessa osoitteessasi. Tämä kuitenkin riippuu sähköyhtiöstä. 

Muuttosähkö kannattaakin aina kilpailuttaa erikseen, vaikka käytössä olisi ollut määräaikainen sopimus.

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

Määräaikainen sähkösopimus voi arveluttaa siksi, että siihen sitoudutaan tietyksi ajaksi. Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen on kuitenkin mahdollista tietyissä tilanteissa.

Sopimus on vielä käynnissä

Jos määräaikainen sähkösopimus on vielä käynnissä, se on mahdollista irtisanoa sakkoa vastaan. Sopimussakko on tyypillisesti tietty prosentuaalinen osuus jäljellä olevan sopimuskauden arvioidusta kokonaislaskutuksesta. Prosenttiosuus voi olla esimerkiksi 15-25 % sähköyhtiöstä riippuen. Joskus sähköyhtiöt voivat vielä asettaa minimisumman sopimussakolle, esimerkiksi 50 euroa. 

Aina sopimussakkoa ei määritetä lainkaan etukäteen. Tällöin tilanne katsotaan usein tapauskohtaisesti.

Sopimus on loppunut

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa tietyn ennalta määrätyn ajan. Asiakkaalle lähetetään yleensä uusi tarjous hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä. Jos et tee mitään, sähkösopimus jatkuu tyypillisesti toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena. 

Muuton yhteydessä

Määräaikainen sähkösopimus on mahdollista irtisanoa muuton yhteydessä ilman sopimussakkoa. Tällöin irtisanomisaika on 14 vuorokautta, ellei sopimuksessa toisin mainita. Joissakin tilanteissa sopimus on mahdollista siirtää uuteen osoitteeseen.

Määräaikainen sähkösopimus ja sopimussakko

Jos asiakas haluaa irtisanoa määräaikaisen sähkösopimuksen silloin, kun sopimus on vielä käynnissä, siitä peritään sopimussakko (ellei kyseessä ole muutto). Sopimussakko on prosentuaalinen summa jäljellä olevan sopimuskauden arvioidusta sähkönkulutuksesta. Prosenttisummat vaihtelevat aina sähköyhtiöstä riippuen, mutta tyypilliset luvut ovat 15, 20 tai 25 prosenttia. 

Joissakin tilanteissa sähköyhtiö voi myös määrätä sopimussakolle minimisumman, kuten 50 tai 100 euroa. Mahdollisen sopimussakon summa kannattaa myös tarkistaa sähkösopimuksesta ennen sen allekirjoittamista.

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta

Sähkön hinta koostuu muutamista eri asioista, jotka määrittelevät sen, millainen sähkölasku postiluukusta kolahtaa. 

Sähkösopimuksen hinta koostuu kolmesta tekijästä: sähkön hinnasta, perusmaksusta, veroista ja sähkön siirtohinnasta. Asiakas ei voi kilpailuttaa veroja, sillä 24 % ALV sisältyy aina sähkön hintaan. Myöskään siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, sillä sen määrittelee paikallinen sähkönjakeluyhtiö. Asiakas voi kuitenkin kilpailuttaa sähkön hinnan sekä perusmaksun.

Suomessa sähköä voi lähtökohtaisesti ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Joissain tapauksissa sähköverkkoyhtiö eli siirtoa tarjoava paikallinen monopoliyhtiö myy myös sähkösopimuksia – voit kuitenkin tilata sähköt myös toiselta yhtiöltä.

Yleisin hinnoittelutyyppi on yleissähkö, jossa sähkön hinta on ajankohdasta riippumatta sama. Lisäksi määräaikaisia sopimuksia on tarjolla myös yösähkönä, jolloin öisellä sähkön käytöllä on eri hinta kuin päiväsähköllä.

Eripituiset määräajat

Määräaikainen sähkösopimus voi olla voimassa eripituisen ajan sähköyhtiön tekemästä tarjouksesta riippuen. Yleensä sopimus on voimassa 12-24 kuukautta, mutta joissakin tapauksissa sopimus voi olla lyhyempi tai pidempi. Esimerkiksi uusien asiakkaiden tarjouksissa tai muissa promootioissa sopimuskausi voi olla lyhyempi.

12kk määräaikainen sähkö

Tyypillinen määräaikaisen sähkösopimuksen pituus on 12 kuukautta. Tänä aikana sähkön hinta pysyy kiinteänä ja asiakas voi helposti arvioida, millainen sähkölasku seuraavassa kuussa postilaatikosta kosahtaa. 

12 kuukauden määräaikainen sopimus takaa kiinteän sähkön hinnan vuodeksi, mikä on monelle kuluttajalle sopiva aika, sillä sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa joka tapauksessa noin vuoden välein.

24kk määräaikainen sähkö

Määräaikaisia sähkösopimuksia voi saada myös 24 kuukauden määräajalla. Tällöin sähkön hinta määritellään kiinteäksi kahden vuoden ajaksi. Kun sopimus on ollut voimassa kaksi vuotta, se on mahdollista irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla ilman erillistä sopimussakkoa.

Oma sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa viimeistään kahden vuoden rajapyykin paikkeilla. 

36kk määräaikainen sähkö

36 kuukauden mittaisia määräaikaisia sähkösopimuksia on vaikeampi löytää, mutta se ei ole mahdotonta. Kun sopimuskaudella 24 kuukautta on tullut täyteen, asiakas voi halutessaan irtisanoa sopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Oma sähkösopimus on syytä kilpailuttaa viimeistään kahden vuoden jälkeen, jolloin sopimuksen irtisanomisesa tulee helpompaa eikä sopimussakkoa tarvitse maksaa.

Lisäpalvelut määräaikaiseen sähköön

Määräaikaiseen sähkösopimukseen on mahdollista lisätä myös lisäpalveluita, jotka voivat tehdä sopimuksesta miellyttävämmän ja omaan tarpeeseen sopivan. 

Tyypillisiä lisäpalveluita ovat muun muassa seuraavat:

 • Sähkön tuotantotavan valitseminen (esimerkiksi vihreä sähkö tai aurinkovoimalla tuotettu sähkö)
 • Vaihtoturva, joka mahdollistaa sopimuksen päättämisen ilman sanktioita sopimuskauden aikana
 • Tasaerälaskut: asiakas voi jakaa koko vuoden arvioidun sähkönkulutuksen tasaeriksi

Saatavilla olevat lisäpalvelut riippuvat aina sähköyhtiöstä ja niitä kannattaa tutkia ennen sähkösopimuksen allekirjoittamista. Mieti, ovatko mahdolliset lisäpalvelut sinulle tärkeitä. Muista kuitenkin, että kaikista lisäpalveluista veloitetaan lisäkuluja, jotka nostavat kuukausittaisen sähkölaskun hintaa.

Sähkön tuotantotapa

Sähköä voidaan tuottaa monella eri tavalla ja tuotantotapa on joskus mahdollista valita sähkösopimusta allekirjoittaessa. Huomaa, että tietyt tuotantotavat voivat tehdä sähkölaskusta suuremman. 

Usein voit valita erikseen vihreän sähkösopimuksen, jossa sähköä tuotetaan vain uusiutuvia energianmuotoja käyttäen.

Yleisiä sähkön tuotantotapoja ovat muun muassa seuraavat:

 • Fossiiliset tuotantotavat, eli öljyllä, maakaasulla tai kivihiilellä tuotettu sähkö
 • Tuulivoima
 • Aurinkovoima
 • Vesivoima
 • Ydinvoima

Määräaikainen sähkösopimus lukitsee sähkön hinnan kiinteäksi

Määräaikaisen sähkösopimuksen paras puoli lienee se, että se lukitsee sähkön hinnan tietyksi määräajaksi. Voit siis lukita edullisen sähkön hinnan jopa vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi. Näin ollen sinun ei tarvitse huolehtia sähkön hinnan muutoksista sähkösopimuksen voimassaolon aikana. 

Määräaikainen sähkösopimus vie huolet mennessään. Sähkön hinta nimittäin muuttuu perustuen kysyntään ja tarjontaan, ja talvikuukausien aikana sähkön hinta voi paukkua korkeissa lukemissa. 

Määräaikaisen sähkösopimuksen huono puoli on vain se, että sen irtisanominen on mahdollista ilman sakkoa vain muuton yhteydessä.

 • Määräaikainen sähkösopimus on voimassa määräajan, esimerkiksi 12-36 kuukautta
 • Sopimuksen voi irtisanoa vain muuton yhteydessä ilman sopimussakkoa
 • Sopimussakko on prosentuaalinen osuus jäljellä olevan sopimuskauden arvioidusta summasta

Usein kysytyt kysymykset