Muutto ja sähkösopimus: löydä sopiva muuttosähkö

Muutto edessä ja sähkösopimus vielä hukassa? Poimi paras muuttosähkö vertailusta tai valitse tämän hetken suosituksemme oikealta. Lue myös, miten varmistat sähkösopimuksen kuntoon heti muuton yhteydessä.

SUOSITTELEMME

7,79 c/kWh

+3,99 €/kk

Uudenlainen sopimus kulutusvaikutuksella

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Sähkösopimus muuttaessa: sopimus voimaan heti tai valitsemanasi päivänä

Sähkösopimus kannattaa mahdollisuuksien mukaan hoitaa muuton yhteydessä kuntoon jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi meidän vertailun kautta tilattu sopimus on mahdollista asettaa astumaan voimaan vasta selvästi sopimuksentekohetkeä myöhemminkin.

Jos kiire kuitenkin yllätti, ja sähkösopimus pitäisi hoitaa muuton jo kolkuttaessa kuntoon, ei hätää. Etenkin isommilla sähköyhtiöillä uuden muuttosähkösopimuksen saa voimaan todella nopeasti – jo parhaimmillaan saman päivän aikana.

  • Tarvitsetko sopimuksen heti: Valitse vertailusta iso valtakunnallinen sähköyhtiö, täytä sähkösopimustilaus ja ota tarvittaessa yhteyttä, jos tarvitset sähköjen pikakytkentää.
  • Muuttoon on vielä hetki aikaa: Vertaa sopimukset huolella ja valitse mieleisesi. Sekä vertailumme kautta täytetty sopimus että suoraan sähköyhtiön kautta tehtävä sopimus on mahdollista laittaa astumaan voimaan vasta useiden päivien päästä.

Vaikka muuttosähkön kanssa olisikin kiire, kannattaa silti ottaa hetki ja vertailla itselle halvin sopimus. Samalla kannattaa pohtia, millainen sähkösopimustyyppi olisi juuri itselle parhain.

Vinkki! Voit hyvin tehdä sähkösopimuksen jo selvästi etukäteenkin. Sähkösopimuksen alkamisajankohta on usein mahdollista ajoittaa useidenkin viikkojen päähän nettipalvelussa.

Valitse oikeanlainen muuttajan sähkösopimus

1.      Pohdi paljonko uudessa asunnossa kuluu sähköä

Muuton yhteydessä sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vaihtaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Hyvin harva muuttaa täsmälleen samankokoiseen asuntoon ja samalla tekniikalla toimivaan asuntoon, joten on tärkeää tietää uudesta kodista tärkeimpiä kulutukseen liittyviä asioita.

Tärkein sähkösopimukseen vaikuttava tekijä on tietysti uuden asunnon oletettava kulutus. Uuden asunnon sähkönkulutusta voi tarkastella sivuiltamme löytyvällä kätevällä kulutuslaskurilla. Myös tarkempia tietoja voi pyytää asunnon entiseltä asukkaalta, jos se on mahdollista. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös omat kulutustottumukset määrittävät paljon sähkönkulutusta.

2.      Valitse sopiva sopimustyyppi

Uuden asunnon sähkönkulutuksen pohtimisen jälkeen on hyvä tutustua erilaisiin sopimusvaihtoehtoihin. Sopimustyyppi riippuu paljon asunnon sähkönkulutuksesta sekä omista kulutustottumuksista, joten sopimustyyppeihin on syytä aina paneutua huolella.

Vaikka aiemmassa asunnossa olisi käyttänyt tiettyä sopimustyyppiä voi sähkösopimus muuttaessa olla hyvinkin erilainen. Yleisimmät muuttajan sähkösopimus tyypit ovat pörssisähkö, kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus sekä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on sähkösopimustyyppi, jossa kWh-hinta vaihtelee aina kulloisenkin markkinahinnan mukaisesti. Kun sähkönkulutus on yleisesti matalaa ovat kWh-hinnat alhaisia, mutta taas kulutuspiikkien aikaan hinnat voivat nousta hetkittäin todella korkeiksi.

Pörssisähkösopimus on pitkässä juoksussa aina halvin vaihtoehto, sillä siinä maksetaan aina markkinahinnan mukaista hintaa. Kiinteähintaisissa sopimuksissa voi lyhyellä aikavälillä voittaa taloudellisesti, mutta on myös mahdollista maksaa pitkäkin aika liian kallista hintaa sähköstä.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on sopimustyyppi, jossa sopimuksen kesto ja hinta määritellään ennen sopimuksen alkamista ja se on voimassa sopimuksen mukaisesti. Sähkön kWh-hinta ei vaihtele hinnanmuutosten mukana, joten sähkönlaskun summa on hyvin ennustettavissa, jos tuntee oman kulutuksensa.

Määräaikaisen sopimuksen huonona puolena on, että sitä ei voida purkaa ilman painavaa syytä ennen sopimuskauden päättymistä. Esimerkiksi muutto on kuitenkin melkein aina peruste irtisanoa myös määräaikainen sopimus.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on samankaltainen kiinteähintainen sopimus kuin määräaikainen sopimus, mutta niiden suurimpana erona on, että sopimuksen voi purkaa milloin tahansa. Kuluttajansuojalaki määrää, että sopimuksen voi irtisanoa 14 päivän irtisanomisajalla, joten sopimuksesta on helppo päästä irti.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus mahdollistaa siis sähkön kilpailuttamiseen, milloin vain ja uuteen sopimukseen pääsee käsiksi 14 päivän kuluttua.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus ei tuo suojaa sähkön hinnan nousulta, vaan sähköyhtiö voi muuttaa sopimusehtoja 1 kuukauden varoitusajalla.

Vanhan sähkösopimuksen siirto

Muuttaessa on sähkösopimus myös joskus mahdollista siirtää vanhasta asunnosta uuteen asuntoon. Sähkösopimuksen siirtäminen uuteen asuntoon hoituu ilmoituksella sähköyhtiölle. Helpointa tämä on suorittaa ottamalla yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun.

Jos käytössä on ollut määräaikainen sähkösopimus, ei siirto kuitenkaan aina välttämättä ole mahdollista aiemmin sovittuun hintaan.

Muuttamisen yhteydessä kannattaakin yleensä tehdä sähkösopimusten kilpailutus, sillä joudut joka tapauksessa tekemään joko kokonaan uuden sopimuksen tai siirtämään vanhan. Tässä yhteydessä sähkön kilpailutuksesta ei koidu lainkaan lisävaivaa.

Uutta sopimusta ei tietenkään kannata tehdä, mikäli vanha sopimus on selkeästi halvempi sähkösopimus muuttaessa. Asia on kuitenkin aina järkevää tarkastaa.

Uusi muuttosähkösopimus

Sähkösopimus on usein järkevää uusia muuton yhteydessä, sillä se on loistava paikka kilpailuttaa sähkösopimus. Uuden sopimuksen avulla voi saada huomattavia säästöjä sähkösopimuksessa.

Muuton yhteydessä on myös mahdollista irtisanoa määräaikainen sähkösopimus, joten kilpailutus on varsinkin näissä tilanteissa äärimmäisen järkevää tehdä. Määräaikaisuus poistuu voimasta, sillä sähkösopimuksen kohde vaihtuu, joten samaa sopimusta ei voida enää ylläpitää.

Purkaminen hoituu yksinkertaisesti ottamalla yhteyttä sähköyhtiöön ja kertomalla tilanteesta. Sopimus saadaan purettua nopeasti ja pääset kilpailuttamaan uuden asunnon sähkösopimuksen heti.

Sähköyhtiöt saattavat erikseen mainostaa muuttosähkösopimuksia. Voit kuitenkin valita minkä tahansa sopimuksen myös muuton yhteydessä – vertailustamme löydät helposti halvimman vaihtoehdon.

Milloin sähkösopimus pitää olla tehtynä muutettaessa?

Sähkösopimus muuttaessa on järkevää tehdä yleensä ainakin 5 päivää ennen muuttoa. Kun sopimuksen kanssa on liikkeellä hyvissä ajoin, sopimuksen voi tehdä kokonaan netissä ja sähköyhtiö ehtii loistavasti tehdä kaikki tarpeelliset asennukset ennen kuin muuttopäivä on käsillä.

Kun sopimuksen teon kanssa on liikkeellä hyvissä ajoin, ei kuluttajalle koidu yleensä mitään lisäkustannuksia.

Pikakytkentäpalvelu

Toisinaan tilanteet voivat tulla eteen nopeasti ja sähköt pitäisi saada uuteen asuntoon todella nopeasti. Tällöin joutuu hyödyntämään sähköyhtiöiden tarjoamaa pikakytkentäpalvelua.

Pikakytkentäpalvelun avulla sähköt saadaan asuntoon nopeasti ja kuluttajan sähköjen kytkentä ohittaa jonon. Monet sähköyhtiöt tarjoavat tätä palvelua lisämaksusta. Tällöin uusi sähköyhtiö tuottaa sähköt asuntoon jopa samana päivänä.

Sähköt uuteen asuntoon

Uuden asunnon sähköt voi joutua erikseen kytkemään. Kerrostaloissa ja asunto-osakeyhtiöissä taloyhtiö hoitaa kytkennät paikalliseen sähköverkkoon, mutta omakotiasuja tekee oman sopimuksen sähköverkkoyhtiön kanssa.

Kun sähköjä otetaan uuteen asuntoon, voi siis olla tarpeen olla yhteydessä erikseen paikalliseen sähköverkkoyhtiöön. Itse sähkösopimuksen voit kuitenkin tehdä minkä tahansa sähköyhtiön kanssa.

Vertaa muuttosähköt kilpailutuksessa

Muuttosähköt kannattaa kilpailuttaa vertailupalvelussamme, jossa voit valita sähkösopimuksen omien mieltymystesi mukaan. Sähkösopimusta valittaessa kannattaa pohtia, millaista sopimustyyppiä hakee sekä paljonko sähköä kuluu. Näiden tietojen avulla voit jo alkaa vertailla muuttosähkösopimuksia palvelussamme.

Palvelussamme sinun ei tarvitse lainkaan syöttää omia tietojasi, mikäli et sitten päätä tarttua jonkin sähköyhtiön tarjoukseen.

Sähkönkilpailutuksella voit säästää kuukausitasollakin useita euroja ja kalleimman ja halvimman sopimuksen erot voivat olla jopa kymmeniä euroja kuukaudessa.

Ohessa vielä nopea ohjeistus miten sähkösopimuksen voi kilpailuttaa palvelussamme:

  1. Tarkasta oma sähkönkulutuksesi. Arvioi asuntosi sähkönkulutus lämmitystavan, asunnon koon ja asukkaiden lukumäärän mukaan.
  2. Kilpailuta sähkösopimukset. Tarkastele eri yhtiöiden tarjoamia hintoja sekä sopimustyyppejä. Sinun ei tarvitse syöttää omia tietojasi.
  3. Tee muuttosähkösopimus. Sopivan sopimuksen löytyessä, voit tehdä sopimuksen netissä. Uusi sähköyhtiö päättää vanhan sopimuksen ja saat selvää säästöä sähkösopimuksessasi.

Hoida myös nämä kuntoon muuton yhteydessä: muuttajan muistilista

Muuton yhteydessä on monia muistettavia asioita sähkösopimuksen lisäksi. Tärkeitä asioita liittyy niin normaalin byrokratiaan kuin ihan omaan asuinmukavuuteen ja muuttomukavuuteen liittyvissä asioissa.

Hanki kunnolliset muuttovälineet

Muuttaminen on paljon helpompaa, kun sinulla kunnolliset muuttolaatikot ja tarpeelliset välineet muuton suorittamiseen. Hanki ne siis ajoissa joko vuokraamalla tai lainaamalla ystäviltä.

Hanki muuttofirma

Muuton yhteydessä pitää liikutella omia huonekaluja. Omaa työtään voi helpottaa paljon sillä, että hankkii osaavat muuttomiehet ison auton kera hoitamaan huonekalujen siirtäminen.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on tärkeää olla jokaisessa asunnossa mahdollisten onnettomuuksien varalta. Siirrä vanha kotivakuutuksesi tai hanki kokonaan uusi.

Internetyhteyden siirto

Siinä missä sähkön siirtäminen tai uuden sopimuksen tekeminen on tänä päivänä tärkeää, on internet lähes yhtä tärkeää. Muista siis hoitaa internetyhteyden siirtäminen myös uuteen asuntoon.

Tee muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus pitää tehdä viimeistään viikon kuluessa muutosta ja aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttoa. Ilmoita muutosta maistraattiin sekä postille.

Ilmoita muutosta vuokranantajalle

Jos asut vuokralla, täytyy sinun ilmoittaa muutosta myös vuokranantajalle. Vuokrasopimukset määrittävät vuokrasopimuksen irtisanomisajan, joten muista tehdä tämä ajoissa, että et maksa vanhan asunnon vuokraa turhaan.

Ilmoita osoitteenmuutoksesta työnantajalle

Muutosta kannattaa aina ilmoittaa myös työnantajalle. Voit myös saada muuttovapaata, sillä se on kirjattu joihinkin työehtosopimuksiin.

Tarkasta uuden asunnon vaatimukset

Omakotitaloon muuttaessa uuden asukkaan tulee tehdä myös vesi- ja jätehuoltosopimukset.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top