Sähkövertailu – Vertaa sähkösopimukset hetkessä

Hyödynnä sähkövertailu ja vertaa sinulle parhaiten sopiva sähkösopimus. Sähkön hintavertailun ja kilpailutuksen avulla voit säästää jopa satasia vuodessa.

SUOSITTELEMME

8,49 c/kWh

+3,99 €/kk

Uudenlainen sopimus kulutusvaikutuksella

Sähkön hintavertailu

Keräsimme sähkösopimusten vertailuun tämän hetken parhaat diilit. Vertaa sähkösopimus usean sähköyhtiön kesken ja tilaa sähköt kätevästi mihin tahansa Suomeen.

3 000 kWh/v
Sopimustyyppi:
Tuotantotapa:
Sopimuksen määräaika:
? Spot-hinta (c/kWh)
Näytä lisäsuodattimet
Löysimme tarjousta valituilla rajauksilla
Tässä sopivin tarjous valituilla rajauksilla
Näillä rajauksilla ei valitettavasti löytynyt sopivia tarjouksia
Näytä lisää tarjouksia

Apua sähkösopimuksen valintaan?

Lue, mikä sähkösopimus nyt kannattaa ottaa.

Sähkön hintavahti

Saa automaattisesti tieto hintojen laskiessa.

Sähkön hinnan ja kulutuksen laskurit

Laske sähkönkulutuksesi laskurilla.

Sisällysluettelo

Miten sopimusten vertailu onnistuu?

Sähkön hintavertailu auttaa pitämään sähkösopimuksen hinnan mahdollisimman edullisena. Sähkösopimuksissa, hinnoissa ja sopimustyypeissä on monenlaisia eroja. Sähköyhtiöt myös taistelevat asiakkaista kiivaasti sähkötarjouksillaan, jotka ovat usein voimassa vain rajoitetun ajan.

Ennen kuin solmit sähkösopimuksen, saatavilla olevia tarjouksia kannattaa vertailla huolellisesti. Sähkön hintavertailu varmistaa, että et vedä lyhyttä tikkua, vaan saat aina mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen. 

Kun vertaat sähkön meidän hintavertailussamme, voit verrata ilman kuluja usean ison sähköyhtiön erilaiset sopimukset. Pörssisähkö, toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai määräaikainen sähkö – kaikki löydät samasta sähkövertailustamme.

Sähkövertailu

Kilpailuta sähkö – Ota nämä asiat huomioon

Sähkösopimuksen vertailu on periaatteessa yksinkertaista. Tarkasta vain sähkön hintavertailustamme, mikä sopimus on kokonaiskustannuksiltaan edullisin. Sopimustyyppejä on kuitenkin monia erilaisia, joten niiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua.

Mutta miten sähkön kilpailutus kannattaa tehdä, ja miten voi laskea sähkön kokonaishinnan helposti? Tässä tulee parhaat vinkit sähkövertailuun.

  • Selvitä ensin taloutesi kokonaiskulutus. Helpoiten tämä onnistuu vilkaisemalla edellisiä sähkölaskuja.
  • Pohdi, minkälainen sähkösopimus talouteesi sopii parhaiten. Pörssisähkö on pitkässä juoksussa usein edullisin, mutta määräaikainen kiinteä sopimus turvallisempi, varmempi ja pienempään asuntoon monesti parempi.
  • Vertaa aina sopimuksen perushinta eli kuukausimaksu. Mitä vähemmän sähköä kulutat, sitä tärkeämpää tämä on minimoida.
  • Vertaa kWh-hinnat. kWh-hinta on sähkön käyttöhinta eli sähkölaskun kokonaishinta riippuu tästä ja kulutuksestasi. Jos vertaat pörssisähkö-sopimuksia, vertaa pörssisähkön marginaalia eli spot-hinnan ohella laskutettavaa lisää.

Sähkön hintavertailu kannattaa aina tehdä huolella, ja ottaa kaikki sähkösopimukseen liittyvät kulut huomioon. Kannattaa myös muistaa, että sähkön siirto veloitetaan erikseen, eikä sen hintaan ole mahdollista vaikuttaa muuten kuin omaa sähkönkäyttöä vähentämällä.

Itse vertailu sivustollamme on tehty todella helpoksi. Sinun ei tarvitse syöttää tietojasi, ja näet eri sopimusten tiedot läpinäkyvästi suoraan vertailulistassa.

Ajankohtaista

Sähkön hinta kohoaa ennätyslukemiin 5.1.2024

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 ennätyslukemiin. Koko päivän keskihinta on yli 100 sentissä kilowattitunnilta, ja pahimmillaan sähköstä joutuu pulittamaan iltapäivällä yli 200 senttiä kilowattitunnilta. Poikkeuksellinen hinta…

Lue lisää

Minkä verran sähkö maksaa?

Sähkön kWh-hinnan avulla tiedät, kuinka paljon sähkö maksaa per kilowattitunti. KWh:n ansiosta sähkösopimuksia ja sähkön hintaa on helpompi vertailla. Tyypillisesti sähkön hinta ilmoitetaan yksiköllä snt/kWh tai c/kWh sähkösopimuksissa. Tämä siis kertoo, kuinka monta senttiä yksi kilowattitunti kustantaa kuluttajalle.

Sanotaan esimerkin vuoksi, että kerrostaloasunnossa asuva kuluttaja käyttää sähköä 2 500 kilowattituntia per vuosi. Määräaikaisen sähkösopimuksen mukaan hinta pysyy samana koko vuoden. Sähkön hinta on tämän vuoden aikana 10 senttiä per kilowattitunti. Vuosikustannuksen voi  laskea laskemalla 10 kertaa 2 500, jonka yhteenlaskettu tulos on 25 000 senttiä vuodessa, eli 250 euroa per vuosi. Sähkölasku olisi tällöin 20,83 euroa kuukaudessa.

Mikäli hinta vaihtelee, vuosittaisen kulutuksen laskeminen ei ole suoraviivaista. Kun sähkösopimukseksi on valittu pörssisähkö, sähkön hinta vaihtelee joka tunti ja vuosittaisen kulutuksen laskeminen on vaikeaa. Ensin kuluttajan pitää laskea keskimääräinen kuukausittainen kulutus, jonka perusteella vuosittaisen sähkönkulutuksen voi arvioida.

Sähkön tulevan hinnan arviointi on vaikeaa, mutta sähköfutuurit antavat tähän joitakin viitteitä.

Tämän hetken suosituin sähkötarjous:

SUOSITTELEMME

8,49 c/kWh

+3,99 €/kk

Uudenlainen sopimus kulutusvaikutuksella

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkölaskusi koostuu aina kolmesta eri osasta: sähkön energiahinnasta, erilaisista sähköveroista ja sähkön siirron hinnasta. Sähkölaskun kokonaishinnasta noin kolmasosa on peräisin sähkön siirrosta ja toinen kolmasosa veroista. Nämä kaksi asiaa ovat sellaisia, joihin kuluttaja ei voi vaikuttaa kilpailuttamalla, koska sähkön jakeluyhtiöillä on monipoliasema sähköverkon piirissä olevaan alueeseen. Loput laskun hinnasta syntyvät kulutetusta sähköenergiasta, ja tämän osan kuluttaja voi kilpailuttaa.

Sähkön hinta itsessään muodostuu sähkön tuotantotavasta, myynnin aiheuttamista kustannuksista ja sähkön tuotantoon liittyvistä veroista. Sähkön hintaan vaikuttavat myös markkinoiden kysyntä ja tarjonta. Mitä tuotantoon liittyviin veroihin tulee, valtio on määrännyt erilaisia veroja tuotantotavan hiilidioksidipäästöjen mukaan.

Myyntiin liittyvät kulut riippuvat siitä, onko sähkö ostettu sopimuksiin perustuen yhteistyökumppaneilta, onko sähkö omatuotantoa vai onko sähkö hankittu suoraan sähköpörssistä. Kyseiseen yhtälöön pitää vielä lisätä, miten markkinatilanne vaikuttaa kWh-hintaan ja millaisia muita myyntiin liittyviä kuluja on olemassa. 

Kuluttajalle sähkö tuodaan sähköverkon kautta. Tästä sähkön siirrosta huolehtii jakeluverkkoyhtiö. Sähkön siirron hinta rakentuu siirtohinnasta ja siihen liittyvistä veroista. Siirtomaksu kustantaa sähköverkon ylläpidon, korjauksen ja uuden sähköverkon rakentamisen.

Kun ostat sähköä, maksat näistä:

  • Sähkön pörssihinta: Ajankohtainen spot-hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssissä, josta sähköyhtiöt ostavat sähköä asiakkaidensa käyttöön.
  • Sähköverot: Myös sähköstä maksetaan veroa. Tämä sisältyy sähkösopimuksesi hintaan.
  • Sähköyhtiön marginaali: Sähköyhtiö voi laskuttaa marginaalin suoraan pörssihinnasta (pörssisähkösopimuksista) tai kiinteissä sopimuksissa oman sähkön hinta-arvion ohessa eräänlaisena turvamarginaalina.
  • Sähkön siirto: Siirto maksetaan erillisellä sähkönsiirtoyhtiön lähettämällä laskulla. Paikallinen sähköverkkoyhtiö vaihtelee asuinpaikan mukaan.

Sähkösopimuksia vertailemalla voit säästää jopa satasia vuosittain

Sähkön vertailu voi parhaimmillaan tuoda kuluttajalle jopa satojen eurojen säästöt vuodessa. Etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkön hintavertailu voi auttaa säästämään pitkän pennin pitkällä tähtäimellä. 

Sähkön hintavertailu kertoo sinulle, mikä on edullisin sähkösopimus. Sähkön hintavertailua kanattaa tehdä paitsi uutta sähkösopimusta solmiessa, myös parin vuoden välein sähkösopimusten kilpailuttamiseksi ja uusien sähköyhtiöiden tarjousten selvittämiseksi.

Sähkövertailun tarkoituksena on auttaa kuluttajaa löytämään mahdollisimman edullinen sähkösopimus. Sähkön siirtohintaa ja siihen liittyviä veroja ei voi kilpailuttaa, mutta sähkön kWh:n voi kilpailuttaa ja sitä pitäisi vertailla eri sähköyhtiöiden välillä.

Sähkövertailu voi auttaa kuluttajaa valitsemaan mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen ja parhaimmillaan se voi tuoda kuluttajalle kymmenien tai jopa satojen eurojen säästöt vuodessa.

Vertaa täydellinen sähkösopimus kolmessa vaiheessa

Sähkösopimusten vertailu on helppoa ja nopeaa tehdä. Hintoja verratessa kannattaa aina ottaa huolella huomioon oman talouden erityispiirteet. Kun tiedät, minkälaista sopimusta etsit, on vertailu helppo toteuttaa.

Sähkösopimusvertailu kolmessa vaiheessa:

  1. Tarkasta tai arvioi taloutesi vuosittainen sähkönkulutus
  2. Pohdi, mikä sopimustyyppi sopisi parhaiten
  3. Vertaa sähkösopimuksen kokonaishinta ottaen huomioon sekä c/kWh-hinnan että perusmaksun

Sähkösopimuksen hinnan päälle tulee vielä sähkönsiirron lasku. Huomaa, ettet kuitenkaan voi itse vaikuttaa tähän hintaan, vaan hinnoittelu tulee suoraan paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.

Kun kotiin on löytynyt sopiva sähkösopimus, vertailu on helppo tehdä myös esimerkiksi vapaa-ajan asuntoon samalla.

Halvin sähkösopimus riippuu käyttökohteesta – vertailemalla löydät parhaan vaihtoehdon

Se, mikä sähkösopimus on halvin ja paras, riippuu aina kohteesta. Esimerkiksi kerrostaloasunnoissa suurin osa sähkölaskun loppusummasta koostuu yleensä sähkölaskun perus- ja kuukausimaksusta. Omakotitalossa taas laskun suurin osa koostuu sähkön hinnasta. Tämän takia kerrostaloasunnossa kiinteä sähkösopimus voi olla edullisin vaihtoehto, kun taas omakotitalossa pörssisähkö voi olla paras ratkaisu.

Yleissähkö on näppärä valinta

Yleissähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana aina huolimatta kellonajasta tai vuodenajasta. Myöskään sähköpörssin hinnanvaihtelu ei näy kuluttajan laskulla, kun sopimustyyppi on yleissähkö. Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta on kiinteä koko sopimuskauden, toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta taas voi muuttua kuukauden varoitusajalla, mutta se ei sido myöskään kuluttajaa.

Yleissähkösopimus on helppo ja huoleton vaihtoehto useimmille. Sinun ei tarvitse seurata sähkön pörssihintoja tiiviisti, kun teet tavallisen kiinteähintaisen sähkösopimuksen.

Pörssisähkö voi olla edullisin vaihtoehto omakotitaloon

Pörssisähköstä puhuttaessa sähkön hinta rakentuu perustuen Nord Pool-nimisen sähköpörssin spot-hintaan, joka vaihtuu tunneittain. Yhtiön laskuttama osa koostuu sen sijaan sähköyhtiön marginaalista sekä mahdollisista perus- tai kuukausimaksusta.

Pörssisähkö on halvin vaihtoehto silloin, kun kotitaloudessa voidaan optimoida sähkön käyttämistä yöaikaan, jolloin sähkön hinta on edullisimmillaan. Pörssisähkö on paras vaihtoehto sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa voidaan hyödyntää yösähköä, eli jossa lämminvesivaraajan lämmittämistä on mahdollista keskittää yöaikaan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee joka tunti perustuen kysyntään ja tarjontaan. Se näkyy käyttäjälle eri kokoisina laskuina. Kuluttaja, joka käyttää pörssisähköä voi joutua maksamaan joinakin kuukausina suurempaa sähkölaskua, mutta vuositasolla sähkölaskujen kokonaismäärä tasaantuu ja on yleensä keskimääräistä alhaisempi.

Kiinteä pakettisähkösopimus melkein aina kallein

Tyypillisesti kiinteä pakettisähkösopimus on hintavin vaihtoehto, sillä siinä sähkölasku perustuu kiinteään kuukausihintaan, jonka puitteissa saa käyttää tietyn määrän sähköä. Sähkö on yleensä kallista kiinteissä sopimuksissa ja jos sähkön käyttö menee yli tietyn rajan, siitä veloitetaan hinnaston mukaista lisähintaa.

Pakettisähkösopimuksen etuna on kuitenkin helppo tasainen hinta. Jos haluat maksaa joka kuukausi saman verran sähköstä, on tässä varteenotettava vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin verrata, paljonko tavallinen sähkösopimus maksaisi käytölläsi.

Vertaa sähkö myös sen sopimuskauden mukaan

Kun vertailet sähkösopimuksia, samalla tulisi vertailla myös sähkösopimusten sitovuutta ja sopimusajan kestoa. Sähkösopimuksia on olemassa kahdenlaisia: toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja määräaikaisia sopimuksia.

Kun teet sähkön hintavertailua, kannattaa ottaa huomioon, että määräaikaisen sopimuksen hinta pysyy samaan koko sopimuskauden. Toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen hinta taas voi vaihdella tiuhaan tahtiin.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat voimassa ilman määräaikaa. Tällaiset sopimukset voi irtisanoa yleensä 14 vuorokauden irtisanomisajalla, eikä kuluttajalla tarvitse olla syytä sopimuksen irtisanomiseen. Kun käytössä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, sopimusten vaihtaminen ja kilpailuttaminen on helppoa.

Haittana on, että hinta voi vaihdella tiuhaankin tahtiin. Kannattaa siis kiinnittää koko ajan huomiota sähkön yleiseen hintaan ja mahdollisuuksien mukaan aina vertailla eri sopimuksia aktiivisesti.

Määräaikainen sopimus

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat tyypillisesti voimassa vuoden tai kaksi vuotta. Jotkut sähköyhtiöt voivat myös tarjota kolmen kuukauden tai kuuden kuukauden sähkösopimuksia. Toisinaan saatat törmätä myös kolmen vuoden mittaisiin sähkösopimuksiin, mutta ne ovat paljon harvinaisempia.

Määräaikaisen sopimuksen irtisanominen on vaikeampaa, sillä sopimuksen ollessa voimassa sen voi irtisanoa ainoastaan muuton yhteydessä ilman erillisiä kuluja. Muuten irtisanomisesta voidaan periä tuntuvia lisämaksuja.

Kun kilpailutat sähkösopimuksia ja vertailet sähkön hintaa, oma sopimustyyppi kannattaa tarkistaa. Monet edullisemmat sopimukset ovat yleensä määräaikaisia ja kannattaakin miettiä, onko tällainen tarjous omaan tarkoitukseen sopiva. 

Pörssisähkö vai kiinteä sähkö

Sähkövertailun yksi oleellisimmista asioista on päättää, haluaako pörssisähkön vai kiinteän sähkön. Näistä kummassakin on hyvät ja huonot puolensa, ja valinta kannattaa tehdä omien tarpeiden mukaan. Yksiselitteisesti parempaa vaihtoehtoa ei ole.

Kiinteä sähkö tarkoittaa sitä, että sähkön hinta pysyy samana tietyn ajan, esimerkiksi vuoden. Tänä aikana kuluttaja tietää, ettei sähkölaskun hinta tule heittelehtimään liikaa. Oman sähkölaskun summan voi helposti arvioida ja kiinteä sopimus onkin hyvä kuluttajille, jotka eivät halua stressata sähkön hinnasta ja sähkölaskun summasta. Lisäksi kiinteä sähkösopimus on yleensä paras pienille tiloille ja kerrostaloasunnoille, jossa sähkön kulutus  on vähäistä.

Pörssisähkön hinta vaihtelee joka tunti ja se on aina edullisin vaihtoehto pitkällä juoksulla etenkin suurissa tiloissa, joissa sähköä käytetään paljon. Omakotitalo, joka lämmitetään sähköllä, hyötyy usein eniten pörssisähkön käyttämisestä. Pörssisähköä käytettäessä omaa sähkönkulutusta tulee kohdentaa enimmäkseen yöajalle, jolloin sähkön hinta on alimmillaan. Pörssisähkö toimii parhaiten silloin, kun kuluttaja voi automatisoida sähkön hinnan seurannan ja käytön kohdentamisen. 

Hyödynnä sähkövertailu – Löydä edullinen sopimus

Sähkön hintavertailu kannattaa. Vertaamalla sähkösopimukset voit säästää selvää rahaa, ja löytää juuri sinulle parhaiten sopivan sähködiilin.

Sähkövertailu on hyvä tehdä aina tasaisin väliajoin, jos käytössä on toistaiseksi voimassaoleva sopimus. Eri sähköyhtiöiden hinnat nimittäin vaihtelevat tiuhaan tahtiin, ja vertaamalla on mahdollista löytää halvempi sopimus.

Jos käytössäsi on ollut määräaikainen sopimus, tulisi se vertailla ja kilpailuttaa aina määräaikaisuuden loppuessa.

Lisäksi sähkösopimuksia kannattaa vertailla aina muuton yhteydessä. Muuttaessa vanhan sähkösopimuksen voi aina vaihtaa, vaikka määräaikaisuutta olisi ollut jäljellä.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top