Ydinsähkö

Ydinsähkö on ydinvoimalla tuotettua sähköä. Lue kaikki ydinsähkösopimuksista sekä ydinvoimasta sähkön tuotantotapana.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

 • Nopea vertailu
 • Sähköä kaikkialle Suomeen
 • Löydä halvin sähkön hinta

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Ydinvoiman hyvät ja huonot puolet

Suomessa ydinvoima on suosittu tapa tuottaa sähköä. Vuonna 2020 Tilastokeskuksen mukaan ydinvoimalla tuotettiin 34 % sähköstä. Ydinvoima luokitellaan fossiilivapaaksi tuotantomuodoksi, mutta uusiutuvaa energiaa se ei ole.

Suomessa on ydinvoimaloita Olkiluodossa ja Loviisan Uudellamaalla. Ne tuottavat hiilidioksiditonta ydinvoimaa, jonka kautta tuotettua sähköä voidaan ohjata paikallisten sähköyhtiöiden verkkoihin. Sähköyhtiöiden vastuulla puolestaan on siirtää sähkö kuluttajille.

Jo vuosikausien ajan ydinvoimaa on niin vastustettu, pelätty, kannustettu kuin kyseenalaistettu. Jokainen suomalainen on kuullut Ukrainan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta, joka tapahtui vuonna 1986 ja järisytti koko Eurooppaa. Se iskosti kaikkien mieleen ydinvoiman tuhomahdollisuuden. Seuraava järisyttävä ydinvoimalaonnettomuus tapahtui vuonna 2011 Fukushimassa.

Jokaisella sähkön tuotantomuodolla on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa – niin myös ydinvoimalla. Ydinvoima on esimerkiksi täysin päästötöntä sekä luotettava tapa tuottaa sähköä Suomessa, vaikka kolikolla onkin aina myös kääntöpuoli.

Ydinsähkö

Ydinvoiman hyvät puolet

Ydinvoimalla on suuri rooli ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä ja torjunnassa. Syy tähän on se, ettei ydinvoima tuota hiilidioksidia eikä pienhiukkasia tai muita ilmastolle tai ihmisille haitallisia päästöjä. Ydinvoimatuotannossa ainoastaan materiaalien ja polttoaineiden hankinta ja niiden kuljetus, laitosten rakentaminen ja purkaminen ja laitevalmistus tuottaa vähäisiä hiilidioksidipäästöjä.

Ydinvoima on hyvin yleinen ja suomalaisille merkittävä päästötön tapa tuottaa sähköä. Lisäksi ydinvoima on tuotantokustannustensa puolesta kilpailukykyinen moniin muihin energiamuotoihin verrattuna. Ydinvoima on myös luotettava ja tasainen tapa tuottaa sähköä.

Ydinvoimaa on mahdollista tuottaa Suomessa ja kotimaassammekin on ydinvoimaloita, jotka ovat käytössä yötä päivää. Ydinvoima mahdollistaa myös sen, että sähköä voidaan tuottaa Suomessa. Kotimaassamme tuotettu sähkö lisää riippumattomuutta sähkön tuotannon suhteen.

 • Päästötön vaihtoehto tuottaa sähköä
 • Vähäiset hiilidioksidipäästöt ydinvoimatuotannon kokonaisuudesta
 • Yleinen ja suomalaisille helposti saatavilla oleva tuotantotapa
 • Alhaiset tuotantokustannukset

Ydinvoiman huonot puolet

Ydinvoimaa tuotetaan uraanista, joka on sellaisenaan myrkyllistä ja radioaktiivista. Uraania tyypillisesti rikastetaan kaivosalueella ja tämä aiheuttaa alueen saastumista. Lisäksi ydinvoimaloissa sattuu kohtalokkaita onnettomuuksia noin kerran kymmenessä vuodessa. Määrä ei sinällään ole suuri, mutta onnettomuudet ovat kuitenkin tyypillisesti suuria ja voivat jättää samalla laajoja alueita asuinkelvottomiksi. 

Huomionarvoista on myös se, että ydinvoimaloiden tuotannossa syntyy ydinjätettä, mikä pitää eristää muusta ympäristöstä yli 100 000 vuodeksi. Uraani on myös fossiilinen aine, mikä on uusiutumatonta.

Tällä hetkellä huomionarvoista on myös se, että Suomen pitää ostaa uraania ulkomailta sähkön tuotantoa varten. 

 • Sivutuotteena ydinjätettä, joka on radioaktiivista ja ihmisille sekä ympäristölle vaarallista
 • Uraani on uusiutumaton fossiilinen polttoaine
 • Mahdolliset onnettomuudet voivat olla suuria ja kohtalokkaita

Ydinvoima sähkösopimus

Kun solmit sähkösopimusta, voit valita sähkön tuotantotavan. Lähes poikkeuksetta kaikki sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden ostaa ydinvoimalla tuotettua sähköä, sillä se on kustannustehokas ja edullinen tapa ostaa sähköenergiaa.

Sähkösopimuksia kilpailuttaessa kannattaa miettiä, millä tavalla tuotettua sähköä haluat ostaa. Ydinvoimalla tuotettiin vuonna 2020 noin 34 % Suomessa käytetystä sähköstä. 

Ydinvoima on ympäristöystävällinen tuotantotapa, mutta kuluttajien kannattaa ottaa huomioon myös ydinjätteen määrä sekä sen vaarallisuus valitessaan ydinvoimalla tuotetun sähkön omaan sähkösopimukseen.

Ydinvoimalla tuotettu sähkö on edullista ja hinnaltaan kilpailukykyistä.

Miten ydinvoima toimii?

Sähköä tuotetaan ydinvoimaloissa kuumentamalla vettä ja pyörittämällä tästä syntyneellä höyryllä isoa turbiinia. Lämpöä tuotetaan reaktorissa atomiytimien hallitulla halkaisemisprosessilla. Prosessista syntynyt lämpö johdetaan jäähdytyskierrolla turbiineihin, joiden ansiosta lämpöenergia muutetaan liike-energiaksi. Sen jälkeen generaattori muutta liike-energian sähköenergiaksi.

Ydinsähkön tuotannossa käytetään uraanipolttoainetta, joka valmistetaan uraanimalmista. Uraani on uusiutumaton fossiilinen polttoaine ja nykyisen kulutuksen tahdilla ydinvoimaa riittää noin 85 vuodeksi. Toistaiseksi ydinvoimaloiden toimintavarmuus on erinomainen ja koko ydinvoimalan elinkaaren hiilidioksidipäästöt matalia. 

Ydinvoimalla tuotetusta sähköstä sivutuotteena syntyy vesihöyryä sekä ydinjätettä. Ydinvoimaloiden piipuista tupruttava savu on siis pelkkää vesihöyryä, mutta prosessista syntyvä ydinjäte pitää varastoida turvallisesti. 

Suomessa ydinvoimaa tuotetaan Olkiluodossa ja Loviisassa. Tällä hetkellä vuoden 2022 syksyllä Olkiluoto 3:n valmistuminen on vielä vaiheessa, sillä sen valmistumisprosessi venyi ja arvioitu valmistumisajankohta on joulukuussa 2022.

Ydinvoima ja ilmastonmuutos

Viime vuosina ilmastonmuutos on ollut suuri puheenaihe ihmisten keskuudessa. Uusiutuvien sähköntuotantotapojen käyttäminen on ollut nousussa ja esimerkiksi tuuli- ja vesivoimaa käytetään enemmän kuin aikaisemmin. 

Sähköä tarvitaan lisää jatkuvasti. Valitettavan monet tuotantotavat tuottavat hiilidioksidia ja muita ilmastolla haitallisia päästöjä. Fossiilisten polttoaineiden polttaminen edistää ilmastonmuutosta, siinä missä ydinvoima on ilmastolle ystävällinen tapa tuottaa sähköä. Ydinvoima on varma ja luotettava sähköntuotannon muoto, mistä ei synny sivutuotteena ilmastoon muuta kuin vesihöyryä.

Teknologia kehittyy jatkuvasti ja energiantarpeeseen on mahdollista vastata tulevaisuudessa turvallisemmin ja luontoa ajatellen. 

Ydinvoima vs. muut tuotantotavat

Suomessa sähköä on mahdollista tuottaa monella tavalla. Ydinvoiman lisäksi sähköä tuotetaan käyttämällä fossiilisia polttoaineita, kuten kivihiiltä ja maakaasua. Suomessa sähkön tuotantoon voidaan käyttää myös jätteen polttoa sekä biojätettä, kuten puumassaa. Nämä sähkön tuotantotavat ovat ympäristölle haitallisia, mutta ne ovat edullisia ja yleisiä tapoja sähkön tuottamiseen. 

Viime vuosina myös tuulivoiman ja vesivoiman suosio on ollut nousussa siksi, että ne ovat päästötön tapa tuottaa sähköä hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa. Myös aurinkosähkön käyttäminen on ympäristöystävällistä ja sopii moneen kotiin, mutta Suomessa pimeinä kuukausina on vaikea hyödyntää aurinkoenergian hyötyjä.

Kilpailuta ydinsähkö ja mieti, onko ydinvoima sinulle

Sähköyhtiöitä on nykyään monia ja jokaisella on omat hintansa ja tarjolla olevat tuotantotavat. Vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkön voit varmistaa, että löydät mahdollisimman edullisen vaihtoehdon omaan tarpeeseesi. 

Sähkön kilpailutus on mahdollista hoitaa meidän kauttamme ilmaiseksi ja nopeasti. Näin kilpailutat sähkön meidän kauttamme:

 1. Selvitä ensin arvioitu vuosittainen sähkönkulutus omaan kotiisi (voit käyttää tässä apuna esimerkiksi edellisen vuoden sähkölaskujasi)
 2. Käytä apunasi meidän sivustoamme ja vertaile saatavilla olevat tarjoukset
 3. Allekirjoita uusi sähkösopimus

Kun kilpailutat sähköä, on tärkeää ottaa huomioon muitakin asioita kuin vain sähkön hinta. Huomioi muun muassa seuraavat asiat:

 • Sähkön hinta
 • Sähkön tuotantotapa
 • Sähkösopimuksen pituus
 • Sähösopimuksen tyyppi (kuten esimerkiksi pörssisähkö, kiinteä sähkö, yösähkö, kausisähkö)

Kun sopiva sähkösopimus on löytynyt, voit allekirjoittaa sopimuksen ja sopia uuden sähkösopimuksen aloitusajasta. Muista irtisanoa edellinen sähkösopimuksesi ennen kuin uusi sähkösopimus alkaa.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top