Sähkömarkkinakatsaus Q2/2024 – Nämä sopimukset kiinnostavat nyt suomalaisia

Sähkön hinta-arvio kesälle ja tulevalle syksylle on maltillinen. Talvea kohti hinnan odotetaan hieman kohoavan. Sähkösopimuksista suomalaisia kiinnostaa nyt eniten määräaikaiset sähkösopimukset ja pörssisähkö.

Määräaikaisten sähkösopimusten hintataso on laskenut vuoden alusta selvästi. Halvimpia ovat nyt lyhyet määräaikaiset sopimukset, mutta myös pidempien 2-vuotisten sopimusten hinnat ovat laskeneet.

Tärkeimmät poiminnat:

  • Halvinsähkösopimus.fissä tehdyistä sopimuksista suurin osa oli alkuvuodesta määräaikaisia sopimuksia, mutta myös pörssisähkön suosio pysyi korkealla.
  • Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat laskeneet alkuvuodesta sekä pidemmissä että lyhyemmissä sopimuksissa.
  • Pörssisähkön hinta pysyy futuurien perusteella alhaisena kesällä ja syksyllä – esimerkiksi kesäkuun futuurien perusteella hinta olisi tuolloin vain n. 3,50 c/kWh (sis. ALV).
  • Talvella (Q1 2025) sähkön keskihinnaksi odotetaan n. 9,5 c/kWh arvonlisäveron kera.

Sähköfutuurit povaavat edullisia spot-hintoja

Sähköfutuurien perusteella spot-hinnat ovat laskemassa kesällä alhaisiksi. Vielä toistaiseksi spot-hintoja nostaa ainakin Olkiluoto 3:n vuosihuolto, mutta lähikuukausien ennuste on optimistinen.

Talveksi sähköfutuurit ennakoivat hinnan kuitenkin taas nousevan.

Sähköyhtiöt ja sähköntuottajat käyttävät sähköfutuureita suojatakseen sähkönostoa ja sähkönmyyntiä, joten niihin perustuu pitkälti esimerkiksi määräaikaisten sähkösopimusten hinta. Samalla ne antavat osviittaa mahdollisista tulevista pörssisähkön hinnoista.

Tässä sähköfutuurien päätöskurssit 16.4.2024 tulevalle kahdelle vuodelle Suomen hinta-alueelle:

Huhtikuu5,31 c/kWh
Toukokuu4,28 c/kWh
Kesäkuu3,50 c/kWh
Heinäkuu4,69 c/kWh
Elokuu5,45 c/kWh
Syyskuu6,15 c/kWh
Q4 20247,02 c/kWh
Q1 20259,58 c/kWh
Q2 20254,95 c/kWh
Q3 20254,02 c/kWh
Q4 20256,55 c/kWh
Q1 20268,19 c/kWh
Q2 20263,97 c/kWh
Q3 20263,48 c/kWh
Q4 20266,14 c/kWh
Lähde: Nasdaq pohjoismainen systeemihinta + Suomen aluehintaerofutuuri. Hinnat c/kWh ja lisättynä arvonlisävero 24 %.

Suomalaisia kiinnostaa nyt määräaikaiset sopimukset ja pörssisähkö

Halvinsähkösopimus.fin kautta solmituissa sähkösopimuksissa korostuivat alkuvuodesta määräaikaiset sähkösopimukset ja pörssisähkö. Määräaikaisista sopimuksista eniten tehtiin pidempiä 2 vuoden sopimuksia, mutta myös lyhyemmät kiinnitykset kiinnostivat.

Näin tammi-maaliskuun 2024 tilatut sopimukset jakautuivat:

24kk sähkösopimukset34 %
12kk ja lyhyemmät sähkösopimukset24 %
Pörssisähkösopimukset38 %
Toistaiseksi voimassa olevat4 %
Lähde: Halvinsähkösopimus.fi myyntitiedot Q1 2024

Yhteensä määräaikaisia sopimuksia kaikista solmituista sopimuksista oli siis n. 58 %, ja pörssisähkösopimuksia n. 38 %. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia tehtiin kilpailutuksen kautta selvästi vähemmän.

Myyntitilastoihin vaikuttaa erityisesti sähköyhtiöiden tarjonta ja sopimustyyppien hintakehitys. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat olivat alkuvuodesta selvästi määräaikaisia kalliimpia, koska niiden hinta päivittyy aktiivisemmin sen hetkisen markkinatilanteen mukaan.

Toisaalta toistaiseksi voimassa olevien sopimusten ohella markkinoilla on nyt myös todella lyhyitä, 3kk tai 6kk mittaisia määräaikaisia sopimuksia. Nekin osaltaan vaikuttavat myyntitilastoihin.

Määräaikaisissa sopimuksissa hinta määräytyy koko sopimuskauden ennustetun sähkön markkinahinnan ja sähköyhtiön tekemien hintasuojausten mukaan.

Sopimusten hintataso on laskenut alkuvuodesta

Määräaikaisten sähkösopimusten hintataso on laskenut alkuvuodesta selvästi. Esimerkiksi Halvinsähkösopimus.fin halvin täysin kiinteähintainen 24kk-sopimus maksoi tammikuun alussa vielä 9,39 c/kWh + perusmaksu, kun 17.4.2024 halvin vastaava sopimus maksaa 7,89 c/kWh + perusmaksu.

Kulutusvaikutuksella varustetun sopimuksen on koko alkuvuoden voinut saada hieman täysin kiinteähintaista edullisemmin. Kulutusvaikutussopimuksessa sähkön lopullinen hinta muuttuu sähkön käytön ajoituksen mukaan, kuten pörssisähkösopimuksessakin. Turvaa tuo kuitenkin kiinteäksi lukittu perushinnan osuus.

Uutuutena osa sähköyhtiöistä tarjoaa nyt myös poikkeuksellisen lyhyitä määräaikaisia sopimuksia, kuten 3 kk sähkösopimuksia. Niitä tarjotaan nyt edulliseen hintaan, koska sähkön hinnan odotetaan olevan kesällä alhainen.

Myös perusmaksukampanjat ovat yleistyneet. Moni yhtiö tarjoaa pidempiin määräaikaisiin sopimuksiin esimerkiksi muutamat ensimmäiset kuukaudet ilman perusmaksua.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Scroll to Top