Tuulisähkö
Tuulisähkö on ympäristöystävällinen ja uusiutuva sähköenergian tuotantomuoto. Lue tuulisähköstä ja kilpailuta sopiva sähkösopimus itsellesi – joko tuulisähköllä tai muulla energianmuodolla.
Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Mitä on tuulisähkö?
Kun puhutaan tuulisähköstä, sillä tarkoitetaan tuulivoimalassa tuotettua sähköä. Tuulisähkön tuottamisen taustalla käytetään sähkömagnetismia, jonka avulla tuulen tuottama turbiinin liike muutetaan sähköksi ja lähetetään ihmisten sähköverkkoihin.
Tuulivoimala on paikka, jossa on tuuliturbiineja. Niiden avulla tuotetaan sähköä ympäristöystävällisesti ja tehokkaasti. Nykyään Suomessa on jo yli 900 tuulivoimalaa, joiden avulla Suomen sähköntuotannosta tuotetaan noin 7 %. Tuulivoima-alueella sijaitsee yleensä 6-20 voimalaa, mutta suurimmat alueet saattavat pitää sisällään jopa 100 voimalaa.
Kiinnostus tuulisähköä kohtaan on noussut viime vuosina eksponentiaalisesti muun muassa sen takia, että se on ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä kuormittamatta ilmastoa tai pahentamatta kasvihuoneilmiötä.
Tuulivoimalla tuotetulla sähköllä on paljon hyviä puolia, joista selkein on ympäristöystävällisyys. Tuulisähkö lasketaan vihreäksi sähköksi eli uusiutuvaksi energianmuodoksi.
Tuulisähkö hinta – kuinka paljon tuulisähkö maksaa?
Tuulisähkön hinta on pudonnut jopa yli 80 % viimeisen 40 vuoden aikana. Tuulisähkö sai alkunsa jo 1980-luvulla, jolloin sen hinnat olivat vielä taivaissa. Nykyään tuulisähkön hinta (kuten muullakin tavalla tuotetun sähkön) riippuu aina sähköyhtiöstä ja niiden välillä voi olla suuria eroja. Hintaan vaikuttaa muun muassa se, missä sähkön käyttöpaikka on ja millaisia kuluttajan käyttötottumukset ovat.
Yleisesti tuulisähkösopimukset ovat nykyään lähes yhtä edullisia kuin muutkin sähkösopimukset. Esimerkiksi ero ydinvoimalla tuotettuun sähköön voi olla vain muutamia prosentteja – kuitenkin aina sähköyhtiöstä riippuen.
Sähkön hinnan nousu on vaikuttanut suoraan myös tuulisähkön hintaan, kun sähkön tarjonta on niukkaa kysyntään verrattuna. Sähkön hintaennusteesta voit lukea lisätietoa tulevaisuuden hintaennusteista.
Tuulisähkö hinta riippuu kuitenkin aina kuluttajan valitsemasta sopimuksesta ja sähköyhtiöstä, minkä takia edullisen tuulisähkösopimuksen solmimiseksi sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen on oleellista.
Tuulisähkö Suomessa
Suomessa tuulivoimaloita oli vuoden 2021 lopulla 962 kappaletta ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Suomessa tuulivoimaloita löytyy eniten Pohjois-Pohjanmaalta. Tuulivoimalat sijoitetaan aina mahdollisimman tuulisille alueille, joten Suomessa tuulivoimalat napottavat usein meren läheisyydessä, rannikolla ja tuntureilla.
Suomi on vielä lapsenkengissä tuulivoiman suhteen verrattuna moniin muihin maihin. Tällä hetkellä Suomessa käytetystä sähköstä noin 7 % tulee tuulivoimasta. Tanskassa sen sijaan tuulivoimalla tuotetaan jopa 40 % sähköstä. Etenkin Tanskassa, Alankomaissa ja muissa tuulisissa maissa tuulisähköllä pyritään korvaamaan fossiilisten polttoaineiden, kuten uraanin ja kivihiilen, käyttämistä. Tulevaisuudessa odotetaan, että Suomessakin tuulisähkö kattaisi jopa 30 % sähkön tuotannosta.
Kenelle tuulisähkö sopii?
Tuulisähkö on ympäristöystävällinen ja puhdas tapa tuottaa sähköä. Hiilijalanjälkeä ja ilmastoa ajattelevat kuluttajat kallistuvat mielellään tuulisähkön puoleen, sillä se ei rasita ympäristöä eikä tuota hiilidioksidia tai pienhiukkasia.
Lisäksi tuulisähköön liittyvät kustannukset laskevat vuosi vuodelta, mikä tekee tuulisähköstä entistä halutumpaa ja helpompaa tuottaa. Tuulisähkösopimus sopii niin kerrostaloihin, rivitaloihin, omakotitaloon kuin mökillekin.
Tuulisähkön vaihtoehdot – mitä tuotantotapoja on olemassa?
Suomessa on tällä hetkellä useita eri tapoja tuottaa sähköä, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa. Sähköntuotannossa ratkaisevaa on tuotantomuodon saatavuus ja yhä enenevissä määrin myös ympäristöystävällisyys.
Yleisiä tapoja tuottaa sähköä Suomessa tuulisähkön lisäksi ovat muun muassa seuraavat:
Jos ympäristöystävällisyys ja tuotannon puhtaus ovat tärkeitä, hyviä vaihtoehtoja tuulisähkölle ovat aurinkovoima ja vesivoima. Myös biomassa on suhteellisen ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä, vaikka siitä syntyykin sivutuotteena hiilidioksidia. Jätteen polttaminen säästää ympäristöä jätteeltä, mutta sivutuotteena syntyy sekä hiilidioksidia että pienhiukkasia.
Ydinvoimalla tuotetusta sähköstä ei synny sivutuotteena hiilidioksidia eikä pienhiukkasia, vaan pelkästään vesihöyryä. Ydinvoimalla tuotetussa sähkössä ongelmaksi nousee kuitenkin ydinjäte sekä uraanin uusiutumattomuus. Kivihiilellä tuotetaan Suomessa myös paljon sähköä, mutta se on ympäristölle paljon kuormittavampaa kuin mikään muu tapa tuottaa sähköä. Kivihiili on myös uusiutumaton luonnonvara.
Tuulisähkön hyvät ja huonot puolet
Tuulisähkö kiinnostaa monia. Mutta ennen kuin säntäät solmimaan sähkösopimuksen tuulisähköllä, kannattaa harkita sen hyviä ja huonoja puolia.
Tuulisähkön hyvät puolet
Tuulivoiman parhain puoli on sen ympäristöystävällisyys ja uusiutuvuus. Tuulivoiman valitseminen omaksi käyttösähköksi on erinomainen tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Tuuli uusiutuu tehokkaasti ja sitä on käytettävissä käytännössä rajattomasti vuorokauden ympäri. Lisäksi tuulivoimalassa käytetyistä raaka-aineista noin 80 % voidaan kierrättää. Suomessa on myös mahdollista tuottaa tuulisähköä tehokkaasti, mikä lisää Suomen omavaraisuutta sähkön suhteen. Tuulisähkö on myös erinomainen tapa korvata fossiilisten polttoaineiden käyttö sähköntuotannossa.
Tuulisähkön huonot puolet
Tuulisähkölle liittyy tietysti myös muutamia haittapuolia. Tuulivoimalat vaativat paljon tilaa, mikä vaikuttaa tietystimaisemaan. Lisäksi tuulivoimalat pitää sijoittaa tuuliselle paikalle ja Suomessa nämä paikat ovat melko rajalliset. Tuulivoimaloiden ollessa käynnissä, niiden läheisyydessä voidaan myös olla meluhaittaa.
Kannattaako tuulisähkö valita?
Viime vuosina ympäristöystävällisyys ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat nostaneet tärkeysastettaan ja yhä useammat yritykset pyrkivät päästöttömään ja mahdollisimman ympäristöystävälliseen toimintaa. Myös monet kuluttajat ovat alkaneet kiinnittää huomiota omaan hiilijalanjälkeensä.
Vaikka tuulivoimalat saattavat pilata maisema-arvoa, ne ovat kuitenkin erinomainen tapa tuottaa päästötöntä, tehokasta, turvallista ja uusiutuvaa sähköä koko Suomeen. Tuulivoimaloita hyödyntämällä Suomesta voi myös tulla paljon omavaraisempi sähköntuotannon suhteen.
Tuulisähkö saattaa olla sähköyhtiöstä riippuen hieman kalliimpi vaihtoehto kuin muut vaihtoehdot, mutta tyypillisesti hintaero on vain kymmenen tai parin kymmenen euron tienoilla vuositasolla.
Tuulisähkö on hyvä vaihtoehto ihan jokaiselle, joka haluaa taistella puhtaan ilmaston ja hiilijalanjäljen pienentämisen puolesta.
Kilpailuta tuulisähkö ja etsi edullinen sähkösopimus
Löytääksesi mahdollisimman edullisen tuulisähkösopimuksen, sinun tulisi kilpailuttaa sähköyhtiöt ja -sopimukset. Jokaisen sähköyhtiön tarjoama sähkön hinta ja sopimukseen liitetty perusmaksu eroavat toisistaan, joten sopimusten vertaileminen ja kilpailuttaminen on oleellista.
Meidän sivustomme kautta voit helposti kilpailuttaa sähköyhtiöt ja löytää edullisen sähkösopimuksen. Näytämme sähkötarjousten yhteydessä myös selkeästi saatavilla olevat tuotantotavat.
Näin kilpailutat tuulisähkön meidän kauttamme:
- Selvitä ensin arvioitu sähkönkulutus vuoden ajaksi: käytä apunasi edellisen vuoden sähkölaskuja, jos se on mahdollista
- Kirjaa tiedot sivustollemme
- Vertaile saatavilla olevia sähkösopimuksia ja -yhtiöitä
Voit valita saatavilla olevien sopimusten joukosta omaan tarpeeseesi sopivan vaihtoehdon. Muista vertailla myös sopimuskaudet ja kilpailuttaa sähkösopimukset tasaisin väliajoin.
Mitä huomioida sähkön kilpailutuksessa?
Kun kilpailutat sähköä, voit kilpailuttaa sähkön kWh-hinnan, perusmaksut ja myyntikustannukset. Sähkön siirtohintaa ja siihen liittyviä veroja ei kuitenkaan voi kilpailuttaa, sillä ne määräytyvät paikallisen sähkönjakeluyrityksen mukaan. Kun valitset itsellesi sopivaa sähkösopimusta, on myös tärkeää huomioida voimassaoloaika.
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!