Yleissähkö

Yleissähkö on kaikkein perinteisin sähkösopimus, jossa maksat yhtä kiinteää summaa sähköstäsi käytön mukaan. Lue lisää ja kilpailuta paras yleissähkö helposta vertailusta.

SUOSITTELEMME

8,49 c/kWh

+3,99 €/kk

Uudenlainen sopimus kulutusvaikutuksella

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Yleissähkö tarkoittaa kiinteää sähkön hintaa joka hetkeen

Yleissähkö tarkoittaa sähkösopimustyyppiä, jossa sähköllä on yksi käytön mukaan laskutettava hinta. Toisin kuin esimerkiksi yösähkössä, et siis maksa eri hintaa eri aikoina, vaan kiinteä hinta koskee jokaista vuorokaudenaikaa.

Yleissähkösopimuksia on tarjolla sekä määräaikaisena sähkönä että toistaiseksi voimassa olevina sopimuksina. Määräaikaisessa sopimuksessa yleissähkön hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden, toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hintaa puolestaan voidaan päivittää aina markkinatilanteen mukaan.

Yleissähkösopimuksessa ei myöskään määritellä erillisiä hintoja vuodenajoille, kuten kausisähkössä. Tämä sopimusmalli on kaikkein yksinkertaisin, ja tiedät aina tasan, paljonko maksat sähkön käytöstä.

Nykyisin markkinoilla on myös niin sanottuja pörssisähkösopimuksia, joissa hinta määräytyy kokonaan markkinoilla. Näissä sopimuksissa hinta voi vaihdella tunneittain, joten ero yleissähkösopimukseen on selkeä.

Yleissähkö

Hyvää

 • Yksinkertainen hinnoittelumalli
 • Aina sama hinta sähkön käytölle
 • Ei huolta kalliimmasta sähköstä ruuhkapiikkien aikaan
 • Saatavilla laajalti

Huonoa

 • Ei halvempaa yösähköä
 • Sähkön hinnan lasku ei heti näy
 • Ei kannusta ajoittamaan sähkönkäyttöä ruuhkapiikkien ulkopuolelle

Yleissähkön hinta ja hinnoittelumallit

Yleissähkössä hinta on kiinteä jokaiselle hetkelle. Kuukausittainen lasku sähkösopimuksen osalta muodostuu sähkön kWh-hinnasta sekä perusmaksusta.

Yleissähkö on sähkösopimuksista hinnoittelultaan yksi selkeimmistä. Mitä isompaa kulutus on, sitä tärkeämpää on valita mahdollisimman edullinen kWh-hinta. Jos kulutus taas on vähäistä, kuten vaikka pienessä kerrostaloasunnossa usein, voi perusmaksun minimointa tuoda isoimmat säästöt.

Yleissähkösopimuksessa hinta määritetään aina etukäteen joko koko sopimuskaudelle tai toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa aina tietylle lyhyemmälle ajanjaksolle. Markkinahinnan muutokset eivät siis heti näy sähkölaskulla, kuten pörssisähkössä.

Halvin yleissähkö löytyy kilpailutuksesta

Halvin ja paras yleissähkösopimus löytyy sähkösopimusten kilpailutuksesta. Eri sähköyhtiöllä voi olla hyvinkin erilaiset hinnastot, ja ne elävät koko ajan markkinatilanteen mukaan.

Vertaamalla ja kilpailuttamalla yleissähkösopimuksia on usein mahdollista säästää isoja summia rahaa. Pahimmillaan eri sopimusten väliset erot voivat olla jopa kymmeniä prosentteja.

Halvin yleissähkö vaihtelee koko ajan, joten kilpailutus on hyvä tehdä aina tarpeen mukaan uudestaan.

Näin sähkön hinnan kilpailutus onnistuu meillä:

 1. Laske oma sähkönkulutuksesi tai poimi arvio edelliseltä laskulta. Kulutuksen arviointi auttaa päättämään, kannattaako sopimuksesta minimoida mieluummin perusmaksut vai käyttöhinta.
 2. Vertaa sopimuksia niiden kWh-hinnan sekä perusmaksun osalta. Huomio mukaan myös mahdolliset tarjoukset – jo osa sopimuskaudesta ilman perusmaksuja voi tuoda pienen sähkönkulutuksen taloudelle selvää säästöä.
 3. Pohdi myös sähkön tuotantotapaa. Osaan sopimuksista kuuluu vakiona CO2-vapaa sähkö, osassa voidaan valita se tai uusiutuva sähkö erikseen.

Kun sopiva sähkösopimus löytyy, pääsee sopimuksen tekemään suoraan sähköyhtiön kanssa. Jos sähkösopimus halutaan heti voimaan, voi olla hyödyllistä sopimuksen teon jälkeen käyttää vielä sähköyhtiön pikakytkentäpalvelua. Sähkön myyjää vaihtaessa, sopimus astuu voimaan automaattisesti parissa viikossa.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Vaihtoehdot yleissähkölle

Yleissähkö on tavallisin sähkön hinnoittelumalli, mutta ei ainut. Sen ohella vaihtoehtoina ovat myös esimerkiksi pörssisähkö, yösähkö tai kausisähkö. Käydään nopeasti läpi, miten vaihtehtoiset hinnoittelutavat toimivat.

 • Pörssisähkö: Hinta muodostuu sähkömarkkinoiden tunneittain vaihtuvan spot-hinnan mukaan. Isoja eroja sähkön hinnassa ajankohdan mukaan.
 • Yösähkö: Sähkön käytölle on erilainen hinta yölle ja päivälle. Öisin sähköä voi käyttää tässä sopimuksessa halvemmalla.
 • Kausisähkö: Tietylle ajalle, esimerkiksi talvipäivälle määritetään kalliimpi hinta. Muulloin sähkön hinta on edullisempaa.

Yhteistä muille hinnoittelutavoille on, että niissä pyritään siirtämään sähkönkäyttöä ruuhkapiikkien ulkopuolelle. Aina sähkön käytön ajoittaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin yleissähkö on varmin ja helpoin vaihtoehto.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top