Sähkönsiirto: vertailu ja hinnat

Sähkönsiirtoa ei ole mahdollista kilpailuttaa, vaan sähkön siirtohinnoittelusta vastaa aina alueen sähköverkkoyhtiö. Mistä sähkön siirrossa on kyse, ja miten järjestelmä toimii?

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

  • Nopea vertailu
  • Sähköä kaikkialle Suomeen
  • Löydä halvin sähkön hinta

Mikä on sähkönsiirto ja sähkönsiirtosopimus?

Sähkönsiirrolla tarkoitetaan sähköenergian siirtämistä sähköyhtiöltä kuluttajalle. Tämä tarkoittaa käytännössä voimalaitoksesta tuotetun sähköenergian siirtämistä sähköverkkoon ja sitä kautta kuluttajalle. Sähköverkon toiminnasta ovat vastuussa paikalliset sähkönjakeluyhtiöt, joiden tehtävä on sekä rakentaa että ylläpitää siirtoprosessissa tarvittavaa sähköverkkoa. 

Jokaisella sähkösopimuksen tekijällä on myös sähkönsiirtosopimus. Sitä ei tarvitse erikseen solmia, vaan sähkönmyyntiyhtiö hoitaa sen tarvittaessa puolestasi.

Kun puhutaan sähköverkon ylläpitämisestä, sillä tarkoitetaan esimerkiksi ilmajohtojen, maakaapelien ja muuntajien ylläpitoa. Sähkönsiirrosta on vastuussa aina paikallinen sähkönjakeluyhtiö. Sähkönsiirron hinta onkin sähkölaskussa sellainen elementti, jota ei voi kilpailuttaa. Näin ollen sähkölaskusi jaetaan aina sekä käyttö- että siirto-osuuksiin.

Sähkön siirtohinnan sijaan voit kuitenkin aina kilpailuttaa sähkösopimuksen – eli sähkön myyntiosan. Hintoja vertailemalla voi saada selvää säästöä kokonaislaskuun.

Sähkönsiirto

Sähkönsiirtoyhtiö vaihtelee alueen mukaan

Jokaisella alueella on oma sähkönsiirtoyhtiönsä, joka on vastuussa sähkönsiirrosta paikallisesti. Kullakin alueella sijaitsee vain yksi siirtoyhtiö, minkä takia kuluttaja ei voi kilpailuttaa sähkön siirtoon liittyvää hintaa.

Alle olemme listanneet muutamia suurimpien kaupunkien sähkönsiirtoyhtiöitä.

  • Helsinki: Helen Oy
  • Espoo: Caruna Espoo Oy
  • Imatra: Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy
  • Kerava: Keravan Energia Oy
  • Kuopio: Kuopion Sähköverkko Oy
  • Lahti: Lahti Energia Sähköverkko Oy
  • Nurmijärvi: Nurmijärven Sähköverkko Oy
  • Porvoo: Porvoon Sähköverkko Oy
  • Rovaniemi: Rovaniemen Verkko Oy
  • Tampere: Tampereen Sähköverkko Oy
  • Turku: Turku Energia Sähköverkot Oy
  • Oulu: Oulun Energia Sähköverkko Oy ja Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy

Paljonko sähkönsiirto maksaa? – Sähkön siirtohinnat yhtiöittäin

Sähkönsiirron hinta riippuu aina paikallisesta jakeluyhtiöstä. Hintojen välillä voi olla suuriakin eroja alueesta riippuen. Hintojen nousuun voivat vaikuttaa esimerkiksi ylläpitokustannukset sekä sähköverkkoihin tehdyt investoinnit. 

Sähkön siirron lopulliseen hintaan vaikuttaa myös yhtiön hinnoittelumalli. Osa maksusta syntyy kuukausittaisesta perusmaksusta, ja osa käytön mukaan laskutettavasta osuudesta. Näin ollen vähän sähköä kuluttava maksaa usein suhteessa enemmän.

Tässä muutamia poimintoja sähkön siirron hinnoista vuoden 2019 tilastoilla (lähde: MTV):

SiirtoyhtiöOKT 18 000 kWh vuosikulutuksellaKerrostaloasunto 2000 kWh vuosikulutuksella
Rovaniemen verkko Oy5,58c/kWh9,34c/kWh
Lankosken sähkö Oy9,16c/kWh11,69c/kWh
Kajave Oy (entinen Loiste, Kainuun seutu)8,91c/kWh18,95c/kWh
Caruna Espoo Oy8,42c/kWh14,50c/kWh
Helen (Helsinki)6c/kWh10,17c/kWh
Valkeakosken Energia Oy6,20c/kWh8,08c/kWh
Turku Energia5,90c/kWh9,44c/kWh
Tampereen Sähköverkko Oy6,18c/kWh8,37c/kWh
Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy6,45c/kWh9,49c/kWh

Sähkönjakeluyhtiöiden hinnat vaihtelevat ja paikallisen hinnan näkee aina paikallisen yhtiön sivuilta. Kuten taulukosta huomataan, voivat erot eri paikkakuntien ja sähkön siirtoyhtiöiden välillä olla todella merkittäviä.

Esimerkiksi Kainuussa kerrostaloasuja joutuu maksamaan siirrosta tuplasti enemmän kuin Valkeakoskella. Vastaavasti taas Turussa omakotitaloasuja selviää halvemmalla kuin vaikka Espoossa.

Sähkön siirrosta laskutetaan itse sähkönsiirron kulu, perusmaksu sekä verot. Yllä olevassa taulukossa on otettu huomioon myös ALV ja sähkövero.

Mistä sähkönsiirron hinta muodostuu?

Sähkönsiirron hinta koostuu kolmesta asiasta: paikallisesta perusmaksusta, sähkönkulutukseen perustuvasta kWh-hinnasta ja arvonlisäverosta.

Paikallinen jakeluyhtiö on aina vastuussa sähkönsiirrosta huolimatta siitä, mistä sähköenergia ostetaan. Verkkoyhtiö veloittaa siirrosta aina oman hinnastonsa mukaisesti. Siirtohinnan perusmaksu määrittyy paikkakunnan mukaan. Arvonlisävero siirtohinnalle on aina 24 %.

Mitä sähkönsiirron hintaan kuuluu?

Moni saattaa miettiä, mitä sähkönsiirtomaksu pitää sisällään. Siihen kuuluvat muun muassa sähköverkon uusiminen ja kunnossapito, verkon yleisen toimivuuden valvominen ja mahdollisten vikojen ja ongelmien korjaukset. Tämä varmistaa sen, että sähkönsiirrossa ei tule vastaan katkoja tai ongelmia.

Siirtomaksuun kuuluvat myös sähkömittareiden asennus, tietojen kerääminen ja niiden lähettäminen sähköä myyvälle yhtiölle sekä verojen tilittäminen valtiolle. Suomessa Energiavirasto valvoo sähkönsiirron hintaa ja varmistaa, että se pysyy asiallisena.

Siirtohinnan valvonta

Onneksi sähkönsiirtoyhtiöt eivät voi nostaa hintaansa mielivaltaisesti, sillä Energiavirasto on vastuussa hinnoittelun valvonnasta. Energiavirasto valvoo hinnoittelua aina neljän vuoden pätkissä. Samalla se vahvistaa jopa kahdeksan vuoden ajaksi sähkö- ja maakaasuyhtiöiden menetelmät, joihin perustuen valvonnasta pidetään huoli. Valvonta perustuu lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön.

Neljän vuoden pätkän jälkeen Energiavirasto tutkii hinnoittelun kohtuullisuuden ja antaa sähkönsiirtoyhtiöille valvontapäätöksen. Jos kuluttajalta on veloitettu ylihintaa, se palautetaan asiakkaalle seuraavan neljän vuoden pätkän aikana siirtomaksuissa.

Tarvitseeko sähkönsiirtosopimusta tehdä erikseen?

Kun solmit sähkösopimuksen sähkönmyyjän kanssa, sinun ei tarvitse tehdä erikseen sopimusta sähkönsiirrosta, sillä myyjä hoitaa tämän puolestasi. Sinun tulee vain allekirjoittaa sopimus ja napsauttaa valot päälle. 

Poikkeuksena tähän on se, jos esimerkiksi liität kesämökkisi sähköverkkoon ensimmäistä kertaa. Tällöin sinun tulee ottaa yhteyttä paikalliseen sähkönjakeluyritykseen ja ilmoittaa halustasi liittää mökki sähköverkon osaksi.

Sähkösopimusta irtisanoessa tieto menee myös sähköverkkoyhtiölle, joten et joudu maksamaan sähkönsiirrostakaan.

Miksi sähkönsiirto on niin kallista?

Sähkönsiirtoon liittyvällä maksulla katetaan muun muassa sähköverkon kunnossapito, rakentaminen ja ylläpitäminen. Maksulla katetaan myös esimerkiksi myrskyn aiheuttamien vaurioiden korjaaminen, sähkömittareisen asentaminen, niiden lukeminen ja verojen maksaminen valtiolle.

Sähkönsiirtoa et voi kilpailuttaa, sähkön myyjän voit

Koska sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköverkko, et voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa. Sähkön myyjä on kuitenkin mahdollista kilpailuttaa ja se kannattaakin aina tehdä ennen kuin solmit sähkösopimuksen. Kilpailuttamalla sähkön myyjän ja valitsemalla omaan asuntoon sopivan sähkösopimuksen varmistat, että oma sähkölaskusi pysyy mahdollisimman alhaisena.

Sähkönmyyjiä on Suomessa niin paljon, että jokaisen kilpailuttaminen yksi kerrallaan veisi pitkään ja olisi työlästä. Meidän kauttamme voit kuitenkin kilpailuttaa sähkön nopeasti vain parissa minuutissa ja varmistaa, että saat mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen.

Näin kilpailutat sähkösopimukset meidän kauttamme nopeasti ja ilmaiseksi.

1. Selvitä ensin arvioitu sähkönkulutus

Jotta voit kilpailuttaa sähköyhtiöt mahdollisimman tehokkaasti, sinun tulisi ensin selvittää arvioitu kotitalouden sähkön kulutus vuoden ajalle. Voit käyttää tässä apunasi edellisen vuoden sähkölaskuja.

2. Pohdi sopivaa sopimustyyppiä

Mieti, mikä olisi itsellesi paras sähkösopimus. Tätä kannattaa pohtia etenkin oman kulutuksen sekä asunnon mukaan. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa pörssisähköstä voi olla enemmän hyötyä kuin vaikka kerrostaloasunnossa.

3. Vertaile sähkösopimuksia

Voit vertailla ja kilpailuttaa sähkösopimukset nopeasti ja ilmaiseksi. Muista huomioida kilpailutuksessa myös sopimuskausi, eli sopimuksen pituus. Muista myös kilpailuttaa sähkösopimus tasaisin väliajoin varmistaaksesi, että pidät aina sähkölaskun mahdollisimman alhaisena.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top