Sähkösopimus mökille

Etsitkö sopivaa sähkösopimusta mökille? Mökin sähkösopimuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon sekä sähkön kulutus että kulutusajankohdat. Löydä suosituksemme ohesta tai vertaa kaikki sähkösopimukset kilpailutuksesta.

SUOSITTELEMME

7,99 c/kWh

+3,99 €/kk

✔️Nopeasti voimaan ✔️Kulutusvaikutus ✔️Vakautta 24kk

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Näin teet sähkösopimuksen mökille

Omalle mökille on mahdollista saada sähköt samalla tavalla kuin kotiin. Mökin sähkösopimus on kuitenkin yleensä erilainen kuin kotona, sillä mökin sähkönkulutus ja tarpeet ovat usein erilaiset verrattuna omaan ympärivuotiseen kotiin.

Ennen kuin säntäät tekemään sähkösopimuksen mökille, on hyvä ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja. 

Erityisen tärkeää on pohtia, kuinka paljon ja milloin sähköä kulutetaan eniten mökillä. Lisäksi kannattaa pohtia myös, millainen sopimustyyppi mökille sopisi parhaiten: kiinteähintainen vai kenties markkinatilanteen mukaan vaihteleva.

Sähkösopimus mökille

1. Millainen sähkönkulutus mökillä on?

Tyypillisesti mökillä sähköä kuluu vähemmän kuin kotona, sillä mökkiä käytetään ajoittain. Usein käyttö rajoittuu kesäkuukausille ja mahdollisesti satunnaisille talvivierailuille. Ennen kuin lähdet tekemään sähkösopimusta tai edes sopimusten vertailua, on syytä selvittää arvioitu sähkönkulutus vuositasolla.

2. Miten mökin lämmitys hoidetaan?

Yksi tärkeimmistä seikoista harkittavaksi on mökin lämmitys. Onko mökki kylmänä, kun sitä ei käytetä, vai pidetäänkö sisätiloissa lämpöä talvisin? Entä hoituuko lämmitys sähkölämmityksellä vai esimerkiksi vain takalla? Nämä kysymykset vaikuttavat siihen, kuinka paljon sähköä mökillä käytetään vuoden aikana.

3. Edullisin sähkösopimus mökille löytyy vertailemalla

Kun olet selvittänyt arvioidun sähkönkulutuksen mökille, voit tehdä sähkösopimuksen. Halvin sähkösopimus mökille löytyy vain vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimukset, jonka voi tehdä helposti ja ilmaiseksi meidän kauttamme.

4. Onko mökki ylipäätänsä sähköverkon ulottuvilla?

Vaikka oma mökki ei olisikaan sähköverkon ulottuvilla, sähköt on silti mahdollista saada mökille esimerkiksi aurinkopaneelien avulla. Jos aiemmin sähköttömälle mökille haluaa sähköt, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan alueen sähkönsiirtofirmaan.

Millainen sähkösopimus mökille kannattaa valita?

Sähkösopimus mökille on yleensä erilainen kuin mitä omaan kotiin otetaan. Mökillä sähköä kuluu tyypillisesti vähemmän ja mökin käyttö keskittyy kesäkuukausille, jolloin myös sähkön hinta on edullisempaa. Paras sähkösopimus mökille on sellainen, johon liittyy mahdollisimman vähän ylimääräisiä kuluja.

Ennen kuin voit harkita mökille sopivaa sähkösopimusta, on syytä miettiä tarkemmin mökin sähkönkulutusta ja yleistä käyttöä. Esimerkiksi yleinen kerrostalon sähkösopimus kiinteällä pakettihinnalla ei välttämättä sovi mökille, jossa kulutus vaihtelee paljon enemmän.

Mökin sähkönkulutus

Mökillä sähkön kulutus on vähäisempää kuin kotona ja mökin käyttö keskittyy yleensä kesäkuukausille, jolloin sähkö on halvempaa eikä valojakaan tarvitse laittaa päälle yhtä usein kuin pimeinä talvikuukausina. Ennen sähkösopimusten vertailua on syytä selvittää mökin arvioitu sähkönkulutus. 

Huomaa, että sähkönkulutukseen vaikuttaa suuresti se, miten mökki lämmitetään. Esimerkiksi ympärivuotinen lämmitys nostattaa sähkölaskun heti suurempiin lukemiin kuin silloin, jos mökkiä käytetään vain kesällä eikä sinne tarvita lämmitystä lainkaan.

Mökin käyttö

Mökin käytön tiheyttä on syytä miettiä myös sähkösopimusta solmittaessa. Jos mökin käyttö on ympärivuotista, sähköä kuluu enemmän kuin silloin, jos mökkiä käytetään vain kesällä tai ajoittain. 

Mökillä tarve vaihtelee paljon, joten kesämökille kannattaa hankkia kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus. Kilpailuttamalla sähkösopimuksia voit onnistua löytämään edullisen määräaikaisen sähkösopimuksen. Määräaikaista sopimusta käytettäessä sopimukset pitää tietysti kilpailuttaa aina sopimuksen loppuessa, mutta säännöllinen kilpailutus on tärkeää joka tapauksessa. 

Monesti paras sähkösopimus mökille on sopimus ilman perusmaksua. Perusmaksu nimittäin muodostaa mökin sähkölaskusta usein suurimman osan, jos mökillä ei vierailla kovin usein. Sähkön siirtoon liittyvä perusmaksu voi olla myös kallis, jos mökki sijaitsee syrjäisellä alueella.

Mökin lämmitys

Etenkin mökillä sopimuksen valintaan vaikuttaa suuresti se, onko käytössä sähkölämmitys. Mökin lämmittäminen sähköllä kasvattaa sähkölaskua suuresti. Toisaalta jos lämmitys hoidetaan muulla tavalla, sähkösopimuksen valinnalla ei välttämättä ole niin paljon rajoituksia.

Mökillä ylläpitolämpötilan ei tarvitse olla yhtä korkea kuin asuttavassa talossa. Sen sijaan ylläpitoon riittää sellainen lämpötila, joka pitää vesiputket sulana. Talvisaikaan on myös hyvä, että mökin sisällä on pari astetta lämpimämpää kuin ulkona. Syy tähän on yksnkertainen: lämmin ilma on kosteampaa kuin viileä ilma ja jos lämmin ilma jäähtyy mökin sisätiloissa, kosteus jää mökin sisälle ja voi imeytyä rakenteisiin ja aiheuttaa tuhoa pitkällä juoksulla.

Mökille on mahdollista myös asentaa ilmalämpöpumppu, jolloin mökin sisälämpötilaa voi hallita etänä omassa puhelimessa olevasta sovelluksesta. Tämä voi myös auttaa sähkölaskun pienentämisessä.

Erilaiset sähkösopimukset mökille

Kun on aika solmia sähkösopimus mökille, on tärkeää miettiä sähkösopimuksen tyyppiä. On syytä harkita esimerkiksi sitä, hankitaanko mökille määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva sopimus ja valitaanko hinnaksi kiinteä vai pörssisähkö.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Sähkösopimuksen tyyppejä on kahdenlaisia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. Määräaikaisia sähkösopimuksia metsästäessä voit onnistua löytämään edullisia sopimuksia, jotka ovat voimassa vuoden tai kaksi. Määräaikainen sopimus voi siis olla edullisempi vaihtoehto, mutta sopimuksen umpeutuessa uusi sopimus tulee kilpailuttaa ja solmia.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on tietynlainen huolettomuus, sillä sopimus jatkuu samalla hinnalla siihen saakka, että se irtisanotaan. Toisaalta toistaiseksi voimassa olevat sopimukset saattavat olla hinnaltaan kalliimpia kuin määräaikaiset ja nekin kannattaa kilpailuttaa noin vuoden välein.

  • Määräaikainen sopimus on hyvä, jos haluat lukita kiinteän hinnan eikä sinua haittaa sitoutua sopimukseen pariksi vuodeksi
  • Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen etuna on mahdollisuus irtisanoa sopimus milloin tahansa

Kiinteä sähkön hinta vai pörssisähkö?

Jos mökkiä käytetään enemmän kesäkuukausina tai ajoittain, pörssisähkö voi olla mökille edullisin vaihtoehto. Pörssisähkössä sähkön hinta määräytyy tunneittain vaihtuvan spot-hinnan perusteella ja hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta. Kesäkuukausina sähkön kysyntä on alhaalla, joten hinnatkin painuvat alemmas. Toisaalta, jos mökkiä pidetään lämpimänä ympäri vuoden myös talvisaikaan, pörssisähkö voi tulla kalliimmaksi. Pörssisähkössä sähkölaskun summa voi vaihdella rajusti riippuen vuodenajasta ja sähkön spot-hinnasta.

Kiinteässä sähkössä on huolettomuutta. Kiinteä hinta varmistaa sen, että sähkön hinta on aina sama ja asiakas voi helposti arvioida sähkölaskun summan käyttöön perustuen. Toisaalta, jos mökkiä käytetään vain harvakseltaan, kiinteä sähkö voi tulla kalliimmaksi kuin pörssisähkö.

Mökin sähkösopimuksen tuotantotavat

Mökille sähköä voidaan saada eri tavoilla. Jos mökille kulkee sähköverkko, sähköä voi saada mökille samaan tapaan kuin omaan kotiin. Joskus mökit kuitenkin sijaitsevat syrjäseudulla, jossa ei ole sähköverkkoa ja tällöin pitää keksiä vaihtoehtoinen ratkaisu.

Aurinkopaneelit ovat helppo ja näppärä ratkaisu silloin, kun mökki ei ole sähköverkon ulottuvilla. Ja vaikka mökki olisikin sähköverkossa, auttavat ne silti pienentämään mökin sähkölaskua.

Oman tuotannon ohella mökille sähkösopimusta tekevä voi myös päättää sähköyhtiöltä ostettavan sähkön tuotantotavan. Useimmiten tarjolla on erikseen ainakin CO2-vapaata tai uusiutuvaa sähköä. Tuotantotapaa valitessa sähkön alkuperä varmistetaan – eli ostamasi sähkön verran on tuotettava sähköä valitulla menetelmällä, eikä sähköä voi myydä tuotantotapavarmistettuna enemmän kuin sitä on tuotettu.

Onko pörssisähkösopimus mökille fiksu idea?

Pörssisähkö on erinomainen valinta mökille silloin, jos mökin käyttö kohdistuu kesäaikaan. Pörssisähkön hinta nimittäin vaihtuu tunneittain ja perustuu aina sähkön kysyntään ja tarjontaan. Kesällä kysyntä on alhaalla, joten pörssisähkön hintakaan ei hivo taivaita. 

Kun pörssisähköä harkitaan mökille, on tärkeää huomioida mökin käyttötiheys ja lämmitys. 

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,59 c/kWh

+4,90 €/kk

Kilpailuta mökin sähkösopimus meillä

Sähkösopimus mökille on helppo kilpailuttaa meidän kauttamme. Sivuillamme pääset kilpailuttamaan sähkösopimukset nopeasti ja saat valittua helposti mahdollisimman edullisen vaihtoehdon. 

Näin kilpailutat mökin sähkösopimuksen meidän kauttamme:

  1. Selvitä ensin mökin arvioitu sähkönkulutus vuositasolla
  2. Kirjaa tiedot sivustollamme olevaan lomakkeeseen
  3. Vertaile saatavilla olevia sähkösopimuksia ja niiden hintoja sekä määräaikoja

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top