Aurinkopaneelit kotiin

Aurinkopaneelit omakotitalon tai mökin katolla ovat ekoteko ja voivat säästää pitkän pennin sähkölaskulla ja sähkön siirron laskulla. Lue lisää aurinkopaneelien hankinnasta ja hyödyistä, ja pyydä helposti tarjous aurinkopaneeleista!

Kiinnostaako aurinkopaneelit?

Vertaa alueesi aurinkopaneelitoimittajat ja löydä paras hinta aurinkopaneeleille!

Mistä aurinkopaneelit? Suosittelemme näitä

Aurinkopaneelien hankintaan on useita vaihtoehtoja. Helpointa on pyytää tarjous muutamalta eri yhtiöltä asennuksesta. Näitä suosittelemme:

 • Aurinkopaneelien kilpailutus yhdellä hakemuksella
 • Useita asennusyrityksiä – löydä sopiva hinta
Oomi logo
 • Aurinkopaneelit asennusvalmiina yhdestä paikasta
 • 60kk koroton ja kuluton osamaksu alkaen 105 €/kk

Kannattaako aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelien hankkimiseen on monta hyvää syytä. Aurinkopaneelit hankkimalla voit itse hyödyntää aurinkosähköä suoraan omalta katoltasi ja säästää selvää rahaa. Keräsimme tähän 6 parasta syytä hankkia aurinkopaneelit kotiin.

Pienempi sähkölasku

Aurinkopaneelit maksavat pitkässä juoksussa itsensä takaisin. Saat säästöä sähkölaskulla ja sähkön siirron laskulla, kun voit itse hyödyntää aurinkopaneelien tuottamaa sähköenergiaa. Lisäksi ylijäämä voidaan myydä kätevästi sähköverkkoon, jolloin saat suoraan omalta sähköyhtiöltäsi hyvitystä ylimääräisestä sähköstä sen hetkisen spot-hinnan mukaan.

Saat sähköä keväästä pitkälle syksyyn

Aurinkopaneelit tuottavat Suomen olosuhteissakin sähköä hyvin maaliskuulta aina lokakuulle saakka. Kesän sähkölaskulta saadut säästöt voit myöhemmin käyttää talvipakkasilla, jos talosi lämpenee esimerkiksi sähköllä.

Kodin arvo kasvaa

Aurinkopaneelit asennettuna kasvattavat myös kotisi arvoa. Asennettu aurinkopaneelijärjestelmä pienentää sähkölaskua, ja on näin ollen kodin arvoon positiivisesti vaikuttava tekijä. Jos siis myisit asuntosi, voisit saada ainakin osan aurinkopaneelisijoituksesta sitäkin kautta takaisin.

Hyödyt kotitalousvähennyksestä

Aurinkopaneelien asennus oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Voit siis saada säästöä verotuksessa, eikä asennuksen hinta ole niin kallis.

Ympäristöystävällinen valinta

Aurinkoenergia on yksi ympäristöystävällisimmistä energiantuotannon muodoista. Aurinkopaneeleista ei myöskään koidu esimerkiksi meluhaittaa.

Olet osa kasvavaa pientuotantoa

Pientuotanto on kasvava ja koko ajan merkittävämpi osa Suomen energiantuotantoa. Sen sijaan, että energiayhtiö käärii voitot sähköstä, mikset tuottaisi sähköä itse?

📌Hyvä pitää mielessä

Vaikka aurinkopaneelit ovatkin monelle kannattava sijoitus, liittyy niihinkin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen tilauksen tekemistä.

 • Aurinkopaneelit tuottavat sähköä vain aurinkoisella säällä – öisin ja pilvisellä säällä aurinkopaneelit seisovat ”turhaan” katolla
 • Kaikkea aurinkopaneelien tuotantoa ei välttämättä pysty hyödyntämään, ylijäämä myydäänkin yleisesti sähköverkkoon
 • Tarvitset luvan aurinkopaneelien asennukselle siirtoverkkoon omalta sähkönsiirtoyhtiöltäsi
 • Talvella aurinkopaneelit eivät juuri tuota sähköä. Saat sähköä tyypillisesti maaliskuun alusta syyskuun loppuun.

Valmis asennuspaketti vai aurinkopaneelien asennus itse?

Aurinkopaneeleita valitessa ja suunnitellessa on kaksi vaihtoehtoa: Valita valmis paketti joltakin aurinkopaneeleita myyvältä ja asentavalta taholta, tai suunnitella järjestelmä kokonaan itse. Jos et tiedä mitä tehdä, on valmis asennuspaketti sinun valintasi. Aurinkopaneelien asentaminen itse ei ole suositeltavaa turvallisuussyistä.

Vaikka asentaisit aurinkopaneelit itse, tarvitset joka tapauksessa sähkötöihin valtuutetun asentajan.

Vaikka itse asentamalla ja oma aurinkopaneelijärjestelmä rakentamalla voi olla mahdollista säästää rahaa, valmiin aurinkopaneelipaketin ja asennuksen tilaus on useimmille järkevin vaihtoehto. Saat samalla kertaa tarvittavat luvanvaraiset sähköasennukset tehtyä ja aurinkopaneelit saadaan varmemmin liitettyä myös suoraan sähköverkkoon. Mahdollinen ylijäämä voidaan näin myydä sähköverkkoon, ja saat omalla sähkölaskullasi hyvitystä tästä.

Valmis aurinkopaneelipaketti

 • Helppo, omaan tarkoitukseen räätälöity ratkaisu
 • Tilaa samalla kertaa paneelit ja asennus
 • Kaikki tarvittava aurinkopaneelien käyttöönottoon yhdestä paikasta

Oma asennus

 • Voit säästää rahaa
 • Voi olla turvallisuusriski, jos et ole tarkkana
 • Voi aiheuttaa ongelmia vakuutuksen kannalta

Aurinkopaneelien hinta – paljonko joudut maksamaan?

Aurinkopaneelijärjestelmiä on monenlaisia. Aurinkopaneelien hinta riippuu aina ostettavista paneeleista, paneelien määrästä sekä asennuksesta. Parhaat aurinkopaneelit uusimmalla modernilla teknologialla kustantavat luonnollisesti hieman enemmän kuin aiemman sukupolven edullisemmat paneelit.

Konkreettisesti esimerkiksi 8 paneelin järjestelmä asennettuna voi maksaa noin 6 000 €. Vastaavasti 12-paneelin paketti voi maksaa noin 8 000 euroa. Hinnat kannattaa kuitenkin kilpailuttaa pyytämällä tarjousta juuri omaan tilanteeseen.

Aurinkopaneelit on mahdollista hankkia myös osamaksulla. Tilausta varten saatetaan tarjota markkinaehtoista luottoa esimerkiksi 5 vuodeksi, mutta mm. Oomi tarjoaa aurinkopaneelien ostajalle jopa 5 vuoden kuluttoman ja korottoman maksuajan. Osamaksulla aurinkopaneelit saattavat maksaa 5 vuoden maksuajalla esimerkiksi alkaen 100 euroa kuussa.

Aurinkopaneelien houkuttelevuutta lisää myös kotitalousvähennys. Voit hyödyntää kotitalousvähennystä aurinkopaneelien asennuksen hinnassa. Aurinkopaneelit myös yleensä tuottavat vuoden aikana n. 5-20 prosenttia niihin sijoitetusta rahasta, joten ne tulisi nähdä ennemminkin sijoituksena kuin suorana kuluna.

Asennetut aurinkopaneelit voivat myös nostaa asuntosi arvoa.

Näin aurinkopaneelien hankinta etenee

Aurinkopaneelien hankinta ja asennus etenee parhaimmillaan nopeasti. Voit aluksi jo itse kartoittaa omia tarpeitasi, tai ottaa suoraan yhteyttä aurinkopaneeleita myyvään firmaan ja kartoittaa tarpeet itse.

📌Nämä asiat selvitetään aurinkopaneeleita hankkiessa

 • Tarvittava aurinkopaneelien määrä: Tarvittava paneelien määrä riippuu mm. kodin pinta-alasta, tuotantomäärän tarpeesta ja mahdollisesti saatavilla olevasta asennuspinta-alasta
 • Aurinkopaneelien suuntaus: Asennuksessa aurinkopaneelien suuntaus on erityisen tärkeää. Ilmansuunnan ohella on otettava huomioon myös mahdolliset varjostavat puut tai rakennukset.
 • Aurinkopaneelijärjestelmän kytkeminen sähköverkkoon: Ylijäämäsähkö on helppo myydä sähköverkkoon, mutta sähköverkkoyhtiön on ensin tarkastettava paneelijärjestelmä sekä hyväksyttävä ja tehtävä kytkentä. Sen jälkeen saat hyvityksen, kun teet oman sähkönmyyntiyhtiösi kanssa sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä.

Hankinta etenee kolmessa vaiheessa

1. Yhteydenotto paneeleita myyvään ja asentavaan tahoon

Kaikki alkaa yhteydenotosta ja tarpeen kartoituksesta. Jos sinulla on jo ennakkoon hieman tietoa tarpeesta, auttaa se, mutta voit myös antaa asiantuntijan suositella sopivaa ratkaisua.

2. Asennuksen tilaus ja asennus

Aurinkopaneelien asennus on varsin nopea toimenpide, jonka asentajat hoitavat puolestasi. Saat asennuksesta myös kotitalousvähennys.

3. Paneelit kytketään sähköverkkoon

Kun paneelit kytketään sähköverkkoon, voit hyötyä ylijäämäsähkön myynnistä. Näin saat siis alennusta sähkölaskultasi, kun myyt käyttämättömän sähkön verkkoon. Tehdessäsi sähkösopimusta voit ilmoittaa sähköyhtiölle myös paneelien tarvittavat tiedot, jotta hyvitys saadaan kätevästi samalle laskulle samalta yhtiöltä.

Kiinnostaako aurinkopaneelit?

Vertaa alueesi aurinkopaneelitoimittajat ja löydä paras hinta aurinkopaneeleille!

📌Onko sinulla jo aurinkopaneelit? Huomioi ne kilpailutuksessa

Sähkösopimuksen kilpailutuksessa kannattaa huomioida myös sähkönmyyntiyhtiön ehdot aurinkosähkön ylijäämän ostoon. Yleensä ylijäämän myynnin marginaali on kuitenkin varsin pieni. Aurinkosähkön myynnistä maksetaan useimmiten Nordpool spot-hinnan mukaista hintaa.

Saat tehtyä sopimuksen ylijäämäsähkön ostosta, kun otat yhteyttä valitsemaasi sähköyhtiöön varsinaisen sähkösopimuksen tekemisen jälkeen. Periaatteessa voit halutessasi tehdä sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä myös eri yhtiön kanssa.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top