
Usein kysytyt kysymykset
Keräsimme vierailijoidemme useimmin kysymät kysymykset yhteen. Jos jokin sähkösopimuksiin, sähkövertailuun tai tilaamiseen liittyvä asia askarruttaa: täältä löydät todennäköisesti vastauksen!
Sähkösopimustyypit
Oikeanlaisen sähkösopimuksen valinta riippuu aina sekä oman sähkönkäytön erityispiirteistä että henkilökohtaisista mieltymyksistä. Pörssisähkö voi olla pitkässä juoksussa halvin, jos haluaa seurata sähkön hintaa ja ajoittaa käyttöä halvempiin tunteihin. Määräaikainen kiinteä sopimus taas on sopiva, jos et halua seurata sähkön hintaa aktiivisesti. Täältä löydät lisäapua oikean sähkösopimuksen valintaan.
Niin sanotuissa hybridisähkösopimuksissa maksetun sähkön hintaan vaikuttaa myös kulutusvaikutus. Sähkön käytöllä on kiinteän hinnan osuus, ja lisäksi kulutuksen ajoituksen perusteella hinnasta saa joko alennusta tai maksetaan ylimääräistä. Kulutusvaikutus lasketaan vertaamalla sähkön käyttäjän keskihintaa, jos käytössä olisi ollut pörssisähkö, siihen, mikä pörssisähkön koko kuukauden keskiarvo on ollut.
Jos sähköä on käyttänyt enemmän halvempina pörssisähkön tunteina, näkyy tämä alennuksena sähkölaskulla. Jos sähköä on käyttänyt enemmän pörssisähkön kalliina tunteina, nostaa tämä hintaa.
Tyypillinen sähkön kulutusvaikutus on n. -3 – +3c/kWh. Kiinteän hinnan osuus tuo kuitenkin vakautta, ja vaikka markkinahinnan keskiarvo nousisi, ei se suoraan nosta maksamaasi sähkön hintaa. Sen sijaan hintaan vaikuttaa kulutuksen ajoitus yksittäisen kuukauden sisällä, joten voit saada kiinteään hintaan parhaimmillaan alennusta. Täältä löydät lisätietoa kulutusvaikutuksesta esimerkkeineen.
Pörssisähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähkön hinta määräytyy tunneittain vaihtuvan Nordpool spot-hinnan mukaan. Sähkön hinta siis vaihtelee jatkuvasti ja maksat aina oikeaa markkinahintaa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähköstä peritään lisäksi kuukausittainen perusmaksu ja hintaan lisättävä marginaali. Lisätietoa pörssisähköstä löydät tästä.
Määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus on nimensä mukaisesti kiinteä koko sopimuskauden. Hinta ei vaihtele, mutta et voi myöskään purkaa sopimusta etukäteen. Hintasi muuttuu vasta, kun määräaika loppuu ja valitset uuden sopimuksen.
Pörssisähkösopimuksessa hinta vaihtelee joka tunti markkinahinnan mukaan. Pörssisähkösopimukset ovat nykyään lähes aina toistaiseksi voimassa olevia.
Muissa toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta ja ehdot voivat vaihtua kuukauden varoitusajalla. Muuten hinnoittelusta kerrotaan sopimuksen lisätiedoissa. Usein hintoja päivitetään joko kerran kuussa tai kolmen kuukauden välein.
Määräaikainen sähkösopimus on voimassa tietyn määräajan samalla hinnalla. Sitä ei voi irtisanoa ennen määräajan päättymistä, paitsi jos esimerkiksi muuttaa ja sähköntarve muuttuu.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa toistaiseksi eli sen voi irtisanoa koska tahansa 14 päivän irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ehtoja ja hintaa voidaan myös muuttaa sähköyhtiön toimesta 1 kuukauden varoitusajalla.
Määräaikaisiin sopimuksiin voi saada usein erilaisia tarjouksia, mutta niiden huono puoli on, että sitoudut koko sopimuskaudeksi. Samalla kuitenkin suojaudut mahdolliselta hintojen nousulta, joka toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa näkyy nopeasti.
Pakettisähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa määritellään kiinteä kuukausihinta ja maksimikulutuskatto. Maksat siis saman verran sähköstä joka kuukausi, kunhan käytät maksimissaan tietyn määrän sähköä.
Spot tarkoittaa sähkön tunneittain vaihtuvaa spot-hintaa eli markkinahintaa. Spot-hintaa käytetään hinnoittelun pohjana pörssisähkösopimuksissa.
Kun sähkösopimuksella on tietty tuotantotapa, ostetaan sähkö alkuperätakuin sähköpörssistä. Esimerkiksi ostaessasi sähköä 100 % uusiutuvalla sähköllä varmennetaan alkuperätakuin että ostamasi määrän verran myös oikeasti tuotetaan sähköä uusiutuvilla menetelmillä, kuten vesivoimalla, aurinkovoimalla tai tuulivoimalla.
Pistorasiasta tuleva sähkö on tietysti aina samaa riippumatta sopimuksen tuotantotavasta. Ostamalla uusiutuvaa tai CO2-vapaata sähköä maksamasi hinta käytetään kuitenkin juuri kyseisillä menetelmillä tuotetun sähkön ostamiseen. Ostoksesi siis ohjaa tuottamaan sähköä valitulla menetelmällä.
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Sähkön kilpailuttaminen ja hintatiedot
Sähkön kilpailuttaminen onnistuu vertaamalla eri sopimustyyppejä ja valitsemalla itselleen halvimman ja sopivimman sopimuksen. Sopimusta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi hintaan, myös esimerkiksi tuotantotapaan ja sähkön hintavakauteen.
Vertailutaulukkomme tekee tästä helppoa. Voit rajata sopimuksia haluamiesi ominaisuuksien mukaan ja näet kuukausittaisen hinta-arvion, kun syötät vuosikulutuksesi. Voit myös itse muokata pörssisähkösopimusten hinta-arvioissa käytettyä markkinahintaa. Vakiona käytämme edellisen kuukauden keskihintaa.
Löydettyäsi sopivan sopimuksen voit tehdä tilauksen joko sähköyhtiön sivulla tai suoraan palvelussamme sähköyhtiöstä riippuen.
Lisätietoa sähkön kilpailutuksesta löydät täältä.
Sivustollamme sähkön kilpailutus on aina maksutonta käyttäjille. Sähköyhtiöt ilmoittavat itse hintansa meille, ja listaamme ne sellaisinaan. Saamme komission suoraan sähköyhtiöltä, joten kuluttajat eivät joudu maksamaan lainkaan.
Listaamme niiden sähköyhtiöiden sopimuksia, joiden kanssa meillä on yhteistyösopimus. Mukana on useita isoja valtakunnallisia sähköyhtiöiltä, joita sähköä voi ostaa minne tahansa Suomeen. Voit katsoa tästä tämänhetkiset yhteistyökumppanit.
Halvinsähkösopimus.fin kilpailutuksessa kustannusarvio perustuu syöttämääsi vuosikulutukseen ja sopimuksen hintatietoihin. Pörssisähkösopimuksissa vaikuttaa myös arvioitu spot-hinta, jonka voit halutessasi säätää suodattimien kautta. Huomaa, että kustannusarvio on vain arvio antamiesi tietojen perusteella, eikä se ota huomioon esimerkiksi kulutuksen jakautumista eri vuodenajoille.
Kustannusarvio lasketaan vain kilpailutettavan sähkönmyyntisopimuksen perusteella, se ei siis sisällä sähkönsiirtoa ja sen veroja.
Ei välttämättä. Voit myös arvioida sähkönkulutuksesi esimerkiksi tällä laskurilla. Voit myös suoraan verrata sähkön hintaa sekä perusmaksua ilman, että otat huomioon kulutustasi. Tällöin kuukausittaisen hinnan arviointi voi kuitenkin olla hankalampaa.
Sähkösopimuksen kilpailutus on mahdollista aina, kun käytössäsi on toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai määräaikainen sähkösopimuksesi on päättymässä. Voit myös kilpailuttaa sähkösopimuksesi aina muuton yhteydessä.
Saamme sopimustiedot suoraan sähköyhtiöiltä, joten hinnat ovat meillä oikein, kunhan olemme saaneet tiedon ajoissa ja ehtineet päivittää hinnan. Joskus meillä on myös eri tarjouksia tai erilaisia sopimustyyppejä kuin mitä sähköyhtiö myy vaikka itse omilla sivuillaan. Hinnat voivat siis poiketa muualla esitetyistä ja olla silti oikein.
Lopullisen oikean hinnan näet aina tilauslomakkeella, tapahtuu tilaus sitten meidän sivustomme kautta tai suoraan sähköyhtiön sivustolla. Tarkista siis vielä tässä vaiheessa tilauksen tiedot. Huomaa myös, että tarjoushinta saattaa olla tarjolla vain meidän linkkimme kautta siirtyessä.
Emme kuitenkaan ole vastuussa mahdollisesti väärin ilmoitetuista hinnoista esimerkiksi inhimillisistä syistä johtuen. Sinulla on aina 14 päivän lakisääteinen mahdollisuus perua tekemäsi sopimus.
Sähkönsiirto on jaettu paikallisille sähköverkkoyhtiöille. Tietty yhtiö vastaa aina tietyn alueen kaikista sähköverkoista, jolloin sähkönsiirto on asuinpaikkakohtainen. Samalla alueella ei ole päällekkäisiä eri yhtiöiden sähköverkkoja, joten siirtoa ei voi kilpailuttaa.
Sähkönsiirron hinnoittelua kuitenkin valvotaan Energiaviraston toimesta, eivätkä yhtiöt voi mielivaltaisesti korottaa hintoja.
Voit tehdä sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Sopimuksen voi tehdä joko suoraan tilauslomakkeella sähkösopimuksen yhteydessä, jos sille on oma kenttänsä, tai sähkösopimuksen tekemisen jälkeen sähköyhtiön asiakaspalvelun kautta. Ole siis yhteydessä suoraan sähköyhtiöön tehdäksesi uuden sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä.
Yritysten sähkösopimukset on eroteltu useimmilla sähköyhtiöillä omaksi kategoriakseen. Täältä löydät lisätietoa ja vaihtoehtoja yrityksen sähkösopimukseksi.
Sähkösopimuksen tekeminen ja purkaminen
Sähkösopimuksen voit tehdä kilpailutuksessamme helposti. Osa sopimuksista solmitaan suoraan sähköyhtiön sivulla siirtymällä linkistä haluttuun sopimukseen. Osa sopimuksista puolestaan voidaan solmia suoraan palvelussamme tilauslomakkeen kautta.
Sähkösopimuksen saa voimaan 1-5 arkipäivässä, kun se tehdään muuton yhteydessä, uuteen kohteeseen tai uuden henkilön nimiin. Kun sähkösopimus tehdään nykyiseen asuntoon oman vanhan sopimuksen tilalle, astuu uusi sopimus voimaan aikaisintaan 15 päivän kuluttua.
Voit tehdä sopimuksen myös myöhemmäksi – yleensä maksimissaan 3 kuukauden päähän. Voit valita toivotun aloitusajan sähkösopimukselle aina tilauksen yhteydessä.
Jos tarvitset muuton yhteydessä sähkösopimuksen heti, lue lisää täältä.
Kyllä ovat. Listaamme palvelussamme vain valtakunnallisesti saatavilla olevat sähkösopimukset. Ainut poikkeus on Ahvenanmaa, jonne kaikki sähköyhtiöt eivät myy sopimuksia.
Jos teit sopimuksen sähköyhtiön sivuilla, ole yhteydessä suoraan sähköyhtiöön.
Jos teit sopimuksen saman päivän aikana palvelussamme olevan tilauslomakkeen kautta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta voimme muokata tilaustiedot oikeiksi. Mikäli tilauksesta on kulunut jo pidempään, ole suoraan yhteydessä sähköyhtiöön.
Tilausvahvistuksen saat hieman sähköyhtiöstä riippuen yleensä 1-5 arkipäivässä. Viikonloput ja pyhäpäivät voivat viivästyttää tilausten käsittelyä. Mikäli tilauksesta on kulunut jo pidempään, eikä tilausvahvistusta kuulu, ole yhteydessä suoraan sähköyhtiöön ja kerro, että tilaus on tehty Halvinsähkösopimus.fi kautta.
Sinulla on aina 14 päivän lakisääteinen peruutusaika etäsopimuksissa, kuten sähkösopimustilauksissa. Peruutuksissa on aina syytä olla yhteydessä suoraan sähköyhtiöön, joka vastaa tilauksen käsittelystä. Lähetä tieto peruutuksesta mielellään kirjallisesti sähköyhtiön sähköpostiosoitteeseen. Jos sähköpostitukea ei ole esimerkiksi saatavilla, voit tietysti olla yhteydessä myös puhelimitse. Mikäli teit sopimuksen saman päivän aikana meidän palvelussamme olevalla tilauslomakkeella, voimme joissain tapauksissa perua sopimuksen jo ennen sen välittämistä.
Määräaikaista sähkösopimusta ei voi purkaa kesken sopimuskauden kuin erityisistä syistä. Lähtökohtaisesti sopimus sitoo sekä kuluttajaa että sähköyhtiötä. Monissa tapauksissa määräaikaisenkin sopimuksen voi kuitenkin perua esimerkiksi muuton takia. Ole tällöin yhteydessä suoraan sähköyhtiöön ja ilmoita peruvasi sopimus sähkösopimus muuton johdosta. Täältä löydät lisätietoa sähkösopimuksen irtisanomisesta.
Sähkösopimus on aina käyttöpaikkakohtainen. Kun vaihdat samassa käyttöpaikassa sähkösopimusta, sinun ei tarvitse erikseen irtisanoa vanhaa sopimusta. Jos puolestaan muutat, tulee sinun erikseen irtisanoa vanhan asunnon sopimus. Sinulla voi siis olla kaksi sähkösopimusta eri paikoissa, mutta ei kahta sähkösopimusta samassa paikassa.
Uusi 1.10.2023 voimaan astunut kuluttajansuojalaki edellyttää, että sähkösopimustilausta tehdessä kuluttajan henkilöllisyys on varmennettava vahvalla tunnistautumisella. Noudattaaksemme tätä lakia olemme ottaneet käyttöön pakollisen vahvan sähköisen tunnistautumisen. Sama laki koskee myös muita vertailupalveluja ja sähköyhtiöitä. Lue lisää täältä.
Sähkön hinta ja hintakehitys
Sähköstä maksetaan kolmessa osassa: Sähköenergian hinta, sähkönsiirto ja siirron sähköverot. Sähköenergiasta maksat sille yhtiölle, jonka kanssa teet sähkösopimuksen. Sähkönsiirto ja verot puolestaan laskutetaan sähkönsiirtolaskulla paikallisen sähköverkkoyhtiön toimesta.
Kun kilpailutat sopimusta meillä, kilpailutat sähköenergiaa eli sähkösopimustasi. Lopullinen sähköstä maksamasi kokonaishinta riippuu siten myös sähkönsiirrosta ja veroista. Et voi vaikuttaa sähkönsiirron ja verojen hintaan muuten kuin kulutustasi alentamalla.
Täältä voit lukea lisää sähkölaskun muodostumisesta.
Sähkön hintaan vaikuttavat useat markkinatekijät. Lopulta kyse on kysynnästä ja tarjonnasta eli siitä, paljonko sähköä tuotetaan Suomessa ja lähellä olevissa maissa, ja kuinka paljon sähköä kulutetaan.
Vuoden 2022 aikana sähkön markkinahinta lähti nousuun, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ja Keski-Euroopassa isossa käytössä olevan maakaasun hinta nousi pilviin. Tämä vaikutti samalla myös Suomessa sähkön hintaan, kun toimitukset loppuivat Venäjältä ja eurooppalaista sähköä tarvittiin enemmän muissakin maissa.
Markkinatilanne on jo osittain normalisoitunut, mutta erityisesti tuleva talvi, jolloin sähkön kulutus taas nousee lämmityskaudella, aiheuttaa epävarmuutta. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnoissa otetaan huomioon koko sopimuskauden arviot ja sähköyhtiön etukäteen maksamat hinnat.
Täältä voit lukea sähkön hintaennusteen, jossa kerromme tarkemmin myös sähkönfutuurihintojen merkityksestä.
Pörssisähkön hinta vaihtelee koko ajan sähköpörssissä. Täältä löydät pörssisähkön spot-hinnan nyt ja lisätietoa.
Pörssisähkön hinta eli spot-hinta elää koko ajan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Nyrkkisääntönä pörssisähkö on kalliimpaa talvella ja päivällä, ja halvempaa kesäisin ja öisin. Sen hintaan vaikuttaa nykyisin paljon myös esimerkiksi tuulisähkön tuotanto.
Kiinteissä sähkösopimuksissa, kuten määräaikaisissa sähkösopimuksissa, hinta määräytyy aina sopimuksentekohetkellä. Hinnassa otetaan huomioon koko sopimuskauden arvio sähkön hinnasta. Lyhyissä määräaikaissa sähkösopimuksissa hinnat ovat yleensä halvempia kesäisin, mutta pidempää sopimusta tehdessä samanlaista eroa ei välttämättä ole, kun hinta määräytyy koko sopimuskauden arvion perusteella.
Hinnat vaihtelevat etenkin sähkösopimuksen keston ja sopimustyypin mukaan. Hintaan vaikuttaa aina koko sopimuskauden arvioitu sähkön hinta sekä riskit. Pörssisähkössä marginaalit ovat pienempiä, mutta kuluttaja kantaa riskin mahdollisesta sähkön hinnan noususta.
Myös eri sähköyhtiöillä on yksinkertaisesti erilaiset hinnoittelutavat. Yksi yhtiö voi joskus olla selvästi halvin ja toisena hetkenä jokin toinen yhtiö. Siksi sähkösopimukset kannattaakin aina kilpailuttaa tasaisin väliajoin ja tilanteen mukaan.
Olkiluoto 3 valmistui keväällä 2023, ja sillä on tärkeä rooli Suomen sähköntuotannossa nyt ja tulevaisuudessa. Sähkön tuotannon kasvu lähtökohtaisesti laskee hintoja, mutta tarkkoja arvioita on vaikea tehdä. Joka tapauksessa Olkiluoto 3 pienentää Suomen riippuvuutta muista maista sähkön tuonnissa.
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Jäiko vielä kysyttävää? Ole rohkeasti yhteydessä
Asiakaspalvelumme palvelee joka arkipäivä klo 9-17. Vastaamme mahdollisiin kysymyksiin aina mahdollisimman nopeasti, liittyi se sitten sopimustilaukseen tai yleisesti vaikka sähkösopimuksen valintaan.