Sähkösopimuksen irtisanominen

Sähkösopimuksen irtisanominen: Miten se onnistuu?

Sähkösopimuksen irtisanominen voi tulla ajankohtaiseksi monesta syystä. Ehkä sähköyhtiö on nostanut hintaa ja haluat löytää edullisemman sähkösopimuksen. Tai kenties olet muuttanut, ja vanhan asunnon sähkösopimus pitäisi purkaa.

Sähkösopimuksen lopettamiseen vaikuttaa oleellisesti tilanne ja sopimustyyppi. Määräaikaista ja toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta koskee erilaiset säännöt, ja niihin pureudumme tässä artikkelissa tarkemmin.

  • Tietoa, miten sähkösopimuksen voi irtisanoa
  • Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiseen liittyvät erityisehdot
  • Muutto ja sähkösopimuksen irtisanominen

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Miten sähkösopimus irtisanotaan?

Sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu ottamalla yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse. Jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voi sen irtisanoa 14 päivän varoitusajalla.

Määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa yleensä muuttaessa, määräajan päättyessä tai maksamalla sopimussakon. Myös vaihtoturvan kaltaisen palvelun ottanut voi vaihtaa sopimusta aiemmin.

Sähköyhtiö voi hoitaa vanhan sähkösopimuksen irtisanomisen puolestasi, jos sopimus otetaan samaan kohteeseen. Jos taas muutat, kannattaa sinun erikseen irtisanoa vanhan asunnon sähkösopimus.

Voiko henkilöllä olla kaksi sähkösopimusta päällekkäin?

Yhdellä henkilöllä voi olla useampi sähkösopimus useampaan kohteeseen. Kahta päällekkäistä sähkösopimusta samassa kohteessa ei voi olla. Sähkönsiirrosta saat kuitenkin laskun erillisenä paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.

Muuttaessa on siis tärkeä varmistaa, että vanha sähkösopimus tulee irtisanottua samalla. Muuten voit joutua maksamaan myös aiemman asunnon sähkölaskua, kunnes joku ottaa siihen uuden sopimuksen.

Sähkösopimuksen lopettaminen on tärkeää tehdä ajoissa, jotta et turhaan maksa kahdesta sopimuksesta muuttaessa.

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

Määräaikainen sähkösopimus on aina lähtökohtaisesti voimassa siihen saakka, kun on alkuun sovittu. Esimerkiksi 24kk:n sopimuksen voi irtisanoa aikaisintaan kahden vuoden päästä. Sen purkaminen onnistuu kuitenkin myös aiemmin monissa erikoistilanteissa.

Määräaikaisen sopimuksen irtisanomiseen on kuitenkin useampi poikkeus:

  • Muuttaessa määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa, ellei sähköyhtiön kanssa ole erikseen sovittu toisin. Yleisten sähkönmyyntiehtojen perusteella määräaikaisuuden purkaminen onnistuu muuton yhteydessä
  • Sähköyhtiö voi tarjota vaihtoturvaa
  • Sopimuksesta pääsee eroon myös maksamalla sopimussakon
  • Sitovuus ei välttämättä koske koko määräaikaa

Sähkösopimuksen irtisanominen muuttaessa

Muuttaessa asiakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus irtisanoa määräaikainen sähkösopimus. Käytännössä tämä toimii ottamalla uuteen kohteeseen toinen sähkösopimus ja ilmoittamalla vanhalle sähköyhtiölle sopimuksen irtisanomisesta. Periaatteessa sopimusehdoissa voidaan kuitenkin poiketa tästä niin, ettei purkaminen onnistu muuttaessakaan, vaan sopimus siirretään uuteen asuntoon.

Kannattaa kuitenkin pohtia myös, olisiko vanhan sähkösopimuksen siirto uuteen kohteeseen fiksumpi ratkaisu. Jos vanhan sopimuksen pystyy siirtämään ja se on edullinen, kannattaa tietysti harkita myös tätä vaihtoehtoa.

Muuttaessa määräaikainen sähkösopimus voidaan aina irtisanoa pelkällä ilmoituksella sähköyhtiölle. Tästä ei myöskään peritä sopimussakkoa tai muita kuluja.

Sähköyhtiön vaihtoturva

Moni sähköyhtiö tarjoaa lisämaksullista vaihtoturvapalvelua määräaikaisiin sähkösopimuksiinsa. Vaihtoturvan ideana on, että tietyn kuukausimaksun maksamalla saa samalla mahdollisuuden vaihtaa sähkösopimuksen yhtiön toiseen sopimukseen.

Usein vaihtoturvassa on tiettyjä rajoituksia. Sopimuksen voi esimerkiksi vaihtaa vain kerran vuodessa, ja lähes aina sopimus on silti pidettävä sähköyhtiön sisällä. Toisen sähköyhtiön sopimuksiin ei siis voi vaihtoturvan nojalla yleensä vaihtaa.

Vaihtoturva voi olla fiksu vaihtoehto, jos mielii ottaa vakaan määräaikaisen ja kiinteän sähkösopimuksen silloin, kun sähkön hinta on korkea. Jos hintataso laskeekin, voi sopimuksen helposti vaihtaa halvempaan.

Määräaikaisen sähkösopimuksen sopimussakko ja irtisanominen

Lähtökohtaisesti määräaikaisen sähkösopimuksen tehnyt on velvollinen maksamaan sähköstä koko sopimuskauden, eikä sopimuksesta pääse eroon muuten kuin muuttamalla.

Määräaikaisesta sähkösopimuksesta pääsee eroon joskus myös maksamalla niin sanotun sopimussakon. Sopimussakko määritellään aina sähköyhtiökohtaisesti, ja sopimussakon suuruus voi myös riippua esimerkiksi vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Aina sopimussakkoa ei määritellä, jolloin sopimuksesta ei pääse suoraan eroon sitä hyödyntämällä.

Sopimussakon suuruus ja ehdot löytyvät aina sähkösopimuksen yksityiskohdista. Ennen kuin allekirjoitat sähkösopimuksen, kannattaa siis tarkastaa, millaista summaa sähköyhtiö perii määräaikaisen sopimuksen ennenaikaisesta purkamisesta.

Tyypillisesti sopimussakko voi olla esimerkiksi 50-200 euroa. Jos sopimussakko riippuu kulutuksesta, on tietysti enemmän kuluttavalla isompi sakko sopimuksen purkamisesta.

Sitovuus on usein maksimissaan 2 vuotta

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat tyypillisesti 1 tai 2 vuoden mittaisia. Markkinoilla on kuitenkin välillä myös pidempiä määräaikaisia sopimuksia – esimerkiksi 3 vuodeksi kerrallaan.

Useimmiten määräaikaisen sähkösopimuksen sitovuus koskee kuluttajaa joka tapauksessa vain 2 vuoden ajan. Tämän jälkeen sähkösopimuksen voi siis irtisanoa, vaikka sopimus sinänsä olisi 3 vuoden mittainen. Tarkat ehdot kannattaa tarkastaa aina sopimuskohtaisesti.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on aina irtisanottavissa

Määräaikaisten sähkösopimusten ohella markkinoilla on myös toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia. Niissä irtisanomisaika on kuluttajan puolelta aina 14 päivää. Sopimuksen voi siis irtisanoa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla ja vaihtaa vaikka toiseen sähköyhtiöön.

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia on olemassa usealla erilaisella hinnoittelumallilla, mutta niitä kaikkia koskee samat irtisanomissäännöt. Oli käytössäsi sitten pörssisähkösopimus tai perinteinen kiinteä sähkösopimus, onnistuu irtisanominen samalla tavalla.

Sähköyhtiö voi hoitaa irtisanomisen puolestasi

Sähköyhtiötä vaihtaessa uusi sähköyhtiö voi usein hoitaa vanhan sopimuksen irtisanomisen puolestasi. Mikäli uusi sähkösopimus otetaan vanhan tilalle samaan asuntoon, tekee sähköyhtiö tarvittavat toimenpiteet ja vanhan sopimuksen purkamisen puolestasi.

Mikäli kuitenkin muutat uuteen asuntoon, voi vanhassa asunnossasi ollut sähkösopimus jäädä voimaan. Sähköyhtiö peruu vain sen kohteen vanhan sähkösopimuksen, johon sopimus tehdään. Esimerkiksi vanhan asukkaan sähkösopimuksen purkamisesta sinun ei tarvitse huolehtia.

Halvempi sähkö irtisanotun sopimuksen tilalle löytyy meiltä

Halvinsähkösopimus.fi on sähkön vertailuun tarkoitettu sivusto. Autamme sinua löytämään halvemman ja tarpeisiisi paremmin sopivan sähkösopimuksen eri yhtiöiden joukosta.

Jos vanhan sähkösopimuksen irtisanominen on nyt ajankohtaista, kannattaa tarkastaa, millaisia sopimuksia sähkövertailustamme tällä hetkellä löytyy. Mukana on sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, kiinteällä hinnalla tai pörssisähkönä.

Näin voit vaihtaa sopimuksesi uuteen:

  1. Vertaa eri sähkösopimukset sivustoltamme
  2. Hoida tarvittaessa vanhan sähkösopimuksen irtisanominen, jos otat sähkön uuteen kohteeseen
  3. Poimi halvin ja sinulle sopivin vaihtoehto ja tee sopimus sähköyhtiön kanssa

Huom! Jos olet muuttanut, muista perua vanhan kohteen sähkösopimuksen erikseen vanhan sähköyhtiön kautta. Jos taas otat uuden sähkösopimuksen samaan asuntoon aiemman tilalle, hoitaa sähköyhtiö usein vanhan sopimuksen irtisanomisen puolestasi.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!


Scroll to Top