Pörssisähkö kokemuksia

Pörssisähkö kokemuksia: kenelle se sopii?

Pörssisähkö on tällä hetkelle suosittu valinta sähkösopimukseksi. Me keräsimme pörssisähköstä kokemuksia erilaisissa esimerkkitilanteissa ja selvitimme, millaiseen talouteen se sopii.

Pörssisähkösopimusten suosiota selittää kaksi asiaa: osa sähköyhtiöistä ei tällä hetkellä tarjoa muita vaihtoehtoja ja tarjolla olevat määräaikaiset sähkösopimukset ovat nyt poikkeuksellisen kalliita.

Pörssisähköstä on paljon kokemuksia niin hyvässä kuin pahassa: osa talouksista pitää sitä parhaana mahdollisena sopimuksena, kun jotkut ovat päättäneet, etteivät enää koskaan koske siihen.

Artikkeli pähkinänkuoressa:

 • Pörssisähköön liittyvät kokemukset vaihtelevat merkittävästi eri talouksissa
 • Kaikkein tyytyväisimpiä sopimukseen ovat he, jotka ovat aktiivisesti seuranneet sähkön hintoja ja tietävät millaisesta sopimuksesta on kyse
 • Pörssisähköön ollaan erityisen tyytymättömiä silloin, jos siihen liittyvät hintapiikit ja hinnoittelun ailahtelevaisuus ovat tullleet yllätyksenä
 • Spot-hinnoitteluun perustuva pörssisähkö vaatii enemmän perehtymistä kuin normaali sähkösopimus

Vertaa sähköyhtiöt

Kilpailuttamalla sähköyhtiöt voit säästää isosti. Kilpailuta siis sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Hyviä kokemuksia pörssisähköstä: näihin tilanteisiin se sopii

Pörssisähkö on tavallista sähkösopimusta edistyneempi tuote. Hyviä kokemuksia pörssisähköön liittyen löytyykin erityisesti heiltä, jotka ovat alusta asti tienneet, millaiseen sopimukseen ovat sitoutuneet.

Pörssisähkön valitsevan kotitalouden on parhaimmillaan ollut mahdollista säästää sähkökuluissa merkittävästi käyttöä ajoittamalla. Jos esimerkiksi lämmitystä ja käyttöveden lämmitystä voi ajoittaa yön halvemmille tunneille, voivat säästöt olla merkittäviä.

Halvinta pörssisähköä on ollut tarjolla ennen vuoden 2021-2022 vaihdetta. Esimerkiksi vuonna 2020 spot-sähkön arvonlisäverollinen hinta oli tiettyinä kuukausina vain alle 2,50c/kWh. Tätä ennenkin hinta on lähes aina pysynyt alle 7 sentissä kilowattitunnilta. Sen sijaan 2021 jälkeen sähkön hinnassa on nähty paljon isompia piikkejä kuukausitasollakin.

Taitavasti sähkön käyttöä ajoittava talous voi päästä selvästi alle pörssisähkön keskihinnankin. Tällöin säästö muihin sopimuksiin verrattuna on kaikista suurin.

Tällöin pörssisähkö sopii

 • Tiedät, mihin ryhdyt: Pörssisähkössä riski hinnan noususta on kuluttajalla. Tiedostat myös, että hetkittäin sähkön hinta voi nousta kalliiksi.
 • Pystyt seuraamaan sähkön hintaa: Pörssisähkössä on tärkeää seurata sähkön hintaa. Näin voit välttää esimerkiksi saunan lämmitystä kalliina tunteina.
 • Haluat markkinahintaisen sopimuksen: Pörssisähkössä maksetaan aina markkinahintaa sähköstä. Hyödyt heti halvemmista hinnoista, mutta toisaalta voit joutua maksamaan heti myös kalliimmasta hinnasta.
 • Voit ajoittaa sähkön kulutusta: Eniten voit säästää, kun sähkön käyttöä voi ajoittaa halvemmille tunneille. Monet ovat onnistuneet saamaan huomattavasti pörssisähkön keskihintaa halvemman todellisen hinnan.

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,44 c/kWh

+ 3,89 €/kk

Huonoimmat kokemukset pörssisähköstä liittyvät ajoitukseen

Kaikkein huonoimpia kokemuksia pörssisähköstä on niillä talouksilla, jotka eivät ole tietäneet, mihin ovat ryhtyneet. Vuodenvaihteessa 2021-2022 pörssisähkön hinta nousi melko yllättäen ennätyskorkeaksi. Joulukuussa 2021 sähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli yllättäen 24 senttiä keskiarvolta.

Vielä tätäkin hintaa korkeammalla käytiin elokuussa 2022, kun hinta kohosi keskiarvolta yli 32 senttiin kilowattitunnilta.

Osa pörssisähkön valinneista eivät näiden hintapiikkien aikaan tienneet, millaisen sopimuksen olivat tehneet. Tällöin yhtäkkiä merkittävästi kohonnut sähkön hinta aiheutti paljon isoja yllätyslaskuja.

Erityisen paljon tyytymättömistä pörssisähköasiakkaista uutisoitiin juuri vuodenvaihteessa 2021-2022. Tämän jälkeen tietoisuus pörssisähkösopimusten ominaisuuksista on parantunut selvästi.

Huonoja kokemuksia pörssisähköstä?

 • Huonoimmat kokemukset ajoittuvat 2021-2022 vaihteeseen, kun spot-sähkön hinta kohosi yhtäkkiä ennätyslukemiin
 • Jos sähköä on käyttänyt paljon kalliina tunteina, on sähkölasku voinut kohota merkittävästi
 • Eniten huonoja kokemuksia on heillä, jotka ovat olleet tietämättömiä omasta sopimustyypistään

Sähkösopimus on nyt kallis: kannattaako siis pörssisähkö?

Uuden sähkösopimuksen tekeminen on nyt kallista sopimustyypistä riippumatta. Erityisesti määräaikaisiin sähkösopimuksiin liittyy kuitenkin varsin iso riskilisä, kun heilahtelu futuurihinnoissa on suurta. Pörssisähkö voi siis tulla halvemmaksi, mutta riskit ovat kuluttajalla itsellään.

Laskennallisesti pörssisähkö on siis kenties nyt kannattavin sopimustyyppi. Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi valita sitä tutustumatta riskeihin ja ominaisuuksiin. Jos sähkön hintojen seuraaminen ei kiinnosta, on kiinteähintainen sähkö parempi.

Pörssisähköön liittyviä kokemuksia lukiessa on selvää, että eniten väliä on kuluttajan omalla tilanteella. Osa on vannonut pörssisähkön nimeen jo vuosien ajan, toiset päättivät etteivät enää koskaan hanki kyseistä sopimusta ja vielä uusi joukko on nyt ensikertaa kokeilemassa pörssisähköä.

Halvinsähkösopimus.fi seuraa tiiviisti sähkömarkkinoiden tilannetta. Listaamme sivustolla eri yhtiöiden sähkösopimuksia, ja pääset vertailemaan niitä helposta sähkövertailustamme.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top