Sähkön hinnat marraskuu 2022

Marraskuu 2022 – Sähkön hinta nyt ja loppuvuodesta

Sähkön hinta oli lokakuussa yllättäen selvästi syyskuuta alhaisempi. Marraskuussa 2022 sähkön hinnan odotetaan olevan sähköpörssissä noin 15c/kWh:n hintaista sisältäen ALV:n.

Kuluttajan kannalta positiiviseen hintakehitykseen vaikutti etenkin maakaasun hinnan laskeminen sekä suotuisa sää tuulivoiman kannalta. Samalla sähkömarkkina on hieman vakaantunut, vaikka hinta onkin yhä selvästi aiempiin vuosiin verrattuna koholla.

Myös sähkön tulevaa hintaa ennakoivat sähköfutuurit laskivat selvästi lokakuun aikana. Kun vielä lokakuun alussa ennustettiin pahimmillaan yli 50 sentin keskimääräisiä kilowattituntihintoja talveksi, näyttävät sähköfutuurit nyt reilun 30 sentin hintoja samalle ajalle (sis. alennettu 10 %:n ALV talvella). Ajoittaiset piikit talvella saattavat tosin silti kohota isoiksi.

  • Sähkön hinta on laskenut alkusyksyn korkeista lukemista
  • Pörssisähkön 28 päivän keskiarvo oli 1.11.2022 12,14c/kWh (sis. ALV 24 %)
  • Sähköfutuurit arvioivat marraskuun 2022 sähkön keskihinnaksi n. 15c/kWh (sis. ALV 24%)
  • Määräaikaisia sopimuksia on tarjolla 2 vuodeksi n. 25-30 sentin kWh hintaan

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Sähkön hinta loppuvuodesta

Sähköfutuurit ennakoivat sähkön hinnan nousevan sähköpörssissä loppuvuodesta korkeimmillaan reilun 20 c/kWh:n keskiarvoon. Ajoittaiset hintapiikit voivat kuitenkin olla selvästi korkeampia – etenkin, jos joulukuusta tulee kylmä.

Loppuvuoden sähkön hintoihin vaikuttaa myös sähkön alennettu ALV, joka astuu voimaan joulukuussa. Halvempi verokanta on voimassa aina huhtikuun loppuun asti, joten talvella sähkön hintaan on onneksi luvassa hieman helpotusta.

Loppuvuoden sähkön hinta voi antaa osviittaa myös tulevasta talvesta, jolloin sähkön hinnan pelätään nousevan ennätyskorkeaksi.

Miksi sähkön hinta on korkea? Lue sähkön hintaennuste, jossa käymme läpi nykyistä ja tulevaa sähkön hintaa.

Määräaikaisia sopimuksia tarjolla vähän, hinnat vaihtelevia

Määräaikaisia sähkösopimuksia on tällä hetkellä tarjolla vähän. Sopimustarjonta on pysynyt heikkona koko syksyn, kun moni sähköyhtiö on lopettanut määräaikaisten sopimusten myynnin kokonaan.

Jäljellä olevissa määräaikaisissa sopimuksissa hinnat vaihtelevat paljon. Esimerkiksi vuoden määräaikaiset sopimukset ovat kahden vuoden määräaikaisia kalliimpia, ja eri yhtiöiden välillä on isoja eroja.

Määräaikaisten sopimusten hinnat ehtivät onneksi laskea lokakuun aikana selvästi. Marraskuun alussa 2022 sähkön hinta määräaikaisissa sopimuksissa on halvimmillaan n. 25 senttiä kilowattitunnilta. Hinnoittelua ohjaa tällä hetkellä etenkin arviot tulevan talven sähkön spot-hinnoista.

Markkinoilla on perinteisten määräaikaisten ja kiinteähintaisten sopimusten ohella tarjolla myös osin kulutusvaikutukseen perustuvia sopimuksia. Näissä sopimuksissa omaa sähkön käyttöä ajoittamalla voi vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan – niin hyvässä kuin pahassa.

Kiinteähintaisiin määäräaikaisiin sopimuksiin on nyt leivottu mukaan paljon riskilisää. Tämä johtuu mm. siitä, että tulevan talven sähkön spot-hintoja on hyvin vaikeaa arvioida. Jos oma talous kestää mahdolliset hintapiikit, voi pörssisähkö tarjota pitkässä juoksussa edullisemman vaihtoehdon. Pörssisähkössä on kuitenkin tärkeää, että omaa kulutusta pystyy ajoittamaan.

  • Määräaikaisia sähkösopimuksia on vähän, ja hinnat vaihtelevat paljon
  • Kiinteähintaisissa sopimuksissa on mukana riskilisää
  • Pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto, jos sähkön käyttöä pystyy ajoittamaan
  • Hintoja kannattaa seurata aktiivisesti

Sähkön hintaa kannattaa seurata ja sopimuksia vertailla

Tilanne sähkömarkkinoilla muuttuu nyt alati. Hintaan vaikuttavat niin nykyiset sähkön spot-hinnat kuin tulevan talven sähköfutuurit. Hintojen ennakointi on vaikeaa, joten tilannetta kannattaa seurata aktiivisesti.

Halvinsähkösopimus.fi tarjoaa oman sähkön hintavahti -palvelun, jonka avulla sopimushintojen seuraaminen käy helpommin. Päivitämme automaattisesti sähköpostiisi, kun määräaikaisten sopimusten hinnat muuttuvat.

Sopimusten vertailu kannattaa niin ikään. Hinnoissa on paljon eroja, ja määräaikaisten sopimusten hintoja tarkastetaan tällä hetkellä lähes viikoittain – joidenkin yhtiöiden osalta jopa useamminkin.

Tarjouksia vertaillessa kannattaa aina muistaa arviot sähkön tulevasta hinnasta. Liian kalliiseen määräaikaiseen sopimukseen ei kannata sitoutua, mutta tulevan talven ennustetut sähkön spot-hinnan hintapiikit kannattaa myös pitää mielessä.

Lähteet:

  • Nordpool
  • Sähkösopimustiedot halvinsähkösopimus.fi

Löydä halvin sähkösopimus täältä.

Scroll to Top