Sähkön ALV-alennus

Sähkön ALV-alennus – Mistä on kyse?

Halvinsähkösopimus.fi-sivuston vertailuissa sähkön hinnat esitetään jälleen 24 prosentin ALV:n mukaan. Väliaikainen alennettu 10 %:n ALV-kanta päättyy 30.4.2023, jolloin sekä uusien että vanhojen sopimusten hinnat nousevat vastaavasti.

Hallitus on reagoinut kasvaviin sähkön hintoihin esittelemällä oman sähkötukipakettinsa. Moniosaiseen sähköpakettiin kuuluu useita osia, joista kaikkia välittömästi koskettava on sähkön arvonlisäveron alentaminen.

Sähkön ALV:n alentaminen tulee välittömästi vaikuttamaan sähkösopimusten hintoihin. ALV-vähennyksen osuus muihin sähkön tukitoimiin verrattuna ovat kuitenkin verrattain pienet.

Mistä on kyse?

  • Sähköenergian ALV laskee väliaikaisesti 24 %:sta 10 %:iin
  • ALV-alennus on voimassa joulukuusta huhtikuuhun
  • Halvempi ALV koskee sekä vanhoja että uusia sopimuksia
  • ALV-alennus on osa laajempaa sähkötukipakettia

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Paljonko sähkön ALV-alennus vaikuttaa?

Sähkön ALV-alennus koskettaa jokaista sähköä käyttävää. Alennus on sitä merkittävämpi, mitä suurempaa sähkön käyttö on. Kokonaisuudessaan ALV-alennuksen osuus jää kuitenkin varsin pieneksi.

Arvonlisäveroa peritään sähkösopimuksesta tällä hetkellä normaalin 24 %:n ALV-kannan mukaisesti. ALV koskee nimenomaan sähkön myyntiosuutta, ja siirrosta peritään erikseen oma kulunsa ja sähköveronsa.

Kasvaneet sähkön myyntihinnat ovat nostaneet merkittävästi nimenomaan sähköenergian osuutta sähkölaskusta.

Vaikutuksen omaan sähkölaskuun voi laskea helposti tällä laskurilla:

Osa laajaa tukipakettia

Sähkön ALV:n alentaminen on pieni osa jättimäistä sähkön tukipakettia. Arvonlisäveron alentamisen vaikutukset on arvioitu kokonaiskuvassa melko pieniksi, mutta hyvä puoli on, että alennus koskee ihan jokaista.

Muita sähköpakettiin kuuluvia tukitoimia ovat:

  • Korotukset etuuksiin
  • 60 %:n sähkövähennys (kun sähkölasku on yli 500 € kuussa)
  • Sähkötuki pienituloisille

Koko sähkön tukipaketti on seurausta sähkön hintojen räjähdysmäisestä noususta. Hallitus pyrkii nyt kompensoimaan osan sähkön hinnan noususta kuluttajille.

Kotitalouksia kehotetaan vähentämään sähkön käyttöä

Sähkön hinnan arvonlisäveron alennus on yksi keinoista, joilla sähkön hinnan nousua pyritään hillitsemään. Markkinoilla sähkön hintaa ohjaa vahvasti kysynnän ja tarjonnan laki, joten kotitalouksia kehotetaan samalla vähentämään sähkön käyttöä.

Tuleviin sähkön hintoihin vaikuttaa merkittävästi myös tuleva sää. Jos talvi on kylmä, nousee sähkön hinta todennäköisesti korkeammaksi. Leuto talvi taas tarkoittaisi, että lämmitystarve pysyisi aisoissa ja sähkön hinnat matalammalla.

Sähkömarkkinoiden tilanne on vaikea, kun ennustettavuus on heikkoa. Moni sähköyhtiö tarjoaakin tällä hetkellä vain pörssisähkösopimuksia. Määräaikaisen sopimuksen löytäminen voi olla vaikeampaa, mutta sähkön kilpailutuksestamme voit aina verrata parhaat hinnat.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top