Sähkön pörssihinta on jatkanut kasvua entisestään loppukesästä 2022. Jo syksyllä hintojen odotetaan olevan korkeita, ja tulevan talven sähkön futuurihinnat ovat vielä selvästi korkeammalla.
Markkinahinnan kasvu on heijastunut myös sähkösopimusten tarjontaan. Sähkösopimusten valikoima on supistunut merkittävästi, kun iso osa sähköyhtiöistä ei halua tarjota kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia.
Ne muutamat yhtiöt, joilta määräaikaisia sopimuksia vielä saa, ovat elokuun aikana nostaneet hintojaan edelleen merkittävästi. Syyskuuhun 2022 lähtiessä määräaikaisen 2 vuoden sähkösopimuksen hinta on järjestään yli 40c/kWh tuntumassa.
Kaventunut sopimustarjonta näkyy myös Halvinsähkösopimus.fi-sivustolla, mutta teemme parhaamme saadaksemme vertailuun mukaan mahdollisimman monia sopimusvaihtoehtoja. Yhtiöt ovat valitettavasti vetäneet sopimuksia ja tarjouksiaan pois markkinoilta epävakaassa tilanteessa, joten kuluttajalla on tällä hetkellä aiempaa selvästi rajallisempi sopimustarjonta.
Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!
Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.
Monet sähköyhtiöt eivät uskalla tarjota kiinteitä sopimuksia
Vaikea sähkömarkkinoiden tilanne on heijastunut sähkösopimusten tarjontaan. Yhä useampi sähköyhtiö on lopettanut kokonaan määräaikaisten ja kiinteähintaisten sähkösopimusten myymisen kuluttajille.
Klassisia 2 vuoden sähkösopimuksia on siis tarjolla entistä vähemmän, kun sähköyhtiö toisensa jälkeen toteaa markkinan liian riskialttiiksi. Käytännössä näiden yhtiöiden tarjontaan jää siis vain pörssisähkösidonnaiset sopimukset.
Tavallisesti sähköyhtiöt suojaavat pitkät kiinteät sopimukset sähköfutuureilla. Tällä hetkellä futuurimarkkina on kuitenkin todella sekaisin, ja tarjontaa on vähän, sillä sähkön tulevan hinnan arviointi on todella haastaavaa.
Jotta kiinteähintaiset sopimukset voisivat palata sähköyhtiöiden tarjontaan, tulisi sähkömarkkinoiden tasaantua. Jos sähköyhtiöt eivät pysty suojaamaan pitkiä sopimuksia futuureilla, eivät he pysty sellaisia tarjoamaan. Erityisen vaikea tilanne on pienemmille sähköyhtiöille.
Miksi hinnat nousevat? Lue sähkön hintaennuste, jossa käymme läpi nykyistä ja tulevaa sähkön hintaa.
Sähkön pörssihinta jatkaa kasvuaan
Monen sähköyhtiön ainoana sopimustyyppinä on tällä hetkellä pörssisähkö. Se on perinteisesti ollut pitkässä juoksussa asiakkaan kannalta edullisin vaihtoehto, mutta nyt tilanne voi olla toisin.
Sähkön pörssihinta on kasvanut läpi kesän, ja hinta on käynyt paikoitellen jo yli eurossa kilowattituntiakohden. Kulutuspiikkien aikaan sähkö on nyt erittäin kallista, ja tilanteen ennustetaan vain pahenevan.
Pörssisähkösopimuksen avulla on mahdollista saada merkittävää sähköä, jos sähkön käyttöä pystyy ajoittamaan edullisemmille tunneille. Paikoitellen pörssisähkön hinta on ollut todella alhainenkin esimerkiksi aamuyöllä, kun sähkön kysyntä on alhaisempaa.
Sähkösopimuksen kilpailuttajalla vähemmän vaihtoehtoja
Sähkösopimusmarkkinat ovat erikoisessa tilanteessa, kun yhtiöillä on vaikeuksia hinnoitella sopimuksia oikein. Tämä heijastuu valitettavasti myös sähkön kilpailuttamiseen, mikä on vajaavaisen sopimustarjonnan takia nyt hankalampaa.
Sähkömarkkinoilla ei nyt yksinkertaisesti ole niin paljoa sopimusvaihtoehtoja kuin aiemmin. Tilanne on valitettava kuluttajan kannalta, mutta sähkömarkkinoiden epävarma tilanne on aiheuttanut jo paljon harmaita hiuksia sähköyhtiöiden hinnoitteluun.
Halvinsähkösopimus.fi jatkaa edelleen missiollaan löytää halvimmat sähködiilit asiakkailleen. Sähkön markkinahintaennusteissa on jo jonkin verran valoa tunnelin päässä ensi kevääksi, joten kuluttajan voi olla nyt järkevää valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai esimerkiksi pörssisähkö.
Lähteet:
- Halvinsähkösopimus.fi:n oma selvitys
- Pörssisähköhinnat sahko.tk-sivustolta