Mitä tarkoittaa sähkön spot-hinta?

Mitä sähkön spot-hinta tarkoittaa?

Spot-hinta tarkoittaa sähkön pörssihintaa, joka määräytyy Nordpool-sähköpörssissä jokaiselle tunnille erikseen. Spot-hinta on nykyisin yhä yleisempi hinnoittelumekanismi sähkösopimuksissa, kun pörssisähkösopimukset ovat yleistyneet.

Sähkön spot-hinta on pohjahintana kaikissa pörssisähkösopimuksissa. Lisäksi sähköyhtiö perii oman marginaalinsa ja kuukausittaisen perusmaksun kattaakseen kulunsa sähkön myymisestä.

Artikkeli pähkinänkuoressa:

  • Sähkön spot-hinta tarkoittaa pörssisähkön tunneittain vaihtuvaa hintaa.
  • Spot-hinta on pörssisähkösopimusten hinnoittelun pohjana.
  • Spot-hinta ei suoraan vaikuta kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin, joissa sähkön hinta sovitaan kiinteäksi etukäteen.
  • Pörssisähkön hinta määräytyy Nordpool-sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Sähkön spot-hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssissä

Pörssisähkösopimuksissa käytettävä spot-hinta muodostuu joka päivälle Nordpool-sähköpörssissä, joka on Pohjoismaiden ja Pohjois-Euroopan yhteinen sähköpörssi. Nordpoolissa hinta muodostetaan aina edellisenä päivänä tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille.

Suomen aluehinta eli spot-hinta julkaistaan siis aina edellisenä päivänä – tarkalleen n. klo 14 aikoihin. Tämän jälkeen tulevan päivän jokaisen tunnin pörssimarkkinahinta on tiedossa.

Spot-hinta muodostaa isoimman osan pörssisähkösopimuksen kuluista. Lisäksi peritään sähköyhtiökohtaista marginaalia ja perusmaksua.

Spot-hinnalle ei ole tarkkoja rajoja, vaan se voi vaihdella varsin vapaasti. Teoreettinen maksimihinta on tällä hetkellä 4 euroa kilowattitunnilta eli 400c/kWh. Pienimmillään spot-hinta voi mennä miinukselle – ja esimerkiksi 2023 sähkö maksoi alimmillaan tunnissa -50c/kWh, jolloin sähköyhtiö käytännössä maksoi sähkön käyttämisestä.

Hintaan vaikuttaa moni asia, mutta tiivistettynä:

  • Sähkön tuotantomäärät Suomessa ja lähimaissa: Mitä enemmän sähköä tuotetaan, esimerkiksi tuulivoimalla, sitä enemmän tarjontaa on markkinoilla. Tämä laskee sähkön spot-hintaa. Vastaavasti, kun tuotantomäärät ovat pieniä Suomessa ja muissa lähimaissa, hinta nousee.
  • Sähkön tarve ja kulutus Suomessa ja lähimaissa: Yhtä lailla hintaan vaikuttaa sähkönkulutus. Esimerkiksi kylminä pakkaspäivinä sähkön spot-hinta tyypillisesti nousee, varsinkin jos sähkön tuotantoa on tavallista vähemmän.

Spot-hinta vaikuttaa vain pörssisidonnaisiin sähkösopimuksiin

Spottihinta ei suinkaan vaikuta samalla tavalla kaikkiin sähkösopimuksiin. Itseasiassa spot-hinta vaikuttaa suoraan vain pörssisähkösopimuksiin, sekä kulutusvaikutuksen kautta ns. kulutusvaikutussopimuksiin, joissa pieni osa sähkön hinnasta muodostuu sähkön käytön ajoituksen perusteella.

Kiinteissä yleissähkösopimuksissa sähkön spot-hinnan vaihtelut eivät suoraan vaikuta sähkön hintaasi. Esimerkiksi kiinteähintaisessa sähköopimuksessa 2 vuoden määräajalla sähkö hankitaan jo etukäteen kiinteällä hinnalla. Maksat siis koko sopimuksen ajan samaa hintaa sähköstä, vaikka spot-hinnat vaihtelesivatkin.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top