kWh eli kilowattitunti

Mikä on kWh eli kilowattitunti?

Sähkö laskutetaan Suomessa yleensä kilowattitunteina (kWh). Kilowattitunti kertoo energiamäärän, joka kuluisi, kun 1 000 watin laitetta pidetään käynnissä 1 tunnin ajana.

Kilowattitunteja käytetään Suomessa kulutuksen mittaamiseen. Eri asunnoissa kilowattitunteja kuluu erilainen määrä riippuen siitä, kuinka isosta asunnosta on kyse, millainen lämmitysjärjestelmä on käytössä ja mitä erilaisia kodin laitteita käytetään.

Menikö pääsi jo pyörälle kilowattituntien pyörityksessä? Ei hätää: käydään esimerkkien avulla läpi, paljonko kilowattitunteja erilaisissa talouksissa käytetään ja miten tätä mittayksikköä käytetään sähkölaskun määräytymisessä.

Artikkeli pähkinänkuoressa:

 • kWh eli kilowattitunti on kaikkien sähköyhtiöiden käyttämä mittayksikkö sähkönkulutukseen
 • c/kWh tarkoittaa, kuinka monta senttiä maksat jokaista kulutettua kilowattituntia kohden
 • Kilowattitunti kertoo kulutuksen, kun tuhannen watin laitetta pidetään käynnissä tunnin ajan
 • Pienessä kerrostaloasunnossa kilowattitunteja saattaa kulua alle 1000 vuodessa, isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa yli 20 000 kilowattituntia
 • 1 kWh tunti maksaa sähkösopimuksen mukaan yleensä n. 5 – 15 senttiä

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

c/kWh kertoo sähkön hinnan

c/kWh eli senttiä per kilowattitunti on yleisin sähkön hinnoittelumalli. Siinä maksat tietyn senttimäärän per kulutettu kilowattitunti. c/kWh ja snt/kWh tarkoittavat samaa asiaa, eli paljonko sähkö maksaa per kulutettu kilowattitunti.

Jos esimerkiksi sähkön c/kWh hinta on 10c/kWh ja kerrostaloasunnon kulutus 2 000 kWh vuodessa, maksaa sähkö 10c/kWh * 2 000 kWh = 20 000 senttiä eli 200 euroa vuodessa. Kuukausikulu olisi tällöin n. 16,5 €.

Halvinsähkösopimus.fissä näet sähkösopimukset niiden hinnan mukaan. Lisäksi sähkön kilpailutustyökalussa näet kulutuksesi mukaan automaattisesti arvioidun kuukausihinnan, jota voit käyttää sopimusten vertailuun.

Kuinka monta kWh asunnossa kuluu?

Kilowattituntien määrä eli sähkönkulutus vaihtelee isosti erilaisissa talouksissa. Varmimmin oman talouden sähkönkulutuksen löytää aina sähkölaskulta, jossa kulutus eritellään eri kuukausien mukaan.

Sähkönkulutukseen vaikuttaa todella moni eri asia, eikä voida sanoa suoraan, että 100 neliön omakotitalossa kuluisi aina tietty määrä sähköä.

Keräsimme kuitenkin taulukkoon esimerkin omaisesti muutaman tyypillisen talouden kulutuslukemia.

AsuntoKulutus vuodessa
30 neliön kerrostaloyksiön. 900 kWh
50 neliön kerrostalokaksio 2 asukkaallan. 2000 kWh
100 neliön rivitaloasunto kaukolämmöllä ja 4 asukkaalllan. 5000 kWh
150 neliön omakotitalo sähkölämmityksellä ja 5 asukkaallan. 23 000 kWh

Erityisesti sähkölämmitteisessä asunnossa sähkönkulutus ei kuitenkaan ole tasaista vuoden ympäri. Talvella sähkölämmittäjä voi odottaa sähköä kuluvan 2-3-kertaisestikin kesäkuukauteen verrattuna.

Sähkönkulutukseen vaikuttaa lisäksi moni eri osatekijä. Voit laskea arvioidun sähkönkulutuksen omaan talouteesi tekemämme sähkönkulutuslaskurin avulla.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Mitä kWh sähköä maksaa?

Sähköstä laskutetaan monella eri tavalla. Tyypillisin vaihtoehto on kiinteä sähkösopimus, jossa sähkön hinta muodostuu c/kWh periaatteella. Maksat siis jokaista kulutettua kilowattituntia kohden sovitun senttimäärän.

Tyypillinen hinta 1 kilowattitunnille sähköä oli ennen vuotta 2022 noin 5c. Pörssisähkön hinta heitteli kuitenkin voimakkaasti vuoden 2022 aikana, ja koko vuoden keskiarvoksi tuli lopulta n. 20 senttiä.

Tyypillisenä hintana yhdelle kilowattitunnille voitaisiin nyt pitää noin 5 – 15 senttiä. Tähän vaikuttaa kuitenkin oleellisesti, millainen sopimus käytössäsi on.

Ota nämä huomioon sähkösopimusta valitessa:

 • Kiinteässä määräaikaisessa sopimuksessa c/kWh hinta pysyy koko määräajan samana.
 • Pörssisähkössä maksat tunneittain vaihtelevaa c/kWh hintaa tilanteen mukaan. Öisin sähkö on yleensä halvempaa, ja ruuhkapiikkien aikaan kalliimpaa.
 • Kulutukseen perutuvan hinnan ohella maksat yleensä sähköstä myös kuukausittaista perusmaksua, joka on sama kulutuksesta riippumatta.
 • Sähköenergian lisäksi maksat erikseen myös sähkönsiirrosta paikalliselle verkkoyhtiölle.

Laske laitteen sähkönkulutus kilowattituntien perusteella?

Laitteen sähkönkulutus voidaan laskea yksinkertaisesti siitä löytyvän tehomerkinnän avulla. Kun 1 000 watin laite kuluttaa tunnissa 1 kilowattitunnin, on 500 watin laitteen kulutus tunnissa silloin 0,5 kWh. 100 watin laite taas kuluttaisi tunnissa 0,1 kWh.

Näin voit laskea minkä tahansa laitteen sähkönkulutuksen kilowattitunteina:

 • Tarkista laitteen teho eli wattimäärä
 • Muuta watit kilowateiksi jakamalla wattimäärä 1000:lla
 • Laske, kuinka monta tuntia pidät laitetta päällä päivässä, viikossa, kuukaudessa tai vuodessa
 • Kerro kilowattien määrä käyttötunneilla

Esimerkiksi hiustenkuivaajan kulutuksen voi laskea näin:

 • Teho 1 500 wattia = 1,5 kilowattia
 • Käyttö 5 min per päivä
 • Lasketaan kaavalla käyttötunnit * kilowatit
 • Kulutus kuukaudessa = (5/60h)*31*1,5kW = n. 3,9 kWh

Huom! Laitteen nimellisteho ei kerro kaikkea kulutuksesta. Esimerkiksi jääkaapin nimellisteho ilmoitetaan sen mukaan, että jääkaappi olisi täydellä teholla koko ajan. Todellinen kulutus voi siis jäädä pienemmäksi. Laite ei voi kuitenkaan kuluttaa enempää kuin sen nimellisteho on.

Erilaisia kodinkoneita ostaessa voi nykyään löytää suoraan myös sähkönkulutuksen. Tuotetiedoista voi siis etsiä tehon sijaan myös suoraan kulutusta kilowattitunteina, sillä monimutkaisemmissa laitteissa nimellisteho ei suoraan vastaa kulutusta.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top