Kulutusvaikutus sähkösopimuksissa

Hybridi-sähkösopimus: Näin kulutusvaikutus oikeasti toimii

Sähkön hinnan heilahtelu on tuonut markkinoille uudenlaisia sähkösopimuksia: kulutusvaikutuksellisia sähkösopimuksia eli hybridisähkösopimuksia. Hybridisopimuksessa yhdistyy kiinteä hinta ja pörssisähkön tuntivaihtelun aiheuttama kulutusvaikutus. Nämä paljon puhutut sähkösopimukset sopivat tietylle yleisölle, mutta eivät kaikille.

Me otimme tehtäväksemme selittää kulutusvaikutussopimuksen paremmin kuin sähköyhtiöt – niin, että kaikki oikeasti ymmärtävät, miten hinnanmuodostus tapahtuu ja sopiiko sopimus itselle.

Kulutusvaikutus ja hybridisähkösopimus pähkinänkuoressa

  • Tyypillinen kulutusvaikutussopimus on kuin pörssisähkösopimus hintakiinnityksellä. Keskihinta kiinnitetään, mutta kulutuksen ajoitus vaikuttaa siihen, paljonko on lopullinen maksamasi hinta samalla tavalla kuin pörssisähkössä. Suojaudut pörssisähkön keskihintojen nousulta, mutta se miten kuukauden aikana onnistut ajoittamaan sähkön käyttöä halvemmille tunneille vaikuttaa maksamaasi hintaan.
  • Maksimi- tai minimirajaa ei ole, mutta kulutusvaikutus on saman suuruinen kuin pörssisähkössä. Esimerkiksi Oomin asiakasdatan mukaan tyypillisesti kulutusvaikutus on välillä -1,5c/kWh – +3,7c/kWh. Kulutusvaikutus on keskimäärin asiakkailla hieman plussalla – tarkalleen +1,15c/kWh.
  • Jos käytät sähköä pörssisähkön halpoina tunteina, maksat sähköstä listahintaa vähemmän. Kulutusvaikutus nostaa puolestaan hintaa, jos käytät sähköä enemmän kalleina tunteina. Ajoituksen onnistuminen lasketaan kuukausitasolla eli sähkön käyttöä tulisi pystyä ajoittamaan paitsi päivän sisällä halvemmille tunneille myös mahdollisimman paljon halvoille päiville.
  • Hybridisopimus sopii sinulle, joka pystyt ajoittamaan esimerkiksi kodinkoneiden, sähkösaunan, sähköauton latauksen tai sähkölämmityksen ajoitusta, mutta haluat kuitenkin suojautua markkinahintojen yleiseltä nousulta. Useilla sähköyhtiöillä voit tarkastaa sähkönseurantasovelluksesta toteutuneen kulutusvaikutuksen.

Huomoitavaa on, että muutamissa markkinoilla olevissa hybridisopimuksissa hinta muodostuu eri tavalla: esimerkiksi niin että tietty osuus hinnasta laskutetaan pörssisähköllä ja tietty kiinteällä hinnalla. Näitä ei pidä sekottaa muihin kulutusvaikutuksella varustettuihin sopimuksiin.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Näin kulutusvaikutus lasketaan

Sähkösopimuksen kulutusvaikutus lasketaan pohjautuen Nordpool-sähköpörssin tunti-spot-hintoihin. Kulutusvaikutus perustuu siihen, että jokaisella tunnilla on aina oma sähkön hintansa ja kulutuksesi ei aina ajoitu tasan näiden kesken.

Kulutusvaikutuksessa sähkön käyttäjän kulutusprofiilia verrataan kuukauden keskihintaan. Jos sähköä on kulunut kuukauden halvempina tunteina – eli esimerkiksi öisin – enemmän kuin kalleina tunteina, on kulutusvaikutus negatiivinen. Sähköstä saa tällöin alennusta laskulle. Vastaavasti, jos sähköä kuluu enemmän kalliina tunteina, nousee hinta.

Hybridisähkösopimusta on helppo verrata pörssisähkösopimukseen, jossa keskihinta on kiinnitetty kiinteäksi koko sopimuskaudeksi.

Keräsimme taulukkoon havainnollistavan esimerkin, miten hinta määräytyy verrattuna pörssisähkösopimukseen. Esimerkissä kulutusvaikutus vaihtelee + 2c/kWh ja – 1,5 c/kWh välillä eri kuukausina:

Pörssisähkön keskihintaAsiakkaan pörssisähköhinta omalla kulutusprofiilillaHinta 8 c/kWh +/- kulutusvaikutus -sopimuksella
Tammikuu14 c/kWh16 c/kWh10 c/kWh
Helmikuu9 c/kWh10 c/kWh9 c/kWh
Maaliskuu6 c/kWh4,5 c/kWh6,5 c/kWh
Huhtikuu5 c/kWh4 c/kWh7 c/kWh
Toukokuu3 c/kWh3 c/kWh8 c/kWh
Kesäkuu4 c/kWh5 c/kWh9 c/kWh

Kulutusvaikutuksella varustettu kiinteä sopimus siis tasaa hintaa verrattuna pörssisähkösopimukseen, mutta ottaa kuitenkin huomioon kulutusprofiilin.

Sähkön kulutusvaikutuksen tyypillinen vaihteluväli on luokkaa +- 3c/kWh. Kesällä tyypillinen vaikutus on tätäkin pienempi, sillä sähkön hinnan vaihtelu on pienempää. Talvella taas kulutusvaikutus voi olla korkeampi suuntaansa, kun sähkön hinta heittelee enemmän. Mitään varsinaista maksimia kulutusvaikutukselle ei ole.

Oomin asiakasdatan mukaan suurimmalla osalla asiakkaista sähkön kulutusvaikutus olisi -1,5c/kWh – +3,7c/kWh. Vaikutus voi olla isompikin suuntaansa, ja keskimäärin vaikutus on +1,15c/kWh.

Tarkka laskentakaava tyypilliselle kulutusvaikutussopimukselle

Kuukausittainen kulutusvaikutus lasketaan:

(A-B) / E = c/kWh, missä

A = tuntikohtaisen sähkönkulutuksen (kWh) ja tuntikohtaisten pörssisähkön hintojen (c/kWh) tulojen summa

B = Kuukauden sähkönkulutus (kWh) x pörssisähkön painottamaton kuukausikeskiarvo (c/kWh)

E = Kuukauden sähkönkulutus (kWh)

Käytännössä vaikutus siis määräytyy painotetun keskihinnan ja kulutuksen mukaan. Periaatteessa kulutusvaikutus voisi ihan maksimissaan olla kuukauden keskihinnan ja kalleimman pörssisähkötunnin välinen erotus, mutta käytännössä sähköä ei kuluteta siten.

Jos sinulla on aiemmin ollut pörssisähkösopimus, voit verrata sähkölaskusta, mikä kulutusvaikutuksesi tulee todennäköisesti olemaan. Jos olet päässyt pörssisähkön kuukausikeskihinnan alle omalla kulutuksellasi, on kulutusvaikutuksesi negatiivinen. Jos maksamasi pörssihinta on keskiarvoltaan ollut kalliimpi, maksat erotuksen verran lisää kulutusvaikutuksena.

Hybridi sähkösopimus sopii kulutustaan ajoittavalle, mutta riskejä kaihtavalle

Hybridisähkösopimus kulutusvaikutuksella sopii parhaiten talouteen, johon halutaan pörssisähköä vakaampi ja riskittömämpi sähkösopimus, mutta halutaan samalla vaikuttaa maksettuun hintaan omaa kulutusta ajoittamalla.

Jos taloudessa on mahdollista ajoittaa esimerkiksi sähkösaunan, kodinkoneiden, sähkölämmityksen tai sähköauton latauksen käyttöä, voi kulutusvaikutus tehdä sopimuksesta halvemman kuin tavallinen kiinteä määräaikainen sopimus olisi.

Sähkösopimus kulutusvaikutuksella koostuu kolmesta osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, kiinteästä sähkön hinnasta ja kulutusvaikutuksesta.

Perusmaksu on aina kiinteä kulutuksesta riippumatta. Maksat siis sitä joka kuukausi kuluna sähkösopimuksestasi, käytit sähköä sitten vähän tai paljon. Perusmaksun osuus on yleensä vain muutamia euroja.

Sähkön kiinteä osuus laskutetaan sentteinä kulutettua kilowattituntia kohden. Kiinteä hinta suojaa sinua sähkön hinnan vaihteluilta ja nousulta. Vaikka sähkön markkinahinta kohoaisi, ei se suoraan näy sähkölaskullasi.

Kulutusvaikutus laskutetaan kulutusprofiilisi mukaan. Se voi laskea hintaa tai nostaa sitä. Kun kulutat sähköä kuukauden halpoina sähkötunteina, saat alennusta sähkön kiinteästä hinnasta. Jos sähköä kuluttaa enemmän kalleina tunteina, nousee hinta.

Markkinoilla on nykyisin usean eri sähköyhtiön sopimuksia, joissa vastaavaa kulutusvaikutusta hyödynnetään. Ideana on tarjota eräänlainen välimallin muoto kiinteälle määräaikaiselle sopimukselle ja pörssisähkösopimukselle.

Tarkista aina, onko sopimus voimassa toistaiseksi vai määräaikainen. Määräaikainen sähkösopimus lukitsee kiinteän sähkön hinnan osuuden koko sopimuskaudelle. Sen sijaan toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa kiinteä hinta elää markkinatilanteen mukaan muutaman kuukauden jaksoissa.

Suosittelemme kulutusvaikutuksellista sopimusta etsivälle

Tämän hetken suosituksemme sähkösopimukseksi kulutusvaikutuksella on tässä:

Hybridisähkösopimusten hinnoittelutavat voivat myös vaihdella

Hybridisähkösopimus ei aina kuitenkaan tarkoita eri yhtiöillä samaa asiaa. Jos sopimusta kutsutaan hybridisähköksi, se ei aina tarkoita samaa kuin kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus, vaikka usein näin onkin.

Hybridihinnoittelu saattaa viitata myös siihen, että osa sähkön hinnasta on kiinteä ja loppu laskutetaan pörssisähkön mukaan. Erona tällaisessa sopimuksessa on, että sähkön markkinahinnan nostaminen nostaa sopimuksen hintaa, vaikka kulutusta ajoittaisi suhteellisesti halvempiin tunteihin.

Eri tavoin hinnoitellussa hybridisähkösopimuksessa voidaan esimerkiksi laskuttaa suoraan 50 % pörssisähkön hinnalla ja 50 % kiinteällä hinnalla. Tärkeintä on aina tutustua kunkin sopimuksen lisätietoihin ja ehtoihin.

Usein kysyttyä kulutusvaikutuksesta

Mitä tarkoittaa kulutusvaikutus sähkösopimuksessa?

Kulutusvaikutus muuttaa sähkön hintaa alas- tai ylöspäin sen mukaan, käyttääkö sähköä pörssisähkön halpoina vai kalleina tunteina. Kiinteä osuus kuitenkin tuo suojaa sähkön hinnan nousulta.

Kannattaako valita sähkösopimus kulutusvaikutuksella?

Kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus sopii silloin, jos sähkölle haluaa kiinteän osuuden, mutta pystyy kuitenkin ajoittamaan sähkön käyttöä halvempiin tunteihin. Pörssisähköön verrattuna hintavaihtelut ovat maltillisempia.

Paljonko kulutusvaikutus voi olla?

Tyypillinen kulutusvaikutuksen osuus on -5 ja +5 c/kWh välillä. Periaatteessa kulutusvaikutus voi olla isompikin aggressiivisella sähkön käytön ajoittamisella eikä varsinaista kattoa ole, mutta kovin isoihin lukemiin pääseminen vaatii jo poikkeuksellista sähkön käyttöä ja kulutuksen ajoitusta. Jos sähköä kuluisi tasaisesti vuorokauden joka tunti, olisi kulutusvaikutus 0.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top