Kulutusvaikutus sähkösopimuksissa

Kulutusvaikutus sähkösopimuksessa: mistä on kyse?

Sähkön hinnan heilahtelu on tuonut markkinoille uudenlaisia sähkösopimuksia: kulutusvaikutuksellisia sähkösopimuksia eli eräänlaisia hybridisähkösopimuksia. Kulutusvaikutus vaikuttaa siihen, millaista sähkön hintaa lopulta maksat, eikä hinta pysy täysin kiinteänä.

Kulutusvaikutus lasketaan sähköpörssi Nordpoolin tunneittain vaihtuvaan spot-hintaan perustuen. Yksinkertaistettuna: Jos käytät sähköä enemmän halpoina pörssisähkötunteina, on sähkölaskusi pienempi. Jos käytät sähköä enemmän kalliina tunteina, nousee sähkölaskusi.

Kulutusvaikutuksen konsepti vaatii hieman tarkempaa selvennystä, joten tässä artikkelissa selitämme esimerkein, miten vaikutus käytännössä näkyy sähkölaskulla.

Artikkeli pähkinänkuoressa:

  • Sähkön kulutusvaikutus muuttaa maksamaasi sähkön hintaa. Esimerkiksi Oomin asiakasdatan mukaan tyypillisesti kulutusvaikutus on välillä -1,5c/kWh – +3,7c/kWh. Kulutusvaikutus on keskimäärin asiakkailla hieman plussalla – tarkalleen +1,15c/kWh.
  • Kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus koostuu kiinteästä sähkön hinnan osuudesta, kuukausittaisesta perusmaksusta ja kulutusvaikutuksesta.
  • Jos käytät sähköä pörssisähkön halpoina tunteina, maksat sähköstä listahintaa vähemmän. Kulutusvaikutus nostaa puolestaan hintaa, jos käytät sähköä enemmän kalleina tunteina.
  • Sähkösopimus kulutusvaikutuksella suojaa ja tasaa sähkön hintaa. Vaikka sähkön markkinahinta oleellisesti nousisi, ei se vaikuta sinun hintaasi. Voit kuitenkin silti hyötyä pörssisähkön tunneittaisesta hinnan vaihtelusta kulutusta ajoittamalla.
  • Huomaa, että markkinoilla on myös toisenlaisia hybridisähkösopimuksia, joissa sopimuksen hintaa ei lasketa samalla tavalla kuin tässä artikkelissa on esitetty. Tarkasta aina kunkin sopimuksen ehdot ja tiedot erikseen.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Näin kulutusvaikutus lasketaan

Sähkösopimuksen kulutusvaikutus lasketaan pohjautuen Nordpool-sähköpörssin tunti-spot-hintoihin. Kulutusvaikutus perustuu siihen, että jokaisella tunnilla on aina oma sähkön hintansa.

Kulutusvaikutuksessa sähkön käyttäjän kulutusprofiilia verrataan kuukauden keskihintaan. Jos sähköä on kulunut kuukauden halvempina tunteina – eli esimerkiksi öisin – enemmän kuin kalleina tunteina, on kulutusvaikutus negatiivinen. Sähköstä saa tällöin alennusta laskulle. Vastaavasti, jos sähköä kuluu enemmän kalliina tunteina, nousee hinta.

Otetaan esimerkki:

Matti ja Markku ovat solmineet omat sähkösopimuksensa perheilleen. Sopimuksessa on kulutusvaikutus ja kiinteän hinnan osuus on 12c/kWh.

Esimerkillinen sähkön käyttäjä Matti on kuitenkin onnistunut ajoittamaan sähkön kulutustaan halvempiin tunteihin, mm. lämmittämällä asuntoa pääosin öisin ja ajoittamalla sähköauton latauksen halpoihin tunteihin. Matti saa kiinteäksi sovitusta 12c/kWh hinnasta kulutusvaikutuksen ansiosta 2 senttiä alennusta, ja maksettavaksi hinnaksi muodostuu 10c/kWh.

Heikommin sähkön käyttöä ajoittanut Markku on kuluttanut enemmän sähköä kalleina tunteina, eikä ole liiemmin seurannut sähkön hintoja. Hänen kulutusvaikutukseksi muodostuu +2c/kWh. Hänen sähkölaskussa hinta on 12 c/kWh + 2 sentin lisähinta kulutusvaikutuksen takia eli yhteensä 14 senttiä.

Sähkön kulutusvaikutuksen tyypillinen vaihteluväli on +- 5c/kWh. Kesällä tyypillinen vaikutus on tätäkin pienempi, sillä sähkön hinnan vaihtelu on pienempää. Talvella taas kulutusvaikutus voi olla hieman korkeampi suuntaansa, kun sähkön hinta heittelee enemmän.

Oomin asiakasdatan mukaan suurimmalla osalla asiakkaista sähkön kulutusvaikutus olisi -1,5c/kWh – +3,7c/kWh. Vaikutus voi olla isompikin suuntaansa, ja keskimäärin vaikutus on +1,15c/kWh.

Tarkalleen kulutusvaikutus lasketaan seuraavan kaavan mukaan:

Kuukausittainen kulutusvaikutus lasketaan:

(A-B) / E = c/kWh, missä

A = tuntikohtaisen sähkönkulutuksen (kWh) ja tuntikohtaisten pörssisähkön hintojen (c/kWh) tulojen summa

B = Kuukauden sähkönkulutus (kWh) x pörssisähkön painottamaton kuukausikeskiarvo (c/kWh)

E = Kuukauden sähkönkulutus (kWh)

Käytännössä vaikutus siis määräytyy painotetun keskihinnan ja kulutuksen mukaan. Periaatteessa kulutusvaikutus voisi ihan maksimissaan olla kuukauden keskihinnan ja kalleimman pörssisähkötunnin välinen erotus, mutta käytännössä sähköä ei kuluteta siten.

Jos sinulla on aiemmin ollut pörssisähkösopimus, voit verrata sähkölaskusta, mikä kulutusvaikutuksesi tulee todennäköisesti olemaan. Jos olet päässyt pörssisähkön kuukausikeskihinnan alle omalla kulutuksellasi, on kulutusvaikutuksesi negatiivinen. Jos maksamasi pörssihinta on keskiarvoltaan ollut kalliimpi, maksat erotuksen verran lisää kulutusvaikutuksena.

Tällainen on sähkösopimus kulutusvaikutuksella

Sähkösopimus kulutusvaikutuksella koostuu kolmesta osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, kiinteästä sähkön hinnasta ja kulutusvaikutuksesta.

Perusmaksu on aina kiinteä kulutuksesta riippumatta. Maksat siis sitä joka kuukausi kuluna sähkösopimuksestasi, käytit sähköä sitten vähän tai paljon. Perusmaksun osuus on yleensä vain muutamia euroja.

Sähkön kiinteä osuus laskutetaan sentteinä kulutettua kilowattituntia kohden. Kiinteä hinta suojaa sinua sähkön hinnan vaihteluilta ja nousulta. Vaikka sähkön markkinahinta kohoaisi, ei se suoraan näy sähkölaskullasi.

Kulutusvaikutus laskutetaan kulutusprofiilisi mukaan. Se voi laskea hintaa tai nostaa sitä. Kun kulutat sähköä kuukauden halpoina sähkötunteina, saat alennusta sähkön kiinteästä hinnasta. Jos sähköä kuluttaa enemmän kalleina tunteina, nousee hinta.

Markkinoilla on nykyisin usean eri sähköyhtiön sopimuksia, joissa vastaavaa kulutusvaikutusta hyödynnetään. Ideana on tarjota eräänlainen välimallin muoto kiinteälle määräaikaiselle sopimukselle ja pörssisähkösopimukselle.

Tarkista aina, onko sopimus voimassa toistaiseksi vai määräaikainen. Määräaikainen sähkösopimus lukitsee kiinteän sähkön hinnan osuuden koko sopimuskaudelle. Sen sijaan toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa kiinteä hinta elää markkinatilanteen mukaan muutaman kuukauden jaksoissa.

Suosittelemme kulutusvaikutuksellista sopimusta etsivälle

Tämän hetken suosituksemme sähkösopimukseksi kulutusvaikutuksella on tässä:

Hybridi

Fortum logo

Fortum Duo 24kk

Perusmaksu: 3,99 €/kk
Määräaika: 24kk määräaikainen
Tuotantotapa: CO2-vapaa sähkö

Kiinteän hinnan osuus 2 vuodeksi + säästä ajoittamalla sähkön käyttöä!

7,89 c/kWh

+- KULUTUSVAIKUTUS

Lisätietoa

Fortum Duo on määräaikainen sähkösopimus, jossa voit itse vaikuttaa hintaan. Kuluttamalla sähköä halvempina aikoina näkyy tämä säästönä sähkölaskulla.

Sopimuksessa on kuitenkin kiinteä perusosa, joka suojaa pörssisähkön hintanousulta. Sopimukseen kuuluu automaattisesti CO2-vapaa sähkö.

Duo sopii sinulle, joka haluat suojautua sähkön hinnannousulta, mutta kuitenkin vaikuttaa omalla kulutusprofiilillasi sähkölaskuun.

Tyypillinen kulutusvaikutus Fortum DUOssa on noin 5c/kWh suuntaansa.

  • Sopimus: Määräaikainen 24 kuukautta
  • Sähkön tuotantotapa: CO2-vapaa sähkö
  • Sähkötyyppi: DUO (kulutusvaikutus)

Katso Fortum DUOn tuotesivu tästä.

Hybridisähkösopimusten hinnoittelutapoja on monia

Hybridisähkösopimus ei aina kuitenkaan tarkoita eri yhtiöillä samaa asiaa. Jos sopimusta kutsutaan hybridisähköksi, se ei aina tarkoita samaa kuin kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus.

Hybridihinnoittelu saattaa viitata myös siihen, että osa sähkön hinnasta on kiinteä ja loppu laskutetaan pörssisähkön mukaan. Erona tällaisessa sopimuksessa on, että sähkön markkinahinnan nostaminen nostaa sopimuksen hintaa, vaikka kulutusta ajoittaisi suhteellisesti halvempiin tunteihin.

Eri tavoin hinnoitellussa hybridisähkösopimuksessa voidaan esimerkiksi laskuttaa suoraan 50 % pörssisähkön hinnalla ja 50 % kiinteällä hinnalla. Tärkeintä on aina tutustua kunkin sopimuksen lisätietoihin ja ehtoihin.

Usein kysyttyä kulutusvaikutuksesta

Mitä tarkoittaa kulutusvaikutus sähkösopimuksessa?

Kulutusvaikutus muuttaa sähkön hintaa alas- tai ylöspäin sen mukaan, käyttääkö sähköä pörssisähkön halpoina vai kalleina tunteina. Kiinteä osuus kuitenkin tuo suojaa sähkön hinnan nousulta.

Kannattaako valita sähkösopimus kulutusvaikutuksella?

Kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus sopii silloin, jos sähkölle haluaa kiinteän osuuden, mutta pystyy kuitenkin ajoittamaan sähkön käyttöä halvempiin tunteihin. Pörssisähköön verrattuna hintavaihtelut ovat maltillisempia.

Paljonko kulutusvaikutus voi olla?

Tyypillinen kulutusvaikutuksen osuus on -5 ja +5 c/kWh välillä. Periaatteessa kulutusvaikutus voi olla isompikin aggressiivisella sähkön käytön ajoittamisella eikä varsinaista kattoa ole, mutta kovin isoihin lukemiin pääseminen vaatii jo poikkeuksellista sähkön käyttöä ja kulutuksen ajoitusta. Jos sähköä kuluisi tasaisesti vuorokauden joka tunti, olisi kulutusvaikutus 0.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top