Valitako pörssisähkö vai kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus? Siinä on kysymys, jota moni suomalainen joutuu tällä hetkellä pohtimaan. Paitsi, että tarjonta on sähkösopimusmarkkinoilla vähentynyt, aiheuttaa jäljellä olevien määräaikaisten sähkösopimusten riskilisä nyt myös tiukan pulman.
Määräaikaisiin sähkösopimuksiin on tällä hetkellä lisätty melkoinen riskilisä, jos verrataan sopimushintoja sähkön tulevaa pörssihintaa ennakoiviin sähköfutuureihin. Halvinsähkösopimus.fi selvitti, kuinka isosta riskilisästä lopulta on kyse, ja voiko pörssisähkösopimus nyt olla halvempi ja järkevämpi vaihtoehto.
Huom. vertailu on toteutettu Pohjoismaiden systeemifutuureilla marraskuun 2022 alussa. Tilanne sekä ajankohtaisten sähköfutuurien että sähkösopimusten osalta on nyt eri.
Selvityksen keskeiset poiminnat:
Vaikka sähkön futuurihinnat edustavatkin parasta käsitystä tulevasta sähkön hinnasta, eivät ne kerro koko kuvaa. Sähköfutuurien saatavuus on tällä hetkellä heikkoa, ja hintavaihtelut ovat erittäin isoja. Hyvä esimerkki on, että vielä lokakuun alussa tehdyssä futuuriselvityksessä futuurit ennustivat yli 50c/kWh:n keskimääräisiä spot-hintoja tammikuulle 2023.
Näin paljon riskilisää määräaikaisesta sähkösopimuksesta voi joutua nyt maksamaan
Selvitimme, miten paljon riskilisää määräaikaisessa sähkösopimuksessa nyt laskennallisesti on mukana. Tämä toteutettiin laskemalla sähköfutuurien perusteella oletettu sähkön pörssihinta sähköyhtiön marginaaleineen – ja vertaamalla sitä tarjolla oleviin määräaikaisiin sähkösopimuksiin.
Selvityksen lopputulema on hurja. Määräaikaisen sähkösopimuksen riskin hintalappu voi olla jopa 85 % verrattuna pörssisähkön hintaan. Määräaikaisesta sopimuksesta voi siis joutua maksamaan jopa lähes 2-kertaisen summan.
Sähkön arvonlisäverolliset futuurihinnat Pohjoismaiden hinta-alueella (ALV 10 % joulukuu22-huhtikuu23, muulloin 24 %):
- Marraskuu2022: 14,88c/kWh
- Joulukuu 2022: 22c/kWh
- Tammikuu 2023: 30,69c/kWh
- Helmikuu: 29,81c/kWh
- Maaliskuu: 16,08c/kWh
- Huhtikuu: 15,4c/kWh
- Q2 2023: 12,4c/kWh
- Q3: 2023: 7,2c/kWh
- Q4 2023: 11,8c/kWh
- Q1 2024: 15,7c/kWh
- Koko vuosi 2024: 8,9c/kWh
(LÄHDE: Nasdaqin sähköfutuurit, 31.10.2022)
Kirjoitushetken halvin määräaikainen sähkösopimus c/kWh-hinnaltaan:
- Fortum 24kk: 25,97c/kWh
- Hinta joulukuu-huhtikuu23 (ALV 10 %): 23,03c/kWh
Tulevaa sähkön hintaa ennakoivat sähköfutuurit muuttuvat jatkuvasti. Ajankohtainen sähkön hintaennuste löytyy tästä.
Esimerkkilaskelmat
Laskimme eron sähkön hinnassa 2 vuoden sopimuksella ja arvioidulla spot-hinnalla. Spot-hinnan arvio perustuu sähkön tulevaa hintaa ennakoiviin sähköfutuureihin sekä kuvitteelliseen 0,50c/kWh marginaaliin.
Laskelmissa ei ole otettu huomioon perusmaksua. Perusmaksun suuruus riippuu valitusta sopimuksesta, ja yleensä sellainen on sekä pörssisähkössä että määräaikaisissa sopimuksissa.


Kerrostaloasunto:

Omakotitalo:

Laskelmien perusteella kerrostaloasuja voi siis joutua maskamaan määräaikaisesta sähkösopimuksesta jopa 85 % ylimääräistä. Todellisuudessa kulutus kuitenkaan tuskin jakautuu täysin tasaisesti eri tuntien välille, joten spot-hinnan heilahtelut vaikuttavat lopulliseen sähkölaskuun.
Omakotitalossa taas riskilisä voi laskelman mukaan olla jopa 56 %, vaikka huomioon on otettu talvikuukausien isompi käyttö. Erot eri kuukausien välillä voivat kasvaa isoiksi.
Laskelmat perustuvat sähköfutuurien hintoihin, joten mitään vedenpitäviä johtopäätöksiä niistä ei kannata vetää. Futuurien hinnat voivat vaihdella, ja juuri siksi määräaikaisssa sopimuksissa onkin riskilisää.
Mihin laskelmat perustuvat?
Laskelmat on tehty pohjautuen sähkön futuurihintoihin 31.10.2022. Selvityksessä verrattiin futuurihintoihin ja kuvitteelliseen 0,50c/kWh:n marginaaliin perustuvaa pörssisähkön hintaa sekä määräaikaisen sopimuksen hintaa.
Vertailussa oletettiin, että sähkösopimus alkaa 1.11.2022 ja päättyy 31.10.2024. Hinta laskettiin siis kahden vuoden jaksolta.
Vertailussa laskettiin erikseen sähkölämmitteisen omakotitalon odotetut sähkökustannukset ja kerrostaloasunnon vastaavat. Oletuksena laskelmissa oli, että omakotitalon sähkönkulutus on erityisen suurta tammikuusta maaliskuuhun.
On tärkeää huomioida, että jokaisen talouden sähkönkulutusprofiili on erilainen. Jos sähköä käyttää esimerkiksi paljon kysynnän ollessa korkealla, voi pörssisähkön keskimääräinen hinta nousta paljon kuukauden keskimääräistä spot-hintaa korkeammalle. Vastaavasti myös spot-keskiarvon alle voi päästä, jos kulutusta pystyy keskittämään esimerkiksi yön halvempiin tunteihin.
Lisäksi sähköfutuurien hinnat ovat vain arvioita mahdollisista tulevista hinnoista. Todellinen sähkön spot-hinta määräytyy lopulta markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan – futuurihinnat ovat puhtaasti suuntaa antavia. Yksittäiset hintapiikit voivat olla myös spot-sähkössä suuria.
Laskelmissa on otettu huomioon vain sähkön myyntiosuuden hinta. Sähkön siirtohintaa ei ole mukana.
Miksi määräaikaisesta sopimuksesta joutuu maksamaan ekstraa?
Määräaikaisissa sopimuksissa on mukana paljon riskilisää, eikä ihme. Todella voimakkaasti heittelevät sähkön futuurihinnat, johdannaisten äärimmäisen heikko saatavuus sekä kaiken kaikkiaan epävarma markkinatilanne pakottavat sähköyhtiöt perimään riskipreemioita.
Vaikka riskilisä voi kuulostaa hurjalta, saattaa määräaikainen sopimus silti olla osalle kuluttajista paras vaihtoehto. Jos kuluttajalla ei yksinkertaisesta ole varaa ottaa riskiä sähkön hinnan noususta, on määräaikainen ja kiinteähintainen sopimus paras.
Määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla on oikea vaihtoehto myös silloin, jos sähkön käyttöä ei ole mahdollista tarvittaessa ajoittaa. Mikäli sähköä joutuu käyttämään paljon pörssisähkön kalleina tunteina, voi pörssisähkösopimus tulla nopeasti kalliiksi.
Sähköyhtiöiden on hinnoiteltava määräaikaisia sopimuksia sen mukaan, että kulutusta voi olla paljon myös silloin, kun sähkö on pörssissä kallista.
Pohdi siis näitä kysymyksiä valitessasi sopimusta:
Markkinoilla on myös pörssisähkön ja kiinteän määräaikaisen sopimuksen ulkopuolisia sopimustyyppejä. Esimerkiksi osittain kulutukseen pohjautuva, mutta kiinteällä määräaikaisella perushinnalla varustettu diili voi nyt olla halvempi kuin tavallinen kiinteähintainen sopimus.
Tärkeintä on aina valita omaan talouteen ja kulutusprofiiliin sopiva sähkösopimus. Pörssisähkö on riskialtis sopimus, mutta tämän hetken määräaikaisten sopimusten hinnoilla se voi kannattaa. Pörssisähkö ei kuitenkaan missään nimessä sovi kaikille.
Parhaiten omaan talouteen sopiva sähkösopimus on mahdollista löytää kilpailuttamalla sähkösopimus. Sopimusten hinnat vaihtelevat koko ajan, ja halvimman vaihtoehdon valitsemalla voi säästää satasia.
Lue myös, millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä oman tilanteen mukaan.