Joulukuun sähkön hinta

Joulukuun 2022 sähkön hinta – ALV laski, futuurit hiipivät ylös

Sähkön markkinahinta oli marraskuussa selvästi lokakuuta korkeampi ja joulukuussa hinnan odotetaan yhä kohoavan. Kylmä marraskuu kasvatti sähkön kysyntää, ja ongelmat Olkiluoto 3:n käyttöönotossa pienensivät sähkön tarjontaa.

Sähköfutuureissa ero muiden Pohjoismaiden ja Suomen välillä on kasvanut yhä isommaksi. Futuurimarkkinoilla huoli Olkiluoto 3:sta on nostanut sähkön futuurihintoja tulevaksi talveksi nimenomaan Suomen hinta-alueelle.

Sähkön väliaikainen halvempi ALV laskee määräaikaisten sähkösopimusten sekä pörssisähkön kuluttajahintaa heti joulukuun alusta alkaen. Halvempi 10 %:n ALV on voimassa aina huhtikuun loppuun saakka.

  • Sähkön halvempi ALV vaikuttaa automaattisesti sopimushintoihin alentavasti
  • Sähkön pörssihinta oli marraskuussa keskimäärin 25,37c/kWh (sis. ALV 24 %)
  • Sähköfutuurit arvioivat joulukuun 2022 sähkön keskihinnaksi Suomen hinta-alueella n. 47,5c/kWh (sis. ALV 10%)
  • Määräaikaisia sähkösopimuksia on tarjolla 2 vuodeksi n. 25-30 sentin kWh hintaan (ALV 10 %)

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Sähkön ALV laskee joulukuussa

Talveksi on luvassa hieman helpotusta sähkölaskuihin, sillä sähkön arvonlisävero laskee joulukuussa 10 %:iin tavanomaisesta 24 %:sta. Vaikutus näkyy niin uusissa kuin vanhoissakin sopimuksissa automaattisesti. Halvempi ALV on voimassa määräajan joulukuusta huhtikuuhun.

Sähkön laskeva ALV on kuitenkin pieni apu kokonaistilanteeseen. Laskeva ALV-osuus ei korvaa lähellekään sitä hintojen korotusta, jota sähkön hinnoissa on viime aikoina ollut.

Halvempi ALV lasketaan automaattisesti kaikkiin sähkösopimuksiin, myös sellaisiin, jotka on tehty jo ennen ALV:n laskua.

Mistä ALV-alennuksessa on kyse, ja paljonko vaikutus on sähkölaskulla? Lue lisää ALV-alennuksesta tästä.

Sähkö kallistuu nyt talvea kohden

Pörssisähkön hinta on ollut reippaassa kasvussa marraskuun aikana. Kylmä marraskuu ja ongelmat Olkiluoto 3:n käyttöönotossa pitivät pörssihinnan ennakoituakin korkeammallakin tasolla.

Myös joulukuussa sähkön odotetaan olevan kallista, selvästi vielä marraskuuta hintavampaa. Kirjoitushetkellä futuurit ennakoivat sähkön keskimääräiseksi kuukausihinnaksi Suomen hinta-alueella jopa 47,5 senttiä kilowattitunnilta joulukuussa.

Tällä hetkellä markkinat arvioivat, että hintahuippu osuisi juuri joulukuuhun ja tammikuuhun. Myös helmikuun ja maaliskuun aikana on odotettavissa kalliita hintoja.

Etsitkö futuurien tarkempia hintoja? Tarkan päivittyvän sähkön hintaennusten futuurien perusteella löydät tästä.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat joulukuussa

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nyt kalliita. Niiden hinnat ovat hieman nousseet marraskuun loppua ja joulukuun alkua kohden.

Talven keskimäääräisten sähkön hintojen odotetaan kuitenkin nousevan vielä selvästi määräaikaisten hintoja korkeammalle. Helpotusta pörssihintoihin pitäisi tulla viimeistään kesällä 2023. Laskennallisesti määräaikaisen sopimuksen valitseva maksaa siis sähköstä talvella markkinahintaa vähemmän, mutta tämän jälkeen markkinahintaa enemmän.

Määräaikaisiin sähkösopimuksiin on korostunut marraskuun lopussa nousupainetta, kun sähkön hintafutuurit ovat nousseet. Kiinteiden sopimusten hinnoittelu nojautuu vahvasti sähköfutuureihin ja elää koko ajan ajankohtaisen ennusteen mukaan.

Kuluttajan kannattaa nyt ottaa sähkösopimuksen valinnassa huomioon myös sähkön verovähennys. Erityisesti omakotitalossa asuva sähkölämmittäjä voi verovähennyksen myötä hyötyä rahallisesti pörssisähköstä määräaikaiseen verrattuna. Lue tästä, miten verovähennys vaikuttaa sopimuksen valintaan.

Pienen kulutuksen taloudessa kannattaa nyt pohtia, haluaako lukita kiinteän hinnan pidemmäksi aikaa vai elää pörssisähkön armoilla. Pitkässä juoksussa pörssisähkö voi kannattaa, mutta riskitkin ovat nyt isompia.

Lähteet:

  • Nordpool
  • Sähkösopimustiedot halvinsähkösopimus.fi

Scroll to Top