Sähkösopimuksen vaihtaminen on nykyään helppoa. Sähköä voi ostaa Suomessa miltä tahansa sähköyhtiöltä, ja useissa tapauksissa sopimuksen vaihtaminen käy automaattisesti uuden sopimuksen tilaamalla.
Sähkösopimuksen vaihto ei vaikuta sähkön siirtoon, joka laskutetaan erikseen sähkönsiirtoyhtiöltä. Sähkösopimukset kilpailuttamalla ja myyntiyhtiötä vaihtamalla voi kuitenkin saada runsaasti säästöä sähköenergian osuuteen.
Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu heti, jos asunnossa on aiemmin ollut toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai olet muuttanut uuteen asuntoon. Määräaikaista sopimusta sen sijaan ei voi ilman muuttoa yleensä irtisanoa kesken sopimuskauden.
Artikkeli pähkinänkuoressa:
Vertaa sähköyhtiöt
Kilpailuttamalla sähköyhtiöt voit säästää isosti. Kilpailuta siis sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Näin vaihdat sähkösopimuksen – vaihe vaiheelta
Keräsimme vaihe vaiheelta oppaan, miten voit vaihtaa sähkösopimuksen toiseen. Homma onnistuu helposti vain muutamassa vaiheessa.
1. Varmista, voitko ylipäätänsä vaihtaa sähkösopimuksen
Tarkista ensin, onko sähkösopimuksen vaihtaminen ylipäätänsä mahdollista. Sopimuksiin voi nimittäin joskus liittyä määräaikaisuus, jolloin sähkösopimuksen irtisanominen ei aina onnistu.
Näissä tilanteissa voit vaihtaa sähkösopimuksen toiseen:
2. Kilpailuta sähkösopimukset
Sähkösopimusta vaihtaessa kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa eri yhtiöiden sopimukset keskenään. Vertailemalla sopimuksia voit löytää itselle parhaan sopimustyypin ja tietysti halvimman hinnan.
Erot eri sähkösopimusten välillä voivat olla merkittäviä, ja kilpailuttamalla voi saada säästöä jopa satasia. Sopimustyypin valinta taas vaikuttaa mm. siihen, kauanko sama hinta on voimassa, vai vaihteleeko hinta aina markkinatilanteen mukaan reaaliajassa.
3. Tee uusi sähkösopimus
Uuden sähkösopimuksen pääset tekemään suoraan sähköyhtiön kanssa. Kun valitset sähkösopimuksen meidän kautta, voit viimeistellä sopimuksen suoraan sähköyhtiön sivuilla.
Uutta sähkösopimusta tehdessä valitset käyttöpaikan, laskutustahdin ja sopimuksen alkamisajankohdan. Huomaa, että vaihtaessa sähkönmyyjää samassa osoitteessa toiseen, sopimus voi alkaa vasta 14 päivän kuluttua.
4. Irtisano vanha sähkösopimus (tarvittaessa)
Sähkösopimukset ovat Suomessa käyttöpaikkakohtaisia. Jos teet uuden sähkösopimuksen, saman osoitteen vanha sähkösopimus katkeaa automaattisesti sähkönmyyjän vaihtuessa.
Sen sijaan, jos muutat uuteen paikkaan, on sinun muistettava irtisanoa vanhan käyttöpaikan sähkösopimus. Näin vältät maksamasta esimerkiksi uuden asukkaan sähköjä heti alussa.
Sähkösopimuksen vaihtaminen saman yhtiön sisällä
Sähkösopimusta voi usein vaihtaa myös saman yhtiön sisällä. Jos haluat vaihtaa esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kiinteähintaiseen määräaikaiseen sopimukseen, onnistuu se myös saman myyjän sisällä.
Kannustamme kuitenkin joka tapauksessa aina kilpailuttamaan sähkösopimukset vaihdon yhteydessä. Uuden myyjäyhtiön valitseminen ei pidennä sähkösopimuksen vaihtoon kuluvaa aikaa.
Näin voit vaihtaa sopimusta myyjän toiseen sopimukseen:
Kannattaako sähkösopimuksen vaihto?
Riippuu tilanteesta. Jos käytössäsi on aiemmin solmittu markkinahintaan verrattuna halvempi sähkösopimus, ei sitä tietysti kannata vaihtaa mihinkään.
Sen sijaan, jos sähköyhtiösi on esimerkiksi korottanut sopimuksen hintaa merkittävästi, voi vaihdolla säästää isosti rahaa.
Vertaa aina aiempaa sähkösopimustasi uusiin tarjolla oleviin sähkösopimuksiin löytääksesi parhaan vaihtoehdon.
Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!
Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.