Sähkösopimukset
Kaikki sähkösopimukset esiteltyinä kategorioittain. Löydä talouteesi parhaiten sopiva sähködiili ja katso erilaiset sähkösopimukset listasta. Voit säästää selvää rahaa valitsemalla sopivan sopimustyypin!
Suosittelemme
8,29 c/kWh
+/- kulutusvaikutus
Perusmaksu: 5,99 €/kk
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Näin solmit uuden sähkösopimuksen
Uuden sähkösopimuksen solmiminen on helppoa ja suoraviivaista. Ennen kuin lähdet allekirjoittamaan uutta sähkösopimusta, on tärkeää kilpailuttaa sähkösopimukset ja miettiä, mikä on omaan talouteen sopiva sähkösopimus.
Sähkösopimuksen tekeminen onnistuu helpoiten netin kautta, ja sähköyhtiö hoitaa usein puolestasi kaiken ylimääräisen byrokratian.
Uusi sähkösopimus astuu voimaan aikaisintaan 14 päivän päästä. Jos muutat, voi sopimuksen kuitenkin saada voimaan jopa heti.
Oikean sähkösopimuksen valinta tapahtuu näin:
Tee sähkösopimus selvittämällä ensin arvioitu sähkönkulutus vuoden ajalle. Voit käyttää tässä apunasi edellisen vuoden sähkölaskuja.
Seuraava askel on vertailla sähkösopimuksia. Kun tiedät nykyisen kulutuksesi ja edellisten sähkölaskujen summat, voit vertailla sähkösopimuksia tehokkaasti ennen kuin valitset omaan talouteen sopivan sähkösopimuksen.
Kun sopiva sähkösopimus löytyy, voit tilata uuden sähkösopimuksen nopeasti netissä. Allekirjoita sopimus, valitse aloituspäivä ja uusi sähkösopimus on valmis.
Sähkösopimukset alueittain
Sähkösopimuksen voit nykyään ostaa lähes miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kaikki isot sähköyhtiöt myyvät sähköä ympäri Suomen, eikä sähkösopimusta tarvitse enää tehdä paikallisen yhtiön kanssa.
Ainut poikkeus on pienet paikalliset sähköverkkoyhtiöt, jotka saattavat myydä sopimuksia itse vain saman verkon alueen asukkaille. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia tapauksia, ja koskevat lähinnä pienten paikkakuntien asukkaita. Jos asut tällaisella alueella, kannattaa oman paikallisen sähköyhtiön hinnasto tarkastaa erikseen kilpailutuksen ohessa.
Meiltä löydät sähkösopimukset kaikkiin kaupunkeihin. Tässä niistä isoimpia:
Erilaiset sähkösopimukset
Kuluttajalle on tarjolla muutamia erilaisia sähkösopimuksia, joita kannattaa vertailla ennen uuden sähkösopimuksen solmimista. Jokaisen kuluttajan ja talouden tarpeet ovat erilaiset, joten on oleellista, että vertailet huolellisesti erilaisia sähkösopimuksia ja valitset omaan tarpeeseesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Kiinteähintainen yleissähkö
Kiinteähintainen yleissähkö on tavallinen valinta kuluttajien keskuudessa. Se on huoleton ja helppo vaihtoehto, jossa on yksinkertainen hinnoittelu. Kuten sopimuksen nimestä voi jo arvella, kiinteähintaisessa sopimuksessa maksetaan kiinteää hintaa per kilowattitunti ja sähkön hinta pysyy samana ympäri vuorokauden. Sopimuksesta riippuen kiinteähintaiseen yleissähköön voidaan lisätä myös perus- tai kuukausimaksu.
Jos sähkönkulutus on tasaista ympäri vuorokauden ja kulutuksen määrä helposti ennustettavissa, kiinteähintainen yleissähkö voi olla hyvä vaihtoehto kotitalouteen.
Pörssisähkö
Pörssisähkö on moneen omakotitaloon edullisin vaihtoehto pitkällä juoksulla. Pörssisähkössä sähkön kWh-hinta vaihtelee tunneittain ja määräytyy Nord Pool-sähköpörssin mukaan. Sähkön kWh-hinta pörssisähkössä perustuu sähkön senhetkiseen kysyntään ja tarjontaan.
Pörssisähkön hinta on kovimmillaan talvikuukausina sekä päiväsaikaan. Jos kotitaloudessa on mahdollista kohdistaa sähkön käyttöä yöaikaan, pörssisähkö voi tulla edulliseksi pitkällä juoksulla.
Huomionarvoista on kuitenkin se, että pörssisähkösopimuksessa sähkölaskua on vaikea ennustaa. Talvikuukausina postiluukusta kolahtavat sähkölaskut saattavat olla korkeita sähkön hinnan ollessa huipussaan, mutta toisaalta kesäkuukausina sähkölaskun summa saattaa olla alhainen sähkön kysynnän ollessa alhaalla.
Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto monille, mutta sen käyttäminen vaatii tietynlaista riskinsietokykyä.
Pakettihintainen sähkö
Pakettihintainen sähkö voi olla hyvä valinta esimerkiksi kerrostaloasuntoihin, joissa sähkönkulutuksen määrä ei vaihtele paljon. Tällaisessa sähkösopimuksessa kuluttaja maksaa kuukausittain kiinteän hinnan, johon sisältyy tietty määrä sähköä per kuukausi. Jos sähkönkulutus menee yli tämän ennalta sovitun määrän, kuluttaja maksaa ylimenevästä osasta hinnaston mukaista lisähintaa.
Pakettihintaisessa sähkössä on se hyvä puoli, että seuraavan sähkölaskun hinta on aina sama, eikä kuluttajan tarvitse huolehtia laskun suuruudesta hikikarpalot otsalla kimmeltäen. Toisaalta huono puoli on se, että asiakas ei saa palautusta silloin, jos sähkön käyttö alittaa paketissa ennalta sovitun rajan.
Yösähkö
Yösähkössä sähkön hinta määrittyy vuorokauden ajasta riippuen. Tällaisessa sopimuksessa sähkö on edullisempaa öisin ja kalliimpaa päivällä. Yösähkö voi olla hyvä vaihtoehto omakotitaloille, joissa yösähkön edullista hintaa voidaan hyödyntää kohdistamalla sähkölämmitystä yötunneille.
Kerrostaloissa asuville yösähkö on harvoin hyvä valinta, ellei kuluttaja käytä nimenomaisesti enemmän sähköä yöllä kuin päivällä.
Sähkösopimuksen voimassaolo
Kun uusi sähkösopimus on harkinnassa, on oleellista miettiä myös sähkösopimuksen voimassaoloaikaa.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikaiset sähkösopimukset ovat voimassa tietyn määräajan, joka on yleensä 12, 24 tai 36 kuukautta. Joskus määräaikaisia sähkösopimuksia voi olla saatavilla myös lyhyemmälle aikavälille, kuten 3 tai 6 kuukauden pituisiksi ajoiksi.
Määräaikaisella sopimuksella asiakasta ei voida sitouttaa pidemmäksi ajaksi kuin 24 kuukautta huolimatta siitä, vaikka sopimus olisi 36 kuukauden mittainen. 24 kuukauden jälkeen sopimuksen voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla samaan tapaan kuin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, vaikka 36 kuukauden rajapyykki ei olisi vielä tullut vastaan.
Jos sopimus on alle 24 kuukauden mittainen, asiakas voi irtisanoa sopimuksen ilman erillistä kulua vain muuton yhteydessä.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat nimensä mukaan voimassa toistaiseksi. Sähkölle sovitaan tietty hinta sopimuksen allekirjoitusvaiheessa, mutta sähköyhtiö voi muuttaa hintaa kirjallisella ilmoituksella koska tahansa. Asiakas voi myös halutessaan irtisanoa sopimuksen koska tahansa 14 vuorokauden varoitusajalla.
Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat kuitenkin hinnaltaan usein kalliimpia kuin määräaikaiset sopimukset.
Mikä sähkösopimus kannattaa valita?
Tee sähkösopimus huolellisesti harkitsemalla paitsi sähkösopimuksen tyyppiä, myös omaa kulutustasi ja asuinmuotoasi. Omaa riskinsietokykyä on myös syytä harkita, sillä jos riskinsietokykysi on korkea, voit mahdollisesti onnistua nappaamaan edullisen sähkösopimuksen.
Kulutuksen mukaan
Uutta sähkösopimusta solmiessa yksi tärkeimmistä huomionarvoisista asioista on oman kulutuksen huomioiminen. Kaiva laatikoista edellisen vuoden sähkölaskusi ja selvitä oma vuosittainen kulutuksesi. Kun lapasessa on arvio vuosittain kulutettavan sähkön määrästä, sähkösopimusten vertaileminen on helppoa.
Sähkösopimuksen tyyppiä valittaessa on tärkeää ottaa huomioon kulutus. Jos kulutus on vähäistä, paketti- tai kiinteähintainen sopimus voi olla hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi kerrostaloissa kiinteähintainen sähkösopimus ilman perusmaksua voi tulla edullisimmaksi.
Jos kulutus on korkealla, esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa, on syytä harkita esimerkiksi pörssisähköä tai määräaikaista sähkösopimusta.
Asuinmuodon mukaan
Omalla asuinmuodolla on väliä sähkösopimusta solmittaessa. Kerrostaloasunnoissa sähkön kulutus on vähäistä verrattuna omakotitaloon tai rivitaloon. Lisäksi omakotitalot voidaan lämmittää sähköllä, kun taas kerrostalossa asukkaiden ei yleensä tarvitse pulittaa lämmityksestä mitään.
Riskinsietokyvyn mukaan
Jos oma riskinsietokykysi on hyvä, pörssisähkö voi olla hyvä valinta. Talvikuukausina pörssisähkön hinta voi olla korkealla ja sähkölaskujen summat voivat kivuta huimiin summiin. Toisaalta, jos jaksat katsella suurempia sähkölaskuja talvikuukausien ajan, kesällä sähkölaskut laskevat mukavampiin ja lompakkoystävällisiin summiin.
Jos et kuitenkaan halua jännittää seuraavaa postiluukusta kolahtavaa sähkölaskua, kiinteä tai määräaikainen sähkösopimus voi olla hyvä valinta. Näissäkin sopimuksissa sähkölaskun summa voi vaihdella kulutuksen mukaan, joten pieni riskinsietokyky on tarpeen.
Pakettihintainen sähkö on paras vaihtoehto heille, jotka haluavat tietää etukäteen, kuinka paljon sähkölaskusta maksetaan joka kuukausi. Pakettihintainen sopimus on helppo ja huoleton, mutta se voi olla kalliimpi vaihtoehto verrattuna muihin sopimusvaihtoehtoihin.
Vanhan sähkösopimuksen irtisanominen
Vanhan sähkösopimuksen irtisanominen riippuu omasta sopimustyypistä. Toistaiseksi voimassa olevissa ja määräaikaisissa sopimuksissa on erilaiset irtisanomisajat.
Muuttaessa
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Kun olet muuttamassa uuteen osoitteeseen, voit ottaa sähköyhtiöön yhteyttä jo hyvissä ajoin ja sopia irtisanomispäivästä. Jos sähköyhtiösi palvelee myös uudella alueellasi, voit onnistua vain siirtämään sopimuksen uuteen osoitteeseen.
Määräaikainen sähkösopimus loppuu ennalta sovittuna päivänä. Muuton yhteydessä sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa ilman erillistä kulua: ota vain yhteyttä sähköyhtiöön hyvissä ajoin ja kerro muuttoaikeistasi.
Samassa kohteessa asuessa
Kun kilpailutat sähkösopimukset ja törmäät edullisempaan vaihtoehtoon, voit irtisanoa vanhan sähkösopimuksesi ottamalla yhteyttä sähköyhtiöösi.
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi jälleen irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla vain ilmoittamalla asiasta sähköyhtiöön. Määräaikaisessa sopimuksessa tilanne on kuitenkin eri: sinun täytyy joko odottaa sopimuskauden loppuun saakka tai maksaa sakkoa aikaisesta irtisanomisesta.
Sähköntuotanto
Sähkösopimusta solmittaessa voit myös valita, millä tavalla tuotettua sähköä haluat ostaa. Viime vuosina ympäristövaikutukset ja ilmastonmuutos ovat olleet suuri puheenaihe, joten monet suomalaiset ovat kääntyneet vihreän ja ympäristöystävällisemmän sähkön puoleen.
Yhä edelleen Suomessa käytetään ydinvoimalla tuotettua sähköä paljon. Ydinvoimalla tuotetusta sähköstä sivutuotteena on vesihöyry, jota tupruttaa ulos ydinvoimaloiden piipuista. Ydinvoimaa käytettäessä jälkeen jää tosin myös ydinjätettä, minkä turvallinen varastoiminen on hankalaa. Huomattavaa on myös se, että uraani on fossiilinen polttoaine, joten se ei uusiudu. Suomessa käytetään jonkin verran myös kivihiiltä, joka on toinen fossiilinen polttoaine.
Ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ovat tuuli-, vesi- ja aurinkovoima. Ne ovat uusiutuvia energiamuotoja, joiden avulla on helppoa tuottaa kestävää ja ympäristöystävällistä sähköä.
Myös biomassan ja jätteen poltto on huomionarvoinen sähkön tuotantomuoto, mutta niistä syntyy sivutuotteena hiilidioksidia sekä pienhiukkasia.
Ennen uuden sähkösopimuksen solmimista kannattaakin miettiä, kuinka tärkeä aspekti ympäristöystävällisyys on omassa sähkösopimuksessa.
Sähkösopimus ei sisällä sähkön siirtoa
Jotta sähkö voidaan siirtää sähköyhtiön tuotantopaikasta asiakkaan kotiin sähköverkon kautta, tulee sähkösopimukseen liittää myös palveluksi sähkön siirto. Sähkösopimusten myyjät tekevät tämän yleensä automaattisesti eikä sinun tarvitse kuluttajana tehdä erillistä sopimusta sähkönsiirrosta.
Sähkön siirto ja siirtoon liittyvät verot ovat elementti, jota kuluttaja ei voi kilpailuttaa, sillä sähkönsiirron hinta määräytyy aina paikallisen sähkön jakeluyrityksen mukaan.
Vaikka sähkösopimusta solmittaessa kuluttajan ei yleensä tarvitse tehdä erillistä sopimusta sähkönsiirrosta, saatat silti saada kaksi erillistä sähkölaskua: toisen kulutetusta sähköstä ja toisen sähkönsiirrosta.
Tee sähkösopimus kilpailutuksen kautta
Uusi sähkösopimus kannattaa aina solmia kilpailutuksen kautta. Sähköyhtiöitä on Suomessa jo monia ja jokaisella on tarjolla erityyppisiä sähkösopimuksia ja sähkön tuotantotapoja. Saadaksesi omaan talouteen sopivan ja mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen, tee sähkösopimus vasta huolellisen kilpailutuksen ja vertailun jälkeen.
Meidän kauttamme voit kilpailuttaa sähkösopimukset nopeasti ja ilmaiseksi. Ensimmäinen askel on selvittää arvioitu sähkönkulutus vuoden ajalle: käytä tässä apunasi edellisen vuoden sähkölaskuja. Kun kulutus on tiedossa, voit käyttää edellisiä sähkölaskujasi apuna uutta sopimusta hankkiessa.
Näin kilpailutat sähkösopimukset meidän kauttamme nopeasti ja vaivattomasti:
- Selvitä ensin oman kotitalouden arvioitu sähkönkulutus vuodelle
- Selaa saatavilla olevia tarjouksia ja valitse niistä itsellesi sopiva
- Tee uusi sähkösopimus
Kun uusi sähkösopimus on tehty, muista irtisanoa vanha sähkösopimus.
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!