Sähkön hinnoissa merkittävä muutos

Sähkön hinnat ja ennusteet laskeneet merkittävästi

Sähkön hinta on vuoden 2023 alussa pysynytkin yllättäen todella maltillisena, ja nyt myös futuurit lupailevat pelättyä paljon maltillisempia hintoja tulevalle vuodelle.

Keräsimme viimeisimmät sähköfutuurien tiedot johdannaismarkkinoilta ja vertasimme määräaikaisten sähkösopimusten hintatasoa viime vuoden hintoihin.

Miltä sähkömarkkinan tila nyt näyttää? Tärkeimmät poiminnat:

  • Futuurien perusteella sähkön kuukausittainen keskihinta ei nouse yli 20 senttiin kertaakaan vuoden 2023 tai 2024 aikana
  • Futuurien hinnat tulevalle talvelle ovat yli puolittuneet alle kuukaudessa
  • Määräaikaisia 2 vuoden sähkösopimuksia on tarjolla halvimpaan hintaan sitten viime heinäkuun
  • Syksyn määräaikaisten sopimusten hintoihin verrattuna hintataso on jopa puolittunut 2-vuotisissakin sopimuksissa
  • Sähkön hinnan odotetaan nousevan kalleimmillaan 19,14c/kWh hintaan (ALV 10 %) helmikuussa
  • Hinta laskee futuurien perusteella kesällä 2023 jo alle 10 sentin keskimääräiseen kvartaalihintaan (ALV 24 %)
  • Seuraava hintapiikki tulee futuurien mukaan talvella 2024, jolloin hinta nousisi vajaaseen 20 senttiin kilowattitunnilta (ALV 24 %)

Mitä futuurit nyt ennustavat?

Sähkön johdannaismarkkinoilla myytävät sähköfutuurit antavat viitteitä sähkön tulevasta hinnasta. Sähköyhtiöt käyvät johdannaisilla kauppaa suojatakseen sähkön hinnan tuleville kuukausille ja vuosille. Esimerkiksi määräaikaisten sopimusten hinnat perustuvat pitkälti futuurihintoihin.

Sähköfutuurit ennustivat vielä joulukuun puolivälissä huomattavasti isompia hintoja vuodelle 2023, mutta vajaassa kuukaudessa hintataso on laskenut todella merkittävästi.

Kalleimmillaan käydään helmikuussa vajaassa 20 sentissä, ja seuraavan kerran samaan 20 sentin tuntumaan noustaan talvella 2024. Välissä kesällä saatetaan käydä jo alle 10 sentin keskimääräisissä hinnoissa.

Vielä seuraavan 2 vuoden aikana ei kuitenkaan olla pääsemässä samalle tasolle kuin aiempina vuosina. Kesällä 2024 sähkön keskihinta voi kuitenkin painua hetkellisesti lähelle 5 senttiä.

Tässä kaavio sähköfutuureista ennen 9.1.23 pörssipäivän alkamista (sis. ALV 24 %, 10 % tammi-huhti):

Lähde: Nasdaq, sähkön systeemifutuurit+aluefutuurit

Futuurihinnat 9.1.23 (sis. ALV 24 %, tammikuu-huhtikuu 10 %):

Tammi2313,94c/kWh
Helmi19,14c/kWh
Maalis15,35c/kWh
Huhti14,14c/kWh
Q2 202311,72c/kWh
Q3 20239,67c/kWh
Q4 202316,37c/kWh
Q1 202418,40c/kWh
Q2 20247,66c/kWh
Q3 20245,67c/kWh
Q4 20249,70c/kWh
Lähde: Nasdaq, sähkön systeemifutuurit+aluefutuurit

Päivitämme futuurihintoja noin viikon välein hintaennuste-sivulle. Katso tästä ajankohtainen tilanne.

Määräaikaiset halvimmillaan sitten viime kesän

Sähkön halvemmat futuurihinnat heijastuvat heti määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin. Halvinsähkösopimus.fi:n vertailudatan perusteella 2 vuoden määräaikaisen sopimuksen on viimeksi saanut näin halvalla heinäkuussa 2022.

Kirjoitushetkellä vertailun halvin 2-vuotinen kiinteä sähkösopimus maksaa 17,81c/kWh ja kulutusvaikutteisen sopimuksen saa tätäkin halvemmalla. Heinäkuussa 2022 halvin vastaava kiinteä sopimus oli alkukuukaudesta 14,39c/kWh, ja loppukuukaudesta mentiin jo yli tämän hetken hintatason.

Kalleimmillaan määräaikaiset kahden vuoden sopimukset olivat syksyllä. Sopimuksista on joutunut maksamaan pahimmillaan yli 30 senttiä kilowattitunnilta. Hintataso on siis jopa puolittunut 2-vuotisissa sähkösopimuksissa.

Määräaikaisten sähkösopimusten halvempaa hintaa edesauttaa nyt sähköfutuurien hinta. Sähköyhtiöt pystyvät suojaamaan sähkön hinnan huomattavasti aiempaa halvempaan hintaan kuluvan vuoden tuleville kuukausille.

Hinnat ja ennusteet vaihtelevat tiuhaan

Sähkön hinnat ja ennusteet vaihtelevat nyt tiuhaan tahtiin. Usea sähköyhtiö ilmoitti joulukuun aikana tulevansa asiakkaitaan vastaan edullisemmilla sähkösopimuksilla, mutta nyt näyttää siltä, että pörssisähkön hinta pysyykin paljon aiempia ennusteita matalampana koko vuoden 2023.

Vielä joulukuun puolivälissä sähköfutuurit ennustivat talvelle 2023 yli 40 sentinkin arvonlisäverollisia hintoja. Hintataso on jopa yli puolittunut alle kuukaudessa kuluvan talven osalta.

Sähkösopimuksen tekijän kannattaa kiinnittää tarkoin huomiota sopimushintoihin. Eri sähköyhtiöt päivittävät hintojaan viiveellä ja kilpailuttamalla sähkön voi olla mahdollista säästää merkittävästi.

Myös pörssisähkösopimuksissa sähköyhtiöiden perimät marginaalit ja perusmaksut vaihtelevat, vaikka itse spot-hinta onkin sama.

Jaa artikkeli

Kysyttävää? Ota yhteyttä.

Scroll to Top