Sähköhaut kasvoivat ennätyskorkealle

Sähkö kiinnosti suomalaisia ennätyspaljon viime vuonna

Sähkö kiinnosti suomalaisia viime vuonna poikkeuksellisen paljon. Selvitimme Googlen hakutiedoista, kuinka paljon erilaisten sähköhakusanojen hakumäärät kasvoivat vuoden 2022 aikana.

Läpi linjan suosittuja sähköhakuja tehtiin yli 1 000 % enemmän. Eniten kasvoivat kuitenkin pörssisähköön liittyvät haut.

Tärkeimmät poiminnat:

 • Vertailussa mukana olleet sähkön hintaan ja sähkösopimuksiin liittyvät haut kasvoivat keskimäärin yli 1 000 % vuoden 2022 aikana
 • Eniten kasvoi pörssisähköhaut, joita tehtiin vuoden lopulla yli 2400 % enemmän kuin aiemmin
 • Selkeimmät hakupiikit osuivat elokuulle ja joulukuulle, jolloin myös pörssisähkö oli kalleimmillaan.

Näin hakusanojen hakumäärät kehittyivät

HakusanaKasvu vuoden alimpaan tiedossa olevaan lukuunEniten hakuja
Sähkön hinta1011%Joulukuu 2022
Sähköfutuurit456%Lokakuu 2022
Halvin sähkösopimus1150%Elokuu 2022
Pörssisähkö2400%Joulukuu 2022
Sähkötarjous900%Elokuu 2022

Pörssisähkö

 • Kavua vuoden alimpaan hakumäärään: 2400 %
 • Eniten hakuja: joulukuu

Pörssisähköön liittyvät haut olivat korkeimmillaan joulukuussa, myös elokuussa hakuja oli paljon. Käytännössä pörssisähköä etsittiin siis eniten silloin, kun hinta oli kalleimmillaan.

Suomalaisten kiinnostus pörssisähköä kohtaan räjähti vuoden aikana. Kasvua oli jopa 2400 %, kun verrataan alimpiin vuoden hakumääriin.

Sähkön hinta

 • Kasvua vuoden alimpaan hakumäärään: 1011 %
 • Eniten hakuja: Joulukuu

Sähkön hintaa haettiin ahkerasti vuoden 2022 aikana. Eniten hakuja tälle hakusanalle kertyi hieman ennen joulua, eli 11.–17.12.2022.

Vähiten hakuja tälle hakusanalle puolestaan kertyi helmi-maaliskuun vaihteessa ja huhtikuun lopussa. Kasvu näistä vuoden alimmista lukemista joulukuun alussa mitattuun huippulukemaan on ollut peräti 1011%. 

Myös elo-syyskuun vaihteessa hakusana on ollut suosittu. Tällöin hakuja on kertynyt jo 711% enemmän kuin alimmillaan vuoden alkupuolella.

Hakudata osoittaa selvästi jokseenkin tasaista kasvua hakumäärissä vuoden mittaan. Paria huippua lukuunottamatta kasvukäyrä on melko tasainen kohoten vuoden loppua kohden.

Sähköfutuurit

 • Kasvua vuoden alimpaan hakumäärään: 456 % (tarkkoja tietoja ei saatavilla)
 • Eniten hakuja: Lokakuu

Sähköfutuureita haettiin eniten loppusyksyllä 30. lokakuuta – 5. marraskuuta. 

Kasvua vuoden alimpiin tiedossa oleviin lukuihin on 456%. Toisaalta vuoden alkupuolelle osuu monia pitkiäkin ajanjaksoja jolloin hakumäärät ovat olleet niin pieniä, ettei niitä ole niitä voida vertailla. Tämä tarkoittaa, että kiinnostus sähköfutuureihin on kasvanut vuoden mittaa prosentuaalisesti jopa vielä enemmän.

Hakudatasta on nähtävillä paitsi kovaa heittelyä myös hakumäärien selvä nousu loppuvuotta kohtaan. Vuoden loppuun osuukin muutama selkeä piikki sanan hakumäärissä ja tuolloin kasvua alkuvuonna saatuihin alimpiin hakumääriin on n. 280%.

Halvin sähkösopimus

 • Kasvua vuoden alimpaan hakumäärään: 1150 %
 • Eniten hakuja: Elokuu

Tälle hakusanalle eniten hakuja on kertynyt elokuussa 21.–28.8.2022, mikä kertoo suomalaisten huolesta loppuvuodesta nousevaa sähkön hintaa koskien. Pienimmillään kiinnostus halvinta sähkösopimusta kohtaan on ollut Googlessa huhtikuun ja toukokuun vaiheilla.

Datan määrä ei ole riittänyt vertailuun helmikuun alussa ja huhtikuun lopussa, mutta suhteellinen vertailu vuoden alimpiin dataan sisällytettyihin määriin osoittaa kasvua olleen jopa 1150%.

Tämä osoittaa, että suomalaisen kiinnostus edullista sähkösopimusta kohtaan on selvästi lisääntynyt sähkön hintojen noustessa ja kylmän vuodenajan lähestyessä. Myös uutisoinnilla lienee vaikutusta asiaan ja hakumäärien nopeisiin muutoksiin.

Sähkötarjous

 • Kasvua vuoden alimpaan hakumäärään: 900 %
 • Eniten hakuja: Elokuu

Hakusanalle “sähkötarjous” korkeimmat hakumäärät osuvat ajanjaksolle 10.–16-7.2022. sekä elokuulle. Hakumäärissä on muita hakusanoja selvästi enemmä vaihtelua vuoden läpi, eli nousujohteinen trendi ole yhtä selvä. 

Sen sijaan hakumäärät ovat olleet korkeita loppukesästä ja loppuvuoden kohdalla on nähtävissä toinen jakso, jolloin sähkötarjoukset ovat Google hakutrendien perusteella kiinnostaneet ihmisiä.

Verrattuna vuoden alimpiin mitattuihin hakumääriin, nousu on heinä-elokuussa ollu 900%.

Scroll to Top