Sähkötuki 2023: mistä kaikkialta sähkölaskuun saa helpotusta?

Kohonnoiden sähkönkustannusten takia Suomessa on monia väliaikaisia sähkön tukimuotoja talvelle 2023. Keräsimme kattavan tietopaketin kaikista sähkötuista, joita kuluttajat voivat hakea kohonneisiin energiakustannuksiin.

Sähkötukia on alkuvaiheessa kolme: ALV:n laskeminen, sähkön verovähennys sekä Kelan sähkötuki. Tuista arvonlisäveron alennus koskee kaikkia, ja sähkön verovähennys sekä Kelan suora sähkötuki osaa kotitalouksista.

Näiden lisäksi lausuntokierrokselle on lähtenyt vielä uusi sähkötuki. Se hyvitetään lopulta automaattisesti kevään sähkölaskulla sähköyhtiön kautta.

Artikkeli pähkinänkuoressa:

  • Sähkön alempi 10 %:n arvonlisävero on voimassa 1.12.2022-30.4.2023 ja koskee kaikkia suomalaisia sopimuksesta riippumatta
  • Sähkön verovähennys koskee niitä, joiden sähköenergian kulut ovat yli 2 000 euroa 1.1-30.4 välisenä aikana
  • Sähkötuki on Kelan suoraan maksama tuki, jota voi saada, jos sähkövähennystä ei pysty verotuksessa täysimääräisesti hyödyntämään
  • Uusi sähkötuki 2023 kattaa víelä jo julkistettujen tukien ohella osan kotitalouksien sähkölaskusta, tästä on tulossa vielä lisätietoja myöhemmin

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähköä voit nykyään ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kilpailuta sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Uusi sähkötuki 2023

Uusi sähkötuki ei ole vielä kaikilta yksityiskohdiltaan valmis, joten se voi vielä muuttua. Tässä kuitenkin tämän hetken tiedot:

Hallitus julkisti jo aiemmin sovittujen sähkötukien ohelle vielä uuden väliaikaisen sähkötuen. Kertaluonteinen sähkötuki hyvitetään automaattisesti kevään sähkölaskulla suoraan sähköyhtiön toimesta, eikä kuluttajan tarvitse hakea sitä mistään.

Uudessa sähkötuessa on 90 euron omavastuuosuus. Jos kuukauden sähkölasku jää tämän alle, ei tukea heru. 90 euron ylittävästä osuudesta puolestaan saa 70 % hyvitystä. Maksimisumma tuessa on 700 euroa.

Sähkötuki maksetaan kahdessa osassa. Näistä ensimmäinen perustuu marras- ja joulukuun sähkölaskuihin, ja seuraava tuki puolestaan marras- ja joulukuun sähkönkulutukseen kerrottuna tammikuun sähkön hinnalla.

Tukea ei voi saada ollenkaan, jos sähkösopimus on alle 10c/kWh.

Kertauksena siis:

  • Omavastuu 90e/kk, maksimituki 700e
  • Hyvitetään 50 % 90e/kk ylittävästä sähkölaskusta
  • Tuki jaetaan kahdessa osassa: ensimmäinen näillä näkymin maaliskuussa
  • Tuki perustuu marras- ja joulukuun sähkönkulutukseen, joten kulutusta nyt kasvattamalla ei voi saada enempää tukea
  • Ensimmäisessä tukierässä otetaan huomioon vain marras- ja joulukuu, toisessa tukierässä myös tammikuun sähkösopimus, jos se on noussut vuodenvaihteen jälkeen

Arvonlisäveron alennus

Sähkön arvonlisävero laski väliaikaisesti 10 prosenttiin 1.12.2022. Normaali ALV-kanta on 24 %, ja se on taas voimassa 1.5.2023 alkaen. Halvemman ALV-kannan aikana niin määräaikaiset kuin toistaiseksi voimassa olevat sopimukset laskutetaan normaalia pienemmällä ALVilla.

ALV:n alennus koskee myös vanhoja halpoja määräaikaisia sähkösopimuksia, joten siitä hyötyy ihan jokainen. Myös uudet sopimukset hinnoitellaan halvemman arvonlisäveron mukaan.

Arvonlisäveron alennus koskee vain sähköenergian osuutta, eikä esimerkiksi sähkönsiirtoa. Kiinteän sähkösopimuksen tekevän kannattaa nyt ottaa huomioon, että arvonlisävero nousee takaisin 24 prosenttiin 1.5.2023, joten silloin myös sopimuksen hinta kallistuu.

Sähkön verovähennys

Sähkövähennys on verottajan kautta haettava tukimuoto. Se toteutetaan kotitalousvähennyksen kaltaisena tukena, ja vähennyksen voi tehdä suoraan verojen osuudesta.

Sähkövähennystä saa, jos sähköenergian (sähkösopimuksen perusmaksu + kulutusosuus, mutta ei siirtoa) kustannukset ALV:n kera nousevat yli 2 000 euroon 1.1.2023-30.4-2023 välisenä aikana. Vähennystä saa 60 % tämän ylittävästä osuudesta, mutta kuitenkin maksimissaan 2 400 euroa. Verovähennyksen omavastuu on yhteinen 100 euroa kaikkien muiden kotitalousvähennysten kanssa.

Sähkön verovähennys koskee lähinnä työssäkäyviä sähkölämmittäjiä. Heidän kannattaa nyt ottaa verovähennys huomioon laskiessaan itselleen sopivinta sähkösopimusta. Verovähennyksen takia nyt voi olla fiksua valita sopimus, joka ei lukitse kalliiseen kiinteään hintaan talven jälkeiseksi ajaksi.

Sähkön verovähennystä on haettava oma-aloitteisesti. Voit tehdä tämän jo nyt hakemalla uutta verokorttia oman arvioimasi sähkölaskun mukaan.

Kelan sähkötuki

Kelan sähkötukea voi saada, jos ei saa hyödynnettyä sähkön verovähennystä. Myös tämä tukimuoto vaatii kuitenkin, että sähköenergian kustannukset nousevat yli 400 euroon kuukaudessa tammi-huhtikuussa.

Sähkötukeen liittyy mainittu 400 euron omavastuu, ja tukea voi saada suoraan 60 % ylittävästä sähköenergian osuudesta. Tuen enimmäismäärä puolestaan on 660 euroa kuukaudessa.

Mikäli Kelan sähkötuki ei riitä kattamaan sähkölaskua, voi viimesijaisena keinona apua olla toimeentulotuesta.

Lisätietoa sähkötuesta Kelan sivuilta.

Apua sähkön kustannuksiin säästämällä ja kilpailuttamalla

Sähkölaskua voi tietysti alentaa myös alentamalla sähkönkulutusta tai valitsemalla halvemman sähkösopimuksen.

Sähkösopimusten hinnat ovat nousseet dramaattisesti Venäjän aloittaman Ukrainan sodan seurauksena. Vaikka hintataso on korkea, voi sopivalla sopimusvalinnalla säästää isosti muihin sopimuksiin verrattuna.

Etenkin erot eri sopimustyyppien välillä ovat isoja. Kuluttajan kannattaa miettiä, haluaako sitoutua kiinteään määräaikaiseen sopimukseen vai mennä talven yli toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Sähkönkulutuksen alentaminen on nyt niin ikään erittäin tärkeää – oli käytössä sitten vanha halpa sähkösopimus tai uusi kallis sopimus. Sähköä on tarjolla niukasti normaalitilanteeseen verrattuna, ja kulutusta tulisi vähentää etenkin kaikkein kovimpien kulutuspiikkien aikana, jotta Suomea ei uhkaisia sähköpula.

Täältä voit lukea, miten sähkönkulutuksen alentaminen onnistuu.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top