Kausisähkö

Sähkösopimusta harkittaessa esimerkiksi kesämökille, kannattaa ottaa huomioon varteenotettava ja edullinen kausisähkö. Tämä sähkösopimusmalli sisältää kaksi eri hintaa ja sopii hyvin etenkin heille, jotka voivat kohdistaa sähkönkulutusta kesäaikaan ja muihin edullisin ajankohtiin.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

 • Nopea vertailu
 • Sähköä kaikkialle Suomeen
 • Löydä halvin sähkön hinta

Huom! Kausisähkösopimuksissa ero muun ajan hinnan ja talviarkipäivän hinnan välillä on tällä hetkellä markkinatilanteen takia melko pieni. Paremmin voit säästää kulutusta ajoittamalla markkinahintaisen pörssisähkösopimuksen avulla.

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Kausisähkössä on kaksi eri hintaa

Kausisähkön eli vuodenaikasähkön hinta vaihtuu nimensä mukaisesti kausittain ja vuodenaikojen mukaan. Kausisähkössä on yleisesti ottaen kaksi hintaa: hinta talviarkipäivälle sekä muille ajoille. 

Talviarkipäivänä sähkön hinta on kalliimpi, johtuen muun muassa kovista pakkasjaksoista ja kasvavasta sähkön kysynnästä talvikuukausina. Muut ajat, kuten talviyöt ja koko kesä ovat kausisähkössä edullisempia ajankohtia. 

Kausisähkö voi olla erinomainen vaihtoehto esimerkiksi kohteisiin, jossa käytetään sähkölämmityksen tukena ilmalämpöpumppua, varaavaa sähkölämmitystä, leivinuunia tai takkaa. Myös maatilat, joiden energiankäyttö kasvaa kesällä, voivat myös hyötyä kausisähköstä, samoin kuin kesämökit ja kakkosasunnot.

kausisähkö

Hyvää

 • Edullinen hinta kesällä ja talviöinä
 • Sopii hyvin maatiloille, kesämökeille ja kakkosasuntoihin
 • Voi auttaa säästämään rahaa sähkölaskussa

Huonoa

 • Talviaikaan hinta on kalliimpi
 • Ei ole paras sähkölämmitteisille kodeille

Kausisähkö vs yleissähkö

Kausisähkö eroaa yleissähköstä siten, että sähkölle määritellään kaksi eri hintaa. Yleissähkösopimuksessa sähköllä on aina yksi ja sama hinta, joka on voimassa päivästä, vuodenajasta ja kellonajasta riippumatta.

Kausisähkössä taas sopimuksella on erikseen hinta talviarkipäivälle ja muulle ajalle.

Hieman vastaava hinnoittelutapa on myös yösähkössä. Siinä kuitenkin hinta määritellään erikseen vain yölle ja päivälle.

Onko kausisähkö halvempi?

Kausisähkö voi olla edullinen vaihtoehto sellaisille kodeille, joissa sähkön käyttö painottuu kesäaikaan tai joissa on mahdollisuus kohdistaa sähkön käyttöä yöaikaan. Kausisähköstä tulee edullinen vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun asiakas voi säätää lämminvesivaraajan lämmittämään vettä öisin, laittaa pyykkikoneen pyörimään yöksi ja jossa asuntoa voidaan lämmittää pääasiassa yöllä.

Edullisuudessa auttaa myös se, jos asiakkaan kodissa on esimerkiksi puulämmitys tai ilmalämpöpumppu, jotka tukevat sähkölämmitystä.

Kausisähkö ei kuitenkaan välttämättä ole halvin vaihtoehto kotiin, jossa sähköä käytetään arkipäivisin ympäri vuoden yhtä paljon tai jossa sähkön käyttöä ei ole mahdollista kohdistaa yön tunneille. 

Perinteisesti kausisähkö eli vuodenaikasähkö on ollut yleinen vaihtoehto esimerkiksi maatilan sähkösopimukseksi, kun sähköä tarvitaan paljon kesällä.

Pörssisähkö tarjoaa kausisähköä ajankohtaisemmat hinnat

Vaikka kausisähkö on edullinen vaihtoehto tiettyihin asumisratkaisuihin, pörssisähköllä voi kuitenkin olla enemmän tarjottavaa. 

Pörssisähkössä hinta päivittyy tunneittain, joten sen hinta on ajankohtaisempi kuin kausisähkössä. Voit siis päästä hyödyntämään pörssisähkön hinnassa tapahtuvia laskuja ja kohdistaa sähkön käyttöä, kuten lämminvesivaraajan käyttöä, näille tunneille. 

Pörssisähkössä hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, joten hinta on yleensä edullisempi kesällä sekä yöaikaan samaan tapaan kuin kausisähkössä, mutta etuna pörssisähköön on mahdollisesti ajankohtaisempi, tarkempi ja edullisempi kWh-hinta.

SUOSITTELEMME: PÖRSSISÄHKÖ

Spot + 0,44 c/kWh

+ 3,89 €/kk

Kenelle kausisähkö sopii?

Kausisähkö on paras vaihtoehto sellaisiin koteihin, joissa sähkön käyttämistä on mahdollista kohdistaa yöaikaan sekä kesäkuukausille. Muun muassa maatiloilla, kesämökeillä ja kakkosasunnoissa kausisähkö voi olla erinomainen vaihtoehto tavalliseen yleiseen sähkösopimukseen verrattuna.

Nyrkkisääntönä:

 • Kausisähkö sopii, jos valtaosa sähkönkulutuksesta tapahtuu kesällä
 • Kulutus talvella ei ole liian suurta
 • Käytössä ei ole sähkölämmitystä

Halvin kausisähkö löytyy kilpailuttamalla

Kausisähkösopimusten hinnat vaihtelevat sähköyhtiöstä riippuen, joten halvimman kausisähkön löytämiseksi sinun täytyy vertailla ja kilpailuttaa sähkösopimukset

Sähkösopimusten vertaileminen onnistuu helpoiten meidän kauttamme. Voit kilpailuttaa sähkösopimukset näin:

 1. Selvitä arvioitu sähkönkulutus vuoden ajalle ja mieti, käytätkö sähköä tasaisesti koko vuoden ajan vai tiettyinä vuoden- ja vuorokaudenaikoina
 2. Vertaile saatavilla olevia sähkösopimuksia 
 3. Valitse omaan kotisi sopiva, edullinen sähkösopimus

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top