Sähkön hinta on jatkanut kasvuaan alkukesästä 2022. Moni sähköyhtiö nosti sekä toistaiseksi voimassaolevien että määräaikaisten sähkösopimustensa hintoja kuukauden aikana.
Halvinsähkösopimus.fi-sivuston selvityksen perusteella sähköyhtiöt valmistautuvat epävarmoihin aikoihin, ja etenkin pidempien määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat kasvaneet.
Erot määräaikaisissa sopimuksissa voivat nyt olla jopa kaksinkertaiset, kun sähköyhtiöt muuttavat hintoja eri tahtiin. Sähkövertailun tekeminen on tällä hetkellä erittäin tärkeää, erityisesti määräaikaisia sopimuksia valitessa.
Kotitalouksien on syytä varautua pidempäänkin jatkuvaan hinnannousuun, jos epävarmuustekijät eivät markkinoilla ratkea. Valitsemalla kiinteän määräaikaisen sopimuksen sähkön kilpailutuksesta, on mahdollista lukita nykyinen hinta ja suojautua hinnannousulta.
Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!
Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.
Määräaikaisten sopimusten hinnat kasvoivat läpi kuun
Kesäkuun aikana määräaikaisten sähkösopimusten hinnat kasvoivat, kun sähköyhtiöt valmistautuvat epävarmaan syksyyn ja talveen.
Halvimman määräaikaisen sopimuksen hinta kallistui kuun aikana. 30.6.2022 Oomilta sai sähköä 14,39c kWh-hintaan ja Kotimaan Energialta 14,98 c kWh-hintaan – kumpikin yhtiöistä ehti kuun aikana nostamaan hintaansa. Myös esimerkiksi Fortum nosti vastaavan 24kk:n määräaikaisen sopimuksensa hintaa selvästi jo 21,10 senttiin kilowattitunnilta.
Eniten kasvua tuli kuitenkin vielä pidemmissä, 36kk:n määräaikaisissa sopimuksissa. Lumo Energia nosti 36kk:n sopimuksensa hintaa jo 29,40 senttiin kilowattitunnilta, kun vielä aiemmin kesäkuussa saman sopimuksen sai 19,99 sentin kilowattituntihintaan.
Asiantuntijoidemme arvion mukaan myös muut sähköyhtiöt ovat jo nostaneet tai ovat edelleen nostamassa hintojaan lähiaikoina määräaikaisissa sopimuksissa. Markkinatilanteet voivat kuitenkin nopeasti muuttua, eikä takeita tulevaisuuden hinnoista ole.
Toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia saa paikoin edullisemmin
Mielenkiintoista on, että osa toistaiseksi voimassaolevista sähkösopimuksista on nyt määräaikaisia edullisempia. Koska sähkön hinnan pelätään nousevan lähikuukausina entisestään, tarjotaan toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia osin määräaikaisia edullisemmin.
Moni yhtiö on kesäkuun aikana tarjonnut toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia määräaikaisia edullisemmin. Näissä sopimuksissa ei ole kuitenkaan suojaa sähkön hintanousua vastaan, ja hinta voi pompata yhtäkkiä lyhyellä varoitusajalla paljon korkeammalle.
30.6.2022 ainakin Lumo Energia tarjosi toistaiseksi voimassaolevaa sähkösopimusta halvemmalla kuin määräaikaista 36kk:n sopimustaan.
Sähkön hinnan nousun pelätään jatkuvan – kilpailutuksella voi löytää halvimman vaihtoehdon
Sähköyhtiöt varustautuvat nyt epävarmoihin aikoihin, ja moni yhtiö on nostanut hintojaan järjestään. Sähkön hinnan kasvaessa ovat myös erot eri sähköyhtiöiden välillä kasvaneet merkittävästi.
Halvinsähkösopimus.fi-sivuston datan perusteella paikoittain erot esimerkiksi juuri määräaikaisissa sopimuksissa voivat olla jopa kaksinkertaiset. Kun Oomin 24kk:n määräaikainen sopimus maksoi 14,39 c/kWh, maksoi Lumo Energian 36kk:n sopimus 29,40 c/kWh. Osa erosta selittyy kuitenkin Lumon paremmalla sopimustyypillä, jossa asiakas voi itse valita, pitääkö sopimuksen 24kk:n jälkeen vielä vuoden vai ei.
Sahko.tk-sivuston keräämän datan perusteella sähkön pörssihinta oli kesäkuussa kuitenkin keskimäärin montaa määräaikaista sopimusta kalliimpaa. 28:n vuorokauden keskiarvo oli 30.6.2022 17,42snt/kWh. Kesäkuun aikana moni määräaikainen sopimus oli siis halvempi kuin pörssisähkösopimus.
Sähkön hinta on perinteisesti kasvanut talvea kohti mentäessä, joten sähkösopimusten hinnat saattavat hyvin jatkaa kasvuaan. Kilpailuttamalla sähkösopimukset kotitalous voi nyt saada merkittävää etua, sillä erot sopimusten välillä ovat paikoin suuria. Määräaikaisella sopimuksella hinnan saa lukittua kiinteäksi, mutta toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen etuna on nopea irtisanomisaika.
Lähteet:
- Halvinsähkösopimus.fi:n data sähkösopimuksista
- Sahko.tk:n data sähkön pörssihinnoista