Yksiön sähkösopimus kannattaa valita huolella. Vaikka sähkön käyttö on yksiössä usein pientä, voi sähkösopimuksen valinnassa tehdä monia virheitä.
Sähkösopimuksen muotoon ja sopimusmalliin vaikuttavat monet asiat, kuten asunnon koko, sähkön käytön määrä sekä omat elintavat. Yksiöt ovat asunnoista pienimpiä ja kerrostalon sähkösopimukset onneksi yleensä lopulta halpoja.
Huonosti valittu sähkösopimus yksiöön voi turhaan nostaa kuukausittaisia kuluja. Omaan yksiöön sähkösopimusta miettiessä onkin syytä pohtia, millainen sähkönkäyttäjä on. Näitä asioita on helppo pohtia seuraavien kysymysten avulla.
Näiden kolmen kysymyksen tai toiminnan suorittaminen saa sinut jo erittäin tietoiseksi sähkösopimuksen solmimisesta. Kun tutkit soveltuvat vaihtoehdot itsellesi, voit rajata paljon pois.
Vinkki! Yksiön sähkönkulutus on usein todella pientä. Voit säästää paljon valitsemalla perusmaksuttoman sähkösopimuksen, jossa maksat vain kulutuksesta.
Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!
Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.
Mikä on paras sähkösopimus yksiöön?
Yksiö on yleensä elämäntaipaleemme ensimmäinen oma asunto, jonka hankinnan yhteydessä opetellaan elämässä tärkeitä asioita. Joudut perehtymään niin kotivakuutuksiin, sisustamiseen kuin sähkösopimuksiinkin.
Sähkösopimuksen osalta kannattaa miettiä asunnon kulutusta, sekä omia tapoja toimia. Jos olet sähkönsuurkuluttaja, kannattaa sinun pyrkiä kiinteähintaiseen sopimukseen, jossa voit käyttää sähköä aina samaan hintaan.
Vaihtoehtoja on kuitenkin useita ja niihin vaikuttaa aina asukas sekä lämmitystapa. Varsinkin sähkölämmitteisissä asunnoissa, lämmitys voi nousta suureksi kuluksi. Ohessa on tärkeimmät sähkösopimustyypit ja niiden ominaispiirteet.
Määräaikainen kiinteällä kWh-hinnalla varustettu sopimus
Yleisimpiä sähkösopimustyyppejä on määräaikainen kiinteällä kWh-hinnalla oleva sopimus. Nämä sopimukset ovat yleensä voimassa 12, 14 tai 36 kk, joten sopimusta ei voi normaalisti perua kesken sopimuskauden. Tämä on hyvä sopimus monille, sillä sen avulla sähkölasku ei tuota suuria yllätyksiä ja laskujen hinta muodostuu käytetyn sähkön määrästä.
Määräaikaisen sopimuksen hyvänä puolena on, että sen hinta ei vaihdu kesken sopimuksen. Esimerkiksi vuonna 2022 sähkön hinta moninkertaistui edellisvuodesta, joten aiemmin määräaikaisen diilin tehneet säästivät hurjasti rahaa.
Toisaalta myös vastaava tilanne on mahdollista tapahtua myös toisin päin, joten markkinaa on syytä tuntea, mikäli tällaisen sopimuksen päättää tehdä.
Pakettisopimus
Pakettisähkösopimus on monille 90-luvulla syntyneille tuttu sopimustapa puhelinlaskusta. Pakettiin kuuluu tietty määrä sähköä, jonka voi kuluttaa tiettyyn hintaan. Sopimuksen sähkömäärän ylityksen jälkeen kWh-hinnat nousevat kuten tekstiviesteillä aikanaan.
Yksiössä, jossa kulutus on helpohkosti arvioitavissa, tällainen sopimus voi olla todella hyvä ja helppo. Kuukausittainen sähkölasku on aina samansuuruinen, joten yllätyksiä ei pääse tulemaan. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että sähkö ei käytä yli sopimuksen, sillä se voi tulla kalliimmaksi kuin muissa sopimustyypeissä.
Huono puoli pakettisopimuksessa on, jos käytätkin sähköä pakettia vähemmän. Lisäksi tällainen kiinteästi hinnoiteltu sähkösopimus on usein jo valmiiksi tavallista määräaikaista sopimusta kalliimpi.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvin samankaltainen sopimus kuin ensimmäisenä mainittu määräaikainen sopimus, mutta niissä on olemassa yksi merkittävä ero. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi purkaa 14 päivän kuluessa, ilman pelkoa lisäkustannuksia tai muita vastaavia.
Tämä sopimustyyppi on erittäin suosittua juuri tästä ominaisuudesta johtuen. Varsinkin usein sähköään kilpailuttavat pitävät tästä sopimustyypistä, sillä kahden viikon kuluessa pääsee aina halvimman sopimuksen piiriin ja näin voi välttää maksamasta liikaa sähköstään.
Pörssisähkö
Pörssisähkö on pitkässä juoksussa yleensä halvin sähkösopimus sen perusluonteesta johtuen. Pörssisähkössä sähkön kWh-hinta vaihtelee aina markkinoiden mukana ja esimerkiski yöllä käytetty sähkö voi olla huomattavasti halvempaa kuin kovimpaan kulutusaikaan käytetty sähkö.
Pörssisähkösopimuksesta ei saa parasta hyötyä irti, sillä yksiössä mahdollisuudet ajoittaa sähkön käyttöä halvemmille tunneille ovat rajalliset. Toisaalta yksiössä myöskään pörssisähkön riskit eivät korkeiden hintojen aikanakaan ole kovin suuret rahallisesti.
Pörssisähkösopimuksia vertailtaessa on syytä aina tarkastella sähkön hintaa kokonaisuutena. Sopimuksesta kannattaa ottaa huomioon sekä marginaali että perusmaksu. Pienen sähkönkulutuksen taloudessa perusmaksu on näistä yleensä merkityksellisempi.
Paljonko yksiön sähkönkulutus on?
Yksiöt ovat asunnoista pienimpiä, joten lähtökohtaisesti niissä sähkönkulutuskin on huomattavasti pienempi muihin asuntotyyppeihin nähden.
Asumistyyppi | Arvio sähkönkulutuksesta per kk |
20 neliön asunto 1 hlö | 50 kWh |
25 neliön asunto 1 hlö | 63 kWh |
40 neliön asunto 2 hlö | 100 kWh |
Oheisessa taulukossa on esitelty muutamien erikokoisten yksiöiden ja asukasmäärien vaikutusta sähkönkulutukseen. Kerrostaloasunnoissa lämmitysmuotona on lähes aina kaukolämpö, joten kulutusta syntyy lähinnä kodinkoneista.
Sähkölämmitteinen lattialämmitys voi kuitenkin jonkin verran lisätä kulutusta. Samoin lisälämmittimet ja viilennyslaitteet kasvattavat kulutusta.
Sähkönkulutusta voi arvioida sähkönkulutuslaskurilla, joka on hyvä työkalu myös uutta asuntoa etsiskellessä ja sen kuluja arvioidessa.
Sähkösauna
Osassa yksiöistäkin on olemassa sauna ja yleensä tällaisissa kohteissa on sähköinen versio. Saunomisen hinta vaihtelee sähkökiukaan koon mukaan, mutta keskimääräinen saunakerran hinta on 1-2 euroon. Tämä kannattaa huomioida, sillä jo parikin saunakertaa viikossa, nostaa sähkölaskua huomattavasti.
Toisaalta suurimmassa osassa yksiöitä ei ole olemassa saunaa, joten monella yksiössä asuvalle tämä ei ole arkipäivää. Kuitenkin, jos sauna sattuu löytymään on se aina sähköinen.
Valitse kodinkoneissa laatua
Monesti yksiöt ovat vuokra-asuntoja, joissa ei itse pääse vaikuttamaan suuriin kodinkoneisiin. Kodinkoneet ovat suurimpia sähkönkuluttajia asunnoissa, joten asuntoa valitessa kannattaa tutkailla millaiset laitteet asunnossa on.
Kuitenkin asuja voi itse vaikuttaa televisioiden, pyykinpesukoneiden ja muiden itse tuotavien kodinkoneiden valintaa myös kulutuksen kannalta.
Edullinen sähkö yksiöön löytyy kilpailuttamalla
Kilpailuta sähköyhtiöt ⚡
Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!
Olipa asuntona sitten yksiö tai omakotitalo, on sähkö syytä kilpailuttaa aina tasaisin väliajoin. Sähkösopimuksissa markkinat muuttuvat tiheästi ja kilpailuttaminen on hyvä tapa pysyä hintojen kehityksen mukana.
Tekemällä kilpailuttamisesta vuotuisen rutiinin, saat tehtyä itsellesi pienellä vaivalla selvää säästöä. Ja vaikka hinta ei aina laskisikaan, voit aina pitää kiinni omasta nykyisestä sopimuksesta.
Helpointa tämä rutiini on toteuttaa halvinsähkösopimus.fi- sivustolla. Sivuillamme voit aina kilpailuttaa sopimuksen anonyymisti, joten nimeä tai tietoja ei koskaan tarvitse antaa.
Sähkön kilpailuttaminen etenee seuraavasti:
- Tutustu omaan sähkökulutukseesi. Seuraa kulutusta vanhoilta laskuilta tai tee arvio käyttämällä laskuriamme.
- Kilpailuta sopimus. Voit kilpailuttaa sähkösopimukset helposti ja vaivattomasti. Tarkasta kWh-hinnat, perusmaksut sekä sopimustyyppi. Tämä kaikki täysin anonyymisti.
- Löydä uusi sopimus. Uusi sopimus on helppo tehdä netissä, kun olet löytänyt itsellesi parhaan vaihtoehdon. Eri sähköyhtiöt tekevät kaiken sinulle valmiiksi, eikä sinun tarvitse kuin alkaa kuluttaa uutta kilpailutettua sähköä.
Usein kysyttyä
Tähän ei voida antaa suoraa vastausta, sillä paras sopimus riippuu aina monesta tekijästä. Kilpailuttamalla saat itsellesi parhaan vaihtoehdon.
Ei tarvitse. Sivuillamme voit tehdä sähkön kilpailutuksen täysin anonyymisti ja helposti.
Sähkö kannattaa kilpailuttaa, jotta varmistut, että et maksa sähköstäsi liian korkeaa hintaa suhteessa markkinoihin. Aikoinaan tehty sopimus voi tuntua edulliselta, mutta kilpailutuksen myötä voit huomata, että oletkin maksanut jo jonkin aikaa likaa sähköstäsi.