Sähkösopimuksen vaihtoturva

Sähkösopimuksen vaihtoturva: milloin se kannattaa?

Sähkösopimukseen on osalla sähköyhtiöistä mahdollista liittää niin sanottu vaihtoturva. Malleja, hinnoittelutapoja ja toteutuksia on monia, mutta ideana on, että vaihtoturvasta maksava voi sähkön markkinahinnan laskiessa halutessaan vaihtaa saman yhtiön sisällä halvempaan määräaikaiseen.

Vaihtoturva on eräänlainen lisävakuutus, joka tuo joustavuutta muuten täysin kiinteään ja määräaikaiseen sähkösopimukseen. Me selvitimme, millaisia malleja vaihtoturvaan nyt tarjotaan, ja milloin se kannattaa.

Vaihtoturva vai ei? Me selvitimme asian.

Artikkeli pähkinänkuoressa:

 • Vaihtoturva on lisämaksullinen vakuutus, jonka nojalla kiinteän sähkösopimuksen voi halutessaan vaihtaa halvempaan, jos markkinahinta laskee
 • Vaihtoturva sitoo yhteen sähköyhtiöön, eikä sen avulla näin voi täysin irtisanoa sopimusta
 • Sähkösopimuksen vaihtoturva voidaan hinnoitella kiinteänä kuukausimaksuna tai käyttöön perustuvana c/kWh-versiona
 • Vaihtoturva kannattaa, jos arvostaa joustavuutta ja vapautta, mutta haluaa suojautua riskeiltä määräaikaisella sopimuksella

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Vaihtoturva: tästä on kyse

Kiinteän määräaikaisen sähkösopimuksen idea on tavallisesti se, että se sitoo sekä sähköyhtiötä että sopimuksen ottanutta kuluttajaa. Kiinteä hinta sovitaan kerralla koko sopimuskaudeksi, ja sähköyhtiö hankkii sähkön etukäteen sähkön futuurimarkkinoilta.

Sopimuksiin on kuitenkin joillain yhtiöillä mahdollista liittää lisämaksusta vaihtoturva. Sen nojalla sopimuksen voi tietyin reunaehdoin vaihtaa toiseen saman yhtiön sisällä. Yleensä uudenkin sopimuksen on kuitenkin oltava määräaikainen sopimus.

Vaihtoturva siis mahdollistaa halvempaan sopimukseen vaihtamisen kesken sopimuskauden, jos sähkön markkinahinta on kääntynyt laskuun, ja futuureita saa markkinoilta halvemmalla.

Vaihtoturva voidaan toteuttaa usealla hinnoittelumallilla:

 • Kiinteä kuukausihinta: Maksat sopimuksen päälle kiinteää kuukausihintaa vaihtoturvasta. Yleensä tässä on tietyt rajat kulutukselle.
 • Kulutukseen perustuva lisähinta: Maksat sopimuksen päälle ylimääräistä c/kWh hintaa. Mitä enemmän kulutat, sitä kalliimpi vaihtoturva on.

Sopimuksen vaihtaminen toiseen ei vaihtoturvankaan kanssa ole täysin vapaata. Monesti sopimusta voi vaihtaa esimerkiksi vain kerran vuodessa, eikä uutta halvempaa sopimusta yleensä voi ottaa heti vaan vasta tietyn karenssiajan jälkeen.

Yleensä vaihtoturva on yhtälailla määräaikainen sopimus kuin itse sähkökin. Sitä ei voi siis kesken sopimuskauden irtisanoa, vaan maksat vaihtoturvasta käytit sitä tai et.

Vaihtoturva on turvallisuushakuisen valinta. Nautit kiinteän määräaikaisen sopimuksen huolettomasta vakaasta hinnasta, mutta voit kuitenkin päivittää sopimuksen halvempaan, jos sähkön markkinahinta laskeekin oleellisesti.

Sähkösopimus vaihtoturvalla – katso suosituksemme

Sähkömarkkinat elävät nopeasti ja eri yhtiöt tuovat markkinoille vaihtelevin hinnoin omia vaihtoturvatuotteitaan. Tällä hetkellä, jos haluat määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtoturvalla, joudut maksamaan siitä enemmän kuin takavuosina – sähkömarkkina on oleellisesti muuttunut, ja hintamuutokset ovat nyt huomattavasti nopeampia ja voimakkaampia.

Tämän hetken suosituksemme sähkösopimukseksi vaihtoturvalla on tässä:

Oomi logo

Oomi Kiinteä 24kk

Perusmaksu: 4,90 €/kk
Määräaika: 24kk määräaikainen (mahdollisuus vaihtoturvaan)
Tuotantotapa: Sekasähkö

Täysin kiinteä 2 vuoden sähkösopimus Oomilta kaikkiin kotitalouksiin.

8,79 c/kWh

Vapautta tuova vaihtoturva +1,90c/kWh.

Lisätietoa

Oomin kiinteä 24kk sopimus lukitsee sähkön hinnan 2 vuodeksi. Hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden. Voit liittää sopimukseen halutessasi myös vaihtoturvan, jolloin voit vaihtaa vuoden kuluttua halvempaan sopimukseen, mikäli sähkön markkinahinta laskee.


 • Päivitä sopimus uusiutuviin: +4,90 €/kk

 • Vaihtoturva: +1,90c/kWh

 • Sopimus: 24kk määräaikainen
 • Sähkön tuotantotapa: Sekasähkö
 • Sähkötyyppi: Yleissähkö

Katso tästä Oomi Kiinteä 24kk:n tuotesivu.

Kannattaako valita vaihtoturva? Kokemuksia

Vaihtoturva ei ole yksiselitteisesti hyvä tai huono tuote. Lähtökohtaisesti kyseessä on tietysti sähköyhtiölle voitollinen – eräänlainen lisävakuutus. Nykyisessä sähkömarkkinassa tällainen vakuutus voi kuitenkin olla varsin fiksu vaihtoehto, jos hinta vain on sopiva.

Kiinteään määräaikaiseen sopimukseen sitoutuminen voi olla vaikea päätös, kun sähkön markkinahinta on koholla ja sopimukset kalliita. Tulevan ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, ja sähkön markkinahinnan mahdollinen nousu nostaisi uusien sopimusten hintoja lisää.

Vaihtoturva voi olla hyvä välimallin ratkaisu. Maksat hieman lisähintaa siitä, että saat lukittua sähkön hinnan, mutta pidät kuitenkin itselläsi mahdollisuuden vaihtaa halvempaan sopimukseen tarvittaessa.

Pidä nämä mielessä, jos harkitset vaihtoturvaa:

 • Millaisin ehdoin sopimuksen voi vaihtaa: Oleellisin kysymys vaihtoturvassa on, miten, milloin ja minkälaiseen sopimukseen voi halutessaan vaihtaa. Yleisesti sopimusta voi vaihtaa vain esimerkiksi kerran vuodessa.
 • Tuleeko vaihtoturva kannattavaksi kulutuksellasi: Laske kulutuksellasi, paljonko vaihtoturva kustantaa, ja kuinka paljon halvempaan sopimukseen vaihtaessa se olisi kannattava. Jos vaihtoturva on liian kallis, ei se ole kannattava, vaikka saisitkin vaihdettua edullisempaan sopimukseen myöhemmin.
 • Onko muutto edessä lähiaikoina: Useimmiten muutto on peruste irtisanoa määräaikainenkin sähkösopimus. Jos uskot muuttavasi lähiaikoina, ei vaihtoturvaa todennäköisesti kannata ottaa.

Lisäksi kannattaa aina vertailla erilaiset sähkösopimukset ja hinnat. Jos vaihtoturvalla varustettu sopimus on paljon markkinahintaa kalliimpi, kannattaa harkita kaksi kertaa, onko se sen arvoinen. Jos taas sopimus ja vaihtoturva on tarjolla kohtuuhintaan, on sopimus tietysti erinomainen vaihtoehto.

Kokemukset sähkösopimuksen vaihtoturvasta osoittavat, että se on voinut olla hintansa väärti valinta, jos sähkösopimusten hinnat ovat roimasti laskeneet. Suurin osa on kuitenkin todennäköisesti maksanut vaihtoturvasta enemmän kuin on siitä hyötynyt. Toisaalta menneinä vuosina vaihtoturvat olivat yleensä halvempia, ja muutokset sähkösopimuksissa maltillisempia.

Vaihtoturva onkin eräänlainen vakuutus siinä missä muutkin. Se luo turvaa ja mielenrauhaa, etkä joudu maksamaan ylihintaa sähköstä, jos markkinahinta laskeekin.

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Scroll to Top