Sähkön hinta kohoaa ennätyslukemiin 5.1.2024

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 ennätyslukemiin. Koko päivän keskihinta on yli 100 sentissä kilowattitunnilta, ja pahimmillaan sähköstä joutuu pulittamaan iltapäivällä yli 200 senttiä kilowattitunnilta.

Poikkeuksellinen hinta johtuu pitkästä pakkasjaksosta ja sähkön korkeasta kysynnästä. Tuulivoimaa on tarjolla, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi pitämään hintoja kurissa. Pienetkin vaihtelut sähkön tarjonnassa vaikuttavat nyt hintaan merkittävästi.

Fingrid kehottaa kaikkia säästämään sähköä etenkin ruuhkapiikeissä aamulla ja iltapäivällä perjantain aikana.

Tärkeimmät tärpit

  • Pörssisähkön korkea hinta vaikuttaa suoraan kuluttajiin, joilla on pörssisähkösopimus
  • Uuteen määräaikaiseen sähkösopimukseen voi vaihtaa 14 päivän viiveellä, hinnat ovat aavistuksen nousseet
  • Hintapiikkejä voi olla jatkossakin, mutta pitkässä juoksussa hinta tasoittuu

Kilpailuta sähköyhtiöt

Sähkön hinnoissa on paljon eroja. Kilpailuta tästä sopimuksesi löytääksesi halvimman vaihtoehdon!

Pörssisähköasiakkaat tarkkana: tässä on vaihtoehtosi

Pörssisähköasiakkaat joutuvat 5.1.2024 maksamaan sähköstään todella paljon. Esimerkiksi viime vuonna pörssisähkö oli kuitenkin pitkässä juoksussa selvästi vuoden alussa solmittuja määräaikaisia sopimuksia edullisempi.

Hintapiikki nostaa kuukauden keskihintaa, ja yksittäisen päivän sähkön hinta voi olla todella korkea. Sähköä kannattaa nyt säästää niin paljon kuin mahdollista.

On hyvä muistaa, että nyt näkyvä hintapiikki on vain yksi päivä muiden joukossa. Pitkässä juoksussa hinnat tasoittuvat ja näillä näkymin helpotusta olisi luvassa viimeistään ensi viikolla, kun sää lauhtuu selvästi.

Jos kuitenkin haluat vaihtaa kiinteähintaiseen sähkösopimukseen, onnistuu se täältä. Kun valitset määräaikaisen sähkösopimuksen, pysyy sen hinta koko sopimuskauden ajan samana – hinta ei siis nouse, vaikka markkinahinta nousisi oleellisesti.

Paljonko hintapiikki maksaa erilaisille kotitalouksille?

Hintapiikin vaikutus sähkölaskuun riippuu täysin omasta kulutuksesta. Kerrostaloasunnossa vaikutus jää maltilliseksi, mutta sähkölämmitteisessä omakotitalossa voidaan puhua yli 100 euron lisälaskusta pelkästään perjantain hinnan takia.

Huomaathan, että oma kulutuksesi ja sen ajoitus vaikuttavat merkittävästi maksettavaan hintaan.

Esimerkit vaikutuksesta (Lähde: Oomin tiedote):

  • Pieni kerrostaloasunto, jossa kulutus vuodessa melko tasainen n. 2 000 kWh. Vaikutus sähkölaskuun n. 7 €.
  • Isompi asunto kaukolämmöllä, jossa kulutus vuodessa melko tasainen n. 5 000 kWh. Vaikutus sähkölaskuun n. 16 €.
  • Sähkölämmitteinen omakotitalo, jossa kulutus yhteensä vuodessa 10 000-20 000 kWh, ja talvipäivän kulutus nousee 60-120 kWh päivässä. Vaikutus sähkölaskuun 70-130 €.

Scroll to Top