Sähkömarkkinakatsaus: kesäkuu 2023

Sähkömarkkinakatsaus kesäkuu 2023

Pörssisähkö on nyt todella halpaa, mutta määräaikaisten sähkösopimusten hinnat eivät ole juuri laskeneet. Tilanne on poikkeuksellinen, ja sähkösopimusta nyt uusivalla on lähes päinvastainen tilanne kuin vuosi sitten.

Sähkön markkinahinta on kääntynyt entistä jyrkempään laskuun, ja koko toukokuun verollinen pörssisähkön keskihinta jää vain 3,31 senttiin kilowattitunnilta. Toukokuussa on nähty myös poikkeuksellisen paljon negatiivisia sähkön hintoja.

Mistä sähkön markkinahinnan romahdus johtuu, ja miksi määräaikaisesta sopimuksesta joutuu yhä pulittamaan moninkertaisen hinnan verrattuna aiempiin vuosiin? Näihin asioihin pureuduimme sähkön markkinakatsauksessamme.

Tärkeimmät poiminnat sähkömarkkinoiden tilanteesta nyt:

  • Pörssisähkö maksoi arvonlisäveron kera toukokuussa keskimäärin vain 3,3 senttiä kilowattitunnilta
  • Viime vuonna samaan aikaan toukokuun keskiarvo oli 16,45 senttiä kilowattitunnilta
  • Superhalvasta pörssisähköstä huolimatta määräaikaisten sähkösopimusten hinnat eivät ole juuri laskeneet
  • Futuurien perusteella pörssisähkön keskihinta pysyy kesällä alhaisena, mutta nousee tulevana talvena n. 10 senttiin

Pörssisähkön hinta romahti: näin halpaa pörssisähkö on nyt

Pörssisähkön hinta suorastaan romahti toukokuun aikana. Koko kuukauden keskihinta jää vain 3,3 senttiin kilowattitunnilta, ja viimeisen 2 viikon aikana keskihinta on ollut vielä selvästi matalampi. Toukokuun aikana nähtiin myös poikkeuksellisen paljon negatiivisia hintoja, ja jopa keskiarvoltaan negatiivisia päiviä.

Historiallisesti tämän vuoden toukokuun keskihinta ei kuitenkaan yllä halvimpien toukokuiden joukkoon. Esimerkiksi vuoden 2020 toukokuussa pörssisähkö maksoi keskimäärin vain 2,41 senttiä kilowattitunnilta, ja historian saatossa on nähty tätäkin halvempia kuukausia.

Tämä vuoden toukokuun keskihintaa nostaa osin alkukuukausi, jolloin nähtiin vielä korkeampiakin hintoja enemmän. Loppukuusta hinta on laskenut huomattavasti alemmaksi.

2000-luvun halvimmat toukokuut Nordpoolin historiatietojen perusteella:

Kuukausi ja vuosiKuukauden spot-keskihinta (c/kWh, sis. ALV)
Toukokuu 20001,77
Toukokuu 20021,97
Toukokuu 20202,41
Toukokuu 20012,70
Toukokuu 20072,73
Toukokuu 20153,21
Toukokuu 20233,30

Tällä hetkellä sähkön hintaa painaa alas ylitarjonta. Erityisesti tavallisesti säätövoimana käytettävää vesivoimaa joudutaan nyt tuottamaan turhaan tulvakauden takia samalla, kun muutakin tarjontaa on paljon. Kesällä myös kulutus on alhaisempaa, joten sähkön hinnat painuvat pörssissä.

Määräaikaisten sopimusten hinnat eivät ole pudonneet: syy löytyy futuureista

Vaikka pörssisähkö olikin toukokuussa halpaa kuin saippua, eivät määräaikaisten sopimusten hinnat ole juuri laskeneet. 2-vuotisen kiinteän sopimuksen hinta on viime aikoina pyörinyt n. 10-13 sentissä kilowattitunnissa yhtiöstä riippuen.

Syy tähän löytyy ennenkaikkea sähköfutuureista, ja tarkemmin odotuksista tulevalle talvelle. Sähköyhtiöt käyttävät sähköfutuureita suojatakseen sähköostoksensa etukäteen, joten määräaikaisen sopimuksen valinneen asiakkaan sähköt ostetaan käytännössä markkinoilta jo etukäteen. Tulevan talven sähköfutuurit ovat yhä selvästi koholla, vaikka tilanne näyttääkin jo paljon paremmalta kuin viime vuoden lopulla.

Määräaikaisten sähkösopimusten kannalta tilannetta korostaa vielä sähkönkäytön tyypillinen keskittyminen talvikuukausille. Koska sähköä käytetään keskimäärin talvella enemmän, on talven sähköfutuureilla isompi merkitys sopimushintoihin kuin muiden vuodenaikojen futuureilla.

Sähkön hinta on myös viime aikoina vaihdellut vuorokaudenajan mukaan varsin voimakkaastikin. Siksi täysin kiinteästä sopimuksesta joutuu tällä hetkellä maksamaan enemmän kuin kulutusvaikutuksella varustetusta sopimuksesta.

Sähköfutuurit sisältäen arvonlisäveron 30.5.2023 päätöskursseilla:

Suomen hinta-alueen futuurihinnat (c/kWh)
Kesäkuu3,45
Heinäkuu3,53
Elokuu5,83
Syyskuu6,82
Q4 20237,86
Q1 202410,67
Q2 20245,78
Q3 20243,77
Q4 20246,90
Q1 20259,69
Q2 20255,17
Hinnat perustuvat Nasdaq-johdannaismarkkinoilta kerättyihin tietoihin. Mukana pohjoismainen systeemifutuuri ja Suomen aluefutuuri. Lisäksi lisätty ALV.
Sähköfutuurit 30.5.

Sähkösopimustilanne on kääntynyt vuodessa päälaelleen

Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta jäi toukokuussa 3,3 senttiin kilowattitunnilta, kun vuosi sitten toukokuussa sama keskiarvo oli 16,45 senttiä. Samaan aikaan 2-vuotinen määräaikainen sopimus on vain hieman halvempi kuin vuosi sitten.

Tällä hetkellä 2-vuotisesta määräaikaisesta sopimuksesta pulitetaan noin 10-14 c/kWh riippuen yhtiöstä ja siitä, onko sopimuksessa mukana kulutusvaikutusta. Viime vuonna vertailumme halvin kiinteä 2-vuotinen sopimus oli tähän samaan aikaan 13,98c/kWh. Halvinta sähkösopimusta etsivän täytyy nyt ottaa joka tapauksessa huomioon oma kulutusprofiili, kun myös määräaikaisissa sopimuksissa on usein kulutuksen ajoitukseen pohjautuvia elementtejä.

Tällä hetkellä sähkömarkkinat odottavat siis keskihinnan tulevaisuudessa nousevan pörssihinnoista, kun vuosi sitten keskihinnan odotettiin 2 vuoden sopimuskaudella keskimäärin laskevan. Viime vuonna määräaikaisella sopimuksella oli mahdollista maksaa hetkellisesti markkinahintaa halvempaa hintaa sitoutumalla 2 vuodeksi sopimukseen, mutta nyt pörssisähkösopimus oli koko toukokuun ja muutenkin alkuvuoden selvästi halvin sopimustyyppi.

Osaltaan myös kokemukset viime vuodesta pitävät sähköyhtiöt varpaillaan ja määräaikaiset sopimukset tavallista kalliimpina. Määräaikaisissa sopimuksissa lienee nyt enemmän riskilisää, kun viime vuonna useampi sähköyhtiö joutui lyömään markkinahinnan rajun nousun takia pillit pussiin ja monet joutuivat näiden lisäksi tiukille hankalassa tilanteessa. Eri yhtiöiden sopimuksissa on myös paljon eroja, joten sähkösopimusten kilpailutus kannattaa.

Pörssisähkö on tällä hetkellä halvin, mutta oikean sopimuksen valinta ei ole yksiselitteistä

Kuluttajan kannalta sähkömarkkinat tuntuvat nyt vaativan jatkuvaa seurantaa. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä Suomessa on totuttu aiemmin vakaisiin ja varsin edullisiin hintoihin. Määräaikainen 2-vuotinen sopimus on usein irronnut n. 5 sentin kilowattituntihintaan, eikä sopimusasioita ole tarvinnut sen koommin miettiä.

Nyt kuluttajan on oikeasti tutustuttava eri sopimusmalleihin ja valittava omaan tilanteeseen parhaiten sopiva. Jollekin taloudelle pörssisähkö on ylivoimainen ja selkeä valinta, mutta siihen liittyvä hintojen seuranta ei varmasti sovi kaikille.

Pörssisähkösopimus on ollut koko alkuvuoden selvästi halvin sopimustyyppi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se sopisi kaikille tai olisi aina halvin – sen sijaan sopimusvaihtoehtoja kannattaa punnita aina oman talouden kulutusprofiilin ja riskinsietokyvyn mukaan.

Kiinteässä sähkösopimuksessa kompensoidaan nyt odotuksia kalliimmista hinnoista talvella. Kiinteästä ja vakaasta hinnasta joutuu maksamaan vakuutuslisää.

Pörssisähkösopimuksen valinneen kannattaa nyt ehdottomasti säästää ylimääräisiä säästöjä tulevia sähkölaskuja varten. Talvella kulutus nousee useimmissa talouksissa, ja pörssihinnan noustessa myös sähkölaskut kasvavat.

Lähteet:

Nordpoolin historiatiedot
Nasdaq OMX -futuurihinnat
Halvinsähkösopimus.fi vertailutiedot

Scroll to Top