määräaikainen vs toistaiseksi voimassa

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähkön hinta on noussut dramaattisesti, eikä helpotusta kotitalouksien sähkölaskuun ole näkyvissä. Talvi tuo mukanaan epävarmuutta ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja tämän hetken hinnan lukitseminen voi käydä mielessä.

Hinnan voi lukita tekemällä määräaikaisen sähkösopimuksen, mutta se tuo mukanaan riskin siitä, että hinnat lähtevätkin laskuun ja sopimuksen hintaa joutuu maksamaan sopimussakon uhalla.

Kannattaako valita siis määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? Lue tämä postaus ja nappaa vinkit valintaan. Käsittelemme myös seuraavia aiheita:

  • Määräaikainen sopimus on paras keino lukita sähkön hinta tulevaksi talveksi
  • Joustavuus on toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen etu
  • Sopimusten hinnoittelutavalla on väliä

Kilpailuta sähkön hinta hetkessä!

Löydä sinulle parhaiten sopiva ja halvin sähkösopimus vain minuuteissa. Säästä jopa satasia kilpailuttamalla.

Määräaikaisella sopimuksella lukitset kiinteän sähkön hinnan

Määräaikainen sopimus on sähkösopimus, jonka tekohetkellä sovitaan sähkön hinta. Sovittu hinta on voimassa koko sopimuskauden eli vaikkapa vuoden tai kaksi. Lisäksi sopimuksessa voi olla vaikkapa jokin perusmaksu, joten sopimusehdot kannattaa aina lukea läpi hyvin jo valintavaiheessa.

Määräaikainen sähkösopimus lukitsee kiinteän sähkön hinnan ja näin ollen sähkölasku ei pääse yllättämään, mikäli kulutus pysyy samana.

Hyvät puolet

  • Hinta pysyy samana, eikä nouse vaikka sähkön markkinahinta nousisi
  • Sähkölaskun suuruuden voi ennakoida, mikäli kulutus pysyy samana
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisesta ei tarvitse stressata sopimuskauden aikana

Huonot puolet

  • Sopimuksesta ei pääse eroon muuta kuin muuttamalla tai maksamalla sopimussakko
  • Hintojen laskiessa määräaikaisen sopimuksen hinta voi olla kalliimpi
  • Määräaikaisuus tuo turvaa, mutta ei ole välttämättä edullisin vaihtoehto

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on aina irtisanottavissa


Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on sopimustyyppi, joka on irtisanottavissa lyhyen irtisanomisajan jälkeen. Toisin sanoen sopimuksen voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa, eikä sen lopettamiseksi tarvita perusteluita tai sopimussakkoa.

Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka usein kyseisen sopimustyypin hinnan tarkastelu tehdään. Sopimustyyppejä on erilaisia ja saatavilla on muun muassa kiinteähintaisia sähköpaketteja ja pörssisähkösopimuksia.

Hyvät puolet

  • Sopimuksen voi irtisanoa ilman perusteluita
  • Sopimuksia on erilaisia ja niistä voi löytää itselle edullisimman
  • Mikäli sähkön markkinahinta laskee, myös sähkösopimuksen hinta laskee

Huonot puolet

  • Sopimus ei suojaa sähkön hinnan nousulta
  • Sopimukset tulee kilpailuttaa tarkasti, jotta löytää parhaan diilin
  • Sähkön hintaa tulee seurailla ja reagoida hinnan nousuun myös sopimuskauden aikana

Myös hinnoittelussa on isoja eroja

Sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa sopimuksen hinnoittelutapa. Saatavilla on esimerkiksi pörssisähkö, kiinteä kWh-hinta ja yösähkö- ja muut aikasähkösopimukset.

Pörssisähkö on toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista se, jonka hinta vaihtelee nopeiten eli se seuraa markkinahintaa. Markkinahintaan vaikuttaa kulutus ja tuotanto, joten tuulisena päivänä tai yöllä, jolloin kulutus on pientä, on sähkön hinta halvempi. Tämä mahdollistaa esimerkiksi yösähkön käytön.

Myös aikasähkösopimuksia löytyy ja näissä yösähköllä ja päiväsähköllä on kiinteät kWh-hinnat, kuitenkin niin, että yöhinta on halvempi. Mikäli pystyt siis hyödyntämään yösähköä vaikkapa pesemällä pyykkiä tai tiskejä yöllä, kannattaa harkita yösähkösopimusta.

Tavallisin toistaiseksi voimassa oleva sopimus on kuitenkin kiinteän kWh-hinnan sopimus, jossa sähkön hinta on vakio tarkastelupäivään saakka. Sen jälkeen hintaa nostetaan tai lasketaan sen mukaan, mikä on sähkön markkinatilanne. Tarkastelu tehdään sopimuksessa sovitun mukaan eli vaikkapa joka kolmas kuukausi.

Hinnoittelutavoissa on siis eroja ja samanlainen hinnoittelu ei ole automaattisesti paras kaikille. Kilpailuta siis sopimukset oman tarpeesi perusteella ja tee paras päätös!

Kumpi sopimustyyppi kannattaa valita vuonna 2022?

Sähkön hinnasta ja etenkin sen noususta on puhuttu paljon mediassa ja sosiaalisessa mediassa viime aikoina. Myös energiakriisi on ollut pinnalla. Tulevaisuus näyttää kaiken kaikkiaan melko epävarmalta, eikä hinnan odoteta laskevan ainakaan lähitulevaisuudessa.

Näin ollen nyt on hyvä aika harkita määräaikaista sähkösopimusta. Vaikka hinnat lähtisivät laskuun jossain vaiheessa, on hinnan lukitseminen järkevää tilanteessa, jossa nousu voi olla nopea ja dramaattinen.

Mikäli kuitenkin asut pienessä asunnossa, joka ei ole sähkölämmitteinen, ei sähkön hinnan nousu vaikuta samalla tavalla sähkölaskuun kuin se tekisi suuremmassa, sähkölämmitteisessä talossa tai asunnossa. Näin ollen sähkön hinnannousuun reagoiminen riippuu myös hieman siitä, millaista sähkön kulutuksesi on.

Valitse siis se sopimustyyppi, jonka uskot tuovan sinulle enemmän säästöä. Mikäli sähkönkulutus on suurta ja hinnan nousu katastrofi, saattaa määräaikainen sopimus tuoda turvaa. Muussa tapauksessa etsi toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista se, joka on tällä hetkellä sinulle paras ja kilpailuta sopimukset uudelleen tarpeen tullen!

Yhteenveto – Määräaikainen vs toistaiseksi voimassa oleva sähkö

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähkösopimukset jaetaan kahteen luokkaan, joka ovat määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Määräaikaista ei voi irtisanoa ennen sopimuskautta ilman syytä tai sopimussakkoa, mutta se suojelee hintojen nousulta. Toistaiseksi voimassa olevan voi irtisanoa, mutta sähkön hinta vaihtelee sopimuksen voimassa olon aikana.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten joukossa on erilaisia hinnoittelumalleja ja esimerkiksi pakettihintaisia sopimuksia. Nämä kannattaa kilpailuttaa meidän kauttamme ja valita se sopimus, joka on sinun tilanteeseesi ja kulutukseesi paras!

Scroll to Top